Arkagas komentáře u knih
Sáhla jsem mimo moji komfortní zónu a přečetla si něco, co prý četl celý svět a nemůžete bez toho existovat. Ano, jsem žena, občas mě romantika baví a do poloviny knihy to byl zajímavý příběh, ve kterém ale od začátku víte, co bude následovat. Dočteno vlastně jen na sílu, protože víte přesně jak to skončí a klišoidní téma kravaťák na úrovni s prachama v kapse a holka, která je na dně, ale je zajímavá samozřejmě nechybělo ani tady. Oceňuju, že se nejedná o erotiku, ale o příběh s milým nádechem, ve kterém velkou část hlavního příběhu drží i vztah mezi matkou dcerou, nebo přátelství mezi kamarádkami.
Tohle je opravdu taková letní nenáročná romance a jednou za čas neurazí. Číst ale takové příběhy pořád bych vážně nemohla. hurá zpět k hororům :-D
Moje hodnocení: 7/10
Tak já Vám nevím, o Bestii jsem slyšela jak je extra brutální, jak je nechutná atd. Od Marka jsem četla skoro všechno, a musím říct, že Bestie na mě působí jako jedna z jeho jemnějších knih. Ano, počínání vraha je brutální a nechutné, ale to prostě Štefan Svitek byl. Oceňuju jungovskou linku o stínu v lidech, zasazení příběhu do současnosti a celkově skvěle zpracovaný příběh, kde do sebe zapadá hromada věcí a řeší i osudy ostatních postav, nejen Štefana. Bestii jsem přečetla na jeden zátah a oceňuju, že Marek hezky přiblížil atmosféru východního Slovenska a lidí v něm. Celé je to ponuré, ale místy i velmi hezké. Pokud Vám nevadí brutální počínání vraha a jste otrkaní z hororů nebo true crime příběhů, směle Bestii doporučuju.
Moje hodnocení: 9/10
Pojem Ďáblův advokát známe asi všichni. Pokud sáhnete po téhle knize, dostane se Vám do rukou příběh kluka, který jako malý a náctiletý trpí obrovským strachem z Ďábla. Do doby, než se s ním ale setká osobně. Jenže v momentě, kdy pochopí, co je D.B. zač, je už na všechno pozdě. Byl Grayson Hale skutečně posedlý Ďáblem, nebo byl jen psychicky nemocný? To se dozvíme z jeho osobní zpovědi, kterou zpracovává novinářka, která se k těmto záznamům dostane.
Celou dobu budete věřit, že čtete skutečný příběh, i přesto, že se jedná o fiktivní román.
Zajímavá jednohubka při troše času na jeden den.
Po hodně dlouhé době jsem narazila na knihu, ze které mám tak rozporuplné pocity, že vlastně úplně ani nevím, co k ní napsat. Kniha slibuje 20 temných, až hororových povídek a nepopírám, že některé jsou skvostné, jelikož Augustina zvládla vystavět atmosféru na pár stranách. Pro ty kdo četli asi z hlavy nevyženu cíl stát se kruhem.. Zároveň má kniha ale slabší místa, kterých je poměrně dost a věřím, že mnoha lidem nesedne pro svůj styl a poetičnost. Kniha má ale naprosto skvělý desing a povedené ilustrace, takže po grafické stránce není co vytknout. Rozhodně ale nečekejte něco jako byla Znamenitá mrtvola, protože nic takového nepřijde.
Moje hodnocení: 7/10
tuhle knížku jsem objevila díky skupině čtenáři temna na facebooku, kde ji v pozadí v knihovně měl jeden z přispěvatelů, který zrovna fotil v ruce knížku Stephena Kinga. A bylo jasno, tohle už jen díky té třpytivé obálce potřebuju. Do té doby jsem neměla tušení, že tahle dětská kniha vůbec existuje, ale je přenádherná. Obsahuje pár známých příběhů, ale několik povídek je zde otištěných vůbec poprvé. A i když jsou určeny pro děti, umí vyvolat zajímavé pocity. Knížka je celá ilustrovaná, text vlastně jen ilustrace doprovází a je to opravdu krásná záležitost. Zakoupena na Reknihách v rámci narozenin. :)
Moje hodnocení: 9/10
Když vyšla ven informace, že u nás bude konečně vydána prvotina Virginie, moje klasikomilské srdce zaplesalo. Pak zaplesalo, když jsem Plavbu objevila v knihovně a během čtení střídavě plesalo, ale i zhasínalo. Plavba je román, který Virginia psala, když se potýkala s těžkými depresemi a za mě je to v knize znát. I přesto, že se jedná primárně o příběh 24 leté Rachel, která cestuje na zaoceánské lodi za dobrodružstvím a průvodkyní jí je její přítelkyně Helen, žádný waw efekt se u mě při čtení nedostavil. Ano, je to kniha v rámci feminismu rozhodně přínosná - dotýká se nejen politických témat, ale i témat tehdejší doby a celkového pohledu na tamější společnost. Přesto mi v ní asi jako modernímu čtenáři chyběla jakási jiskra.. za mě má Virginia rozhodně lepší knihy. I tak jsem ale ráda, že jsem se k Plavbě dostala.
Moje hodnocení: 7/10
Jednohubka na pár minut čtení, aneb evropská manga o lásce dvou kluků, o hledání sebe sama a hlavně o hvězdách. Oceňuju linku s dědečkem, který má alzhemeira a je v ústavu a jeho vztah se svým vnukem. Nicméně, rozsah dvou dílů, kor u mangy je na tenhle příběh asi opravdu málo. Minimálně ještě jeden díl by to chtělo :) Jsou to takoví srdcerváči jinak, ale přečíst si to bylo fajn. :)
Moje hodnocení: 7/10
Občas je potřeba si od hororů odskočit do vod romantiky a vzhledem k době v jaké žijeme, ráda sáhnu po queer románu. Ano, je to román, takže jsem dostala všechno, co v milé romantice potřebuju - zajímavý příběh, lásku, špetku erotiky a spoustu lidských osudů, které jsou mnohdy sice těžké, ale přesto krásné. Poslední stanice je navíc velmi zajímavá svojí sci-fi linkou, ve které je Jane skutečně uvězněná v časové smyčce díky blackoutu, který se odehrál v 70.letech a kterého byla součástí. August se do ní nejen zamiluje, ale především ji pomáhá vzpomenout si na svůj život, který skoro zapomněla během toho, co skoro 40 let neopustila jednu linku metra. Je to svižné, má to spoustu skvělých vedlejších postav, včetně trans a dragqueen a skvěle jsem si u toho psychicky odpočinula. Takže byť to není můj běžný šálek čaje, tuhle knížku můžu s přehledem doporučit.
Moje hodnocení: 8/10
Divadelní hra převedena do podoby mangy a posléze i anime seriálu? Why not. Mars red je poctivá a přesto zajímavá upířina v podání našich asijských kolegů a nedá se jí absolutně nic vytknout. Oceňuju zmínku o Stokerovi a Dráculovi, zajímavé postavy, svižný děj a to, že i když nejsem čtenář mangy, neměla jsem absolutně žádný problém se orientovat jak v ději, tak postavách. Mars Red je tak věc, která mě absolutně a velmi mile překvapila a kterou jsem si užila na max.
Moje hodnocení: 8/10
jako tučňákomilovi mi samozřejmě nemohlo uniknout ani pokračování Dámy a tučňáků a zase jsem naprosto spokojená. Opět je to knížka hodně o tučňácích, ale i o spletitých lidských osudech, které jsou uvěřitelné, srdcedrásající a přesto krásné. Ale tučňáci spolu zůstávají navždy a jejich láska je symbolem toho, že vydržet se dá všechno a všechno dobře dopadne. Volání tučňáků je tak knížkou, u které si nejen odpočinete, ale budete všem hrdinům - včetně tučňáků držet palce :)
Moje hodnocení: 9/10
Zajímavá publikace, která se zaměřuje primárně na promlčecí lhůtu kriminálních případů nejen u nás, ale i ve světě a má za cíl přimět veřejnost o tomto tématu komunikovat.
Zpracování odpovídá tomu, že má čtenáře šokovat, což na jednu stranu chápu, na druhou ji to vcelku ubírá na kvalitě. za přečtení ale rozhodně stojí.
Knížka, která sice neobsahuje moc textu, ale přesto dokáže člověku dost rozšířit obzory. Architektonické skvosty, které nebyly zničeny jen za války, ale i díky chátrání a mnohdy o nich člověk neměl ani potuchy.
A samozřejmě i synagogy, které zdobí ČR dnes, ať už fungující, nebo ne.
Moje hodnocení: 10/10
Legendu o drakovi znají všichni drakomilci, ale věděli jste, že je dle knižní předlohy ukrajinských autorů? Já taky ne, dokud se neukázala v nabídce do čtenářské výzvy.
Rituál se od filmu prý diametrálně liší a zachovány snad byly jen jména postav, což si už nevybavuji, takže na co budu koukat v nejbližším čase je celkem jasné.
Příběh princezny Juty, které nebyla do vínku dána krása, ale chytrost a bystrost a draka Arm-Anna, který ji unese je vcelku předvídatelný, ale nic to nemění na poetice příběhu, do kterého se dostává láska postupně a právě díky vlastnostem princezny. Příběh zasazený do prostředí starého hradu a moře nabírá o to víc na svižnosti, když zjistíme, že největším nepřítelem draků je mořská příšera - potomek prastarého Jukky.
Je to velmi milá a vcelku svižná fantasy kniha, která je pro milovníky draků asi povinností a já jsem ostuda, že jsem se k ní dostala teď, ale jsem za to moc ráda.
Moje hodnocení: 7/10
(SPOILER) Alfons Mária Mucha. Jediný ze 6 dětí, který přežil a mohl svému otci dělat radost. Rodák z Ivančic, student brněnského gymnázia, které ani na 3 pokusy nedodělal a zapisovatel u brněnského městského soudu, odkud byl vyhozen, protože místo zápisu soud s partou nepřizpůsobivých občanů nakreslil. Ve Francii opěvovaný a milovaný umělec, v Čechách umělec odsuzovaný, nemilovaný a zatracovaný. Muchovi plakáty, které ho vlastně proslavily vznikly náhodou a jeho největší dílo Slovanská epopej bylo pro Čechy danajským darem. A tak poznáváme umělce, který je nyní milovaný po celém světě, ale ne vždy tomu bylo stejně. Mucha byl možná úspěšný a extrémně talentovaný, ale byl šťastný? Na to nám sice on sám už nikdy neodpoví, ale díky jeho deníkům a potomkům tak nějak tušíme že ne. Neustálé spory například se Švabinským, obhajování svého díla a i své osoby a především neustálé shánění financí na své umění na něm rozhodně zanechalo stopy. Přes to všechno se Mucha stal jedním z nejvýraznějších renesančních umělců u nás. A nejvyšším představitelem českých zednářů od založení Národní lóže. Zároveň byl držitelem nejvyššího zasvěcení, kterého mohou zednáři dosáhnout - 33.stupeň skotského ritu.
Moje hodnocení: 10/10
(SPOILER) poslední a závěrečný díl... Kdo by čekal vyvrcholení a nějakou obrovskou pecku, je na omylu. Poslední díl se kvalitou dá srovnat s prvním dílem a příběhově je to snad nejslabší. Naše trojice tentokrát pátrá stále po kořenech Danovi rodiny, který se dozvídá, že jeho matka a otec nezemřeli při autonehodě, ale byli zavražděni lidmi, kterým se nelíbila jejich práce investigativních novinářů, protože přišli na nelegální obchod s drogami a léky.
Dan a jeho kamarádi jsou sledováni, následně je Dan přepaden a přichází o prst, v čemž mají prsty tzv. řezbáři kostí.
Ti jsou napojení na historii ohledně Dana a Brooklinu a příběh se tím má nějak propojit, což za mě osobně bohužel nefunguje.
Je to kostrbaté, zmatené a wau efekt se nedostavil.
Katakomby mě navíc bavily ze všeho nejmíň a nezachránily to tady ani fotky v knížce bohužel.
Celkově mě to spíš zklamalo, ale tak občas je dobrý si přečíst něco pro děti.
King to holt není a já se vrhnu zase na něco od něj. Přečíst jsem si to chtěla, protože Dům Fúrií mě bavil moc, ale tohle se bohužel spíš nepovedlo.
Moje hodnocení:
Katakomby: 4/10
celá série: 5/10
(SPOILER) Druhý díl téhle hororové série pro mladistvé a co říct? V první řadě musím zmínit, že tahle kniha je ze všech tří nejlepší a nejzajímavější. Trojice se vrací znovu do Brooklinu, aby zde Dan pátral po spojení mezi ním a bývalým ředitelem, který dělal pokusy na lidech a chtěl stvořit člověka, kterého by mohl 100% ovládat. K tomu si pomáhal nejen lobotomií, ale i používáním drog - speciálně LSD. Jenže tohle by na příběh nestačilo a tak se tu objevuje tajná sekta, kterou vede jeden z profesorů a která se nebojí v díle bývalého ředitele pokračovat. Dana a spol. tak pronásledují tzv. Šarlatoví, kteří nemají problém s vražděním lidí. Celé se to navíc odehrává v prostředí starého cirkusu, jaký do Brooklinu jezdil ve 20. letech a škola se ho rozhodla obnovit. Dan tak promlouvá s duchy starých lidí a do příběhu se dostává i přívěsek, který není jen tak ledajakou ozdobou..
Ano, zní to možná tajemně a hororově, což by bylo fajn, kdyby tohle opravdu nebyla série pro děti - troufám si říct, že tohle můžou číst děcka klidně od 10-12 let, protože tady nic děsivého není. Buď je to záměr Madeleine, nebo prostě nevěděla jak na to. Celé je to kostrbaté, místy strašně nudné, ale nápad a myšlenku to má dobrou. Z celé trilogie je to ale kniha nejlepší, opět doplněna krásnou obrázkovou přílohou.
Moje hodnocení: 6/10
(SPOILER) Nebudu lhát, tuhle knížku jsem si pořídila za pár korun v nějakém výprodeji jen kvůli obálce - protože ta je prostě nádherná a na fotce zachytit nejde. Až když jsem po ní teď snad po 2 letech sáhla jsem zjistila, že se jedná o fantasy a ne román, jak jsem si myslela a byla jsem velmi mile překvapena.Čtenářka je rozhodně originální námětem - sledujeme tu hlavní hrdinku Sefiu, které byli brutálně zabiti oba rodiče, protože opatrovali něco, co chce celý zbytek světa a ona to teď má u sebe a chrání to svým tělem. Jedná se o magický předmět, o kterém kolují legendy a jen málokdo věří tomu, že je skutečný. Tím předmětem je kniha. Jsme totiž ve světě, kde je kniha posvátným a mocným magickým artefaktem, neb je v ní napsáno všechno co se stane. Čtenářů je na světě pár a ovládají tu nejvyšší magii, ke které jsou cvičeni v knihovně.. Sefia se ale po ztrátě tetičky Nin naučila číst knihu sama... a do osudného okamžiku netušila, jak je mocná. Světem putuje se svým společníkem Lučištníkem a společně poznávají nástrahy, zradu, krveprolití, ale i naději, která se skrývá za tajemným symbolem, který knihu zdobí a který musí Sefii dovést za její pomstou.
Jedná se o první díl fantasy série, bohužel pro nás je druhý zároveň i posledním.
Knížka je to zajímavá, místy hodně krutá, čarovná ale bohužel v některých částech i velmi utahaná a přiznám se, že jsem některé pasáže prolítla jen rychločtením.
Moje hodnocení: 7/10
sérii /stav mi nadšeně poslala kamarádka - už když mi vyprávěla o tom, že znovu po x letech tuhle sérii čte, přišla jsem na to, že jsem kdysi dávno četla Kapesníček, ale tehdy neměla absolutně potuchy o tom, že patří do nějaké série.. Přišel únor a ke mě doputoval vánoční balíček obsahující tuhle sérii komplet. Městečko Blackstone je v mnoha pohledech podobné Castle Rocku, jen s tím rozdílem, že se v něm nenachází věznice, ale na kopci stojí starý ústav, který má být brzo v rámci developerské investice zbourán. To se ale nelíbí tomu, kdo tu stále chodí mezi zdmi a obyvatelům posílá tajemné předměty, které přinášejí neštěstí a zkázu. Je to duch, nebo člověk? A proč vybral zrovna tyhle rodiny? Nejspíše proto, že každý předmět je vázán k události (a ne pěkné, co si budeme), která patří do jejich historie. A tak se bourání přerušuje, protože v městečku vzniká panika a mezi lidmi se šíří strach...
V celé sérii na Vás hodně dýchne podobnost se Stephenem Kingem, ale rozhodně se nejedná o jeho vykrádání. Naopak, John Saul mu touto sérií skládá poctu a děkuje mu za inspiraci a hnací motor.
Celá série je spíš takovou chuťovkou, jednohubkou a dá se přečíst při troše štěstí za jeden, max 2 dny. Pokud jste o ní nikdy neslyšeli, rozhodně si to dejte, je to skvělý.