Arkagas komentáře u knih
Tak tohle mě hodně bavilo. Horor postavený na staré severské mytologii, přibarvený skvělou fantazií Adama Nevilla. Tajuplné lesy, vyčerpání a bezmoc na Vás z knihy doslova dýchnou. Netknutá příroda, ve které žije něco, o čem nikdo neví. Něco, čemu se dříve dávali lidské obětiny, což dokazuje starý hřbitov a kostel, ale i rozpadlé stavení, kam se 4 kamarádi dostanou. Není to Ďábel, ale není to ani Bůh. A konečná třetina, kdy ze 4 kamarádů zůstane jen jeden a dostane se do beznadějné situace mě bavila hodně i přesto, že se zde objevuje zbytečná linka, ve které se motá blackmetal a uctívání jakéhosi Boha. Kniha je originální, naprosto skvěle napsaná, čtivá a ke konci hodně "Kingovská". Oceňuji, že Adam Nevill těžil ze staré severské mytologie, neb nestvůra je hodně inspirovaná bohyní smrti Hel, což se mi líbilo. Ale to pořád není všechno. Rituál je za mě zatím nejlepším hororem za poslední rok, co se mi dostal do rukou. Stahuji teď film, tak uvidíme.
Další kniha s válečnou tématikou, tentokrát ale trochu jinak. Píše se rok 1973 a mladá překladatelka Eva se účastní procesu s bývalými nacistickými hlavami odehrávajícím se v Německu i přesto, že její rodina i současný snoubenec jsou proti.
Absolutně neví do čeho jde, ale postupně zjišťuje jaké hrůzy se děly (troufám si říct že v roce 73 se to vědělo už po celém světě, ale budiž..). Do toho řeší komplikovaný vztah jak s rodinou, tak se snoubencem a navíc se dovídá nepříliš hezké věci o své rodině.
Kniha čtivě napsaná, oceňuji, že autorka je novinářka a o tomto poválečném procesu píše pravdivě. Pouze jména svědků jsou změněna. Za Bestseller knihu nepovažuji, ale byla to příjemná změna, oproti dnes jak na běžícím pásu vydávaných “válečných” románům.
A upřímně se mi líbila víc než třeba Růže bílá, černý les, neboť zachází i do filozofických myšlenek viny a kolektivního vědomí.
Nádherně zpracovaná kniha o vojenských a služebních psech plná faktů, historických údajů a čísel. Věděli jste třeba že jen během první světové války bylo v bojích nasazeno 250 tisíc psů? Výcviková centra po celém světe, zajímavá plemena ve službě, ale i příběhy psovodů, kteří musí umět nechat svého parťáka odejít. Příběhy o odhodlání, odvaze, lásce a ztrátě. Ale také o tom, proč mají váleční psi hodnosti stejně jako vojáci, jaká je jejich služba, denní rutina a co obnáší nasazení v bojích.
Kniha je plná nádherných fotek, které chytí za srdce nejen pejskaře.
Krásné připomenutí knih George R.R.Martina v jakési odlehčené formě. Knihu mám doma skoro rok a dostala jsem se k ní až teď (ať žijí zavřené knihovny). Vybrat z tak obsáhlého díla texty, aby k sobě a postavám seděly v takto krátké záležitosti nemůže být jednoduché, ale povedlo se skvěle. Kresba za mě také povedená a bylo to takové milé vrácení se do příběhu.
Další kniha, dalo by se říct jakýsi sequel, který nám představuje minulost Hoppera. Jelikož se jedná o mou oblíbenou postavu ze ST, tak jsem se na knihu těšila jak malá holka a protože jsem na ni čekala rok, čtení jsem si náležitě užila. V této knize sledujeme jeden starý případ Hoppera, kdy byl detektivem na vraždách a měl na úkol vyřešit podivné rituální vraždy. Společně s agentkou Delgadovou, kterou jsem si oblíbila hned na první dobrou se pouštějí do případu. Je to svižné, má to spád, je to správně temné a napínavé. Ne každému tato kniha nejspíš sedne, protože s Temným experimentem se srovnávat nedá, ale věřím, že si ji skalní fanoušci náležitě užijí. Za mě se jednalo o skvěle napsanou napínavou oddechovku, ve které nechybí tajemno, akce, krev a odvaha. Zároveň zde sledujeme rodinný příběh Hoppera a jeho každodenní starosti. Co víc? :) Za mě spokojenost.
Kdo viděl seriál, pochopí, že tato kniha je oficiální průvodce událostmi královské rodiny z let 1946 - 1955, které sepsal královský životopisec. Co víc? Kniha je plná jak seriálových, tak originálních fotografií a doplněna o informace, které v seriálu nezazněly. Vysvětluje co je v seriálu fikce a co se opravdu stalo a divákovi tak poskytne ještě trošku jiný pohled. Kniha je velkoformátová na křídovém papíře a už jen její prohlížení je pastva pro oči. Doma jsem ji měla už rok, ale vrhla jsem se na ni až teď a miluju jí, je to můj další poklad v knihovně.
Kniha, na kterou jsem měla zálusk delší dobu, ale odkládala jsem ji kvůli těžšímu obsahu. Ale těžká doba si vyžádala těžký obsah. Pustá duše je román o hledání pravé lásky, o podstatě života, o tom, zda spolu mohou lidé komunikovat telepaticky. V knize sledujeme nejen příběh Bremena, ale také malého postiženého chlapce Rubbyho, kterého se rodiče zbaví více než odporným způsobem a který je pro Gail i Bremena více než důležitý.
Tahle kniha je těžká, psychologická a vyvolává v člověku otázky. na druhou stranu je to moc milý příběh lásky, která nekončí ani po smrti.
do třetice všeho dobrého, další kniha ze série "povinná četba mé dcery". Tentokrát dívčí román odehrávající se za hluboké totality o Hance, která musí překonávat nástrahy ve škole, doma, ale i ve volném čase. Obyčejná česká rodina, kdy otec je trochu despota, matka má svým způsobem radši mladšího sourozence a hlavně je drbna a vše se srovná a spojí až v momentě, kdy Hanka skončí v nemocnici a na nějaký čas ochrne. Jiná doba, jiná rozhodnutí (např.: že díky dvojce z chování by se Hanka nedostala na SŠ..). Kniha vcelku čtivá, ale nezáživná, nudná a pro dnešní mládež naprosto mimo dle mě. Někdo by měl ty seznamy povinné četby konečně upravit. Já jsem jí projela rychločtením a některé pasáže jsou tak ucourané, že si nedovedu představit, že by bavily 12 holky dnes..
Ale jako oddechové čtení naprosto chápu, že se k ní starší generace vrací.
Moje první setkání s Larsem, ale už se nemůžu dočkat až se otevřou knihovny a budu si moct půjčit předchozí dvě. Tahle kniha je záležitostí na cca 3 hodinky čtení, ale je svižná, akční a nasmějete se u ní. Přesto má zápletka hlavu a patu a je to takový typicky český příběh. Daniel Gris mi svým stylem psaní hodně připomíná Frantu Kotletu, takže koho baví ten, ale hledá nějakou krimi linku, rozhodně sáhněte po Larsovi.
Jako bonus je v téhle knize mé vysněné auto - modrá impreza wrx sti, takže není o čem přemýšlet
Moje první kniha v roce 2021. A nemohla jsem si vybrat lépe. Tajemné sídlo Petrademone, mytologie, kouzelná kniha bran a mezitím vším osiřelá Frida, která pátrá po tajemství, jež zdědila po matce. Tahle skvělá temná fantasy je tak našlapaná a přitom se jedná o knihu pro děti a náctileté. Brána do jiného světa je otevřená a skrze ní do našeho světa pronikají Kostrouni, kteří shání krev pro psa temnoty. To vše se postupně naplňuje a malá Frida společně se svými novými kamarády tomu postupně přichází na kloub.
Jediným mínusem této knihy je to, že se jedná o 1. díl ze série a samozřejmě končí v tom nejvíce napínavém bodě. Jinak je to skvost, který mě obrovsky překvapil. A doufám, že následující díly se též dočkají překladu. :)
Tak tato kniha je nářez. Ukazuje principy společnosti, které se vesměs až tolik nemění. To, že fungování vlády člověk jen těžko změní a proměnu společnosti v průběhu času. Je to perfektní průvodce současnou politickou, ale i společenskou situací.Sociologie, politologie, mezinárodní vztahy, žurnalistika, publicistika - to jsou témata této knihy. A zaručuju Vám, že když ji budete číst, bude Vám nejspíše z některých věcí dost špatně. Kniha je z roku 2017, netroufám si ani představit, jak by vypadala kdyby vyšla třeba příští rok po naší současné situaci. Text knihy je sice našlapaný informacemi, ale naprosto srozumitelný i pro laika, který se v těchto věcech neorientuje, to je obrovské plus. Erik Tabery odvedl skvělou práci.
Wow! Upřímně jsem byla po všech těch nadšených ohlasech ke knize skeptická, ale nekupte ji za 99,- Kč že jo.. A nakonec jsem ji dala na jeden zátah bez přestávky a jsem nadšená. Dokonale vymyšlená dějová linka - osudy lidí, které jsou si tak blízké a přesto vzdálené. Drogy, sex a rock and roll v době uvolněných 70.let. Jedna velmi úspěšná zpěvačka, která ale neví co se životem a jedna velmi úspěšná kapela, která naopak přesně ví co chce. Naděje, zklamání, touha, odhodlání, volnost a boj se závislostí. Koncerty, rozhovory, turné, nahrávání desky, vymýšlení textů a i hudebních aranžmá. Hádky ve studiu, hádky na hotelích, špatná, ale i dobrá rozhodnutí. A jako bonus jedno obrovské překvapení na konci. Tahle kniha je skvělá, jakmile začnete číst, nemůžete se odtrhnout. Daisy a The Six sice nikdy neexistovaly, ale to, co čteme v jejich příběhu se určitě týká mnoha reálných kapel.
Viktoriánská anglie - doba, kdy ženy nesměly studovat a číst knihy, ale měly se věnovat své rodině a domácnosti. Do této doby zasazená skvělá postava Animanth, která je jiná - miluje knihy, celé dny si čte v prošoupaném křesle a když na jejich venkovské sídlo přijede nešťastný strýček, že má problémy sehnat asistenta do univerzitní knihovny, protože její vedoucí pan Reed je protivný morous, zdá se být skvělým rozhodnutím na toto místo dosadit právě Ann. Ta se panu Reedovi opravdu nelíbí, už jen proto, že se jedná o ženu. Ale jak to tak bývá, co se škádlívá..
Ann v Londýně pozná kamarádku Elisu, které tajně půjčuje knihy, protože nechápe v jaké době to žijí, že ženy nemohou číst. Postupem času objevuje krásy města, rodinné vztahy, ale i sama sebe. A i přesto, že je kniha pěkná bichle, ubíhá velmi rychle, plynule a rozhodně potěší každého romantického čtenáře. Protože komu by se nelíbila kniha o knihách a o lásce? :) Můj šálek čtení to úplně není, ale považuji ji za jednu z nejhezčích knih, co se obálky týká za rok 2020.
Tak tohle je bohužel letos snad jediný odložený a nedočtený grafický román, pokud se tomu dá tak říkat. Kresba Davida Marcina je skvělá, má atmosféru, krásné detaily a netroufám si ai tipovat jak dlouho tyto obrazy vznikaly.. Bohužel text a příběh je prostě hnus. Nejsem citlivka co se sprostých slov, nechutností, sexu a celkově bizáru týká, ale tohle je prostě mimo. Gogh, který uřezává uši lidem na potkání, posléze je posílá svému bratrovi poštou v krabicích, aby z nich jeho žena vařila polévku pro bezdomovce? Jako pardon, ale tohle prostě ne. Není to dobré čtení ani na záchod. Bohužel. Fakt jsem naštvaná - kniha vypadá krásně, je velkoformátová na skvělém papíře - těšíte se na literární požitek a ono přijde něco, co si snad ani nezaslouží výraz kniha.
kresba 8/10
příběh 0/10
Krása! Knížečka, kterou jsem teď o Vánocích potřebovala. Malý příběh plný velkých věcí - o společném soužití, o poznávání chyb, ale i předností toho druhého. Život takový jaký občas umí být - prostě sladký! :)
Krásná romantická knížka na jeden večer, plná nádherných obrázků v černo - červené kombinaci.
Moje druhá a ne poslední kniha od C.L.Taylor. Její thrillery jsou prostě čtivé, plné napětí, a i když to sem tam nedává úplně smysl, budiž odpuštěno za její nápaditost. Útěk je velice uvěřitelný příběh, který by se klidně mohl odehrát v reálu. Líbila se mi propracovanost postav, kdy nikdo nezůstal bez viny a na nikom nezůstala nit suchá. Navíc jsou v této knize 2 dějové linky - jedna se drží příběhu Jo a druhá nám popisuje příběh jejího vlastního otce, který od nich údajně odešel. Čtivé, napínavé a i přes větší počet stran ubíhá kniha „jako po másle" :)
(SPOILER) Příjemný "burtonovský" komiks se zajímavou hlavní hrdinkou. Agnes přišla jako malá o rodiče, později o babičku, která ji vychovávala. Na pustý ostrov odjíždí se svou tetou, a je jí zde podstrčena myšlenka toho, že její rodiče třeba ještě žijí a jejich úmrtí bylo zinscenované.. A tak Agnes pátrá.. a úspěšně. Vrah nakonec není zahradník, ale celá společnost na tomto zámku je dosti ujetá. Už sice nejsem cílovka, ale komiks jsem si maximálně užila :)
(SPOILER) Knížka, kterou tady vychvalovala tak strašně moc Fernie, až jsem se rozhodla se do ní pustit. Nutno říct, že se jedná o YA knihu, která stylem psaní prostě odpovídá čtení pro mladší generaci. Příběh propracovaný, postavy skvělé. Parta mladých lidí jede do údajně prokletého lesa hrát larp, ve kterém se musí vzdát všech vymožeností, které nebyly známé ve 14 století. Za mě jedna věc, se kterou jsem měla problém - to, co se v knize odehrává není larp (fantasy), ale LH (living history) akce. Pokaždé mě slovo larp naštvalo, ale budiž odpuštěno. Společenstvo, které si říká Saeculum se vydává na stejné místo, kde už byli loni, které je údajně opředeno legendou a starým prokletím, kterému nikdo nevěří, až na Doru, která na místo jet nechce. A samozřejmě se stane to, co všichni čekáme - začnou mizet lidi, začnou se dít divné věci, nikdo neví kde naše skupina je a hlavní podezřelý je starý prokletý princ, který čeká na svou pomstu. Kiks v knize - jedou na stené místo už druhý rok, už druhý rok si vyprávějí stejnou legendu - kdyby místo bylo opravdu prokleté, nejspíš by tam znovu nejeli že? ... Ale jak říkám, kniha je to určená především pro mladší osazenstvo. Rozuzlení celého příběhu je zajímavé, i když poněkud přitažené za vlasy. Ale jako nenáročné, tajemné a odpočinkové čtení fajn.
Skvělá odpočinková kniha, která si s ničím nebere servítky, aneb Anela online na Badoo. Jak poznat že jde pouze o "šukbadistu", tedy o chlápka, kterému jde jen o sex na jednu noc narozdíl od někoho, kdo opravdu hledá vztah? Osobní zkušenosti sesbírané z více než 80 schůzek díky této seznamce. Některé Vás rozesmějí nahlas, některé jsou k zamyšlení. Celkově je to ale skvělé! Lze použít jako velmi dobrého průvodce po této aplikaci - Anela popisuje na co si dát na fotkách pozor, přibližuje kategorie mužů, které už prokoukla, a přesto se rozhodně nevzdává naděje, že jednou se třeba pan Božský opravdu objeví. Jedno je ale jasné - ouška, čumáčky, prcky, čahouny, mladé chlapečky a obstarožní páprdy nebrat. A chlap, kterej očekává navařeno už na 1.schůzce je kapitola sama o sobě... Skvělá kniha na jeden večer.
Moje hodnocení: 9/10 - za upřímnost!
Drsná a přesto dokonalá kniha. Jazyk psaní je velmi originální, ale příběh Marie ještě originálnější. Jako malá zachránila z řeky Moranu, kterou bezpečně ukryla. Ale Morana zmizela a Marie má celý život pocit, že ji pronásleduje. Životní příběh Marie o smrti, o nesnázích, o lásce a odhodlání. Třídění myšlenek, zatím co jedete vlakem. Neskutečné dílo protkané sebevraždou a rakovinou. Kniha malá rozměrem, ale obrovská obsahem. A i přesto, že se jedná o knihu dramatickou a smutnou, je zde pár pasáží, při kterých se zasmějete. A jde to až na dřeň. Další skvělá česká próza a já děkuji a smekám!