babicka_amalka Online babicka_amalka komentáře u knih

Augustin Zimmermann Augustin Zimmermann Zuzana Kultánová

nekonečný smutek, zmar a beznaděj - to jsou pocity, jež čtenáře provází celou knihou;
nic tak depresivního jsem už dlouho nečetla - a doufám, že hned tak číst nebudu;
příběh dobrý, jen literární zpracování by si zasloužilo kvalitnějšího autora;

17.01.2023 3 z 5

Vandrovní apatykářka Vandrovní apatykářka Iny Lorentz

příjemná pohádka s přidanou hodnotou - popisem života a cest vandrovních apatykářů, místopisem, obrázkem života na různých panstvích;
četlo se dobře a těch více než 500 stran bylo najednou pryč, ani se člověk nenadál;

13.01.2023 4 z 5

Svatba ve vypůjčených šatech Svatba ve vypůjčených šatech Jan Kostrhun

moc dobře vykreslené postavy i atmosféru tehdejší doby, skvěle doplněné vzpomínkami babičky Domanské;
jen na mě z toho čišel velký smutek a chvílemi i beznaděj;

03.01.2023 4 z 5

Císařova hrobka Císařova hrobka Steve Berry

četlo se to dobře, o to nic; ale ta Čína je pro mě tak těžko pochopitelná - jak mentalitou lidí, tak dějinami (což samozřejmě souvisí);

02.01.2023 4 z 5

Lovci vran Lovci vran Lyndsay Faye

posloucháno jako audiokniha - neurazí, nenadchne; takový průměr, ale dalo se;

07.12.2022 3 z 5

Ďáblův stůl Ďáblův stůl Lincoln Child

když já na ty zelený mužíčky vůbec nejsem.... těšila jsem se na Noru a spol., ale tyhle konspirační teorie a spekulace jdou zcela mimo mě; tak snad příště ....

01.12.2022 3 z 5

Neznámý Neznámý Simon Toyne

od Toynea se mi líbila Ruinská trilogie, tak jsem zkusila další;
strašná slátanina - ale kupodivu se četlo dost dobře :-)

28.11.2022 3 z 5

Napiš si svůj šťastný konec Napiš si svůj šťastný konec Sarah Jio

nebylo to špatné.... jen jsem při čtení pořád měla pocit, že "....tohle už jsem někde četla...";
:-D

24.11.2022 3 z 5

Ztracené klenoty Ztracené klenoty Kirsty Manning

trocha historie, trocha dobrodružství a napětí, trocha červené knihovny i trocha poučení o drahých kamenech, jejich získávání i zpracování - a celá tahle kombinace se skvěle čte a než se člověk naděje, je u konce a kdyby to šlo, četl by dál :-)

11.11.2022 4 z 5

Hlasy kostí Hlasy kostí Johan Theorin

dobré to bylo, stejně jako předchozí díly;

09.11.2022 4 z 5

O sněhu dávných let O sněhu dávných let Alois Brandstetter

rozsahem útlá knížka, ale moc pěkné čtení

30.10.2022 4 z 5

Ztráty a nálezy Ztráty a nálezy James R. Hannibal

no, pro děti možná dobré;
mám moc ráda dětské dobrodružné, ale s fantasy se nějak pořád ne a ne potkat na jedné vlně ;-)

30.10.2022 2 z 5

Hlubina Hlubina Ally Condie

celkem dobré, ale rozhodně ne pro nejmladší čtenáře :-)

26.10.2022 4 z 5

Nekonečné dny Nekonečné dny Claire Fuller

náměr dobrý, zpracování horší, konec - raději bez komentáře

13.10.2022 3 z 5

Mrtví nikdy nespí Mrtví nikdy nespí Veronica Stallwood

tak jsem dočetla poslední u nás přeložený a vydaný díl série;
bohužel, jak je ve zdejších krajích nepříjemným zvykem, další 4 díly (poslední vyšel v originále v r. 2011) opět nebyly přeloženy a vydány - takže další nedokončená série :-(
nezbývá tedy, než číst v originále;
ale upřímně řečeno, tuhle "editorskou politiku" opravdu nechápu a hodně mě štve;

12.09.2022 4 z 5

Světnice, kde otec soudil Světnice, kde otec soudil Isaac Bashevis Singer

můj oblíbený autor i oblíbené téma, jsem navýsost spokojena :-)

25.08.2022 5 z 5

Podivná vražda na knížecím dvorci Podivná vražda na knížecím dvorci Jiří Bílek

vypadalo to slibně; ale: námět dobrý, historická fakta zajímavá, zpracování bídné... pan Bílek by udělal lépe, kdyby se držel literatury faktu a nemotal se do beletrie; literární úroveň spisku je vskutku bídná ;-)
po druhém díle rozhodně jen tak nesáhnu;

03.08.2022 2 z 5

Smrt nosí rudé škorně Smrt nosí rudé škorně Pavel Hrdlička

posloucháno jako audiokniha - což byla asi chyba; interpretův přednes mi nebyl příjemný (strašně "mele", Vasil Fridrich); ani autorův styl mi úplně nesedl;
uvidím, časem dám možná šanci dalším dílům série, ale hned tak to asi nebude;

11.07.2022 2 z 5

Vražedné dědictví Vražedné dědictví Linda Fairstein

jako detektivka spíš takový průměr; ale potěšily mě informace o Manhattanu, knihovně, starých knihách a mapách - to byla příjemná nadstavba;

10.07.2022 4 z 5

Bibliofilie Bibliofilie Gustave Flaubert

Na odkaz na knížku jsem narazila při četbě jiné knihy (kupodivu detektivky). České vydání s krásnými dřevoryty Vladimíra Silovského se mi podařilo jen "zahlédnout" zdálky, takže jsem si opatřila vydání anglické a přečetla si alespoň to.
Ale stálo to za to. Mladičký Flaubert (bylo mu pouhých 15 let, když text napsal) skvěle vystihl doslova na pár stránkách, kam až lidská touha něco vlastnit může zajít a jaké následky může mít.

10.07.2022 4 z 5