Arkagas komentáře u knih
(SPOILER) Fantasy kniha, která byla hodně propagovaná ve všech reklamách knih Dobrovský. A tak jsem neodolala, příběh sliboval temnou gotickou fantasy, při které se Vám bude tajit dech. A ano! Splněno. Kniha splnila moje očekávání. Jako milovník hororů bych neřekla, že se jedná o gotický příběh, ale dějová linka mi sedla. Naďa je mladá svatodějka, která se po zničení kláštera, ve kterém přebývala rozhodne opustit své bydliště a vydat se do Tranávie - sídla vládců za jediným účelem - zlikvidovat prince Serafína, který velí vojenským tažením a navrátit světu Bohy, se kterými komunikuje pomocí vyřezávaných korálků. Svatodějky jsou ale loveny Supi - vyhnanci, napůl monstry, napůl lidmi, kteří z Tranávie byli vyhnáni do solných dolů. Při svém putování potká Naďa Rašída, Paridžán a Malachijáše, do kterého se postupně zamiluje a který jí pomůže s infiltrací mezi nepřátele, protože Tranávii zná. Zde postupně poznávají, že princ Serafín není jejich nepřítel, ale spojenec a hlavním cílem se stává zabít krále, který by jinak prince obětoval aby se sám stal Bohem.
Celý příběh je dokonale vykreslený. Po přečtení knihy Medvěd a Slavík jsem hledala nějaký podobný příběh se slovanskou mytologií a tady jsem jí dostala hojné množství. Jedinými mínusy knihy je to, že se jedná o první díl ze série a že se jedná o YA knihu, takže hrdinové jsou samozřejmě náctiletí, což je trochu zbytečné.
Pro milovníky fantasy je to ale kniha, která má zase něco nového, co tu ještě nebylo a jejíž příběh jsem si užila plnými doušky.
Moje hodnocení: 9/10
Když milujete Neila Gaimana a severskou mytologii, je jasné, že budete milovat tuhle knihu. Beletristické zpracování starých germánských textů se Neilovi povedlo na milion procent, protože ne každý se v těchto příbězích orientuje, nebo mám chuť je číst. Někdy je to dost náročné čtení. Neil ale přiblížil díky svému vypravečskému umu a vtipu severskou mytologii barvitě a zábavně i úplným nováčkům, nebo lidem, kteří jsou tímto tématem nepolíbení. Odin, Thor, Loki, Freyja, Haimdall, ale i Lokiho děti, Yggdrasil, obři, skřítci, trpaslíci a Ragnarok zde dostali své kapitoly, které jsou tak čtivé, že kniha se velmi špatně odkládá. Jako člověk, který severskou mytologii zná a neustále se k ní vrací před Neilem smekám, protože tahle kniha prostě musí bavit všechny!S velkým nadšením ji teď po přečtení dám přečíst své 12 leté dceři a věřím že bude stejně nadšená jako já. Díky, díky, díky. Tohle je kniha, kterou rozhodně chci časem ve své knihovně.
(SPOILER) Knížku jsem četla jen proto, že ji dostala Stelli jako povinnou četbu. A opravdu netuším, kdo schvaluje tato díla pro 7.třídu základní školy. Pokud pominu příběh, který je svým způsobem strašně nezáživný - ano, má se sice jednat o drama po smrti maminky, ale ve výsledku je to spíš takový deník holky, která si neustále hraje na Robinsona a zpracovává tím svoje problémy. Příběh toho, kdy nemůže chodit do školy, protože školu a péči o malého bratříčka si tatínek nemůže dovolit, neumí vařit, neumí vyčistit podlahu, ale to nevadí, protože Tonička co bydlí vedle ji to naučí. Kniha byla napsána v roce 1940, takže její jazyková forma je opravdu zastaralá a čte se opravdu těžko. Kniha, která je už dnes klasikou, ale která by dceři v jejím věku absolutně nic neřekla. Kniha je napsána klasickým stylem Majerové, která měla za to, že se ženy mají strašně špatně a že díky socialismu se budou mít líp.
Řádnou členkou České akademie věd a umění se stala 5. března 1940, byla nositelkou Řádu práce (1954), Řádu republiky (1957), Řádu Klementa Gottwalda (1962), v roce 1955 obdržela Státní cenu Klementa Gottwalda.
Angažovala se i v politice a svoji pozici zneužívala k selekci pouze určitých autorů.
(SPOILER) Dlouho se ke mě nedostala tak dobrá kniha jako je tato - možná v poslední době bych ji mohla srovnat leda s nočním filmem. Jules po rozchodu s přítelem a vyhazovem z práce sežene místo jako rezidentka v proslulém domě na Bartolomějské ulici nedaleko Central Parku. Stará budova s chrliči je místem, kde vždy bydleli jen velmi bohatí, nebo velmi známí lidé, kterým záleželo na svém soukromí. Tudíž bydlet zde na 3 měsíce a ještě dostat 12 tis.dolarů v hotovosti se zdá být snem. Opak je ale pravdou. Noční můra se naplno rozjíždí v momentě, kdy z domu zmizí Ingrid - kamarádka Jules a zanechá po sobě jen pistoli se vzkazem. Tahle kniha je dechberoucí, stránky ubíhají neskutečně rychle, nenajdete tu žádné hluché místo. Asi ve 3/4 kdy kniha směřovala k tomu, že se bude jednat o nějaký satanistický kult a rituální vraždy jsem byla znechucená a říkala si jen: "proboha proč zase.." ale i mě Riley dokonale zmátl a dostal mě tam, kam chtěl. Nic takového se tam totiž neděje.
Předchozí dvě knihy Rileyho se mi líbily ale to co obsahuje tato kniha je masakr. Masakr za který smekám a docela mě děsí, že tohle by mohlo být i reálné. Po řetězu a tanci skalpelů mi tahle kniha neskutečně zvedla čtenářskou náladu.
(SPOILER) Knihu jsem si koupila díky luxusní krvavé obálce a těšila jsem se na stejný, luxusní a krvavý obsah. No bohužel. Zaprvé se rozhodně nejedná o horror, ale o psychologický a existenciální thriller. Spisovatel brutálních "horrorů" prožívá tvůrčí krizi, až do doby, kdy se mu v hlavě začnou objevovat obrazy mučících a krvavých scén a on je jen přenáší na papír. Vše se zdá být v pořádku do momentu, kdy se vražda, kterou popsal stane doopravdy se stejnými detaily. A tak si myslí, že trpí psychickou poruchou. Hlas v jeho hlavě mu ale napovídá, aby zjistil, co se doopravdy stalo, když mu bylo 6 let. Tady se dozvídáme, že hl.hrdina měl dvojče, kterého se pro jeho krutost a zlost rodiče zbavili po tom, co zavraždil v 6 letech čtyřletou holčičku. A v tenhle moment u mě byla kniha odepsaná. Já tak nesnáším tyhle zápletky založený na telepatické komunikaci dvojčat! A i kdybych to přešla, tak je to tolik scén přitažených z vlasy, že jsem si říkala, že to snad není ani možný. 3/4 knihy navíc absolutně o ničem. Skalpely se ukázaly alespoň na posledních 20 stranách. Díky Bohu, že jsem knihu měla zadarmo, žádný waw efekt se u mě tedy nekoná.
Jedno obyčejný léto je další komiks, u kterého se Vám budou hlavou honit různé myšlenky. Troufám si říct, že v něm každý najde něco jiného. Nekomu sedne příběh dospívající Rose a její kamarádky, někdo se více zamyslí na hádkami rodičů a těžkostmi dospělosti. Rozhodně je to ale kniha, která Vám vykouzlí úsměv na tváři svou upřímností, laskavostí a otevřeností. Kniha, která je jak pro náctileté, tak pro dospělé. Protože jedno obyčejné léto zažil dle mě každý, i když si to vlastně neuvědomuje. Pocitová kniha, kterou prožijete, nejen díky nádherné kresbě. Kniha, ze které na Vás dýchne nostalgie prázdnin, vůně mořského vzduchu a vzrušení z dobrodružství, které Vás teprvé čeká. Protože jedno obyčejný léto jsme nejspíš zažili každý, jen jinak :)
Psychologický thriller, který v člověku otevírá otázku, zda je schopný dopustit se hrůzných činů proto, aby zachránil své dítě. Tajemný Řetěz, který funguje na principu únosů dětí. Pokud je Vám uneseno dítě a chcete ho dostat zpět, musíte unést další schválené dítě, převést finanční obnos v bitcoinech a hlavně nic nehlásit policii. Pokud splníte tyto tři podmínky, bude Vaše dítě propuštěno zdravé. Pokud selžete, bude zabito a s ním i Vy. Řetěz takto chrání sám sebe. Dá se z něj někdy vystoupit? Co když ano? A co když hlavní hrdinka Rachel je odhodlaná se do toho pustit?Kniha, která naráží na dnešní problém sociálních sítí, kde o sobě každý řekne téměř všechno a příběh, který rozehrává filosofickou hru, kterou drží v šachu strach.Kniha je čtivá, skvěle napsaná, svižná, má spád. Některé pasáže mi v ní neseděly, stejně jako dalším čtenářům, ale celkový dojem je skvělý.Pro mě jako rodiče dost silná kniha, u které jsem uvažovala zda bych pro záchranu dcery byla ochotna udělat co, o čem se v knize píše. Odpověď nemůžu říct, protože v situaci nejsem a i když bych teď řekla že ano, nemusí to být pravda. Pro rodiče bude tahle kniha rozhodně ještě mnohem silnějším zážitkem než pro ostatní čtenáře.
Téma únosů dětí a vydělávání peněz pomocí na sebe navazujícího řetězu je inspirováno skutečnými událostmi.
(SPOILER) Ano prosím! Tohle mě fakt bavilo. Je to taková blbinka, která Vás ale rozesměje a kterou si vizuálně užijete. Deník psaný samotným hrabětem Draculou - o jeho radostech z dob minulých, ale hlavně strastech z dob současných. Pít krev už není in a tak Dracula podstupuje skupinovou léčbu stop sání a během dne si na ruce musí lepit žvrkývačky. Navíc mu po baráku neustále trajdají nějací turisté a chudák se nemůže promenádovat ani ve svém salónu v županu, ale musí být schován ve sklepení. A za všechno může ten zpropadený Stoker!
Knížka je malého formátu, tištěná na křídovém papíře, plná fotografií a projektů hraběte, nad kterými v současné době pracuje - jedná se jak o věci praktické - například skládácí rakev, tak i o přednášky, které jsou pro upíry přeživší v našem světě stěžejní - například jak poznat kolík.
Jedná se o záležitost cca na 2 hodinky čtení, ale pro milovníky upírů je to nutnost :) I přesto, že je to blbinka má kniha nádhernou reliéfní obálku a červenou stuhu.. Design je vyšperkovaný :)
Plíhal je prostě Plíhal, krátké básničky typu: „u řeky jménem Ganga indky si perou tanga". Tady nejspíše není co dodávat. Miluju ty říkanky, každý z nás určitě vyplodí během týdne hromadu podobných. Plíhal a Nohavica jsou kusem mého života. A nikdy nezapomenu na to, když jsem své mamce pustila Rok ďábla a po skončení filmu se naprosto vážně podívala kolem sbe a praví: „a umřel ten Plíhal nebo ne?" V tomhle je to kouzlo iluze. Takže odpověď jasná, neumřel a napsal tyhle říkanky doplněné skvělými ilustracemi námořníka. :)
Díky za tuhle knihu. Za tuhle kontroverzní knihu, která rozhýbala československou knižní scénu a vytvořila dva tábory - jedni ji milují (tam patřím já), druzí ji nenávidí. Proč? Protože tahle kniha je nekonvenční. Vystupuje z řad klasických hororů a ukazuje nám subžánry jako je torture porn, gore, hardcore, new extremity. Pokud nevíte co si pod tím představit, skvěle to vystihují filmy Hostel, nebo i světoznámé Saw. V doslovu knihy se píše, že Mark je jakýmsi nejvýraznějším představitelem nové vlny domácího extrému. A souhlasím! Chápu, že tato kniha mohla lidi znechutit, připadat jim odporná, násilná a nepřijatelná. Ale sdělení je jasné - vše, co je v knize se děje i ve světě kolem nás. Protože život a dění kolem nás je ten skutečný horor. Ukazuje to, před čím vším zavíráme oči, u čeho děláme, že se nás to netýká.. a skvěle nastavuje zrcadlo společnosti.Ano, jsem hororový fanda - kdysi filmový, dnes už spíše knižní. Nečekejte pomalu přicházející zlo ála Stephen King, čekejte pořádnou nálož brutalit, bez servítek. Hromadu krve, vylézající střeva a bezmoc. To vše zasazené do Branišovského lesa, kde se údajně vyskytují přízraky. Všem, kteří psali, že tuto knihu mohl napsat jedině psychopat bych ráda sdělila, že s Markem jsme v kontaktu a jedná se o normálního tátu od rodiny. Nebo máte dojem, že třeba takový Joe Hill, nebo Stephen King jsou taky psychopati? Není to kniha pro každého, rozhodně ne, ale já jsem se u ní místy hodně smála, protože ten bizár je někdy až moc. Více zazní v únorovém videu na yt. Moje hodnocení: 9/10. Díky Marku!
Hezky zpracovaná malá encyklopedie postav vyskytujících se ve světě DC. Ano, jedná se primárně o knihu určenou dětem - ať už zpracováním, nebo obsahem. Rozhodně zde nečekejte nějaké novinky, které by Vás překvapily, spíše je to takové základní představení - výška, váha, věk, místo výskytu, superschopnosti a slabé stránky. textu je tu opravdu pomálu, ale co strana, to postava, takže v knize je celkem 211! postav. Nebudu kecat, jsem sice komiksový fanda, ale znám jich tak možná polovinu, takže mám co dohánět.
Na prohlédnutí a rozšíření obzorů o postavách fajn záležitost. Pro děti bomba, pro dospělé poněkud zbytečná kniha :) Ale i tak je moc pěkná!
Moje hodnocení: 7/10
(SPOILER) Joe Hill je stejně jako jeho otec roky rokoucí moje srdcová záležitost. Na tuhle sbírku povídek jsem se tedy těšila jak malé dítě, ale pak přišel lockdown a zavřely se knihovny, takže jsem knihu nějak vypustila.. a jakmile se knihovny zase otevřely (v současném stavu tedy jen výdejová okénka), hned jsem pro ní utíkala.
Je zvláštní, že tenhle skvost nikdo nechtěl číst a tak ležela úplně nová v polici a čekala na mě - náhoda? Rozhodně ne.
Na plný plyn je kniha, která možná překvapí čtenáře, kteří tuto literaturu nevyhledávají. Nemá smysl zde rozebírat, zda se jedná o povídky kvalitní, nebo ne - protože samozřejmě že ano.
Stephen King vysvětluje ve svých sbírkách povídek, proč je tak těžké je napsat, jelikož v románu čtenář odpustí spoustu chyb, ale v povídce si je dovolit nemůžete.
Joe Hill se této knihy chopil očividně s láskou - už sama předmluva, kde vzdává poklonu svým rodičům a láskyplně vypravuje o svém dětství mi vehnala slzy do očí. Dále zde skládá poctu i svým oblíbeným spisovatelům, u kterých se inspiroval a každá z povídek má na konci knihy i doslov.
Poděkování své rodině a manželce za nekonečnou lásku, protože se vedle ní cítí vždy jako king mi vyčarovalo úsměv na tváři.
Samotné povídky jsou jak hororové, tak thrillerové. Moje srdcová záležitost je rozhodně Faun, Temný kolotoč a cirkus mrtvých, protože prostě zombie a bizár dohromady :D
Knize můžu vytknout jen jedno, je moc krátká a ráda bych si celou noc četla další a další příběhy!
A povídka ve vysoké trávě je případ sama za sebe - natočeno Netflixem, napsáno společně s tatínkem během 6 dnů a námět vymyšlen v jenom americkém bistru. Protože i spisovatelé těchto jmen jsou především normální lidé. Jen oproti nám mají ten obrovský dar představivosti a nekonečných nápadů. A já děkuju!
(SPOILER) Další pokračování příběhu Nicka a Charlieho. Zatím co Charlie už má svůj coming out dávno za sebou, Nick se zatím svěřil jen mamce a není si ostatním tak jistý. Charliemu to ale nevadí a na Nicka netlačí. Společně se vydávají na školní výlet do Paříže, města lásky, kde se hodně věcí změní. Srdcerváči jsou grafickým románem, který je primárně určený mladším a teen čtenářům, ale za mě je to kniha, kterou by si měl přečíst každý, kdo se s tématem homosexuality, nebo bisexuality musí nějak vyrovnat. (Pro odmítavé rodiče bych tyto knihy dala jako povinnou četbu!) Knihy jsou decentní, jednoduché, plné laskavosti, lásky a především porozumění. Moc se mi líbilo, že 3.díl se lehce dotkl i tématu poruchy příjmu potravy, ale decentně a s upozorněním na to, že je to mezi lidmi častější, než by se mohlo zdát. Ano, svět není v reálu tak růžový a pravděpodobnost, že dohlížející učitelé v Paříži budou také gayové, stejně jako učitelka tělocviku lesba a nejlepší kamarádky též je velmi malá, ale o to v téhle knize nejde. Mladá autorka vytvořila dílo, které Vám vykouzlí úsměv na tváři, které není vulgární, obviňující, ani přesvědčující. Je to prostě takové, jaké to je. Stejně jako realita. Moje hodnocení: 9/10 a těším se na další díl :)
Zámek a klíč se stává mou závislostí..
(SPOILER) Charlie dřív ani ve snu nenapadlo, že by ho Nick mohl taky mít rád, ale teď spolu oficiálně chodí. Nick se dokonce odhodlal a pověděl o tom svojí mámě. Ale coming out není něco, co se stane jen jednou – ještě je tu Nickův starší bratr, ostatní kamarádi a rodina a blíží se školní výlet do Paříže… a život dovede být těžký, i když máte po boku někoho, kdo vás miluje. Čím jsou jejich city hlubší, tím víc Charlie a Nick potřebují jeden druhého. Charlie dřív ani ve snu nenapadlo, že by ho Nick mohl taky mít rád, ale teď spolu oficiálně chodí. Nick se dokonce odhodlal a pověděl o tom svojí mámě. Ale coming out není něco, co se stane jen jednou – ještě je tu Nickův starší bratr, ostatní kamarádi a rodina a blíží se školní výlet do Paříže… a život dovede být těžký, i když máte po boku někoho, kdo vás miluje. Čím jsou jejich city hlubší, tím víc Charlie a Nick potřebují jeden druhého.
(SPOILER) Příběh se uzavírá...Alfa a Omega je posledním dílem této dokonalé temné fantasy, kterým vše končí. Všechny postavy se zde ukazují ve svém pravém světle a prostor tu dostává Rufus, který jako jediný vidí pravého ducha Bodyho, kterému tělo sebral Rufus. Taylor po rozmluvě s duchem otce chápe, že může tohle šílenství zastavit a je jen na něm, aby to zvládl. Po maturitním plese se koná v jeskyni velká párty, což je pro Lucase nejlepší příležitost k tomu, aby vypustil démony, kteří si mohou ze svých hostitelů vybrat dle libosti. K naší nevoli se mu to povede dřív, než Taylor dorazí a řádění pokračuje. Taylor vyrobil klíč Alfa, který je pravým opakem Omegy a jeho plán se vydařil. Bohužel i přesto přišlo o život několik desítek lidí. Klíčov je spálený na prach po řádění stínů. Duše Rendella je osvobozena a příběh končí.
Po 6 knihách jsem poslední stránky četla skoro se slzami v očích, že se musím s hrdiny rozloučit. Joe Hill a Gabriel Rodriguez odvedli skvělou práci, která nemá konkurenci ani obdoby. Pro milovníky temných fantasy příběhů je tato série nutností.
(SPOILER) V 5.díle ságy Zámek a klíč se dostáváme do roku 1775, do doby, kdy v Klíčově žili jeho první majitelé a do doby, kdy se v jeskyni plné démonů měli snahu ukrýt lidé před vojáky. Tajemné dveře se na čas otevřely a kdo do nich pohlédl, proměnil se ve vraždící monstrum. zapečetit dveře byl jediný úkol, který se ale povedl až v momentě kdy byl démon, který nenašel svého hostilete proměněn v šeptající kov a nebyl z něj vyroben klíč Omega. Mezitím se v klíčově Lucas v těle malého Bodyho porozhlíží po chybějícím klíči a propouští strach a slzy Kinsey z lahve do hlavy Taylora, který se rozhodne klíčov spálit na popel, v čemž mu zabrání strýček. Po napadení stínů se raněný setkává s duchem svého otce, který mu říká, že jeho úkol v příběhu je důležitější, než se zdá. Díky časoměnnému klíči se Taylor s Kinsey dostávají do onoho roku 1775, ale i do roku 1988, do doby před zatopením jeskyně, kdy v ní chtěli strážci klíče, včetně jeho otce vidět co je na druhé straně dveří, což si vyžádalo několik úmrtí. Konečně dává smysl, kdy přesně byl Lucas posedlý démonem a proč se staly věci, které se staly. Lucas se proměňuje v Dodge a jeho řádění pokračuje. Další našlapaný díl, jehož zakončení láká k okamžitému přečtení další knihy.
(SPOILER) V dalším pokračování dobrodružství v Klíčově se objevuje klíč, díky kterému se můžete změnit ve zvíře. Body se proměňuje ve vrabce, zatímco Lucas v krvežíznivého vlka, aby se zbavil Kinsey s Taylorem. Nic ale nedopadne jak se zdá. Taylor totiž zjišťuje, co je Lucas doopravdy zač a Body s Rufusem plánují jeho eliminaci. Čtvrtý díl je krvavý, akční, plný překvapení a zakončený proměnou Lucase v Bodyho, kterému bere tělo, čímž se dostává do rodiny a přesně ví, kde Kinsey a Taylor schovávají klíče, které mu chybí k dokončení jeho temného plánu. Po přečtení doporučuji mít hned po ruce 5. díl, protože Vás nenechá chladnými to, jak bude příběh pokračovat.
(SPOILER) Třetí díl je první opravdu temná kniha, kde poznáme stíny v jejich plné síle. Klíč stínů má v rukou Lucas, který ovládá své pomocníky díky koruně stínů. Lucas, alias Dodge se chtějí zbavit Rufuse, ale místo toho se zbaví jeho matky Allie. Tyler přichází na to, kdo Lucas alias Dodge ve skutečnosti je a příběh začíná nabírat ještě víc na obrátkách. Nina se stále utápí v alkoholu a přísahala by, že někdy se stíny po době procházejí samy... Je zbytečné psát tady u každého dílu, že jsem nadšená, že to miluju snad ještě víc, než když jsem to četla poprvé a jak moc si užívám skvělou kresbu Gabriela. Koruna stínů je kniha hodně temná, vyvedená v černých tónech, doplněná spoustou krve. Vše do sebe ale zapadá a fantasy linka Vás pohltí. Zámek a klíč se stává mou závislostí.
(SPOILER) Dobrodružství na Klíčově pokračuje. Na klíčově je nalezen nový klíč - klíč do hlavy. Klíč, kterým otevřete svou hlavu a můžete do ní cokoliv vložit, ale i z ní cokoliv vyndat. Na scénu přichází ozvěna Lucase, 40 let mrtvého, ale stále si podobného a tak je potřeba odstranit lidi, kteří ho začínají poznávat. S klíčem do hlavy se ale věci dělají snadno. Ne vše je ale samozřejmě tak lehké, jak to vypadá. Druhý díl je hodně krvavý, akční, propletený, ale velmi podrobně nám ukazuje spletitost celého příběhu. Seznamujeme se tu důkladně s Ellie, bývalou láskou Lucase, alias Dodge, která zabila svou matku a jejím synem Rufusem, který je mentálně postižený a klíč do hlavy na něj nefunguje. Druhý díl je mnohem větší jízda než první. Kresba výborná, styl vyprávění dokonalý. Retrospektivní příběh vyveden v černobílé. Nemám co vytknout, nádhera.