Arkagas komentáře u knih
Do knihy jsem se pustila včera, protože jsem chtěla vědět, co má dcera v povinné četbě. A teda, moje dojmy jsou skvělé, ale velmi silně pochybuji, že tuto knihu pochopí 12 leté děti.
Iva Procházková zde otevírá téma budoucnosti (píše se rok 2046), kdy jsou lidé odkázáni na pomoc počítačových programů a elektronických vyučujících i doktorů. Co se ale stane, když technika díky přírodní katastrofě selže a lidé jsou náhle odkázáni sami na sebe?
Armin je skoro 18 letý kluk s malou 9 letou sestrou, který se ocitne společně s kamarádkou v situaci, ze které není úniku.
Kniha je sice krátká, ale hodně filosofická, a určená ke čtení mezi řádky. Opravdu si nemyslím, že by 12 leté děti pochopily výrazy jako: citově-intelektuální nerovnováha, senzitivita, sexuální harmonie, bioproudy nebo čtyřdimenzionální duše... I přesto ale dávám knize vysoké hodnocení :)
(SPOILER) 2.díl fantasy young adult série Talon - a v ČR bohužel i nejspíš poslední, navazuje přesně v místech, kde skončil díl 1. Dračice Ember společně s Cobaltem utíkají před Talonem jen díky tomu, že ji voják sv.Jiří Gereth nedokázal zastřelit. Ten se díky tomu dostává zpět do ústředí, kde je odsouzen k trestu smrti za velezradu řádu a za projevení citů k největšímu nepříteli.
Ember je ale odhodlaná jej zachránit a tak se také stane. Společně s Rileym (Cobaltem) zachraňují Geretha přímo z ústředí a jejich společný příběh se rozbíhá. Je nutné se schovat, protože po nich jdou nyní nejen síly Talonu, ale i řádu sv.Jiří a Ember se snaží do ústředí Talonu dostat za každou cenu její vlastní bratr Dante.
Ember se navíc ocitá mezi láskou dvou mužů - jednoho bývalého vojáka, který vraždil její vlastní rasu jako na běžícím pásu a jednoho draka, ke kterému cítí silnou náklonost.
Tohle pokračování je za mě ještě lepší než 1. díl, který byl spíš představením organizace Talon a řádu sv.Jiří, popisem jejich fungování atd. První díl je samozřejmě stěžejní v tom, abychom pochopili, že draci, kteří se mění do lidské podoby stále existují a jejich boj o přežití není jen tak.
Druhý díl je ale nabitý akcí a jako bonus je zde popsána historie Railyho (Cobalta) před 12 lety, kdy z Talonu utekl a rozhodl se zachraňovat mladé draky uprchlíky.
Miluju dračí svět v jakékoliv podobě a Talon je můj oblíbenec :)
(SPOILER) Kdo by neznal starou ruskou legendu o pánu zimy, alias Mrazíkovi, nebo pohádku o zlé maceše, co vyžene nevlastní dceru uprostřed zimy pro sněženky...Medvěd a Slavík je román postavený na starých pohanských legendách a pohádkách starého Ruska. A je to dokonalé. Starý medvěd, který se živí obavami a strachem se opět po dlouhé době probouzí a postavit se mu může jen ten nejodvážnější. Hlavní hrdinka, mladá Vasja je obyčejné děvčátko, pro které se obětovala jeho vlastní matka, neboť věděla, že její život je důležitý. Vasja jako jedna z mála, ale ne jediná vidí všechny čjorty, kteří jí pomáhají v koloběhu domácnosti i života. Vasja se přátelí s Rusalkou, a zachraňuje lidi před vodníkem. Ve vesničce vše ubíhá jak má do doby, než přijede otec Konstantin, aby hlásal tu jedinou a pravou víru.
Lidé pomalu začínají věřit v Boha, ale zlé zíly se probouzí. A bohužel na ně bude krátký i samotný pán zimy. Vyhraje tento boj dobro nebo zlo? To už se nechte překvapit.
A střežte se mrtvých.
Dokonalost, miluji staré báje a pověsti, mytologii jako takovou a v tomto pohádko-fantasy příběhu si autorka úžasně pohrála s jazykovou formou a dala si záležet, aby nic nezprznila. Dlouho se mi do rukou nedostal tak krásný příběh.
(SPOILER) Snad moje nejoblíbenější Kingovka, kterou jsem teď přečetla už po páté - někdo čte každý rok Harryho, já se pravidelně vracím k dlouhému pochodu. Člověk si musí uvědomit, že tato kniha vznikla v roce 1975 - a proto tak moc miluju předmluvu, kde King vysvětluje proč vydal několik knih pod pseudonymem a proč ho zklamalo, když to bylo odhaleno. Krásně zde vysvětluje kdo je vlastně Richard Bachman, jak uvažuje a v čem je oproti Kingovi jiný.
Samotná kniha je vlastně takové Hunger games jinak.
Na začátku je jich 100, je před nimi cesta, která má více než 200 min... není dovoleno odpočívat, zastavovat se, spát. Vše, včetně vylučovacích potřeb musí probíhat za pochodu. Zastavíte se, dostanete napomenutí. Když máte 3, jste zastřeleni. Na vítěze nečeká nějaká konkrétní cena, ale to, že mu bude pořízeno vše, co do konce života bude chtít.
Ale tenhle pochod není o ceně, je o uvědomění si sebe sama, o přátelství, o tom, co je v našich životech důležité.
Jo, a nekončí to dobře.
Miluju dlouhý pochod, má v mém srdci čestné místo.
Na rovinu - další pejskařská kniha motající se kolem jednoho vyrůstajícího štěněte a paničky, která psa nechtěla a hlavně nikdy neměla, takže se objevují navzájem. Téma, které tu bylo milionkrát a ještě jednou, ale také téma, které prostě žádného pejskaře neurazí. Tahle milá jednohubka je plná zážitků, kde se najde snad každý pejskař, spousty úsměvů i nadávání, když se Vám motá štěně pod nohama, nebo když Vám omylem něco rozkouše. Přečetla jsem to na jeden zátah a moc jsem se u toho bavila. Je to svižné, milé, vykouzlí to úsměv na tváři. Přesně takové totiž mají tyhle "psí" knihy o objevování sebe navzájem být. Pro pejskaře "must have" kniha :)
(SPOILER) Dokonalá kniha. Děkuji. Dlouho se ke mě nedostalo něco tak kvalitního z pera českého spisovatele. Tenhle román má vše - je plný lásky, vzpomínek, rodinného zázemí, historie a nenápadně se ze života bez starostí přesouvá do roviny boje o to nejcennější - život.Zuzana, Jan a Hanuš - tři přátelé od dětství, kteří spolu prožívali vše. Ale jak Zuzana stárne, její city jsou blíže k Jakubovi.Během války, kdy se z nich stanou milenci Jakub působí v odboji, zatím co Hanuš je rozhodnutý, že pokud nebude mít Zuzanu on, tak nikdo. Kdy se z přátelství stane nenávist? Kdy se to všechno zlomí a člověk přestane jednat v zájmu etiky? Je přípustné poslat za neopětovanou lásku milovanou na smrt? Tahle kniha si nebere servítky, a i když jsou zde popsány za hranici jdoucí scény - prodávání se za jídlo, pokusy na těle v Osvětimi atd.. zvládla to Katalpa napsat velmi jemně. Skvělé vedlejší postavy jako učitel Šlomo Nachtigal, nebo učitelka angličtiny Prochásková dodávají příběhu na autentičnosti.
Dokonalá kniha. Přečteno na dvakrát a i když jsem ji dočetla ráno, bude ve mě rezonovat ještě dlouho.
Komiks jsem si půjčila v knihovně na doporučení kamarádky, která jej četla, ale prý nepochopila konec. Je to milé, hezky výtvarně zpracované vyprávění o záchraně malé holčičky. Co se konce týká, nejspíš si ho může každý vyložit jak chce sám.
Moje pochopení bylo, že malou Andělu zachránil duch Oana. Čtení cca na 20 min, které ale není povrchní.
Knížka, která potěší všechny kočkaře. Je to milé, odpočinkové čtení pro chvíle, kdy je Vám ouvej a nemáte na nic náladu. Troufám si říct, že tento deník kočičího života vyprávěný kočkou Rozárkou vykouzlí úsměv na tváři každému kočkomilovi a v 90% popsaných věcí se majitelé koček najdou :)
Knížka je rozhodně vhodná i pro děti, kterým má rozhodně co dát. Objevila jsem jí v knihovně náhodou a i když jsem četla knížek na toto téma milion, včera a dnes jsem to po úmrtí kamarádky potřebovala.
Potřebovala jsem si přečíst něco, kde jsou hebké kožíšky, motající se tlapky pod nohy, něha, láska a oddanost.
Ke konci už mi kniha přišla slabší a pár posledních kapitol bylo možná zbytečných, ale i tak ji rozhodně mohu doporučit, ať už jste vlastníci koček, nebo je jen máte rádi. :)
(SPOILER) Tento román, který vznikl pod rukou Stephena Kinga už v roce 1987 je jeho mistrovským dílem, a dalo by se říct, že v této knize je to ten typický děsuplný King, jakého my, dvorní fanoušci máme rádi.
Když má spisovatel Paul autonehodu, zachrání ho Annie, která se o něj z prvu stará jako o pacienta. Po krátké době ale Paul pochopí, že jeho léčba není léčbou, ale jedná se o vězení, ze kterého se nejspíše nikdy nedostane. Jeho rozdrcené nohy Annie totiž absolutně nezajímají, a aby Paul fungoval podle ní, dopuje ho Novrilem, což je droga, které má Annie dost velké zásoby.
Když Paul jednoho dne najde knihu, která je plná nekrologů a pochopí, že všechny lidi má na svědomí Annie, dojde mu, že musí něco udělat. Ale Annie je sice šílená, ale ne hloupá. Moc dobře ví, co Paul našel a tak mu sekyrou amputuje část nohy u kotníku.. a tady začíná příběh, který Vás nenechá ani chvilku v klidu.
(SPOILER) U Habibi je těžké sepsat nějaké celkové dojmy, protože jak je u Craiga zvykem, je tohle dílo hodně filosofické, náročné a opírá se o témata jako znásilňování, prodávání se pro peníze, rasismus, otroctví a láska.
V této knize sledujeme příběh Zama a Dodoly. Oba se poznali na trhu s otroky, kdy Dododa zachránila Zama jako malé dítě, se kterým prchla do pouště a tam ho vychovávala.
Aby je uživila, prodávala se na peníze projíždějícím karavanám. Zam ale stárnul a Dodolu neviděl už jako matku, ale jako symbol ženství.
Když byla Dodola násilně odtažena do palácového harému, zůstává Zam sám. Dodola porodí v paláci dítě, ale nechová k němu žádné city, protože v jejím srdci je jen Zam a ona nemůže zapomenout na to, že zmizela a že už je nejspíše mrtvý.
Zam ale přežil, skončil u společenství eunuchů a aby se zachránil, obětoval své mužství. Jaká náhoda, když se dostane do paláce jako sluha a potká tam Dodolu. Ta touží po jeho lásce a chce s ním mít dítě, protože proto byla přeci žena stvořena..
Velmi syrový příběh jdoucí až na kost - prolínají se tu pasáže z Koránu a Bible (pro neznalce krásná ukázka toho, jak moc si jsou ty knihy podobné), nachází se tu několik legend od stvoření ráje, sestoupení andělů až po legendu jak vznikl Fátiminy ruky. Vše plyne tak samo, že ani nevíte na jaké straně už jste.. ale ta bezmoc a zároveň naděje je tady dokonale nejen popsána, ale i nakreslena. Umění kresby Craiga mi vždy vyrazí dech, tenhle grafický román je mistrovské dílo. Určitě si ho časem pořídím do knihovny, stejně jako Pespepolis.
knížku jsem si vzala v knihovně v dětském oddělení jako něco, u čeho si odpočinu. Už při první kapitole jsem ale pochopila, že byť se jedná o literaturu pro mládež, tahle kniha by mohla být s přehledem v dospělé knihovně v sekci fantasy. Příběh nám vypráví jak probíhá výcvik na akademii, která není školou pro princezny, jakou by se mohlo zdát, protože princezny jsou především armáda proti čarodějnicím, které likvidují jedno království za druhým. Hlavní hrdinka si navíc nepamatuje odkud pochází, ale ví, že ji vychovali draci. A jelikož princezny jsou cvičeny i pro boj s draky, je tady samozřejmě velké rozpolcení, co je správné a co ne.
Pokud se tenhle příběh povede někdy zfilmovat, bude to dle mě skvělé. A kdo má rád fantasy, draky a trochu temna, tak knížku rozhodně doporučuju! :)
Moje hodnocení: 8/10
(SPOILER) Tak 1, anotace je zcela zcestná. Tato kniha pojednává o příběhu Cory, která společně s Violet a Jordyn vypracovává do občanky halloweenský projekt a vybírají si společně příběh o Josephu Witherovi, který je legendou v malém městečku, kde naše hlavní postavy žijí.
Kvůli nešťastné lásce byl donucen odejít pryč a jeho milovaná byla posléze nalezena mrtvá. Traduje se, že Joseph zabil několik dalších dívek, ale on sám si vybírá, která s ním může odejít a která ne.
12 letá Cora ale při hledání informací o něm narazí na chat, kde si začne psát s někým, kdo jí o sobě tvrdí že je Joseph a že ji miluje a setkají se. Když má k tomuto setkání dojít, vydávají se všechny tři dívky do železničního depa, kde se semele krvavá řež, Cora skončí s bodnými ranami v nemocnici, Violet je psychicky zničená a Jordyn vypovídá pokaždé jinak. Navíc její dědeček, který ji má v péči našel Jordynino zkrvavené oblečení, kterého se zbavil a říká jí, co má říct policii. Vše ukazuje na Jordyn, ale do příběhu se dostává samotný učitel občanky, který byl vyloučen z předchozí školy za nevhodné chování k mladistvé a ke kterému se jak později vyjde najevo Cora také dost upínala.
Šílenství a bezmoc rodičů je tady barvitě vylíčena. Příběh Cory dostává postupně díky psycholožce jasné hranice a samozřejmě není nic, tak jak se zdá.
Kniha je rozdělena na krátké kapitoly, které vždy vypráví jeden ze zúčastněných celého případu. Jako ozvláštnění je zde sms a chatová komunikace mladých dívek.
Mrazivý thriller o dnešní době a moci někoho ovládat skrze sociální sítě. Jako máma 12 leté dcery jsem místy byla dost zděšená.
Konec je sice lehce přitažený za vlasy, ale celkově je kniha výborně čtivá a jiná oproti všem nyní vydávaným thrillerům.
Moje hodnocení: 8/10
(SPOILER) Ok, když pominu, že na obálce knihy je napsané inspirováno skutečností a na první straně knihy je napsané že je vše smyšlené a podoba se skutečností je čistě náhodná, tak budiž. Tahle maloformátová jednohubka pojednává o životě Niny, která od dětství slyší hlas. který jí říká jak je bezcená a že stejně nikdy nebude mít nic, po čem touží. Tahle Eva, jak si jí Nina pojmenovala je její úhlavní nepřítel. Kvůli ní se stěhuje z Bratislavy do Pezinoku, kde potkává v prodejně telefonů muže svého života. Je fixovaná na maminku, protože s otcem nikdy neměla dobrý vztah, díky tomu, že si myslel že s vše vymýšlí. Do doby, než mamce zjistili rakovinu dělohy. V ten moment se samozřejmě vše otáčí a najednou jí tatínek miluje. Ok. Její vysněný Lukáš ji domluví sezení se "šamanem", kde se Nina složí a všichni jsou přítomni jejímu stavu. Byť to zavání posednutím ďáblem, tenhle člověk jí posílá na magnetickou rezonanci. Jak to pokračuje asi tušíte. Ano, nález na mozku, kdy se ukáže, že se nejedná o nádor, ale o buňky, které celou dobu rostou a o syndrom tzv. zamlklého dvojčete. Nina tedy celou dobu válčila se svou sestrou, která jí záviděla život. Na operačním stole se s ní setkává na louce a navzájem si odpouští. Boha, tohle snad autorka nemyslela vážně, že ne? Jedno klišé za druhým, hysterická Nina, která se sebou roky nic nedělala, protože se bála???!!! že je jediná na světě (v dnešní době,ok...) a tatínek, který jí celé dětství terorizoval je najednou nejlepší kámoš. Ne, takhle to prostě nefunguje. A ten konec? Nina je samozřejmě těhotná a čeká dvojčata, jak jinak. Jak dojemné, až jsem skřípala zubama.
Tahle kniha si moje hodnocení zaslouží jen za hezkou obálku, čtivost, celkové zpracování, font a to, že jsem ji četla 3 hodiny.
(SPOILER) Franka - bývalá vůdkyně hitlerovské mládeže, která se dala na opačnou stranu díky tatínkovi, po tom, co jí zemřela matka a byl zabit postižený bratr, který byl samozřejmě přítěží státu. Bývalá přítelkyně jedné z nejvyšších hlav Gestapa Daniela. Odsouzená na půl roku vězení díky tomu, že smetla ze stolu všechny své blízké a u soudu řekla, že jí pomotali hlavu a nevěděla co dělá, zatímco zbytek její skupiny bílá růže byl popraven.
Malé městečko a horská chata na samot,a do toho nález zasněženého a zraněného příslušníka luftwaffe, který ale ze spaní mluví anglicky. Franka jako bývalá zdravotní sestra je rozhodnuta mu zachránit život, ale tuší, že dělá něco, za co by jí čekala poprava.
Když se John probere a získají k sobě vzájemnou důvěru, jde tady o jediný cíl, zajistit od německého vědce plány na jaderný projekt, o kterém sice nikdo neví, ale kdyby se dostaly do rukou Němcům, rozhodně by to bylo horší, než Američanům.
Když se ale celá situace zvrtne a Franka s Johnem zabijí u ní v chatě Daniela, je jasné, že jediná možnost je útěk do Švýcarska.
Tento román z války inspirovaný skutečnými událostmi (nutno zvýraznit inspirovaný), není to kniha plná faktů je velmi čtivý, stránky utíkají ani nevíte jak a postavy Franky i Johna jsou dobře promyšlené. I přesto, že se tady vraždí, nepůsobí kniha nějakým depresivním dojmem, píše naopak, fandíte hlavním hrdinům a čekáte co se stane dál.
Velmi příjemná kniha, ve které byly nějaké pasáže dost přitažené za vlasy, ale budiž.. :)
Krásný barevný komiks určený především pro děti, kterým jsem ale rozhodně nepohrdla a užila jsem si každou stránku. Příběh dvou sester,ze kterých mladší trpí cystickou fibrozou (neléčitelná nemoc) a proto se stěhují do městečka, které je údajně rájem duchů. Starší Cat se duchů ale bojí, dokud se s nimi osobně nesetká. Protože tady je všechno trošku jinak, duchové jsou našimi společníky neustále a když Cat zjistí, že její sestřička Maya je v jejich společnosti šťastná, uvědomí si, že vše je v pořádku.
Krásná kresba, která hraje barvami, skvělé zpracování a příběh, který Vám vykouzlí úsměv na tváři. To je tento právem tak skvěle oceněný komiks.
Ulovila jsem ho v knihovně v dětské sekci, ale rozhodně by se neztratil ani v poličce pro dospělé.
Uf, tuto knihu jsem si půjčila, protože jsem si chtěla odnést z knihovny nějakou nenáročnou romatiku a tahle číhala v beletrii pro ženy - na přebalu navíc krásný obrázek s kočičkou.. jasná volba. A opět jsem si nepřečetla anotaci, otevřela jsem ji po dočení povídek od Kinga a nestihla jsem se divit.
Do teď si tak nějak nejsem jistá, co si o tom mám myslet. Tahle sbírka 4 novel je tak jiná, tak strašně moc vybočující a místy tak nesnesitelná a znepokojivá, než kdejaký thriller.
Morbidita, místy nechutnost a absolutní chaos, který ale dává smysl. To jsou podle mě slova, jak nejlépe vystihnout tuto knihu. A dost se divím, že vznikla v rukou naší české slečny. Čímž je pro mě výjimečná. Je to znepokojivé, je to čtivé, je to skvěle ilustrované. Ale rozhodně to není čtení pro mládež od 15 let, jak je na knize uvedeno.
Za mě velmi překvapující knižní jednohubka, která Vás nenechá v klidu. Protože tohle jsou de fakto 4 skvělé tragédie.
Bazar zlých snů je netypicky, ale i typicky Kingovská kniha. Najdeme zde povídky, které jsou prostě mistrně zpracované a "Kingovština" je tady naprosto jasná, beze sporu. Na druhou stranu jsou v této knize i povídky, do kterých bych nikdy neřekla, že jsou z pera Kinga. Téma posmrtného života, vymítání nemoci, ale i neštěstí a odhodlání raději zemřít. K tomu navíc povídka, kde se dostáváme do deštného pralesa, kde se objevují duchové mamutů a slonů a chrání chrám.. waw, děkuji za tuto knihu, přesvědčila jsem se u ní, že i když známe Kinga v jeho klasické podobě, nedivila bych se, kdyby po jeho smrti vyšly romány, do kterých bychom nikdy neřekli, že je napsal sám. Naprosto mě dostala povídka Ur (dlouho nebudu uvažovat nad koupí čtečky), ale další, které mě chytly za srdce jsou: Duna, Zlý chlapeček a samozřejmě Míle 81.
Nádherná kresba, skvěle promyšlené panely, dobrý příběh, Jokerovo šílenství sálající z každého jeho pohybu. Dokonalost, ale u mě byste asi u knihy, ve které vystupuje Joker nečekali nic jiného. Joker se dostává z arkhamského ústavu a chce si podmanit město, protože má stále dojem, že mu patří a že všechna špína, která se v něm děje je důsledek toho, že nevládne on.. a tak to vezme společně s Jonnym Frostem do svých rukou. Jonny si totiž konečně připadá důležitě, ale postupem času pochopí, že tady je všechno špatně.
A dopadnout to samozřejmě může jen jednou jedinou variantou... tou, že se zjeví Batman.
(SPOILER) Dlouho očekávaný prequel, o kterém jsem se dozvěděla snad 14 dní po tom, co jsem dočetla komplet Hunger games. Tuhle knihu jsem prostě musela mít a tak následovalo mnoho soutěží, a nakonec předobjednávka z Humbooku.
Prvních pár stran jsem byla skeptická, ale velmi rychle mě kniha přesvědčila o tom, že se jedná o další příběh, kterému by podle mě slušeno i filmové zpracování.
Dostáváme se na začátek Cornelianova příběhu, je mu 18 let a stal se trenérem Lucy Grey z 12.kraje v 10.hladových hrách. Má na hry svůj názor, ale být trenérem a dovést svého splátce k vítězství je pro něj jediná šance, jak získat stipendium na univerzitě. Jméno Snow mají lidé sice stále v povědomí, ale on, jeho babička i sestřenice Tigris žijí na hranici chudoby.
Hladové hry jsou ale v začátcích, v krajích ani v Kapitolu se na ně skoro nikdo nedívá a tak je potřeba je trochu inovovat.
většina splátců se navíc do arény ani nedostane, neboť umře už před začátkem her na podvýživu, zranění a dehydrataci. Tady neexistuje moderní aréna a výcvik, ale jen chudoba, nemoci a odhodlání.
Lucy Grey je ale velmi zajímavou postavou, která je rozhodnuta vyhrát, a tak začíná její a Cornelianův společný příběh.
Skvělé, tohle je příběh, který nádherně dokresluje celé Hunger Games, který Vás vrátí k písním, detailům a osobnostem HG a dá Vám hromadu odpovědí na otázky, které jste si při HG kladly.
Nádhera, jako rodilý liberečák žijící v Brně, jsem při listování touto knihou prožívala krásné vzpomínky na místa, po kterých jsem chodila a která doplňovaly právě tyto vily. Spoustu informací ohledně výstavby, interiéru, plánů, zasazení do přírody, ale i majitelích těchto skvostů. Krásná publikace, kterou si rozhodně projdu celou.