babicka_amalka babicka_amalka komentáře u knih

Honba za Cézannem Honba za Cézannem Peter Mayle

tedy opravdu nic moc, za mě dost velké zklamání; nejdřív se to táhne jako med, pak to skončí jako jazz ;-)

12.06.2018 3 z 5

Obratník noci Obratník noci Michael Gruber

na můj vkus příliš mnoho popisů rituálů a zvyklostí různých kmenů, příliš mnoho "magie"; silné proškrtání by jinak zajímavému námětu dost prospělo;

22.05.2018 3 z 5

Gentlemani a hráči Gentlemani a hráči Joanne Harris

skvěle vygradované, silný a překvapivý závěr, dobře podané charakteristiky jednotlivých aktérů; mně se to líbilo moc;

18.05.2018 5 z 5

Sběratel trofejí / Otevřená sezóna / Mimo dosah Sběratel trofejí / Otevřená sezóna / Mimo dosah Charles James Box

není to špatné; Sběratel trofejí mě sice zcela nenadchl, ale zbylé dva příběhy se četly dobře; jen jsem nepochopila záměr vydavatele, proč: 1. příběhy v knize neseřadil chronologicky, jak se děj vyvíjel; 2. proč ze čtyř knih vydal jen tři....

07.05.2018 3 z 5

Slepý strach Slepý strach Hilary Norman

tady jsem zjevně sáhla vedle, na mě moc drsné

26.04.2018 4 z 5

Moskevská pravidla Moskevská pravidla Daniel Silva

mám ráda Silvu a jeho Gabriela Allona, ale tenhle příběh mě na rozdíl od předchozích tentokrát nějak nepřesvědčil; tak snad příští bude zase dobrý a tohle byla jen momentální "slabší autorova chvilka";

26.04.2018 3 z 5

Zloděj času Zloděj času Tony Hillerman

útlá knížka, přesto místy dost rozvleklé; tak na odpoledne, když není nic lepšího po ruce;

20.04.2018 3 z 5

Zločin na Starém Městě pražském Zločin na Starém Městě pražském Daniela Krolupperová

příjemná knížka, v níž je nenásilnou formou zařazena spousta informací o kulturním a společenském životě té doby i o jejích významných představitelích; zajímavé nejen pro malé děti;

06.04.2018 5 z 5

Bezesný Bezesný Jørgen Brekke

dobré čtení - tedy až na ten otevřený závěr ;-) teď abychom doufali, že nakladatel nechá přeložit a vydá další pokračování a neutne řadu po pár dílech, jak se v poslední době stává zvykem...

14.03.2018 4 z 5

Loutkář Loutkář Wolf Serno

velmi dobře se četlo, zajímavé téma i prostředí;
jen si dávejte pozor, abyste - byť nechtěně - neotevřeli knihu na konci: je tam poznámka na závěr, která vyzradí v podstatě děj i pachatele; byla by škoda se tak připravit o nenarušený zážitek ze čtení;

13.03.2018 5 z 5

Otázka práva Otázka práva John Maddox Roberts

no - musím říct, že mě tahle kniha nějak zvlášť nenadchla: příliš mnoho postav, příliš mnoho vysvětlujících komentářů, v nichž se děj poněkud tříští; občas jsem si nebyla jistá, jestli místo beletrie nečtu učebnici dějepisu či výkladový slovník římské politické terminologie;
mám historické romány (a detektivky) velmi ráda, zejména, je-li v nich kromě napínavého děje i nějaké poučení či popis historických reálií; ale mnohem bližší jsou mi detektivky Lindsey Davisové s postavou Marca Didia Falca; jsou zábavné, čtivé a přesto se v nich člověk dozví spoustu informací nejen o životě a zvycích v Římě, ale i v mnoha římských provinciích; to potěšení mi tenhle díl SPQR bohužel neposkytl;

10.03.2018 3 z 5

Vraždy na pokračování Vraždy na pokračování Rita Mae Brown

celkem přívětivé a vtipné čtení; jen mě i přes akceptaci nadsázky nesmírně štvalo oslovování majitelky zvířaty "mami" a vyjadřování lidí o zvířatech jako o "dětech" - to na mě bylo už moc;

02.03.2018 3 z 5

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

dlouho odkládáno - a mělo to tak raději zůstat; naprosto zbytečné a prvoplánově použité vulgarity, rádoby provokace - to vše degraduje jinak zajímavý námět;
ty nadšeně vychvalující recenze a cenu Magnesia litera si to dle mého nezaslouží; nebo je úroveň současné české prózy tak mizerná, že i tohle se staví na piedestal umění?

26.02.2018 2 z 5

Matematické prostocviky Matematické prostocviky Boris Anastasjevič Korděmskij

když jsem byla malá, často jsme si z té knížky dávali hádanky a luštili hlavolamy - matiku jsem milovala a miluju dodnes; a tahle kniha byla jedním z důvodů;

26.02.2018 5 z 5

Vlk na vodítku Vlk na vodítku Naďa Horáková

Richard, Nora, Alan, Yvonna, Rita, poživatiny...., k tomu černé kápě, aréna, hádanky....slovník i styl jsou plné klišé a jen béčkovou napodobeninou šestákových románů, s naprosto nepovedeným pokusem o "světovost", zatímco autorka stačí tak maximálně provinčnímu rámci; škoda času;

22.02.2018 2 z 5

Faraonova pomsta Faraonova pomsta Elizabeth Peters (p)

příběhy Amelie čtu vždycky s velkým potěšením, i když na přeskáčku - jak se mi zrovna dostanou do ruky; svěží, lehce ironický styl, baví mě ;-)

21.02.2018 4 z 5

Zloděj map Zloděj map Heather Terrell

zajímavé pro mě byly části, odehrávající se v minulosti - ať už v Číně a na cestách čínských mořeplavců, či z oblasti portugalských výprav; poodkrylo mi to mnoho souvislostí a především zajímavostí ze života v Číně té doby (jako kdysi příběhy soudce Ti);

18.02.2018 4 z 5

Kvadratura pomsty Kvadratura pomsty Pieter Aspe (p)

tak aspoň že se to odehrávalo převážně v Bruggách, jejichž místopis byl pro mě skoro zajímavější než příběh sám ;-))
ale dalo se - celkem jako oddychovka do vlaku ucházející;

15.02.2018 3 z 5

Kavky Kavky Ken Follett

béčkové dílko s nepříliš uvěřitelnou zápletkou, dočítala jsem jen z povinnosti;
četla jsem víc jeho knih - většina se mi líbila, tohle mě zklamalo;

15.02.2018 2 z 5

Kulka Kulka Mary Louise Kelly

psáno lehkou rukou, svižným perem, četlo se to samo - díky krátkým kapitolám "ještě tuhle, už jen jednu..." až byl najednou konec knihy;
zajímala by mě i její další kniha Anonymní zdroje, ale ta tu asi zatím nevyšla;

24.01.2018 5 z 5