aruba
![Hoď to za hlavu...místa je tam dost Hoď to za hlavu...místa je tam dost](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344668/hod-to-za-hlavu-mista-je-tam-dost-OXM-344668.jpg?v=1495620710)
Velmi vtipně napsaná knížka, která sice nepřináší žádné nové převratné informace, ale může pomoci alespoň trochu inspirovat všechny věčné "řešitele" ať taky někdy zkusí dělat to, co chtějí oni a ne to, co od nich očekávají ostatní.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268064/mesic-nad-soho-q4y-268064.jpg?v=1458161571)
Vtipné, napínavé, nemohla jsem se od čtení odtrhnout, takže nedoporučuji rozečítat dopoledne, před odpolední směnou v práci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpráva od nebožtíka Zpráva od nebožtíka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50978/zprava-od-neboztika-50978.jpg?v=1288824655)
Vtipná a napínavá knížka se ztřeštěnou hlavní hrdinkou, která si vždy originálním způsobem poradí i s těmi nejsvízelnějšími situacemi. Skvěle se čte, doporučuji všem milovníkům příběhů o bláznivých dobrodružstvích, neuvěřitelných náhodách a neohrožených hlavních postavách, na které si jen tak někdo nepřijde.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tým v nemilosti Tým v nemilosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340286/luzri-tym-v-nemilosti-XkJ-340286.jpg?v=1491498394)
Skvělá knížka, měla jsem ji zhltnutou za dva dny. Zajímavé postavy, ne všechny jsou vyloženě vtipné nebo nějak extra sympatické, ale jako tým fungují skvěle. Není to ten typ knížky u které bych se smála od začátku do konce, ale místy pobavit dokáže a i detektivní zápletka je zajímavá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331092/kdo-jinemu-jamu-kopa-BRn-331092.jpg?v=1490787162)
Čtivá a taky docela vtipná detektivka. Hlavní hrdinka, která se v životě řídí radami své svérázné babičky mi občas připomíná Bridget Jonesovou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311414/pesky-mezi-buddhisty-a-komunisty-gVf-311414.png?v=1663160870)
Krásná a vtipná knížka s krásnými ilustracemi. Obvykle mě cestopisy moc nebaví, ale tenhle je vážně zábavný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt a jiné vrcholy mého života Smrt a jiné vrcholy mého života](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294105/smrt-a-jine-vrcholy-meho-zivota-OFe-294105.jpg?v=1461404516)
Krásná kniha, originální, vtipná i smutná a také trochu filozofická, zkrátka každý si v ní něco najde. Doporučuji (nejen) všem hledačům smyslu života.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Učebnice sebelásky Učebnice sebelásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246908/ucebnice-sebelasky-XuJ-246908.png?v=1646319537)
Skvělá knížka. Už jen číst si v ní mě naplňuje klidem, a to mě přesvědčuje o tom, že když se někdo začne věnovat sám sobě a bude poctivě zkoušet všechna cvičení a meditace, které kniha nabízí, tak se opravdu posune někam dál a časem sebelásku najde. Věřím tomu, a jdu se do toho pustit. Doporučuji všem, kteří si myslí, že "sebevědomí" je sprosté slovo, což je v našich končinách asi skoro každý.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![(Ne)Šťastné konce (Ne)Šťastné konce](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68944/ne-stastne-konce-68944.jpg?v=1299424541)
Knížka se dobře četla, místy napínavá, místy vtipná. Doporučuji všem, kteří mají rádi trochu akčnější pohádky a taky všem feministicky založeným jedincům, protože tentokrát jsou to princezny, které zachraňují prince z nesnází :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Následuj svůj vnitřní kompas Následuj svůj vnitřní kompas](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330398/nasleduj-svuj-vnitrni-kompas-uxa-330398.jpg?v=1485243058)
V knize se dá najít několik dobrých myšlenek, a něco si z nich vzít, ale připadá mi, že spousta věcí se zbytečně opakuje a autorka by taky nemusela upozorňovat na své další knižní tituly na konci skoro každé kapitoly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Muž, který zapomněl, že má ženu Muž, který zapomněl, že má ženu](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313858/muz-ktery-zapomnel-ze-ma-zenu-5Zj-313858.jpg?v=1475152294)
Kniha se mi moc líbila. Hlavně ze začátku hodně vtipná, místy dojemná, i s koncem jsem spokojená. Nemám co vytknout.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aristokratka na koni Aristokratka na koni](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314423/aristokratka-na-koni-Mmv-314423.jpg?v=1480767527)
Stejně vtipná jako předchozí díly, místy jsem se smála nahlas.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Měsíční píseň Měsíční píseň](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25302/mesicni-pisen-ASH-25302.jpg?v=1455043053)
Nic nového pod sluncem, příběhů o vlkodlacích, upírech a jiné havěti je poslední dobou hodně. Ale tahle knížka je vážně moc dobře napsaná a velice čtivá a hlavní hrdinka je dostatečně sympatická na to, abych jí fandila při jejích záchranných výpravách a boji se zlými nadpřirozenými obludami všeho druhu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zamilovaná hypnotizérka Zamilovaná hypnotizérka](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229928/zamilovana-hypnotizerka-tnj-229928.jpg?v=1452235501)
Četla jsem od autorky už dvě předchozí knihy (Manželovo tajemství a Na co Alice zapomněla) a tohle je zase trochu něco jiného. S předchozími romány to má společné zaměření na minulost a vyrovnávání se s ní, ale žánrově to působí více jako psychologické drama, kde se na povrchu až tak moc neděje a řeší se především nitro hlavních postav. Na příběhu se mi líbilo, že postavy nebyly černobílé, a i když měly všechny své nedostatky, ve výsledku byly sympatické a dokázala jsem s nimi soucítit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234566/babicka-pozdravuje-a-omlouva-se-23s-234566.jpg?v=1644347671)
Z těch tří knížek, které zatím od autora vyšly, se mi líbí nejvíc. Je to vlastně pořád na stejné téma jako další dvě knížky, o osamělosti, ztrátě, smrti, odpuštění a objevování přátel tam, kde by je člověk nečekal. A i tahle kniha v sobě mísí humor a smutek, takže se člověk chvíli směje, a chvíli se mu zase chce brečet. Jen hlavní hrdinka je tentokrát malá holčička, a celý příběh se odehrává kromě reálného světa i ve světě pohádkovém, který pro holčičku vytvořila její babička. Doporučuji knížku přečíst před "Tady byla Britt-Marie" protože se tu Britt-Marie vyskytuje také, a čtenář se tak může dozvědět jak celý její příběh začal.
(Pro zajímavost - googlila jsem si z jakého jazyka pocházejí názvy těch království a vyšlo mi Esperanto. :-))
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dítě, které v noci našlo slunce Dítě, které v noci našlo slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303648/dite-ktere-v-noci-naslo-slunce-1dj-303648.jpg?v=1547671276)
I když to má hodně stránek, je to velice čtivé, napínavé, a líbí se mi to zakončení. Takže hlavně za závěr dávám pět hvězdiček. A taky za to, že se v příběhu objevila i jedna významná česká historická postava.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275172/tady-byla-britt-marie-T4L-275172.jpg?v=1460470063)
Ze začátku byla kniha vtipná a odlehčená, ale ke konci už se postupně měnila spíše v drama. A konec byl, jak by řekla hlavní hrdinka, poetický. Bylo to docela působivé, ale stejně by se mi asi líbilo trochu jiné zakončení. Každopádně příběh hodně připomíná Muže jménem Ove, hlavní hrdinka je taková jeho ženská verze.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)