Atanone Atanone komentáře u knih

Oko jehly Oko jehly Ken Follett

Prozatím jediná kniha,kterou jsem od Folletta četla,pro začátek to nebylo špatné. Četla jsem ji kdysi dávno ve slovenštině (Ostrov búrok) a pak ještě jednou,když vyšla česky.
Těším se na další.

Zelené pahorky africké Zelené pahorky africké Ernest Hemingway

Představte si,že se ocitnete v karanténě a když si vyžebráte něco na čtení,přinesou vám Hemingwaye a ještě ke všemu Zelené pahorky africké. Hlad je nejlepší kuchař,toť stará pravda. Odložit tu knihu s tím,že je nudná,by znamenalo trávit čas koukáním do stropu. Takže jsem ji prostě dočetla.
Nemůžu říct,že bych přišla na chuť Hemingwayovu stylu života,ale přišla jsem na chuť stylu jeho psaní. Mám někde uložený jeho "Pohyblivý svátek"..takže možná jednou...

27.04.2017 4 z 5

Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

Malý Princ pro dospělé.
Kde se ten člověk vzal? A kam zase zmizel? Zvláštní osud..

Poprvé jsem Citadelu četla někdy v 17 a od té doby snad stokrát.. Je snad jediná z mých knih,která je počmáraná odkazy,zvýrazňovačem,jsou v ní podtrhané věty i celé pasáže. Protože pro mě je to učebnice.

Hořčičné semínko Hořčičné semínko Osho

Před touto knihou mě varovali,že prý napadá křesťanství. Takže jsem si ji pochopitelně přečetla a od té doby ji vřele doporučuji,křesťanům obzvlášť.

Kleopatra Kleopatra Aleksander Krawczuk

Kniha faktů,která se čtejako román

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

"Nuzota z lidí lotry činí
a vlky z lesů žene hlad"
jak nadčasové...
Knihy paní Loukotkové jsou poklady mojí knihovny ( a e-knihovny). Kdyby hořelo,vynášela bych je ven jako první.

Není římského lidu Není římského lidu Jarmila Loukotková

Už nikdy neuvidím Petronia jinak,než jak ho vykreslila paní Loukotková. Kdekoli jinde se s touto postavou setkám,mávnu rukou a řeknu si "ale co,to stejně není on"
V této knize miluju všechny postavy. I ty záporné..ale které jsou vlastně záporné?

27.04.2017 5 z 5

Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Bohumil Hrabal

Vedle Postřižin moje nejoblíbenější "hrabalovka"

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

tyhle knížky se nedávají z ruky..

27.04.2017 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Zajímalo by mě,kam na to chodí. Jistě,vymyšlený svět čar a kouzel,ale pozor- ono to není jen takové plané plácání. JKR je buď čarodějka,nebo má někoho,kdo ji zásobuje informacemi. Tak například:
Že bez je ochranný strom,zatímco tis je spojován se smrtí... Že zesměšněním toho,z čeho máme strach se můžeme strachu zbavit... Že Patronus je ve skutečnosti obrana světlem...Že mateřská láska je nejsilnější magie na světě..a to je jen pár příkladů. Takže lidičky - mudlové- i my můžeme tak trochu čarovat.

27.04.2017 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Paradoxně jsem se stala fanynkou Harryho Pottera až poté,co jsem viděla první díl v kině. Kniha mě nenadchla, nakoukla jsem do ní ze zvědavosti,když jsem zjistila,že kamarád se svojí dcerou se o ni hádali tak,že si stopovali kdo a jak dlouho ji bude číst. Celý ten humbuk mi připadal docela směšný.
Ke knize jsem se vrátila až poté,co jsem měla přečtené všechny díly,což bylo za pěkných pár let. Možná ten problém byl v tom,že Rowlingová se na svět dívá očima Harryho. Všimněte si,jak se vnímání světa i dospělých kolem něj mění,jak roste. Tohle mi připadá od ní opravdu velmi dobře udělané a vymyšlené. Když jsem si to uvědomila,přehodnotila jsem svůj názor na tuto knihu a když ji čtu,snažím se dívat na svět jako by mi bylo jedenáct. A je to fajn.

27.04.2017 5 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Po Fantastických zvířatech u mě malinko zklamání,ale to je holt tím,že když někdo napíše dobré knihy,čeká se od něj,že to půjde pořád jen nahoru.Taky jsem čekala..
Po našich krásných českých klasických pohádkách mi holt hned tak něco čelist nevyvrátí.

ale docela ráda bych si přečetla Dějiny čar a kouzel od Batyldy Bagshotové..

27.04.2017 4 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Asi bych neměla psát komentář,protože jako skalní fanynka knížek o HP jsem hodně zaujatá.
Takže takhle-jsem už hoooodně dlouho ze školy,ale toto je absolutně nejzábavnější učebnice,jakou jsem kdy dostala do ruky .

27.04.2017 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Kolem R.Galbraitha jsem delší dobu kroužila,protože jsem nevěděla,co mám čekat. Obzvlášť po tom "Prokletém dítěti" jsem měla pocit,že se asi s paní JKR přestanu kamarádit (tedy,ne že by jí to asi vadilo)
Musím říct,že jsem byla příjemně překvapená. Knihu jsem přečetla pro mě nezvykle rychle.
Do pozitiv můžu zařadit obě hlavní postavy, Cormorana i Robin. Oba jsou přesvědčiví a uvěřitelní. Dalším plusem je schopnost p.Rowlingové vtěsnat do jedné věty neskutečné množství informací,takže pokud "dáváte pozor",můžete si mnohé domyslet bez toho,že byste se začali nudit.
Navíc pro mě bylo opravdu osvěžující číst po dlouhé době knihu bez erotických scén,jen s takovým příjemným jiskřením .
Jediné co mi trochu vadilo bylo množství vulgarismů. Já vím,že se tak teď mluví málem i v mateřských školách....ale u takové dámy mi to prostě místy nesedlo.

26.04.2017 5 z 5

Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

Tahle kniha mi překvapivě hodně připomínala Hastrmana. Možná to bylo tím,že jsem měla pocit,jako by autor hlavního hrdinu vysvlékl z trochu mokrého kabátku a přesadil ho do staré Prahy,aby byl svědkem toho,jak mizí jedna epocha a bere s sebou to,co znal,včetně lidí. A přes všechnu temnotu a strašidelnost a místy smutek,je to příběh lidský a přes tu propast v čase jsem jeho postavy milovala a věřila jim.
Zase jednou kniha,kdy mi stálo za to zapnout čtečku byť jen na pár minut,abych se dozvěděla jak to bude dál.
Hezké to bylo,pane Urbane.

25.04.2017 5 z 5

Chemie smrti Chemie smrti Simon Beckett

Dle dobrého klíče "bude to ten,koho nikdo nepodezřívá" se pachatel jevil jasný asi od poloviny knihy,přestože se moje podezření jevilo jako směšné.Byla jsem zvědavá,jak to autor zaonačí,aby mu to klaplo a jestli budu nakonec překvapená .Stalo se a já jsem se dobře bavila. Forenzní detektivky miluju a nad několika klišé mávnu rukou,vymyslet něco opravdu originálního je čím dál těžší a mě osobně tahle kniha nezklamala.
Přidávám se k doporučení nečíst tuto knihu při jídle

24.04.2017 4 z 5

Prach tisíce cest Prach tisíce cest Robert James Waller

Po přečtení Madisonských mostů jsem očekávala větší propojení těchto dvou knih. Toho,co jsem čekala,jsem se sice nedočkala,ale dostala jsem něco jiného, stejně hlubokého a uvěřitelného.
Je to kniha pro milovníky pomalých ,krásně a poutavě napsaných příběhů.

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Nádherný,hluboký a uvěřitelný příběh.

Učitel lásky Učitel lásky Robin Schone

Občas člověk dělá divné věci. Normálně nečtu nic,co zavání erotickou literaturou,navíc pokud autor (či autorka-to většinou) zjevně očekává,že ji člověk vezme vážně. O tuhle knihu jsem zakopla náhodou a poté,co jsem jukla tu a tam,jsem ji přečetla celou a nejen to,dokonce jsem se u ní docela bavila. A místy jsem se i nahlas zasmála.
Určitou naivitu hlavní hrdinky přikládám době,ve které se děj odehrává,protože chování jejího manžela bylo více než průhledné. No ale to by potom zase nebylo o čem psát,že...

Elizabeth rozhodně není žádná domácí puťka a jedná podle zásady,že každý problém má řešení. A Safyre? Která z nás by si nepřála potkat takového mužského? Ty,které potkaly,ví své..a těm,co nepotkaly lze jen doporučit,aby to nevzdávaly,protože každý problém má řešení.
Dávám 4,ale s dalšími knihami téhle autorky asi chvilku počkám..

24.04.2017 4 z 5

Letopisy Letopisy Publius Cornelius Tacitus

Někteří historici Tacita posuzují jako ne příliš důvěryhodného. Nejsem historik a navíc-kdo ví,jak to tehdy přesně bylo,že...
Letopisy se mi četly skoro samy a díky "drbům" co jsem se u něj dočetla a předala dál,prý kdysi moje kamarádka odmaturovala z dějepisu. Takže-i za ni-díky,Publie.