anovy64 komentáře u knih
Kniha vystavěná hlavně na chtíči a sexu, zápletka téměř žádná. Zklamalo mě to. Ještěže autorka zakomponovala do děje šest let starou událost, s kterou se Miles stále pere.
Velice pěkná, i když dost smutná kniha. Začátek byl trochu rozvláčný, ale pak se děj rozběhl a byl vylíčen velice poutavě a napínavě. Nejvíce jsem si asi užívala tu část, kdy Marianne žila v Provence. Doporučuji.
Příjemné čtení o lásce a hlavně o přátelství, které trvalo od školních let. Dějová linka přetrvávajícího kamarádství a ochoty pomoci se mi líbila více, než jiskření mezi Isaacem a Nory.
Začátek knihy mě moc neoslovil, ale postupně byla kniha stále lepší a lepší. Doporučuji těm, kteří se cítí zmateně a těžce se vypořádávají s věcmi, které nám život staví do cesty. Je to kniha o schopnosti nalézt naději a radost z obyčejných věcí a hlavně o přátelství, lásce a porozumění. Všechny kamarádky jsou moc sympatické a Cricket je plná optimismu, který jsem jí upřímně záviděla.
I třetí díl je příjemné čtení tentokrát zaměřené na osudy dvojčat Daphne a Davida a na Grit a její dceru Helenu. Grit je vylíčená jako sobecká a sebestředná žena, která myslí jen na sebe a svou kariéru a Helena na to doplácí. Tato dějová linka je však zpestřením tohoto dílu, jinak se zde nic moc neděje.
Druhý díl se mi líbil o něco více než první. V tomto díle se dozvídáme o životě Aliciny dcery Isabely, který byl zpracován celkem poutavě. S Isabelou prožíváme nejen chvíle její zamilovanosti a štěstí, ale i strach a smutek. Už se těším na třetí díl.
I druhý díl se mi líbil, i když vrah se v průběhu vyšetřování dá odhalit, ale to neubírá na čtivosti. Také oceňuji, že kniha je napsaná klasicky, kdy Ford je vykreslen jako poctivý, chytrý vyšetřovatel, který společně s kolegy postupuje standardními postupy s využitím moderních metod. Těší mě, že se autor zabývá i osobním příběhem nejen Forda, ale i jeho některých kolegů. Sam je velice sympatický hoch.
Další kniha, která dokáže zvednout vlnu emocí. Krásné prostředí, prosluněná Itálie a trochu smutný příběh nenaplněné lásky. Bylo mi líto Rafa, jehož láska k Olívii byla velice nesobecká a na Olívii jsem měla trochu zlost, i když chápu, že myslela především na blaho svých dcer. Na konci příběhu jsem měla slzy v očích. Kniha určitě stojí za přečtení.
I když se téměř od začátku ví, kdo je vrah, kniha je zajímavá a napínavá až do konce.
Druhý díl byl čtivější, poutavější a hodně realistický. Realita převažuje nad romantikou, ale takový byl bohužel život v této době. Kniha byla čtivá, i když hodně smutná. Během čtení jsem si říkala, jak je dobře, že žijeme v 21. století a nemusíme zažívat takový krutý osud jako lidé a hlavně ženy před sto a více lety.
Knihu jsem četla skoro s ročním odstupem od předchozích dílů, ale to nevadilo, protože základní informace o jednotlivých sestrách jsou zde připomenuty. Určitě i tento závěrečný díl série stojí za přečtení. Je mi líto, že autorka už není mezi námi. Její knihy jsou krásně a poutavě napsané. A její syn se svého úkolu zhostil opravdu se ctí. Klobouk dolů.
Pěkně napsaná knížka, měla jsem chuť sednout do auta a projet Francií, Švýcarskem, dojet až do Itálie, kochat se krajinou, užívat si a všechny starosti hodit za hlavu.
Tento díl mi z celé série přišel asi nejslabší, málo napětí, zbytečně natahovaný děj a začátek moc smutný. Ale špatné to nebylo.
Tuto knihu bych zařadila spíš k těm slabším, i když je zajímavé, jak to vypadalo za 2. světové války v Dánsku. Děj je ale dost zdlouhavý a ne moc poutavý. Mnohem lepší byla kniha Bývali jsme bratři a Houslistka z Berlína.
Čím déle jsem knihu četla, tím více se mi zamlouvala, protože byla o životě, který prožívá každý běžný člověk. Hrdinka neměla postavu modelky, nebyla vyslovená krasavice, ale normální žena středního věku, která se vyrovnává se stárnutím, s tím, že už asi nebude mít děti a partnera, což není v knihách až tak běžné. Autorka na jedné straně popisuje, že být singl není moc příjemné a jednoduché, na druhé straně však bravurně popisuje krásné přátelství mezi dvěma generacemi žen a člověk si uvědomí, že nikdy není moc starý, nikdy není moc pozdě a všechno se dá zvládnout. Jsem moc ráda, že jsem knihu četla, protože mě místy přiměla zamyslet se nad vlastním životem (a to jsem mnohem starší troska).
Poutavý příběh o osudech tří žen a jejich blízkých, který se čte jedním dechem od začátku až do konce. Lucinda opravdu uměla krásně psát. Škoda, že už nic dalšího nenapíše.
Chvíli mi sice trvalo, než jsem knížce přišla na chuť, ale pak už jsem plula na jedné vlně s hrdinkami, které to vůbec neměly lehké a bohužel ne všechny dopluly do vytouženého cíle.
Nádherná kniha o přátelství, které i přes určité nesrovnalosti a rozdílné názory, vydrželo dlouhých 30 let. Kate život obětuje své rodině, Tully jde neúprosně za kariérou, každá z děvčat je úplně jiná a přesto si jsou oporou v těžkých chvílích. Už dlouho jsem nečetla takto emociálně laděný příběh, u kterého jsem bulila jako želva. Vřele doporučuji.
Třetí díl rodinné ságy se mi líbil nejvíce. Děj se odehrává v letech 1943 - 46 a líčí nelehký život Charloty, její dcery Hedy, sestry Alice, snachy Florentýny a svérázné vnučky Elisy. Všechny se snaží přežít válku na statku Falkensee, i když má na ně spadeno bývalý Alicin zeť, příslušník gestapa. Když se však blíží Rudá armáda, musí statek opustit a vydat se do neznáma a začít nový život. Kniha byla velice čtivá od první až do poslední stránky.
Pro mě dost zklamání, až posledních 50 stránek mělo trochu šťávu. Sarah byla velice naivní a až teprve ke konci mi začala být jakž takž sympatická. Kdybych knihu nečetla, o nic bych nepřišla.