Ayame420 | Komentáře u knih | Databáze knih

Ayame420 Ayame420 komentáře u knih

Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Ivan Jonák

Mám jistou zásadu, kterou jsem u této knihy poprvé ve svém "čtenářském životě" porušila. Nepřeskakuju. Tady bylo tolik scén, při kterých se někdo mohl červenat, mně osobně z nich spíš bylo na blití (a nebyly to jen ty erotické). Každopádně zajímavý pohled na ne tak dávnou historii. Kniha mě zlákala především kvůli tomu, že mě zajímalo, jak se na to díval vekslák a "mafián".

Ačkoliv to opravdu nebyla nejlepší autobiografie a ke konci už jsem hodně spěchala, abych to dočetla, doporučuju všem, co hledají zase trochu jiný pohled na věc. A taky fanouškům Padesáti odstínů. Tady je mají naservírované v poněkud reálnější formě.

26.05.2022 3 z 5

Americká hospodyňka Americká hospodyňka Helen Ellis

Když jsem tuto knihu dávala do košíku, byla to jedna z těch, na kterou jsem se těšila nejvíc z těch asi desíti objednaných kousků. Bohužel mě trochu zklamala. Některé povídky nebyly špatné, ale krom imaginárního smajlíka v mojí hlavě do reality úsměv nepřinesly. Oceňuji některé ironické hlášky a vzhledově povedený obal.

07.06.2020 3 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Jak jsem ocenila a prořehtala celou Poslední aristokratku, tento díl mě popravdě moc nevzal. Oceňuju deseti body z deseti stále originální a vtipná přirovnání, jaká člověk jen tak nenajde, posledních čtyřicet stránek už jsem ale četla s jakýmsi znuděním. Příběh mi připadal příliš domotaný a přeplácaný. Přesto musím dát alespoň tři hvězdy za již zmiňovaná přirovnání a Josefovy komické poznámky.

14.12.2019 3 z 5

Vypůjčená minulost Vypůjčená minulost Naďa Pischová

(SPOILER) Jak jsem se zas jednou nechala natáhnout obalem. Kniha je celkem čtivá, ale jediné pasáže, které mě zaujaly, byly ty kurzívou z matčina deníku. Ač byly myšlenkové pochody často taky celkem bokem. Celkově mi postava Jany/matky ze všech seděla nejvíc, i když nějak extra sympatická mi taky zrovna nebyla, ale výběr byl omezený. Kdo mi přišel teda od začátku na dva liskance, byla dcera Tereza, kolem které se bohužel naprostá většina knihy točila. Ta mi byla protivnější ještě víc než Oskar Štefanka, který svou husákovskou češtinou, amorálním jednáním a dokonce i tělesnou postavou připomínal jednoho nejmenovaného dřívějšího premiéra (kdyby se vše netočilo právě kolem Terezy, nesnášela bych nejvíc jeho).

Když teda dám bokem to, že i dost z knihy byly popisy erotických scén (malé bezvýznamné plus za to, že to aspoň nebylo jak z 50 SoG), vůbec jsem nepochopila Terezino frackovské chování a už vůbec ne vyhýbavé jednání na konci knihy, kdy přesvědčovala samu sebe o tom, že ona vlastně vůbec nemůže za to, že její přítel Petr vykradl byt nějaké babičky (scéna, kdy za ní poprvé šel a všechno bylo podle plánu, mě svou absolutní nereálností tahala za vlasy). Stupidní část s ukradenou fotografií po ukojení Tereziných choutek po vloupání do bytu už ve mě zanechávala jen pocit úlevy, že se knížka blíží ke konci.

Ukázat v Tereze lidskost, a že to "nakonec není tak špatná holka" nezachránilo ani její nasádlení ožralé Štefankovy dcery do auta a pohlazení po vlasech. A ani ne to, že se nakonec Petra zastala. Pravděpodobně by to totiž vůbec neudělala, kdyby jí Jana v průběhu několika stran neřekla, jak to bylo s ní a s Patricií poté, co ukončila psaní deníku.

Knize dávám jednu hvězdičku za pasáže z deníku a konečných pár zmíněných stránek, kde Jana pokračovala v příběhu s Patricií. Myslím, že kdyby knížka byla jen o tom, a ne o nadržené a rozežrané Tereze, která svým vzorcem chování "já nic, za to můžou všichni okolo" nakonec připomínala právě bezpáteřního Štefanku, mohlo by to i trochu stát za to. Bohužel. Ještě že to bylo krátké čtení.

04.05.2024 1 z 5

Tání Tání Lize Spit

Do knihy jsem se nemohla vůbec začíst. Nejdřív jsem přemýšlela, zda nejsou chyby v mnohých větách v překladu, ale tím to nebylo, spíš mi nesedly autorčiny myšlenkové a dějové pochody. Vyprávění je jaksi ploché, přestože ostatním komentujícím věřím, že později se začnou odkrývat stránky vystupujících postav a kniha třeba začne být zajímavá. Odkládám někdy na neurčito, nechávám bez hodnocení.

13.01.2024

Pohlednice (z) minulosti Pohlednice (z) minulosti Petra Kousková

(SPOILER) Pokud sháníte něco "na oddech", bude pro vás tahle knížka to pravé. Osobně jsem bohužel jsem očekávala víc. Od půlky knihy, kdy jsem to definitivně vzdala s tím, že mě něco překvapí (protože celá tajemství a zápletky rozuzlujete prakticky během prvních třiceti stránek), už jsem jen přejížděla text očima a říkala si, že když už to mám rozečtené, tak to dojedu do konce.

Napsáno je to vlastně hezky, text plyne a příjemně se čte, za to dávám dvě hvězdičky, ale obsah tak nějak šedne. Hlavní postava linky ze současnosti připomíná klasickou trubku ze středoškolských komedií pro mladé, kde její objekt touhy, všemi dívkami a ženami chtěný přitažlivý oblíbenec, všechno odpustí a bude ji nekonečně milovat, i když je vlastně úplně obyčejná a svým způsobem švihlá, což mladíka přitahuje. Že v jejich "náhodném setkání cestou do Paříže" má prsty její sestra mi bylo jasné od momentu, kdy Annu oslovil na nádraží. Rozhovory byly mezi všemi postavami děsně primasuprbezvakůl a v podstatě úplně nereálné - takže přesně to, co člověk občas od oddychové četby chce. Bohužel však nic pro mě. Historické linky byly zajímavější, ač jsem se v nich chvílemi trochu ztrácela.

Věřím, že méně náročné čtenáře tenhle počin potěší a zahřeje na duši. Já si letos aspoň zakřížkuju první knížku z výzvy, ale vracet se k ní určitě nebudu.

07.01.2024 2 z 5

Sezdány válkou Sezdány válkou Soraya M. Lane

(SPOILER) Takhle plytký děj zasazený v tak tragické historické události jsem opravdu ještě nečetla. Od začátku je kniha naprosto předvídatelná. Od toho, že Scarlet skončí s Jamesem, poté jsem očekávala, jakým způsobem Thomas umře, aby spolu ti dva mohli být. Popravdě jsem snad i doufala v nějaké konflikty mezi tchýní a Ellie. Vlastně konflikty u vícero postav. Ale ne. Všichni se milovali, všichni si rozuměli, pro Jamesovy a Thomasovy rodiče jejich snacha znamenala víc, než jejich syn. Naprosto povrchní a nepropracované provedení hlavních postav. Půlku knížky jsem tomu ještě dávala trochu naději, zbytek už jsem dočítala skutečně jen přejížděním očima po stránkách a jen proto, že když už jsem tohoto tragického braku přežila půlku, zbytek už taky nějak zvládnu. Možná i proto, abych se přesvědčila, že to dopadne přesně dle mého očekávání.
Ztráta času.

27.02.2023