AnoMANder AnoMANder komentáře u knih

Ohrožení Nadace Ohrožení Nadace Gregory Albert Benford

Tahle kniha byla straašně dlouhá, klidně mohla být poloviční. Přišlo mi to mdlé, spousta filosofických pasáží. Nedokázal jsem s pořádně začíst do příběhu. Čekal jsem více o tom, jak Seldon vytváří psychohistorii, více o historii císařství.
Spousta "nemilých" překvapení (velké množství robotů v císařství,...).

26.07.2021 2 z 5

Erik Erik Terry Pratchett

Jeden z útlejších Pratchettů a za mě i jeden ze slabších. Téma s velkým potenciálem, ale chybělo mi víc humoru. Vstupy do dějinných událostí byly super.
Plusem je Mrakoplaš se zavazadlem lidské společnosti podobný svět pekla.

22.06.2021

Putování naším pravěkem Putování naším pravěkem Martin Košťák

Stejně jak se píše v komentáři níže, jsem čekal knihu pro širší, laickou veřejnost. Jde ale o dost odbornou knihu a po chvíli mi šla ze všech těch geologických etap hlava kolem :)
Vybral jsem si ji, protože jsem se chtěl něco dozvědět o pravěku na našem území, což se splnilo. Kvituji podrobné informace o našich nalezištích.
Ale jde o zajímavou knihu, výborně doplněnou ilustracemi, fotografiemi. škoda jen, že tam nebylo více informací k fauně (třetihorní a čtvrtohorní)

10.06.2021 3 z 5

Rivanský kodex Rivanský kodex David Eddings

"Povinná četba" pro fanoušky Eddingsova díla. Spousta informací k dějinám jednotlivých národů, jejich náboženství. člověk dostane ucelený pohled na dějiny světa, propojí se dění a ovlivňování na západním a východním kontinentu. Většina informací je patrně obsažena v samotných knihách, tady je to hezky pohromadě, a navíc doplněno spoustou map.
Malou kaňkou je dost tiskařských (sazečských) chyb.

28.05.2021 4 z 5

Dějiny opevňování v Čechách a na Moravě Dějiny opevňování v Čechách a na Moravě Jiří Macoun

Výborná kniha pro seznámení se s dějinami opevňování již od pravěku až do 30. let 20. století. Dozvíme se základní opevňovací techniky, pojmy, výklad je výborně přiblížen graficky.
Nejvíce mě zaujala část o pravěkém a keltském období.

25.03.2021 4 z 5

Tábory římských legií 27 př. n. l. - 378 n. l. Tábory římských legií 27 př. n. l. - 378 n. l. Duncan B. Campbell

Přínosná kniha, co se týče informací o jménech legií, jejich umístění a změnách. Jak je psáno níže, mohly být zmíněny i zbraně, kterými legie a legionáři disponovali.
Případně popsat podrobně každodenní život v legii.

09.03.2021 3 z 5

Atlas římské říše: Budování říše a období rozmachu: 300 př. n. l. – 200 n. l. Atlas římské říše: Budování říše a období rozmachu: 300 př. n. l. – 200 n. l. Christophe Badel

Skvělá kniha jak pro získání základního přehledu o stavu a fungování římské říše, tak i pro rozšíření znalostí o Římanech. Obsahuje velké množství map k nejrůznějším tématům (provincie, města, vojsko,...).
Srozumitelně napsána, velké množství údajů

08.12.2020 5 z 5

Snové písně 2 Snové písně 2 George R. R. Martin

Zajímavé a poutavé povídky střídaly ty méně přitažlivé. Opravdu široké rozpětí od vesmírného sci-fi po příběh o rytířích. Nejvíce se mi líbily povídky o Tufovi a Nečekané variace. Jazyk opět vytříbený.

19.10.2020 3 z 5

Jmenuji se Gaius Bruttius Jmenuji se Gaius Bruttius Balázs Komoróczy

Krátké a přehledné představení pobytu římských vojsk u Mušova. Bohatý obrazový materiál o vykopávkách, vzhledu tábora legií, germánského osídlení našeho území v 2. stol. n. l. atd.

17.09.2020 4 z 5

Taranitový triptych Taranitový triptych Leonard Medek

Jazyk používá pan Medek mistrně, skvělé je využití starších výrazů. Ale dějově mi kniha moc nesedla. Příběhy mě do sebe vtáhly vždy jen částečně a na čas. Přišlo mi to hodně popisné, hraní si se slovy. Asi nejvíce se mi líbil poslední příběh. Z autorových knih u mě vede Runeround :)

17.09.2020 2 z 5

Tutanchamon: Největší objev egyptologie Tutanchamon: Největší objev egyptologie Jaromír Málek

Přehledná, faktů plná, kniha. Dobrý úvod pro všechny zájemce o Tutanchamona. Stručný, srozumitelný výklad základních informací o Tutanchamonovi, předmětech, nálezcích, okolnostech nálezu atd. Spousta krásných fotografií.

19.08.2020 4 z 5

Dobytí a osvobození Latinské Ameriky Dobytí a osvobození Latinské Ameriky Jiří Kunc

Vhodná publikace pro základní uvedení do dějin Latinské Ameriky. Provede čtenářem od období objevení a dobytí Španěly a Portugalci v 16. století až po boj za nezávislost na začátku 19. století, poukazuje na pohnutky dobyvatelů, rozpory v pohledu historiků na evropskou nadvládu a revoluční boj. Je napsána, čtivě, přehledně. Mohl být přidán seznam dalších knih ke studiu tématu.

06.08.2020 3 z 5

Termiti z Titanu II Termiti z Titanu II Josef Pecinovský

Celkem zajímavá sbírka povídek. Po Plástvi jedu další dílo od pana Pecinovského a vcelku mile mě překvapil svými povídkami. Některé měly zajímavý námět (Jubileum, Správce sítě, Termiti z Titanu), jsou napsány čtivě, humorně, s nadhledem. Nejvíce se mi líbila povídka Jubileum

06.05.2020 3 z 5

Stráž proti potupě Stráž proti potupě Simon R. Green

Slušná oddechovka, kde děj plyne svižným tempem a není nouze o akci, souboje i zvraty. Logika občas trochu pokulhává, ale kniha má své kouzlo.
Nevím, jak je to v dalších knihách série, ale osobně bych přivítal informace o historii města, vztazích se sousedy, mapu atd.

29.04.2020 3 z 5

Žena a peníze. 2 díl Žena a peníze. 2 díl Vojtěch Martínek

Vcelku zajímavá kniha s "hezkým koncem". Překvapivě dobře se četla, objevují se tam zajímavé "filosofické" úvahy.

24.04.2020 2 z 5

Žena a peníze. 1 díl Žena a peníze. 1 díl Vojtěch Martínek

Vcelku zajímavá kniha. Překvapivě dobře se četla, objevují se tam zajímavé "filosofické" úvahy.

24.04.2020 2 z 5

O královně Života O královně Života Vojtěch Martínek

Opět krásná pohádková kniha. Pohádky mají spád, zvraty, zajímavé dějové linky. Nejvíce se mi líbila poslední, O královně života, která ukazuje nesmyslnost touhy po věčném životě.

04.03.2020 3 z 5

Voda z dračí studánky Voda z dračí studánky Vojtěch Martínek

Moc hezké, originální pohádky, mnohdy s "drsným koncem. Souhlasím, že Pták Žal patří k těm nejlepším pohádkám.
Líbila se mi i pohádka o vyměněné matce.

27.02.2020 3 z 5

Spojené státy japonské Spojené státy japonské Peter Tieryas

Velmi dobře zpracovaný námět alternativních dějin USA po prohrané 2. světové válce. Působivě a čtivě popsán vývoj společnosti pod japonskou nadvládou, vývoj elektronické společnosti a kybernetiky (mechové). Jde o knihu zajímavě popisující střet mezi na cti založené východní "kulturou" a západní kulturou spjatou s vlastenectvím.

25.02.2020 4 z 5

Vikingové Vikingové Claudia Banck

Dobrý přehled o vikingském období, historii i běžném životě. Čtivě napsáno. Chyběly mi tam mapy a souhlasím s Inozukou ohledně vkládání samostatných kapitol do textu.

14.11.2019 4 z 5