b2z komentáře u knih
Už to dávno není pohádka ... ale opravdu nevím, jak se autorce daří stále originálně rozvíjet tento kouzelnický svět ... když člověk tu knihu vezme a začte se, tak ji nechce pustit
Trošku teen psycho, ale opět autorka ukázala jak je neskutečně schopna uvěřitelně rozvíjet osobnosti postav. Paráda
Pomalu se z pohádky začínáme přesouvat do fantasy trilleru. Bezvadně našponované. Opět funguje až detektivní zápletka. A nesmím zapomenout na úsměvnou sondu do "dospívání" a s ním spojené vtipné situace. Bezvadné :-)
Sirius, mozkomorové, Klofan, Lupin, Vrba mlátička, patron ... fantasy detektivní příběh ... nemá chybu
Dvojka Herryho je stále ještě pohádkově laděná, i když už Voldemort vykukuje ... univerzum tohoto kouzelnického světa je opravdu skoro bez chyby
Poprvé jsem knihu četl ve svých dvaceti, když jsem ji zabavil jednomu dítěti na táboře ;-) (četl si po večerce) ... do té doby jsem na šílenství okolo Harryho Pottera koukal celkem s despektem. Ani skoro po dvaceti letech tento příběh pro mne neztrácí svůj půvab. Proto jsem se rozhodl celou sérii přečíst ještě jednou ... a znovu jsem se u toho nesmírně bavil ...
Další kniha Nové generace po událostech Nemesis. Peter David se čte velmi dobře, ale osobně začínám mít o této linii dost pochyb. Je to čtvrtá kniha v řadě a osobně mohu říct, že jsem čekal daleko více. Po přečtení se nemohu zbavit dojmu, že je příběh vystavěn primárně na recyklovaných prvcích. V první knize série to vypadalo, že se příběh bude někam posouvat, stejně jako je tomu u Titanu, který sice také sem tam recykluje (Hvězdůzy), ale není to nic do očí bijící. Druhá kniha vrátila zpět Borgy, třetí Q a čtvrtá Borgy včetně Q. O tom, že Borgové s jednou průměrnou krychlí jsou schopní smáznout Zemi je jasné, ale nikdy to neudělali. V tomto příběhu mají stokrát těžší kalibr a stejně to dopadne dobře? Požírač planet se objeví lusknutím prstu, velení flotily je totálně neschopné, Picardovi se jen tak vzbouří posádka a ostatní rasy federace se ani nesnaží pomoci při obraně Země. Problémy vyvstávají a jsou řešeny rychlostí warpu, bez hlubších a osudovějších vazeb.
Po dlouhé době jsem měl chuť knihu nedočíst. Téma Borgů je ještě s časovými paradoxy a výskytem jiných dimenzí moje nejoblíbenější. To nejlepší z obou světů a První kontakt jsem viděl stokrát. Odpor je ale opravdu velmi zvláštní. Postavy se chovají podivně, často v rozporu s dlouhodobým vývojem charakteru v seriálech. Skoro jako by to byl příběh z ST kontinua J. J. Abramse. Chvilku jsem měl pocit, že místo knižního příběhu čtu pouze nějakou synopsi jednoho z dílů televizního seriálu. Nové postavy nejsou představeny do hloubky, takže když jsou někteří členové „odejiti“, tak z toho máte stejný pocit, jako když to na začátku televizní epizody „schytá“ nějaký no name řadový člen posádky. Bohužel za mne palec dolů.
Příběh měl spád a celkově se kniha četla velmi příjemně. Bohužel autor se v celém příběhu stále dokola odvolával na události, které se staly v seriálových epizodách nebo předchozích knihách. Retrospektiva výskytu Q na lodích a stanicích Federace je logická, ale stálé, skoro encyklopedické upozorňování na každý fakt, který vysvětluje reakce postav, mne unavovalo.
Tak to byl koncert … čtení jsem pojal vcelku komplexně a posháněl jsem si všechnu muziku, na kterou Phil v knize odkazoval … úžasné … včetně posledního vystoupení z června 2017 (https://youtu.be/Hr-XC3rFDgs), kde v doprovodné kapele na bubny hraje Philův syn Nicholas. Tvorbu Phila Collinse prostupuje autentičnost. Jen těžko by jeho písně někdo obvinil z vypočítavosti a prvoplánových postupů, i když jsou primárně zařazeny do popu 80. a 90. let. Vše je viditelně (slyšitelně) prožité.
A stejně je na tom i tato kniha. Mísí se zde pokora, city, zklamání, obvinění a některé části si až protiřečí, ale o to více je obsah uvěřitelnější. Čím blíže jsem byl ke konci knihy, tím více jsem četbu zpomaloval. Aktuálně prožívám abstinenční příznaky.
Vždy jsem obdivoval Phila Collinse jako skladatele, zpěváka a bubeníka, ale po přečtení této knihy má můj největší respekt. Děkuji za hudbu i za knihu.