bábuška bábuška komentáře u knih

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Přečetla jsem dost knih s touto tématikou, ale v této popis všech krutostí které se děly v tomto příběhu, překonaly snad vše. Citace pár slov z knihy: "Všechna slova, která kdokoliv vyřkl, ztratila svůj smysl a rozpadla se na písmena bez významu. Lidský jazyk byl zbytečný a hlas starých biblických knih, v něž kdysi věřil, se proměnil v syčení starozákonního hada plazícího se v prachu země". Osvětim je přirovnávaná k pekelné propasti končící v nicotě a já se skláním před všemi kteří tímto peklem prošli. Je to kniha všech možných hrůz které dokázal vymyslet někdo, kdo se nemůže ani nazývat člověkem.

28.11.2021 5 z 5

Poslední knihkupectví Poslední knihkupectví Madeline Martin

Nebýt vetší části která byla věnovaná tomu, jak londýňané přožívali úporné bombardování během válečných dnů, připadala mi kniha poměrně nudná a hlavní osoba Grace ještě více. Celkem jsem byla z této knihy zklamaná. Tím nechci odradit další čtenáře.

24.11.2021 3 z 5

Dom na vidieku Dom na vidieku Elizabeth Adler

Zlom, když žena doposud žijící ve šťastném manželství zjistí, že muž žije v další rodině a s dalším dítětem. Odjede do Anglie a snaží se vybudovat nový domov, najít nové přátele a smířit se s osudem. A opět jsem uprostřed kuchyňského dění a mezi novými recepty!
To mi snad osud dělá naschvál!

20.11.2021 3 z 5

Pakistanská princezná Pakistanská princezná Monika Wurm

Nezvládla jsem to dočíst. Zatím odloženo, třeba se ke knize vrátím později, třeba až nebudu mít co číst.

13.11.2021

Mlhy Serengeti Mlhy Serengeti Leylah Attar

Dost dlouho jsem tuto knihu odkládala, ale zaujala mně prakticky od začátku. Nejen že se do podobných končin nikdy nepodíváme, ale přiblížení Tanzánie ve východní Africe je psáno srdcem, je přímo cítit vůní země po dešti, z mlh vystupující pohádkové Kilimandžáro se svým zasněženým vrškem. A pod ním kávové a banánovníkové plantáže, to vše musí býti krajina milovaná. Smutným osudem obyvatel však je stále zakořeněná pověra, že požívání dětských albínů dodává tělu nebývalou sílu, a proto je na tyto bezbranné děti pořádán hon, nebo jsou přímo kupovány v chudých rodinách. Najdou se ovšem jedinci, kteří proti této zlovůli bojují a toto je jedna z linií této knihy. Knihou se prolíná narůstající láska mezi majitelem plantáže a anglickou učitelkou, které svede náhoda týkající se boje proti této pověře a tím pádem se děj knihy stává jemně erotickým, kde pravá láska konečně dojde naplnění. Velice se mi tento příběh líbil.

12.11.2021 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Nečekala jsem že mně tento druhý díl tolik zaujme, ba přímo pohltí. Přečetla jsem už dost knih z období čtyřicátých let, ale toto byl zase jiný pohled. Překvapila mě vzájemná nenávist obyvatel násilně děleného území Slezska, kdy se i rodiny rozcházely. Naše známé postavy z prvního dílu zažily nepředstavitelné útrapy, postihly i jejich děti a následně i vnoučata. Doufám, že další díl bude milosrdečnější, že se Anušce malý Tomášek vrátí a že vztahy mezi spřátelenými rodiny se urovná. Jediná věc mně při četbě trápila, kniha byla příliš pro mé slabší ruce příliš těžká.

06.11.2021 5 z 5

Španělský slib Španělský slib Karen Swan

Vychází hodně knih které jsou psány ve dvou časových liniích, toto je i v této knize. Opět se jedná o veliké rodinné dědictví a jednoho neznámého dědice. Pohybujeme se mezi nejbohatšími španělskými rodinami, na straně druhé mezi těmi, kteří jsou živi z práce svých rukou. Proto chování je v obou případech různé. Nejprve mně zaujala romantická obálka knihy, ovšem s obsahem knihy měla málo společného.

31.10.2021 3 z 5

Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh Nina Majewska-Brown

Zase další pohled na válečná léta, tentokrát z koncentračního tábora pro ženy. Hlavní hrdinka knihy Stefania je odtržena od svých malých dcerek ze svého poklidného života. I když ten byl vzhledem k sebestřednosti jejího muže dost problematický a vlastně jen kvůli jeho jednání se do této situace dostala. Ani po návratu domů není její život poklidný, s podlomeným zdravím snáší svůj další osud, snad proto, že je vychována v silně náboženském prostředí nedokáže uspořádat soužití s problematickým manželem. Je to vlastně osud velice nešťastné ženy.

28.10.2021 4 z 5

Cesty osudu Cesty osudu Sophie Oliver

Začátek dvacátého století. Na jedné straně zbohatlické rodiny, na straně druhé ti, kteří jsou určeni k tomu, aby sloužili a práva nemají naprosto žádná. To je osud, osiřelé Anny, která po krutém znásilnění nemá žádné zastání, naopak vše se zdá že bude zameteno pod koberec. Moc peněz dokáže narychlo Annu provdat za mladíka, kterému je slíbený rychlý postup v zaměstnání. Tím končí první díl slibované ságy osudů obyvatel alpského romantického městečka.

26.10.2021 4 z 5

Vězňova žena Vězňova žena Maggie Brookes

Nevím, zda Izzy byla tak naivní nebo taková dobrodružná povaha, že jí nedošlo, co vše se může stát, když prosadí své přání odejít po krátké zamilovanosti s Billym do zajateckého tábora. Billy mi připadal v této roli přímo ve vleku své zamilovanosti, spíše hlouposti. Však si toho užili oba nadmíru, až mi jich bylo líto. Pobyt v zajateckém táboře nebyl o moc snažší než v táboře koncentračním. Zažili hladu a zimy, zvláště při pochodu na východ když se vyklízeli tábory. Co zajatců se už nevrátilo domů do své vlasti. Z Epilogu knihy opíšu pár slov, která by měla být ve všech knihách podobného zaměření i v mysli každého člověka žijícího na Zemi. " Ty kdo přežili, čeká spousta práce, znovu z trosek vystavět města a vesnice, napravit životy zpustošené žalem a odloučením, vybudovat nový, spravedlivější svět, kde chudí dostanou útulek a jídlo, kde tahle válka ukončí nesmyslné plenění jednou provždycky. "

24.10.2021 5 z 5

Holčička, kterou tam nechali Holčička, kterou tam nechali Roxanne Veletzos

Byla to první kniha, která se zabývala okupací Rumunska. Složitý příběh jedné rodiny, dětstství, dospívání a konečné setkání s biologickými rodiči. Vynikla silná láska adoptujících rodičů. Příběh smutný, ale silný.

19.10.2021 4 z 5

Slavné Češky a jejich blízcí Slavné Češky a jejich blízcí Stanislava Jarolímková

Jsem mile překvapena touto útlou knížkou. Všech šest žen je popisováno velice zajímavě, některé osudy byly dosud mně neznámé, zaujal mně osud Polyxeny z Lobkovic, z novějších Žofie Podlipské i Renáty Fügnerové, která dokázala ve své době tolik udělat pro svou vlast. Skutečná vlastenka. Velice pěkná kniha, zasloužila by více čtenářek.

16.10.2021 5 z 5

Klíč Klíč Kathryn Hughes

Příběh všech protagonistů v této knize mě velice zaujal. Život za zamčenými dveřmi, mezi spoluobyvateli skutečně psychicky nemocnými, léčebné metody a přístup ošetřovatelů, s tím vším se setkává mladá Ellen Crosbyová, snažící se ulehčit v rámci možností některým pacientům přes nevůli ostatních sester. Setkání se stejně starou dívkou Amy, která zjevně do tohoto ústavu nepatří, její láska k ošetřujícímu lékaři a konečně po mnoha letech ve zralém věku se dočkám rozuzlení celého příběhu. Kniha smutná ale čtivá, mile překvapila.

12.10.2021 5 z 5

Jak se dědí tajemství Jak se dědí tajemství Barbara O'Neal (p)

Nejprve mě upoutala obálka, potom prostředí anglického venkova a tajemství starého panského sídla. Romatika rozkvetlých zahrad i když momentálně zanedbaných a uprosřed nová dědička a stará rodinná tajemství. Kniha se krásně četla a byla okořeněna indickými recepturami.

08.10.2021 4 z 5

Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Nalákalo mě to Švýcarsko, krásně jsem si zavzpomínala. Sice části o vaření a pečení jsem přečetla, nejsem sice žádná velká kuchtička, ale zvládla jsem to. Příběh o nenadálé lásce kterou Mina našla už na cestě ke kmotřičce, byl vyloženě odpočinkový, jako vlastně celá kniha. Pro romantické duše mohu doporučit.

03.10.2021 3 z 5

Sen o štěstí Sen o štěstí Sophie Villard

Štěstí, láska; každý ten sen nosí v sobě. Pro naší hlavní hrdinku Peggy je to láska k výtvarnému umění, obětuje i rozchody i "maminkovskou péči". Její sen je vybudovat stánek výtvarného umění jaký poznává v Paříži, bohužel přichází rok 1938 a okolnosti ji přinutí pomáhat výtvarníkům židovské národosti k útěku do Ameriky, ona sama s rodinou odlétá posledním vypraveným letadlem z Portugalska do New Yorku. Tam nastává hledání nového domova, ale hlavně prostor pro převezené umělecké poklady. Za dobu pěti let obsažených v této knize se setkala s mnoha slavnými jmény, jako byl Marcel Duchamp, Yves Tanguy, Samuel Beckett, Max Ernst a mnozí jiní. Kdo má rád výtvarné umění, tuto knihu přivítá, kdo má rád cestování, toho zaujme podrobné putování napříč Amerikou, kdy rodina hledá nový domov. Láska k Paříži však přetrvává.

01.10.2021 5 z 5

Čarodějnické zlato Čarodějnické zlato Heidi Rehn

Kniha se mi nelíbila, přestože byl popsán podrobně život po třicetileté válce i krušné putování po Německu hlavní postavy Magdaleny s dcerou.

26.09.2021 1 z 5

Doktorka Viktorie Doktorka Viktorie Markéta Harasimová

(SPOILER) Zajímavě napsaný příběh lékařky, která svůj osobní život podřídila kariéře. I v jejím osamělém životě se vyskytne muž který ji zaujme, ovšem jaké je její rozčarování, když zjistí jeho pravou tvář. Nemá zábrany připravit o život její dva kolegy, neštítí se únosu jejího synka, pronásledování jí samé v noci na opuštěné silnici. Ani policii se nedaří případy pospojit a dovést k rozluštění. A za vším stojí lidská chtivost po majetku, ani samotné Viktorii nepřijde na mysl, že někdo kvůli chtivosti jejích zděděných financí po rodičích dokáže připravit o život nevinné lidi, jen proto, aby ji samotnou pomalu začínal děsit a dovést svůj plán do konce. Ovšem dobrý konec vše vyřeší a Viktorie si uvědomí, že láska k dítěti je víc, než úspěch v kariéře. Velice pěkně napsaná kniha,

22.09.2021 4 z 5

Matčiny dary Matčiny dary Cecilie Enger

Byla jsem celkem zklamaná, ale dočetla jsem. Dojem z knihy mám ten, že rodiny žijí převelice skromně a podle toho jsou takové i "dary", hlavně jsou všichni zoceleni stálým severským chladem.

15.09.2021 2 z 5

Azurové nevěry Azurové nevěry Petra Nachtmanová

V této knize jsem rozhodně nečekala to, co jsem četla. Rozdělila bych ji na tři části. První třetina mi připadala dost zmatečná, takže jsem se rozhodovala zda vůbec mám číst dál. Druhá třetina byl samý sex a plno nechutností, měla jsem chuť knihu zavřít a nedočíst. Zvědavost mi ale nedala, pustila jsem se do poslední části a trochu jsem knize odpustila, poslední třetina byla umírněnější, ale i tak mě mrzí, že jsem vyhodila peníze za knihu, která byla pro mně rozčarováním.

08.09.2021 2 z 5