babicka_amalka babicka_amalka komentáře u knih

Noc ve Villette Noc ve Villette Ingrid Hedström

neurazí, nenadchne - vcelku dost průměrná detektivka, jež ničím zvlášť nevyniká;

29.10.2017 3 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

víc se mi líbí detektivky paní Klevisové, odehrávající se jinde než v Čechách; proto se mi líbil Ostrov šedých mnichů i Zmizela v mlze; popis zajímavého prostředí je pro mě jakýmsi bonusem k jinak běžné oddechové detektivce; takže doufám, že si příště vybere zase nějakou zajímavou destinaci, kam svůj příběh i Bergmanem zasadí ;-)

12.10.2017 4 z 5

Einsteinova krev Einsteinova krev Philip Sington

ke konci už jsem dost přeskakovala; poměrně rozvleklé - to bych tomu ještě odpustila, protože popis meziválečného Berlína je dobrý, stejně jako popis psychiatrických metod v té hrozné době; ale jinak je to příliš velká fantasmagorie a nějak se mi příčily ty spekulace o dceři - trochu bulvární, byť se na toto téma spekulovalo již dávno;

03.10.2017 3 z 5

Dvakrát ukradený Dobříš Dvakrát ukradený Dobříš Petr Kadlec

Dobříš je už cca 100 let výhradně ženského rodu...

01.10.2017

Porodní bába na Syltu Porodní bába na Syltu Gisa Pauly

hm, taková červená knihovna, byť z atraktivního prostředí ostrova Sylt (jen dnešní návštěvníci by byli městem Westerland notně zklamáni, protože s tehdejší idylou s pár domky už nemá opravdu nic společného); přečíst se to dalo, ale bylo to takové "ani ryba, ani rak"; zřejmě nepatřím k těm správným čtenářům románů pro ženy;

27.09.2017 2 z 5

Deník pana Nuly Deník pana Nuly George Grossmith

příjemné čtení; četla jsem už dávno, ale mám na knížku hezké vzpomínky;

19.09.2017 4 z 5

Inkoustová stopa Inkoustová stopa Mel Starr

tak - dočteno jedním dechem, opět skvělé; a teď kde je těch dalších šest dosud u nás nepřeložených? doufám, že nakladatel nepřestane ve třetině a skutečně se dočkám ;-)

18.09.2017 5 z 5

Rukopis Rukopis Michael Stephen Fuchs

zatím odkládám nedočtené, byť tomu možná ještě někdy dám šanci; ale až mě přejde vztek; vztek především na nakladatelství Baronet, že vůbec vypustilo do světa takový zmetek, vztek na překladatelku Ing. Lucii Královou (jak je uvedeno v tiráži i s titulem), že se nestydí něco takového vypustit "z pera"; ta paní buď v životě nepřečetla jinou knihu než technická skripta, nebo .... jak to napsat a nebýt neslušný?
příběh není špatný, i prostředí IT je mi blízké; ale překlad je tak příšerný a čeština tak neohrabaná, že se to opravdu nedá číst (koneckonců - obdobné hodnocení se objevilo i na Pranýři překladů na Okoun.cz);

18.09.2017

Neklidné kosti Neklidné kosti Mel Starr

četla jsem až jako druhou, přesto jsem z četby měla velké potěšení; díky google street view jsem si vesnici "prošla" na vlastní oči a spolu se skvělým popisem vesnice, jejích dějin a dalších informací (na stránkách http://www.british-history.ac.uk/vch/oxon/vol13/pp6-8) jsem si tu knížku užila hned několikrát; teď se chystám na třetí díl - Inkoustovou stopu, a doufám, že brzy někdo přeloží a vydá další díly; je to sice lehčí čtení, ale to mu nijak neubírá na zajímavosti a poutavosti; pro toho, kdo má rád kombinaci historie, detektivky a možná i trochy romantiky, je to ideální čtení;

13.09.2017 5 z 5

Ordál Ordál František Kalenda

naprostá pitomost a její čtení absolutní ztráta času ;-((

09.09.2017

Poutníkův deník Poutníkův deník Jerome Klapka Jerome

při hledání v knihovně jsem narazila na tenhle útlý spisek; četla jsem ho před mnoha lety a ani teď jsem neodolala; a četla jsem ho znovu se stejným potěšením; styl je mi blízký, vždycky se při čtení Jeromových knížek v duchu bavím, navenek se usmívám, mnohdy dokonce směji nahlas (nedoporučuji do tramvaje - působíte potom jako tichý blázen ;-)) a vždycky je to takové milé pohlazení po duši, které potěší zvláště v dnešní uspěchané a často nevlídné době;

08.09.2017

Poslední anglická královna Poslední anglická královna Steve Robinson

pro mě zatím nejlepší ze tří dosud přečtených - především zajímavý exkurz do britské historie a možnost dát si některé věci do nových souvislostí; skvělý byl i první díl, nejslabší mi přišel prostřední; a už se opravdu těším na Ztracenou vládkyni;

07.09.2017 5 z 5

Vraždy ve znamení hvězdy Vraždy ve znamení hvězdy František Kalenda

nemá to konec....a pokračování někde v nedohlednu;
sice oddechové čtení, ale dle anotace jsem přeci jen čekala od "historické detektivky" víc;

10.08.2017 3 z 5

V tomto domě straší V tomto domě straší John Boyne

miluju Dickense, duchařské příběhy a zejména Viktoriánskou Anglii - takže byť je to lehčí čtení, velmi jsem si ho užívala; příjemná oddychová četba; v zimě za mlžných dní by se v teple domova, když už je venku tma a svítí jen staré plynové lampy (u nás dokonce opravdu jsou) četla ještě lépe ;-))

26.07.2017 4 z 5

Kosti svaté Brigity Kosti svaté Brigity Philip Freeman

četlo se celkem dobře; ale chyběla mi nějaká předmluva se stručným přehledem situace v Irsku v 5. a 6. století a dalších souvislostí - tak, jak je to běžné u mnoha historických detektivek; přeci jen je to doba dnešku dosti vzdálená a třeba způsob uspořádání a fungování společnosti a vztahů mezi jednotlivými "společenskými vrstvami" je dost odlišný od dob jen o málo pozdějších;

18.07.2017 3 z 5

Smrt odpadlého bratra / Jediný den té zimy padal sníh Smrt odpadlého bratra / Jediný den té zimy padal sníh Jan Lipšanský

Banální příběh (budiž, číst se to dá), trochu nadbytečný pokus o začlenění nepříliš povedených filosoficko-teologických úvah ve snaze dodat zřejmě knize "vyšší úroveň". Ale nejvíc mi na knize vadila autorova čeština - zachází s ní jako se svým nepřítelem, namísto aby využil její krásy a bohatosti. Jinak by jeho text nemohl být plný "perel" typu: "šlo vidět", "šlo cítit", "ošil sebou", "diskutoval něco", "daly se vidět", "bydleli na dříve kraji Prahy", "vizitka na mne" a nespočtu jiných, neméně hrozných.
Škoda - netradiční spojení majora kriminálky a mnicha - z toho se dalo vytěžit mnohem víc.

06.07.2017 2 z 5

Lovec zločinců Lovec zločinců C. S. Quinn

na prázdniny ideální čtení

27.06.2017 4 z 5

Pašeráci z Alexandrie Pašeráci z Alexandrie Sinnuhet Zaki

něco tak hloupého už jsem dlouho nečetla! škoda papíru i času;

25.06.2017

Černé světlo Černé světlo Peter May

lepší než dvě předchozí z řady "Enzo" - pro mě tím spíš, že se příběh odehrával v místech, která celkem dobře znám; ať už Cahors, Coulliere či Cadaques a ostatní místa - po všech jsem se procházela ve vzpomínkách spolu s Enzem; a i když jsou mi Hebridské příběhy bližší, tohle bylo dobré a líbilo se mi;
jedině mi snad vadilo, že příběh se zcela neuzavřel - zůstalo nám utajeno nejen kdo byla vlastně Anna, ale kdo za tím vším vlastně stál....

21.06.2017 4 z 5

Codex Regius Codex Regius Arnaldur Indriðason

no, Tom Egeland a jeho Bjørn Beltø jsou mnohem svižnější a jsou mi bližší, i když ani tohle nebylo úplně špatné; ale čekala jsem trochu víc a toho se mi bohužel nedostalo;

13.06.2017 3 z 5