bábuška bábuška komentáře u knih

Dům nad řekou Dům nad řekou Žofie Adamová

I když mladá autorka, tato útlá knížečka je je napsána svižným jazykem, nechybí ani špetka humoru a má, co má dobrá detktivka mít. Chválím.

13.07.2021 4 z 5

Saténový hlas Saténový hlas Eva Štolbová

Byla jsem velmi zklamaná z toho důvodu, že dvě totožná dílka měla rozdílný název, rovněž třetí část mě nijak neoslovila. Bohužel.

13.07.2021

Tajemná místa Čech Tajemná místa Čech Aleš Česal

Putujeme po Čechách křížem krážem a těch zajímavých zastavení je tolik....
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře s posvátnou geometrií celé stavby Jana Blažeje Santiniho,
městečko v severních Čechách Český Dub, které údajně vzniklo na "ztraceném klášteře" , váže se i k blízkému hradu Lemberk s blahoslavenou Zdislavou z Lemberka,
vzpomeneme zadumaného mystického Karla Hynka Máchu,
navštívíme několik tajuplných léčivých studánek,
zastavíme se v Jindřichově Hradci v kostele sv. Jana Křtitele, s jeho nekřesťanskou výzdobou kostela, s bájnými osobami a zrůdami,
projdeme mezi tajemnými menhiry a dolmeny a jejich pravěkými poselstvími,
vzpomeneme Jakuba Krčína z Jelčan, o jeho údajné smlouvy s ďáblem a jeho prázdnou hrobkou.
Nakonec mi nedá, abych vzpomněla na Akta X komunistického režimu, začínaje vykonstruovaným Čihošťským zázrakem a potupnou vraždou faráře Josefa Toufara a posléze hledáním pokladů uschovaných po prchající německé armádě.
V této knize je mnoho dalších záhad, musela bych citovat celou knihu. Dozvíme se z ní
i vzpomínky dávno zasuté, i lecos nového. Je čtivá a mohu doporučit.

02.07.2021 3 z 5

Dům stínů Dům stínů Pamela Hartshorne

Hodně mi to připomínalo anglický gotický román a není divu, když mimo pobyt v nemocnici, je Kate nucena žít v ponurém zatuchlém zámku, kde se žije málem jako před sto lety. Jen protože s pomalu léčí po těžkém úrazu a převládá v ní pocit že žije v jiné době, důvěřuje v obou polohách své přítelkyni z mládí a ani v jednom případě nepozná
že jde o faleš a závist. Ani chování ostatních obyvatel zámku není přátelské, jen láska k malému synkovi Felixovi a skutečné přátelství Matta dokáže příběh dovést ke klidnému konci. Celkově na mě kniha působila dost ponuře.

28.06.2021 4 z 5

Výnimočná krása Výnimočná krása Tamera Alexander

Po každé válce zůstává každý život obráceený naruby. To se stalo i dívce Eleanor, během války pracovala jako sestra na frontě, bratr zahynul a otec se nervově zhroutil. Přišli o domov, otec musí do ústavu pro nervově nemocné, zůstává jim pouze vzdáleně příbuzná teta a ta nutí Eleanor, aby se provdala a tím získala jistotu vlastního zabezpečení a také o zabezpečení otce v ústavu. Je to doba chaotická, ulice jsou plné lidí bez práce, hlavně žen s malými dětmi a Eleanor hledá cestu jak těmto postiženým pomoci. V knize je popsána svízelná cesta za pomocí potřebným, problémy s otcem v ústavu a ještě se jí připlete do cesty láska, která nemůže dojít k naplnění. Celé perepetie jsou čtivé, tamnější doba je dobře vystižená a končí k spokojenosti.

21.06.2021 4 z 5

Čokoládový sen Čokoládový sen Fiona McIntosh

Tak jsem dočetla další z "čokoládových" pokusů. Příběh se odehrává začátkem dvacátých let v zámožné rodině, v době hraných falešných úsměvů, lichotek, utažených korzetů, v době námi už těžko chápaných. Dcera se vzpouzí zaběhaných postupů při nucení vhodných nápadníků, rozhodne se sama pro přijatelného muže, bohužel po delší době
zjistí, že je homosexuál a má už delší vztah s jiným mužem. V té době to byl trestný čin a tvrdě trestaný. Kratší dějová linka se odehrává v době první světové války a ta byla opravdu velice dobře a citlivě zachycená. Alex však nakonec pozná i opravdovou lásku a splní se i její čokoládový sen.

16.06.2021 3 z 5

Sezdány válkou Sezdány válkou Soraya M. Lane

Na tuto knihu jsem se těšila, ale zprvu jsem se nějak nemohla začíst, připadalo mi to vyprávění takové mdlé. S přibývajícími stránkami jsem se začítala víc a víc. Trojlístek sester
Scarlet, Ellie a Lucy, jejichž přátelství nahrazuje ztracenou rodinu a přetrvává ještě do
časů po válce, je milé pohlazení ve dnech, kdy bez odpočinku nekonečné množství hodin pracují na sále, hladové, nevyspalé, bez možnosti se pořádně umýt, s přídělem jídla, které je těžce poživatelné, s rukama stále od krve. To jsou momenty, které jsou pro nás, současné čtenářky těžko pochopitelné. Už proto, jako velký dík všem sestrám, které se v těchto chvílích tak osvědčily, patří ta pátá hvězdička.

11.06.2021 5 z 5

Černá vdova Černá vdova Markéta Harasimová

Citát Jean-Paula Sartra je skutečně pravdivý a výstižný. Nečekala jsem od této knihy že mně tak zaujme, ale paní autorka dokonale vystihla vrozenou krutost Ondřejovu a překvapivou Editinu slabost v tomto nerovném páru, i když na druhé straně je to žena úspěšná a soběstačná. Je to zatím druhá kniha od této autorky, ale byla jsem velice potěšená, přečetla jsem ji poměrně rychle a mohu jen doporučit.

07.06.2021 5 z 5

Horský hotel Hodváb Horský hotel Hodváb Beatrix Zaťková

Autorka je slovenská, kniha česky nevyšla, přestože celý děj se odehrává v Janských Lázních, v hotelu na Černé hoře. Je rok 1939, protektorát, hotel zabírá německá armáda. Z bývalých majitelů a zaměstnanců se stávají ponižovaní sluhové, přesto pomáhají ukrývat židovského přítele a všemožně se snažit novým pánům škodit. Po válce jsou však označeni za kolaboranty a hrozí jim smrt provazem. Krásná je postava bývalé chůvy dvou synků Maxima a Vasila, Vilmy, která jim stála po boku celé dlouhé roky, a stařečka Pankráce, žijícího v dřevěnce na okraji Janských Lázní a jeho vnučky Terezky. Nešťastný byl život během válečných let našich hrdinů, tragický byl osud některých z nich po jejím skončení. Krásná kniha.

05.06.2021 5 z 5

Čokoládovna Čokoládovna Maria Nikolai

Poslední dobou se vyrojila spousta knih s čokoládou v titulu. Zkusila jsemto s Čololádovnou. Příběh začíná tři roky v novém dvacátém století. Stará pravidla zůstávají, mladinká hrdinka Judith Rothmannová je nucena otcem aby se provdala za syna bankéře, protože majiteli továrny na čokoládu hrozí bankrot. Dívenka se ostře staví proti otci, je bohužel na slavnostním plese zneužita dalším bohatým synáčkem. Ten ze strachu uteče, vyhlédnutý ženich se projeví jako závislý na kartách a krásných ženách. Vynoří se ale kladný hrdina, sice chudý, ale čestný, zachrání pověst dívky i dopomůže jejímu otci zbavi se dluhů. Takže láska zvítězila a vše se v dobré obrátí. Celá kniha mi připadá jako pohádkový příběh ze "Čtení pod lampou".

31.05.2021 2 z 5

Poháre túžby Poháre túžby Markéta Harasimová

Hlavní hrdinka Viola; nerozumí si s matkou, spokojená není se svou pěveckou kariérou, manželství se jí úplně rozsypalo. Překvapivě zdědí po svém dědečkovi o kterém nikdy neslyšela, vinohrad a dům. Ze zvědavosti se rozjede na jižní Moravu, dům je v havarijním stavu ale vinařské zařízení je v dobrém stavu, a protože nemá chuť vrátit se do starého života, zatne zuby a přes všechny překážky (a těch je opravdu mnoho) dá se do budování vinařství, tak jak ji prosil v poslední vůli dědeček. V knize jsem se dozvěděla něco o náročné práci na vinohradu, rovněž i při zpracování hroznů, boji s nepříznivým počasím. Erotických pasáží tam bylo mnoho, ty jsem přeskakovala, proto jsem byla s příběhem spokojená, i konec dospěl k mé spokojenosti.

29.05.2021 4 z 5

Kam včely chodí spát Kam včely chodí spát Fiona Valpy

Idylicky popsaná atmosféra léta a všech jeho vůní a v tom kraji vinných rév se ocitá rozpolcená anglická mladá žena Aby. V rodině Sary a Thomase na zámku Bellevue se dozvídá o osudu majitele a obyvatel sousedního mlýna za doby německé okupace,
tajném boji proti násilí, hladu a konečném krveprolití z nenávisti při odchodu německé armády. Obsažnější část o rocích okupace byla velice zajímavá, celkově celá kniha na mě působila velice pozitivně a mohu ji jen doporučit.

24.05.2021 5 z 5

Moře vzpomínek Moře vzpomínek Fiona Valpy

Neznala jsem autorku, ale byla jsem velice mile překvapena. Ella žije s rodiči ve Skotsku, v sedmnácti letech tráví své prázdniny sama na malém ostrůvku poblíž francouzského pobřeží. Poprvé užívá letní dny plné slunce, volnosti, vůně moře a rozkvetlých květin.Potkává i svou první krásnou lásku, vše je ale přerváno válkou. Nastupuje do Ženských pomocných leteckých sborů, zažívá dramatické a nebezpečné chvíle. Jako nit táhne se vzpomínka na první lásku celým jejím dalším životem. Ani manželství není vždy procházka růžovým sadem, neustále jí touha táhne na slunnou Francii. Příběh se krásně čte, je v něm láska, romantika, dobrodružství i všední život, ale není to kniha přeslazená, proto ji mohu čtenářkám vřele doporučit.

18.05.2021 5 z 5

Láska po francouzsku Láska po francouzsku Fiona Valpy

Gina zdědila po tetičce dům ve vinařské oblasti Francie, kam jezdívala jako malá na prázdniny. Příběh se ponejvíce věnuje vinařství a lásce k tomuto kraji slunce, květin, zpěvu ptactva a vůní . Gina se rozhoduje, zda zůstane v kouzelném kraji, nebo zda se vrátí do chladné a šedivé Anglie. Nakonec rozhodne láska.

14.05.2021 3 z 5

Hanina hvězda Hanina hvězda Miroslav Frindt

Poměrně útlá knížka nám přiblížila osud židovské dívky po návratu z koncentráku. Většina obyvatel jí dává najevo jak je jim její osud nepříjemný, zarizovaný majetek nemá nikdo chuť vrátit, hladová a zmrzlá Hana bloudí po ulicích a nakonec se jí ujme chudá stařenka. Z těch, kteří z židovského majetku měli užitek, mlčí.....

12.05.2021 3 z 5

Hodina dědiců Hodina dědiců Charlotte Link

Poslední část této trilogie mně tolik nezaujal, přibyla spousta nových postav, hlavní hrdinka Felicie zestárla, ubyla jí energie, někteří z potomků se rozběhli po světě a skoro nikdo nebyl, kdo by hlavní postavu nahradil. Zůstalo jen odcházení nejsilnějších a nejzajímavějších, přesně tak, jak to život přináší.

12.05.2021 4 z 5

Bouřlivý čas Bouřlivý čas Charlotte Link

Jak jsem byla nadšená z dílu druhého, podařilo se mi sehnat i díl první i třetí. Tento román nás přivede skoro o dvě generace rodu zpět, první světová válka nás zavede na různá bojiště, autorka nešetří barvitýma syrovým popisem všech krutostí a tragedií, ale i bolestí civilního obyvatelstva. Ocitneme se i mezi hrůzami při pádu carského Ruska a pak při postupu do Pobaltí. Jen silní přežijí všechny hrůzy, ale ani po podpisu Versaillské smlouvy není klid, pokořené Německo je vyhladovělé, následuje krach na burze, ale začíná zvedat hlavu díky slibům SNDAP, ale netuší, že je čekají další hrůzy. Příběh pravdivý a dobře napsaný, jen v tomto díle bylo větší množství tiskových chyb.

07.05.2021 5 z 5

Sítě z pavučin Sítě z pavučin Táňa Keleová-Vasilková

Pro změnujsem opět sáhla po odpočinkovém čtení, příběh je hezky napsán, smutný konec jedné lásky přejde do lásky nové, vše dobře končí.

01.05.2021 3 z 5

Divoké lupiny Divoké lupiny Charlotte Link

Zjistila jsem, že čtu druhý díl tak zajímavé ságy pruského rodu, kde tradice a rodina se vždy ctily, i přes führerovo velikášství se všichni snažili přežít. Zážitky jednotlivých osob jak v rozbitém Německu, tak v promrzlém kraji před Stalingradem, vše je popsáno živým, pravdivým a strhujícím jazykem, za což patří paní autorce veliké poděkování. Nyní čekám na díl první i třetí, doufám, že s nimi budu rovněž spokojena. Rozhodně by tato kniha měla mít co nejvíce čtenářů hlavně těch, co žijí na západ od nás, aby nezapomněli.

29.04.2021 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, četla se dobře. Dojímavá část byla z výchovného ústavu, kde z malých dětí dokázali udělat roboty a u Lenky-Magdy se to povedlo dokonale. Doba Majina uvěznění byla popsána nějak zjednodušeně a o osudu jejího muže Josky nic a jaký byl osud malého syna Jakuba? To mi tam chybělo.

23.04.2021 4 z 5