Awča Awča komentáře u knih

Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

Krásné.
Náznaky, kombinace, všeho tak akorát.
A ten konec. Samozřejmě jsem netušila...
Agatha je opravdu královna.

14.06.2021 5 z 5

Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Je to pěkně zamotaný příběh, spousta jmen, náznaků.
Miluji paní Oliverovou a skvěle jsem se bavila také u popisu Poirotova strádání, které postoupil, aby mohl případ vyšetřovat. Chvílemi to vypadalo na nezdar, ale takové slovo je u Hercula prostě nepřípustné, nakonec vše skvěle vyřešil (doufám, že to není spoiler).
Místy jsem se ovšem ztrácela, a to jsem již jednou viděla příběh zfilmovaný.
Ale Agathu prostě zbožňuji, a navíc se mi titul hodil do čtenářské výzvy.

04.06.2021 4 z 5

Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Vtipné verše, čtou se dobře, dílko je překvapivě krátké.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

02.06.2021 4 z 5

Dokonalý zločin Dokonalý zločin Helen Fields

Výborné jako vždy. Zápletka je zajímavá a vztahy takové... dynamické.
Dobře jsem si početla, závěr mě lehce překvapil, bude pokračování?
Edit: Zařazuji do Čtenářské výzvy 2021: Kniha do 15. místa v některém žebříčku na Databázi knih
(6. místo v žebříčku 10 nejprodávanějších eknih (duben), čteno jako e-kniha))

14.04.2021 5 z 5

Dům na úskalí Dům na úskalí Agatha Christie

Jsem velkou milovnicí knih Agathy Christie. Tento příběh jsem již viděla zfilmovaný, ale na první podívání jsem se trochu ztrácela v postavách a motivech.
V knize mi přišel příběh přehlednější a navíc vyprávěný Hastingsem, to skvělé špičkování mezi ním a Poirotem!
Je to taková skvělá odpočinková jednohubka.

07.04.2021 5 z 5

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Pěkné počtení. Žádná šokující brutalita, spíše jde o psychologii postav, vyšetřování sestává z pomalého zjišťování faktů a skládání obrazu kritického dne. Hlavní vyšetřovatel má své trápení, naštěstí se v něm neutápí.
Konec je překvapivý, trochu nadsazený, ale mě k příběhu seděl, líbil se mi.

04.02.2021 5 z 5

Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

Přiznávám, že autor patří k mým oblíbencům, a tak asi nejsem moc objektivní :-) Příběh mě vtáhnul již od začátku, byla jsem zvědavá, jak si s tímto téměř beznadějným případem David poradí. Bavilo mě sledovat ty tenké nitky, které vydoloval, a které ho nakonec dovedly k cíli. Ovšem předtím trocha komplikací a dramatu, krásně nadávkované, od knihy jsem se nemohla odtrhnout.

06.06.2019 5 z 5

My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Čteno na základě doporučení (děkuji Murdoch).
Až po chvíli jsem si uvědomila, že jsem knihu četla, za velmi útlého mlada.
Tehdy na mě v knize působil hlavně milenecký příběh.
Nyní jsem spíše vnímala to, jak je pro hlavního hrdinu snazší žít podle přesně daných pravidel, ve víře, že tím koná dobro pro společnost a Dobroditele.
Jakékoli vybočení ze schématu způsobuje nejistotu a muka.
Byla jsem moc zvědavá na konec, co zvítězí ...

26.11.2024 5 z 5

Nebezpečná místa Nebezpečná místa Patricia Gibney

Sérii čtu na přeskáčku, jak se ke mě knihy dostanou, což mi někdy přinese lehké překvapení ohledně soukromého života Lottie.
Případ je zajímavý, trochu moc jmen a trochu pomalejší vyšetřování.
Ale všechno do sebe nakonec dobře zapadne.

30.09.2024 5 z 5

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Brilantně napsaná krimi, možná spíše horor.
Napínavý, mrazivý, brutální.
Od čtení jsem se nemohla odtrhnout.
A pak jsem o celém příběhu musela přemýšlet a srovnat si ho v mysli.

07.05.2024 5 z 5

Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Kniha vyžadující stoprocentní čtenářovu pozornost. Nic nedaruje zadarmo. Je to jako číst pět knížek najednou, zprostředka, a číhat na náznaky, zda se příběhy protnou. Závěr je tornádo, spirála. Sbírám síly na další díl.

01.08.2023 5 z 5

Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Jedna z prvních od Agathy Christie, které jsem kdy četla, snad ještě jako odrostlé děcko. Jména se mi pletla a zápletku jsem úplně nepochopila, jen ten název a říkačka mi utkvěly.
Podruhé jsem četla již jako dospělá, a to už byla jiná! Netušila jsem, kdo za tím vším stojí , byla jsem pěkně napnutá, a na závěr mi z dedukcí slečny Marplové spadla brada.
Při dalším čtení - nynějším, v rámci výzvy - jsem si již pamatovala, kdo, jak a proč, a krásně jsem si knihu mohla vychutnat.
Až budu velká, chci být slečna Marplová :-)

27.02.2023 5 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Oddechová a napínavá jednohubka, trochu méně uvěřitelná.
Přečteno rychle, byla jsem zvědavá na rozuzlení.
Ale výraznější stopu v mé paměti asi nezanechá.

14.04.2022 4 z 5

Prolitá krev Prolitá krev Åsa Larsson

Nemohu si pomoci, i tento díl se mi více líbil jako audiokniha, hlas Jany Strykové mi prostě k syrovému severskému prostředí pasuje.
Knihu nelze brát úplně jako detektivku, je to spíše líčení drsného prostředí a popis jednotlivých postav, do jejichž chování a postojů zasáhl příchod nové farářky a její děsivý konec.
Vyšetřování je spíše takové bokem a souhlasím s názory, že je kniha divná.
Ale mě se prostě líbila. Zajímavý byl i doslov autorky.

03.03.2022 5 z 5

Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

Pěkná historická dektivka se kterou si dal autor práci, navíc zajímavé čtení jak to chodilo ve městech v době, kdy byl potřeba kat a o něco méně doktor.
Na mě trošku moc zamotané, ale zkusím další díl, jsem moc zvědavá na osud hlavních postav.

21.02.2022 4 z 5

V lesích V lesích Tana French

Neměla jsem žádná velká očekávání a byla jsem příjemně překvapena. Pěkně napsaná kniha. Moc se mi líbilo vyprávění z pozice Adama, jak byla vykreslena atmosféra vyšetřování, vztah s Cassií a společné večery ve třech, úplně jsem jim to záviděla. Starý příběh byl také moc zajímavý, ráda bych se dozvěděla více.
Na druhou stranu to bylo místy rozvláčné, a ten konec.... Tomu zase chybělo alespoň 5 stránek s tím, co mě nejvíce zajímalo.

10.01.2021 5 z 5

Sleduje tě Sleduje tě Charlie Gallagher

Autor mi stylem psaní připomíná mého oblíbeného Roberta Bryndzu. Vyšetřovatelka je silná žena, pravda místy trochu nesympatická, ale svou zarputilostí nakonec dojde k cíli. Perfektně ji doplňuje detektiv bručoun, trochu klišé, ale funguje to dobře. Celý příběh je napsán velmi čtivě, jednak z pozice vyšetřovatelů a jednak z pozice oběti, to je ovšem tak tak silné čtení, že jsem tyto kapitoly místy přeskakovala.
Pokud je to začátek nové série, tak se moc těším na další díly.

24.11.2020 5 z 5

Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

To bylo parádní počtení!
Kniha byla napínavá, žádné potoky krve, jen dva příběhy, minulý a současný, které hezky gradovaly a vyústily v překvapivý závěr, ne za každou cenu šokující, nýbrž uvěřitelný.
Líbilo se mi o hvězdičku více než podzimní případ.

22.11.2020 5 z 5

Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Je to velmi dobře napsaná kniha, příběh mě úplně pohltil.
Soukromý život vyšetřovatelky je trochu neuspořádaný, ovšem tak akorát, aby to čtenáři nelezlo na nervy. Zápletka je napínavá, lehce překombinovaná a nadsazená, ale také jen mírně, uměřeně.
Bavila mě, moc.

09.09.2020 5 z 5

Sucho Sucho Jane Harper

Excelentní detektivka. Výborně napsaná, sucho a beznaděj a tragédie, která nedá blízkým spát. Úplně vidím příběh zfilmovaný. Není to kriminálka nabitá akcí, na jedno shltnutí. Po dlouhé době jsem si čtení užívala a byla jsem spokojená i s koncem, vše do sebe zapadlo.

27.01.2020 5 z 5