Arkagas komentáře u knih
Krásné grafické romány o dvou zamilovaných klucích, z nichž jeden byl ve škole šikanovaný a zakoukal se do "heteráka". Tenhle "heterák" ale zjišťuje, že je něco jinak a že se mu nelíbí jen holky, ale i kluci.
Příběh o upřímné a krásné náctileté lásce, která překonává nástrahy školních i všedních dnů. Coming out z pohledu dvou chlapců, z nichž jeden se ke své orientaci hrdě hlásí a druhý ji nejdříve musí zpracovat.
Jednoduchá a upřímná kresba, která pohladí na duši. I když jsou romány určeny náctiletým, mám je moc ráda. Jasně, je to všechno sladké, milé a bezproblémové - i když jeden z hrdinů byl šikanovaný, ale přesto je to ta nejsladší věc, kterou na toto téma budete číst. :)
každá postavička v tomto komiksu byla vystřižena a slepena z barevného papíru. Je to jednoduché, vtipné, odpočinkové :)
Rozhodně to není něco, co by bavilo každého, ale jsou hlášky, které z hlavy nevymažu - třeba:„moja říká, že zpívat mu Ty ty ty, ty ty ty, ty to budeš platiti je vyhrožování státním dluhem." :D Jak aktuální k dnešní situaci.
Tenhle sešit je čtení na max 20 minut, ale přesto pobavil :)
Neplodnost - téma v dnešní době stále více aktuální, a přesto žijeme ve společnosti, která ji jaksi nechce tolerovat, nebo úplně neví jak na to. M.Baudyšová stvořila "průvodce" psychickým stavem nejen pro neplodné, ale naopak i pro plodné lidi, kteří tento problém nehodlají respektovat. Nádherná ilustrovaná kniha, která Vám přiblíží problémy neplodných a decentně ukáže, jak se k nim máte chovat. Hormonální léčba, ivf, inseminace.. všechny tyto pojmy v knize najdete.
Smekám před M.Baudyšovou, která se nebála dílo vydat, i když primárně vzniklo proto, aby se ze svých problémů vykreslila.
Nádherná, skvěle zpracovaná kniha, kterou by měl číst každý, kdo stále nechápe, že otázky typu:„a když už budete mít dítě?" nebo „Už máte na čase, nejmladší už nejsi!" nejsou na místě ani u neplodných, ani u plodných lidí. Protože je to záležitost pouze a čistě daného páru.
(SPOILER) Tahle kniha je taková krása! Jasně, je určena především mladším - náctiletým čtenářům, ale já jsem z ní byla unešená. Aňa je ruska žijící v Americe - zbavila se přízvuku, ale nesnáší svou školu ani spolužáky. Zakouká se do naprosto nedostupného kluka a cestou ze školy spadne do studny, kde je několik desítek let zapomenutá kostra. Je zde také duch Emilly Reileyové, která Aně vypráví svůj příběh o tom, jak byla zabita. Duch se může pohybovat v blízkosti svých kostí a tak se s Aňou spřátelí a začíná jí pomáhat. Když ale Aňa začne pátrat, kdo Emily zabil, ukáže se, že vrahem je ona. Duchařský příběh, který jasně sděluje jednu věc - nekámošte se s duchama, o kterých nevíte jejich minulost.
Za mě naprosto skvostný kousek, který má atmosféru a pobaví :)
Třetí kniha ze série Do tmy - za mě první zkušenost. Jazyk psaní Anny Bolavé je dokonalý, skvostný a jedinečný. Obsahově kniha rozhodně nesedne každému, ostatně i já jsem s ní do 3/4 měla dost problém, co se týče pochopení děje.
Ale i přesto, že si netroufám říct, co přesně se autorka snažila v této knize předat, jsem nadšená. Pro někoho mysteriózní linka, pro někoho jasný příběh o duševní nemoci. Kde je pravda? A co za tajemství se skrývá ve vile u řeky?
Krásné. Knihu jsem viděla zde na ig a dojmy z ní mě přesvědčili o přečtení. Když se přede mnou objevila v knihovně v novinkách, nebylo o čem přemýšlet.
Útlá kniha s neskutečně silným, smutným a srdcervoucím příběhem. Malá Bára je dítě plné energie, s obrovským nadáním, ale bohužel se narodila do rodiny, kde pro toto není pochopení. Matka je přesvědčena, že je na vše sama, nikdo ji nikdy nepomůže, včetně manžela a že svět se točí jen kolem ní. je hysterická, zlá a nadržuje svojí milované Katušce, která je přece dokonalá. Otec je očividný podpantoflák, a i když ho jeho žena neskutečně irituje, plní její rozkazy - bohužel jen ty, které by nikdy plnit neměl.
A Katka jako starší sestra nenabízí své mladší sestřičce oporu, ale naopak jí ještě podkopává nohy a říká jí jak je hnusná.
Pak se ale objeví nový pan učitel, přezdívaný Frodo, který má snahu tuto rodinnou situaci řešit. Plamínek naděje je tak zažehnut...
Jako máma 12 leté dcery jsem tuhle knížku četla s obrovským respektem a smekám před Petrou Dvořákovou, jaké dílo dokázala napsat. Kniha psána nenáročným jazykem - máte pocit, jako by vedle Vás Bára seděla a vyprávěla svůj příběh a přesto Vám z knihy nejspíše bude špatně. Je to kniha, která bude člověkem rezonovat dlouho. Kniha o beznaději, lásce a útěku z reality.
velmi silná kniha.
Musím říct, že tohle se četlo vážně skvěle. Nejedná se o žádný psychothriller, kde by se vyskytovaly potoky krve, ale spíše o rodinné drama. Claire a Mark - rodiče Billyho před sebou roky skrývají tajemství. Jake a Kira - Billyho bratr s přítelkyní mají pro změnu tajemství mezi sebou. Celá rodina spolu navzájem vlastně nekomunikuje a když se na někoho vyvalí nějaká špína, jde si to dotyčný ověřit, i když vlastně neví co. Claire začíná mít navíc výpadky paměti - tvz.fugy, které způsobí stres. Mark odjíždí čím dál častěji z domu, Jake začíná pít a Kira se na vše dívá v rodině, kam utekla před tou vlastní, protože její otec spáchal sebevraždu a matka ji bila. Celá kniha se protkána anonymní konverzací přes sms dvou osob, o kterých si jen můžete domýšlet, o koho se jedná. Napínavé, čtivé, místy dost srdcervoucí, ale skvělé. Kniha je rozdělena mnoho krátkých kapitol, takže těch 450 stran uteče ani nevíte jak :)Další knihy autorky mám v plánu, tohle se mi totiž líbilo hodně :)
Kriminální povídky z pera kriminalisty, který žije v panelákovém bytě uprostřed Prahy s manželkou a psem. David Urban je kriminalista působící v oboru mnoho let a na jeho stylu psaní je to znát. Hned první povídka mě dostala svou brutalitou a řekvapeností našich českých policistů, kteří na místě činu nenašli jiná slova, než:„tak že budu někdy řešit něco z americký detektivky mě nikdy nenapadlo."Povídky jsou svižné, některé zábavné, některé drsné. Moc se mi líbila rozmanitost, v knize se nachází i povídka o slavném detektivovi Poirotovi.. Celkově je zde 7 povídek, z nichž 4 dostaly hromadu ocenění a rozhodně si to zaslouží. David Urban píše čtivě, napínavě a lidsky. Žádné krkolomné věty a přece to má nějakou přidanou hodnotu. Knížka je tenká jednohubka na jeden den a za přečtení rozhodně stojí. Krásná obálka jako bonus.
Perfektní! Nemám moc co víc dodat. Je to temné, je to filosofické, aneb otázka toho, kdy je vlastně doopravdy konec. Končí duše se smrtí? Skvělým bonusem jsou postavy navíc - čarodějka v podobě Enchantress, která láká Batmana na svou stranu a proti ní Constantine, který se snaží Batmanovi pomoct - nebo snad ne? Jako bonus hodně rozzuřená Harley, která nese Jokerovu smrt velmi špatně a nikoho asi nepřekvapí ani jiní démoni, skrývající se na hřbitově.
Svižný, rychlý příběh s dokonalou kresbou, který jsem si užila od první do poslední stránky. Skvělý doslov, kde je vysvětleno, proč kniha vyšla až 10 let po jejím vytvoření.
Knížka na kterou jsem měla zálusk hned, jak ji ukázal Olda, alias zanícený knihkupec. Melmoth v sobě skrývá totiž všechno co mám ráda - Prahu, historii, osudy lidí, jednu temnou legendu a dokonce příběh sklárny Moser a okolí Karlových varů. Je to kniha, která se Vám možná bude zdát místy zmatená, ale která je skvělá. Temná atmosféra Melmoth, která chodí zatracená po staletí po světě a hledá společnost v podobě lidí, kteří spáchali nějaký zlý čin.. Aneb, každý máme nějaké tajemství, které nás v životě pronásleduje, stejně jako naše hlavní postavy - Helena, Karel, Theo, Albína a Adája, nebo Arnel Suarez - bývalý Helenin přítel. Co je ale čin ze soucitu a co je zločin?
Skvěle vymyšlená legenda o Melmoth (i když inspiraci hledala autorka dle mě určitě ve starších dílech, která na toto téma vznikla). Troufám si říct, že se určitě najdou čtenáři, kteří celému příběhu uvěří natolik, že si budou myslet, že Melmoth se skutečně objevovala v Bibli. Za toto autorce velké plus - je to uvěřitelné a skvěle propracované.
Celý příběh je velmi lidský a i když jsou zde místa, ze kterých Vás možná bude mrazit na zátylku a budete očekávat příchod Melmoth, nakonec pochopíte, že se jedná o knihu o lásce.
Skvělý, dalo by se říct gotický román zasazený do staré Prahy s odkazy na další místa. Svižné, napínavé, temné, překvapující.
Moje hodnocení: 8/10
(SPOILER) V první řadě je nutno říct, že se až tak nejedná o románovou kroniku ztraceného města, ale za mě spíše o rodinnou ságu. Příběh odehrávající se v těšínském Slezku od roku 1894 do roku 1921. Příběh obyčejných lidí, kteří v této době žili, hospodařili a vychovávali své děti jak to uměli nejlíp. Život v této malé vesničce plynul tak nějak samovolně, dokud nedošlo ke katastrofě a přes 2 stovky mužů nezahynulo při důlním neštěstí. Po nich tu zbylo mnoho vdov a dětí, kteří neměli co do úst. Bída, beznaděj a ztráta milovaného manžela a otce udělala s každou ženou své. Některé se tomu postavily čelem, jiné čekaly na zázrak. Přes to všechno ale fungvala tehdy vzájemná pomoc, takže se zde zrodilo několik přátelství a nabídek pomoci. Karwina, která ležela na polské straně bylo městečko, které zažilo svou slávu jen díky havířům a jejich práci. Když skončila 1.světová válka, všichni si mysleli, že hůř už být nemůže, ale to ještě netušili, co všechno se stane při bojích o polsko-českou hranici. Občanská válka, která se zde odehrávala přes dva roky byla pro ženy a jejich děti ještě horší, neboť se jich dotýkala osobně. Propletené osudy hlavních hrdinů, vylíčení tehdejšího života, ale i skvěle popsaný vývoj městečka a jeho okolí. Kniha, kde na Vás dýchne atmosféra pohraničního života přes desítkami let, kdy Češi a Poláci byli jako jedna rodina. Ostatně tak je tomu dodnes.
Facebook, večírky, drahé oblečení, drahá auta a vybraná společnost. A dvě kamarádky - Carola, která se vyšplhala až na vrchol a stala se uznávanou influencerkou a módní guru a Bianca - šedá myš, která do této společnosti nikdy nezapadala. Byla od malička týrána svou matkou a psychicky se nechává týrat i v dospělosti. To se ale změní, když na jednom z večírků pozná Runa.
Vše se tváří jako jako v pohádce, dokud se Biancu nepokusí někdo zabít. Ona ale žije a místo ní začínají umírat další lidé, kteří se účastní večírků Caroly. Závist? Pomsta? Ukázka moci? Nebo je to všechno ještě jinak?
Tenhle thriller není nějakou převratnou knihou, téma sociálních sítí a šplhání na vrchol je tady ale hezky zpracováno, aneb nic není zadarmo. I přesto, že má kniha skoro 450 stran se čte velmi rychle, je svižná, dobře napsaná. Sáhla jsem po ní ve své čtecí krizi, kdy jsem nevěděla do čeho se pustit a díky jednoduchému ději jsem ji nakonec zvládla za 3 dny.
Rozhodně se jedná spíše o čtení pro ženy, kde ale nechybí napětí, sem tam nějaká ta krvavá scéna a nečekané rozuzlení.
(SPOILER) Waw! Nemůžu jinak. Knížku jsem vyhrála u a absolutně jsem nevěděla co mě čeká. Ostatně, hodnocení na DK vysoké, obálka na mě ale působila spíše tak, že se jedná o čtení pro náctileté. Nenechte se zmást, Tvůrce osudu je velmi temná kniha, která se nebojí brutálních scén. Autorka vymyslela skvělý fantasy svět, který si troufám zde ještě nebyl - našla jsem jen pár podobností s jinými díly, ale je jich minimum. Je to temné, místy zvrácené a dokonalé. Čeká na Vás svět za mořem, který je naprosto odlišný od toho našeho, plný magie, strachu a nenávisti. Proměňování lidí v duchy, kteří otročí svým majitelům, závist, nadpřirozené schopnosti a láska. Knížku jsem dlouho odkládala, ale jak jsem ji otevřela, nemohla jsem se odtrhnout. Další důkaz toho, že u nás máme skvělé autory, kteří mají úžasnou fantazii. Moc se těším na další díly a rozhodně v této sérii budu pokračovat
(SPOILER) Příjemná česká "jednohubka" z filmového prostředí, kterou napsal scénárista Jan Míka (Život na zámku, Náves ats...) o scénáristech. Kniha nám představuje příběh Adama a Evy, bývalých manželů, kteří se seznámili na AMU a kteří spolu už přes 15 let nejsou. Eva žije svůj život, zatímco Adam ji stále miluje a snaží se ji dostat zpět. Desatero je údajně prokletý počin, na kterém ale shodou okolností začnou pracovat spolu. Evu ale pronásleduje manželka profesora Sedláka, protože ji má za vražednici a prostitutku, v čemž má svým způsobem pravdu, protože na Desateru začala Eva pracovat s profesorem Sedlákem a tu osudnou noc, kdy zemřel ho donutila se s ní vyspat. Příběh se ale ještě mnohem víc zamotává...
Knihy Adama Míky mě baví, je to taková naše typicky česká literatura. Příběh se odehrává v roce 1999, kdy se všichni připravují na nové milénium a vzpomínají na socialismus. Adamův bratr Valentýn navíc vlastní statek za Benešovem a krásně se zde prolínají rozdíly mezi městem a vesnicí. Skvělá obálka sice knize úplně neodpovídá, ale jako jednohubka na pár hodin, nebo nenáročná kniha je dobrá.
Tuto knihu jsem si šetřila na období až se na ni budu moct soustředit a vychutnat si každou stránku. A dobře jsem udělala, její čas přišel 4 dny zpět a miluju jí. Cordova je režisér syrových hororů, jejichž projekce je zakázána a jeho fanoušci se tam na jeho filmy dívají společně - tajně za doprovodu povětšinou drog, ale i okultních rituálů. Samotného režiséra už 30 let nikdo neviděl, ale Cordovité, kteří spravují stránku o všech informacích na dark webu jsou přesvědčeni, že stále pobývá se svém vojensky obehnaném sídle "Na Štítě", kde se i natáčela všechna jeho díla. Jednoho dne je ale objeveno tělo jeho dcery, která údajně spáchala sebevraždu a investigativní novinář Scott se do případu pouští, i když s Cordovou nemá dobré zkušenosti. Pomáhá mu Nora - ztracená duše New Yorku a Hoper - kamarád mrtvé Ashley z jednoho velmi zvláštního tábora.Společně odkrývají děsivé pozadí natáčení Cordových filmů i Ashlyinina života. Kniha se z thrilleru dostává do žánru hororu, kde Vám bude běhat mráz po zádech při čtení satanistických pasáží, unášení dětí a obrazů, ve kterých vystupují pece na spalování materiálu. Mytologická linka a černá magie je zde tak propracovaná, že jsem si chvílema říkala, kam na to autorka chodí.. (nevěřte ale všemu, co čtete - některé rostliny i symbolika věcí byla dle mě záměrně pozměněna).Autorka si tady neskutečně pohrála se čtenářovou fantazií a je jen na Vás, čemu uvěříte a čemu ne. Když už si ale myslíte, že jste na dobré cestě, vše se zase převrátí. Kniha je doplněna hromadou obrazového materiálu - články z internetu, rozhovory v časopisech, diskuzní fóra, obrazovky z darkwebu, hromada fotografií a vodítek. Ve finále v ruce držíte knihu, která Vás přesvědčí o tom, že čtete skutečný příběh. Tohle muselo dát hromadu práce a před autorkou smekám. Tato kniha je skrytý poklad. Knize dávám 10/10 :)
Krásný příběh s ještě hezčí kresbou, který potěší nejen každého milovníka komiksů a Neila Gaimana, ale každého, kdo miluje fantasy. Liška, jezevec, mnich a především Vládce snů jsou tady vyobrazeni tak uvěřitelně a lidsky, že alespoň na chvilku utečete z reality do snového světa.
Krásná a po duši pohlazující záležitost.
Do knihy jsem se pustila včera, protože jsem chtěla vědět, co má dcera v povinné četbě. A teda, moje dojmy jsou skvělé, ale velmi silně pochybuji, že tuto knihu pochopí 12 leté děti.
Iva Procházková zde otevírá téma budoucnosti (píše se rok 2046), kdy jsou lidé odkázáni na pomoc počítačových programů a elektronických vyučujících i doktorů. Co se ale stane, když technika díky přírodní katastrofě selže a lidé jsou náhle odkázáni sami na sebe?
Armin je skoro 18 letý kluk s malou 9 letou sestrou, který se ocitne společně s kamarádkou v situaci, ze které není úniku.
Kniha je sice krátká, ale hodně filosofická, a určená ke čtení mezi řádky. Opravdu si nemyslím, že by 12 leté děti pochopily výrazy jako: citově-intelektuální nerovnováha, senzitivita, sexuální harmonie, bioproudy nebo čtyřdimenzionální duše... I přesto ale dávám knize vysoké hodnocení :)
(SPOILER) 2.díl fantasy young adult série Talon - a v ČR bohužel i nejspíš poslední, navazuje přesně v místech, kde skončil díl 1. Dračice Ember společně s Cobaltem utíkají před Talonem jen díky tomu, že ji voják sv.Jiří Gereth nedokázal zastřelit. Ten se díky tomu dostává zpět do ústředí, kde je odsouzen k trestu smrti za velezradu řádu a za projevení citů k největšímu nepříteli.
Ember je ale odhodlaná jej zachránit a tak se také stane. Společně s Rileym (Cobaltem) zachraňují Geretha přímo z ústředí a jejich společný příběh se rozbíhá. Je nutné se schovat, protože po nich jdou nyní nejen síly Talonu, ale i řádu sv.Jiří a Ember se snaží do ústředí Talonu dostat za každou cenu její vlastní bratr Dante.
Ember se navíc ocitá mezi láskou dvou mužů - jednoho bývalého vojáka, který vraždil její vlastní rasu jako na běžícím pásu a jednoho draka, ke kterému cítí silnou náklonost.
Tohle pokračování je za mě ještě lepší než 1. díl, který byl spíš představením organizace Talon a řádu sv.Jiří, popisem jejich fungování atd. První díl je samozřejmě stěžejní v tom, abychom pochopili, že draci, kteří se mění do lidské podoby stále existují a jejich boj o přežití není jen tak.
Druhý díl je ale nabitý akcí a jako bonus je zde popsána historie Railyho (Cobalta) před 12 lety, kdy z Talonu utekl a rozhodl se zachraňovat mladé draky uprchlíky.
Miluju dračí svět v jakékoliv podobě a Talon je můj oblíbenec :)
(SPOILER) Kdo by neznal starou ruskou legendu o pánu zimy, alias Mrazíkovi, nebo pohádku o zlé maceše, co vyžene nevlastní dceru uprostřed zimy pro sněženky...Medvěd a Slavík je román postavený na starých pohanských legendách a pohádkách starého Ruska. A je to dokonalé. Starý medvěd, který se živí obavami a strachem se opět po dlouhé době probouzí a postavit se mu může jen ten nejodvážnější. Hlavní hrdinka, mladá Vasja je obyčejné děvčátko, pro které se obětovala jeho vlastní matka, neboť věděla, že její život je důležitý. Vasja jako jedna z mála, ale ne jediná vidí všechny čjorty, kteří jí pomáhají v koloběhu domácnosti i života. Vasja se přátelí s Rusalkou, a zachraňuje lidi před vodníkem. Ve vesničce vše ubíhá jak má do doby, než přijede otec Konstantin, aby hlásal tu jedinou a pravou víru.
Lidé pomalu začínají věřit v Boha, ale zlé zíly se probouzí. A bohužel na ně bude krátký i samotný pán zimy. Vyhraje tento boj dobro nebo zlo? To už se nechte překvapit.
A střežte se mrtvých.
Dokonalost, miluji staré báje a pověsti, mytologii jako takovou a v tomto pohádko-fantasy příběhu si autorka úžasně pohrála s jazykovou formou a dala si záležet, aby nic nezprznila. Dlouho se mi do rukou nedostal tak krásný příběh.
(SPOILER) Snad moje nejoblíbenější Kingovka, kterou jsem teď přečetla už po páté - někdo čte každý rok Harryho, já se pravidelně vracím k dlouhému pochodu. Člověk si musí uvědomit, že tato kniha vznikla v roce 1975 - a proto tak moc miluju předmluvu, kde King vysvětluje proč vydal několik knih pod pseudonymem a proč ho zklamalo, když to bylo odhaleno. Krásně zde vysvětluje kdo je vlastně Richard Bachman, jak uvažuje a v čem je oproti Kingovi jiný.
Samotná kniha je vlastně takové Hunger games jinak.
Na začátku je jich 100, je před nimi cesta, která má více než 200 min... není dovoleno odpočívat, zastavovat se, spát. Vše, včetně vylučovacích potřeb musí probíhat za pochodu. Zastavíte se, dostanete napomenutí. Když máte 3, jste zastřeleni. Na vítěze nečeká nějaká konkrétní cena, ale to, že mu bude pořízeno vše, co do konce života bude chtít.
Ale tenhle pochod není o ceně, je o uvědomění si sebe sama, o přátelství, o tom, co je v našich životech důležité.
Jo, a nekončí to dobře.
Miluju dlouhý pochod, má v mém srdci čestné místo.