Arkagas komentáře u knih
Komiksově zpracovaná kniha hřbitova od Neila Gaimana v podání několika kreslířů - každou kapitolu zpracoval někdo jiný. Knize to rozhodně na ničem neubírá. Nik, alias Nikdo je batole, které uteklo na hřbitov, když slyšel ruch v domě.. té osudné noci měl být také zavražděn, ale duchům hřbitova se ho zželelo a po naléhání jeho čerstvě mrtvé matky se rozhodli, že se o Nika postarají. Owensovi jsou sice již pár desítek let po smrti, ale Nikovi poskytují skvělé zázemí. Stěžejní roli má ale v jeho životě Silas - ochránce, který není ani mrtvý, ani živý, takže se může pohybovat i za zdmi hřbitova. Silas se nemění, ale Nik roste a postupně dospívá. Na hřbitově má hromadu kamarádů, ale mezi nejvýznamnější patří čarodějnice bez náhrobku a vypravěč příběhů. Kniha je plná duchů, ghúlů a velkou roli v ní má i ševel.. Kdo je ale ve skutečnosti Silas a proč Nika ochraňuje?
Nádherné komiksové dílo. Jak příběhem, tak kresbou.
Po přečtení Čáslavské z pera stejných autorů jsem se musela vrhnout i na tuto knihu. Jsem prostě člověk, který o našich sportovních legendách moc neví, a číst nějaká fakta by mě nebavilo. Zátopek je ale stejně jako Čáslavská skvěle zpracovaný. Krásně vyobrazuje jeho život, úspěchy, ale i neúspěchy a čtenáři přiblíží jaký byl jako normální člověk. Kresba vyvedená ve velmi zajímavé kompozici ještě všechno podtrhuje. Dala jsem to na jeden zátah a potřebuju víc takových knih prosím :)Jediné mínus je na někoho možná moc angličtiny, i když se jedná o tak jednoduché fráze, že je musí znát i neangličtinář :)
1, knížku jsem objevila v dětské knihovně v novinkách a vzala jsem ji vlastně jen díky obálce a popisku ilustrace: Striga. Striga je totiž moji milí jedna z mých nejoblíbenějších tatérek, která se vyznačuje tímto stylem a sama žije tak trochu jako čarodějka, což na ní roky obdivuju. Volba byla jasná. K ilustracím netřeba slov - ostatně na práce Strigy se můžete podívat sami na internetu. Ale tu knížku jsem si neskutečně užila. Je to sice primárně určené pro čtenáře od 9 let, ale každý z nás je tak trochu dítě i v dospělosti a kdo tvrdí že ne, ten lže! Miluju Prahu, znám ji jako své boty a přenést se díky tomuto dílu na Vyšehrad do dob čarodějek, sledovat ožívající domovní znamení, čerty, gnómy a další bytosti bylo tak krásné. Nutně jsem s každou stránkou potřebovala nastoupit na vlak a jet do Prahy. Příběh rodiny čarodějek, kdy jedna z nich je odsouzena k životu v podzemí, protože použila nepatřičně svou moc a její pokolení musí dokázat, že na Malou Stranu patří, i přesto že při úplňkové iniciaci se něco zvrtlo. Nádhera. Děkuju paní autorce, že jsem se mohla přenést do příběhu mimo realitu.
Je k tomu vůbec potřeba něco dodávat? Toto je vizuální předloha mého nejoblíbenějšího filmu, kde Drákulu ztvárnil Gary Oldman. Jak film, tak tento komiks jsou prostě dokonalé. Správně temné, s krvavými přechody. Tohle je prostě grafická lahoda. Text znalce filmu nepřekvapí, stejně jako znalce Draculy děj, ale pokud se tohle dostane do rukou někomu, kdo Draculu nikdy nečetl, ani neviděl, troufám si říct, že to v něm musí - prostě musí probudit jakousi lásku k tomuto dílu. Dokonalost, potřebuju nutně doma v Draculovské poličce.
Tahle knížka mě tak potěšila! Duchařské příběhy napsané ve 3 jazycích. Primárně tu ale poznáte historii a zvyklosti romského pohřebnictví a mytologii s ním spojednou. A svět zemřelých duší (mulo) obecně. Některé příběhy vybízí k úsměvu, ale u některých příjemně mrazí. Krásné dílo, za které jsem neskutečně ráda že vyšlo, protože takových knih je stále nedostatek. Krásná duchařina, která je doplněna nádhernými ilustracemi Martina Zacha v podmanivých bílo - černo - červených barvách.
Kdo miluje svět zaklínače, rozhodně musí milovat i tuto knihu. Komplexní průvodce světy, postavami, příběhem, ale i monstry, se kterými Geralt bojuje. Kniha plná nádherných obrazů nejen z herní série a skvělý doplněk k sérii knižní. Pro milovníky Bílého vlka nutnost. Navíc Vám kniha krásně přiblíží jak moc čerpal Sapkowski ze středověké mytologie. Komplexní a ucelené průvodce světem Geralta z Rivie.
Erotický komiks je velkoformátová kniha plná penisů a vagín. Především je ale plná zajímavých faktů a historie nejen z komiksů, ale i erotiky obecně. Velmi zajímavé nahlédnutí do erotických komiksů v době druhé světové války, nebo totality. Zajímavé texty o autorech, jejich dílech, ale i zasazení do doby ve které vznikaly (např. er. komiks se Stalinem, kde jím obšťastněná žena říká: „Máš recht, nejen že máš největšího č****a v Rusku, ty navíc tím největším č*****m v Rusku seš!") Tahle kniha Vám ukáže, jak skvěle se dá zasadit do erotického komiksu satira a že to ne vždy je jen o sexu. Troufám si říct, že komplexnější a obsáhlejší dílo asi není. Toto je první díl, existuje i pokračování, které mám v plánu si též půjčit.
Pro všechny, které erotika a komiks zajímá je tohle rozhodně kniha, kterou mohu jen a jen doporučit.
Skvěle graficky i textově vyvedená kniha, která Vám přiblíží život Věry Čáslavské nejen v těch veselých okamžicích, které máme v podvědomí tak nějak všichni, ale hlavně z té druhé stránky, která rozhodně nebyla veselá. Pochopíte, čím vším si Věra Čáslavská prošla, jak neskutečně silná to musela být žena, na kterou můžeme být právem hrdí. Psychické, ale i fyzické týrání vlastním mužem, odsouzení svého vlastního syna k 5 letům vězení, nemožnost pracovat a nutnost se skrývat. Neskutečně silný opravdový příběh ženy, která bojovala až do konce. Příběh vyvedený v podmanivé kresbě a barvách, které celé dílo ještě umocňují. Děkuju tvůrcům, že tato kniha vznikla a že se ke mě dostala.
(SPOILER) Ruth je sestra na porodním oddělení už 20 let. Turk je nacista a rasista, kterému se na směně Ruth narodilo dítě. Turk si ale nepřeje aby se ho Ruth dotýkala a když chlapec pod jejím dozorem náhle zemře, je přesvědčen, že jeho smrt zavinila ona. Ruth, která vystudovala Yale, její muž byl válečný hrdina a vychovává náctiletého syna se skvělými výsledky na škole se ocitne najednou jen v noční košili ve vězení pod palbou nenávisti. Mezitím sledujeme příběh Turka - rasisty, který měl se svou ženou nacistickou svatbu s hořícími svastikami, jehož největším vzorem je Adolf Hitler a kolem sebe má jen kamarády se stejným smýšlením. S manželkou jsou toho názoru, že je třeba chránit bílou rasu, neboť je v ohrožení. A Kennedy - veřejná obhájkyně, která tvrdí, že rasové předsudky před soud nepatří a která díky Ruth pozná, co skutečně rasismus je. Kniha plná emocí, u které se ve mě vždy vaří vztek a Turkovi bych nejradši dala pěstí mezi oči, ale i spravedlnosti a naděje. Jednu hvězdu musím ubrat za příliš pozitivní konec, který by v knize za mě osobně být nemusel. Jinak je to rozhodně kniha, kterou vřele doporučuju všem.
(SPOILER) Poslední a ukončovací díl Vraní dívky nás zavede hluboko do minulosti, kdy ještě Sofia neexistovala a ukáže nám, proč byla Viktorie Bergmanová taková, jaká byla. Jak ji formoval život, který k ní vůbec nebyl laskavý a proč se rozhodla svého starého já definitivně zbavit. Jeaette při pátrání objeví starou fotku Viktorie v ročence a slečna na fotce je jí strašně povědomá, jen neví odkud. A co případ mumifikovaného chlapce, jak ten zapadá do téhle psychologické a zvrácené hry? I když byste si mohli myslet, že nijak, závěr Vás překvapí. V tomto závěrečném díle se objeví i pár nechutných scén pro milovníky "hnusu" a celá trilogie se uzavře. Pro někoho možná tak, jak si představoval, pro většinu lidí ale spíše velmi nečekaně. Je to jedna z mála sérií, která nekončí dobře. Kdo by čekal happy end, rozhodně se nedočká.
(SPOILER) sepsat nějak obsáhleji dojmy z knihy, která je pokračováním Vraní dívky není úplně jednoduché. Příběh se stejně jako první část nese na vlně hluboké psychologie postav a toho, proč jednají jak jednají. Více je tu ale rozvinut příběh vyšetřovatelky Jeanette, která prochází rozvodem a se Sofií tak skončí v partnerském vztahu, za což je Jeanette velmi ráda, jelikož mít doma psychoterapeutku je skvělé. Sofia ji pomáhá s vytvořením profilu pachatele a nechává Jeanette nahlédnout do mysli vraha. Jaké to je, sedět vedle něj a nic netušit? Sofia mezitím pokračuje v rozboru sebe samotné a jejího druhého já - Viktorie Bergmanové. Je všechno, co si myslí pravda? Zabila skutečně tolik lidí, kolik si myslí? A proč nechala Viktorii zmizet ze světa a zrodila se Sofie? To vše v druhém díle Vraní dívky.. Víc prozradit bohužel nemohu :)
Obecně mám s Odeonkama problém - špatně se mi čte jejich font, nelíbí se mi jejich rozvržení textu a většina knih co jsem četla mi nesedla ani obsahově. Ale jsou výjimky. A tohle je jedna z nich. Kniha s dokonale vybudovanou atmosférou New Yorku roku 1895, kde sledujeme tři příběhy, které se zdají být tak odlišné a přece se na konci spojí. A věřte, že úplně jinak, než by člověk čekal. Tohle není pohádková kniha, tohle je drama plné nesnází, beznaděje, hnusu a přesto plné lásky. Lásky k člověku a údělu života. Příběh, kde nechybí psychiatrická léčebna té doby, matka, která nesnáší snoubenku svého syna, prostituce, smrt a špína.
Kdo by čekal, že se bude jednat o knihu popisující cirkus obsazený znetvořenými lidmi (což jsem čekala i já), je zcela a omylu. Není to nic na styl American horor story a jejich freak show, ale lidský příběh o tom, co vše je člověk schopen obětovat, aby dosáhl svého. Pro mě osobně naprosto skvělé překvapení, které mi zase otevřelo oči v tom, že Odeonky nebudou až tak špatné, rozhodně ne všechny :)
Kniha, kterou jsem nyní přečetla potřetí. Kniha, která není brutální ve smyslu barvitých nechutných scén, ale která je drsná a jdoucí až do morku kostí svým psychologickým stylem. Kniha, která se zabývá otázkou zneužívá dětí v té nejhorší a nejnechutnější variantě (samotnými rodiči, kteří je dál prodávají). Autoři tu vystavěli dokonalou psychologii postav, ze které Vám sice nebude dobře, ale nebudete se moci odtrhnout od čtení. Je zneužívání v dětství faktorem, který z Vás udělá vraha, nebo je to ještě trochu jinak?
Vraní dívka nám představuje několik hlavních postav a jejich problémy od dětství až do současnosti (kapitoly označeny minulost, nebo přítomost). Některé postavy si zamilujete, jiné budete nenávidět a připadat si bezmocní, že nemůžete nic udělat. A to vše je teprve začátek..
Vraní dívka je sice ukončená kniha, která má ale další dva díly, které jdou ještě víc do hloubky a odhalují mnohem víc z myšlení postav, které nám byly v 1. díle představeny.
Při každém čtení jsem se zaměřila na něco jiného a musím říct, že každé čtení ve mě vyvolalo úplně jiné pocity.
(SPOILER) Po přečtení knihy Dracul jsem chtěla vědět, jak píše J.D.Barker samostatně a na čtvrtou opici jsem četla samou chválu. Bohužel se u mě waw efekt nedostavil. Ano, thriller je to povedený, má spád, je to čtivé, kapitoly ubíhají rychle. Styl psaní Barkera je svižný, žádná omáčka. Ale.. kdo u čtení trošku přemýšlí, určitě dojde na konečné řešení už v polovině knihy. Každému snad musí být jasné, že se kniha bude motat kolem peněz a že to nebude úplně legální. Až na konečné rozřešení to nebylo až tak překvapující. Co se ale ostatního děje - primárně zrození vraha týká, tak to Barker v podobě jeho deníku sepsal skvěle. Možná to na mě neudělalo takový dojem, protože na téma tří opic - aneb nevidím zlo, nemluvím zlo, neslyším zlo toho v poslední době vzniklo nějak moc, ale nápad se čtvrtou opicí - nečiním zlo oceňuji. :)Knížku jsem si chtěla přečíst dlouho, ale dostala se ke mě až teď. Ke čtivosti můžu říct snad jen to, že jsem ji zvládla za dva dny v práci. Ale rozhodně jsem četla lepší thrillery :)
Kdo by neznal tuto knížku, v dětství jsme ji nejspíš četli na ZŠ všichni. A já si jí teď připomněla a jsem za to nesmírně ráda. Tahle autobiografie o dětství stráveném na australském venkově je totiž kniha nejen o Alanovi, ale hlavně o tom, že i když Vám život nastavil do cesty obrovskou překážku v podobě obrny, můžete ho prožít naplno. Jiní rodiče by se nejspíše z takového onemocnění svého syna zhroutili, ale Alanovi rodiče už v té době neviděli ve svém synovi mrzáka (i když se to slovo používalo běžně), ale silného chlapce, který si stejně ve svém životě bude dělat co chce. Důkaz toho, že nemoc není překážka v plnění svých snů.
Velmi milé vyprávění spisovatele, kterého máme rádi a který nám ukázal, jak tam venku vypadá svět. Ostatně vyprávění o ptakopyscích a klokanech se k nám jen tak nedostalo :)
Kniha o odhodlání a odvaze.
Velmi příjemná česká, místy až pohádková detektivka. Příběh Kateřiny, která se rozhodla, že si potřebuje odpočinout od svého partnera a učení na VŠ a jako brigádu vzala průvodcovství na hradě Zelená hůrka, protože v jejím podhradí strávila část dětství u babičky Rózinky. Po příjezdu na hrad ji ale doprovází série úmrtí a vzkazů pode dveřmi, které mají souviset s hradní kaplí a freskou čtyř jezdců apokalypsy. Kateřina pátrá na vlastní pěst a díky zdravému rozumu pochopí, že tohle někdo činí naschvál a kvůli ní.. proč ale? A to je hlavní zápletka knihy :) Knížka je čtivá, nenáročná a co oceňuji je to, že autorka sem zapasovala historické informace ve velmi přirozené a nenáročné formě, takže se člověk ještě něco dozví. Moje MHD kniha, kterou jsem celou přečetla díky popojíždění MHD asi za týden.
Útlá kniha s velkým obsahem. Psána pod pseudonymem, takže nevíme, zda autorka v tomto nebo podobném problému někdy figurovala, nebo ne. Z části by ale kniha měla být založena na faktech. Příběh sedmnáctileté Sáry putující na vlastní pěst do válečné zóny, posléze v doprovodu vojáka Omara je svižný, krátké věty mají své kouzlo a i když se může zdát, že se jedná o jednoduchou knihu, opak je pravdou. Stylem mi kniha trochu připomínala Zuzanin dech od Katalpy a rozhodně ji mohu všem doporučit.
„Černý velbloud je smrt, která klečí před každým z nás."
Knížka, kterou mi půjčila Ori a kterou by si měl přečíst každý, kdo se pohybuje na sociálních sítích. Nejen o tom, co všechno nemusí být pravda, ale i o tom jak funguje náš mozek a jak zpracovává informace. Kniha je plná užitečných informací jak se v kyber prostoru vyznat, jak se naučit rozlišovat reálné informace od fake news, proložena výsledky ze zajímavých studií i experimentů. Velmi zajímavé čtení, které obyčejnému člověku přiblíží jak vlastně ten internet kolem nás a informace na něm fungují.
Dracul je kniha, kterou jsem si přála od doby co vyšla minimálně přečíst. Jsem neskutečně ráda, že díky akci u Knihy Dobrovský je součástí mé knihovny. Dracula od Brama Stokera je má srdcová záležitost a musím uznat, že Dacrovský rod se nezapře. Dracul je kniha, která má neskutečně svižný děj, i přesto, že se odehrává v době před Draculou. Všechny postavy této knihy jsou skvěle vykreslené, děj je správně temný a děsivý a zlo se plíží s každou stranou víc a víc. Stěžejní příběh, který zde čtenáři přiblíží legendu o Dearg Due, která je první ženskou upírkou navíc knize neskutečně sedl. Smekám před prací obou autorů, protože příběh nemá žádné mezery, vyvolává ve Vás otázky a nepříjemné plíživé dusno. Pro Ty, co neznají historii rodiny Stokerových si troufám říct, že dodatky na konci knihy Vás dostanou možná ještě víc do kolen než samotná kniha. Ale čtěte je rozhodně až po přečtení, ne předtím :)
Tuhle knihu si musí přečíst každý milovník Draculy, protože i já jsem byla velmi skeptická co se z ní nakonec vyklube. A jsem ráda, že jsem svoje předsudky odložila stranou. Tohle dílo za přečtení rozhodně stojí.
Moje hodnocení: 10/10
Pro mě obrovské překvapení. Kniha, která mi byla doporučena kamarádem, že za přečtení opravdu stojí a musím souhlasit. Tato útlá knížka o 160 stranách popisuje cestu do Sýrie mladé Sáry, která se vydává do válečné zóny najít svého pravého otce. Zjistí, že její sestra Afaf je velmi vlivná osoba a její otec velmi vysoko postavený činitel, jehož seznámením se Sárou začíná příběh o doživotní ochraně vlastní dcery. Příběh, který na úkor bezpečí vezme lásku, radost i volnost. Neustálé fungování pod dohledem tajných agentů, poznávání chudoby a bezmoci během války, pochopení válečného konfliktu, ale i sounáležitost několika náboženství v míru. To vše se ukrývá v této malé, ale obsahem obrovské beletrii, která je mixem fikce a reálných událostí a proto byla vydána autorkou pod pseudonymem. Toto je lidský příběh, který Vás chytne za srdce, ať už se o tuto problematiku zajímáte, nebo ne.
„Otec říká, že smrt je černý velbloud, který klečí před každým z nás."
Věnováno Tobě, tati. Ač by sis to nepřál.
Moje hodnocení: 10/10