Bája89 komentáře u knih
Zpráva o jednom velmi toxickém a sebedestruktivním vztahu. Vpravdě toto čtení místy hodně bolelo.
První vlaštovka letošní čtenářské výzvy. Dlouho jsem kolem Mandragory kroužila a teď uzrál čas se jí podívat na zoubek. Nejedná se o žádné veledílo, ale při dostatečné imaginaci čtenáře dokáže docela pobavit. Hra neurazí ani nenadchne. Celkový dojem je spíš takový, že za pár týdnů si už ani nevzdychnu a Kallimach se mi vypaří definitivně z hlavy. Jasně Machiavelli není Shakespeare, ale tak nějak je člověk na tyhle autory náročnější ve svých očekáváních.
Odposlechnuto jako audiokniha ve skvělém provedení Jakuba Saice. Nicméně...těšila jsem se na historický román a dostostala uvzdychanou červenou knihovnu. Ne, že by to bylo špatné, každá věc si najde svého čtenáře/posluchače, ale nečekala jsem, že narazím na historickou cukřenku.
Odposlechnuto jako audiokniha. Zároveň to bylo mé první setkání s autorkou. Musím přiznat, že mě Ostrov přijemně překvapit a bavil. Nevědela jsem do čeho jdu, a tak jsem se nechala unášet příběhem, který ve mně vyvolával podobné pocity jako četba Cesty snězných ptáků nebo poslech Tajemného Etruska. Nemluvě o asiociacích, které mi vytanily na mysl pokaždé, když byl zmíněn Isfahán, to jsem byla rázem u Ranhojiče. Pravděpodobně jsem totálně nabořila autorčin záměr, ale za mě osobně velká spokojenost.
Čajové čtení s citáty, které jsou někdy lepší a jindy horší. Každý si v tom najde něco.
Odposlechnuto jako audiokniha v nepřekonatelném podání Ivana Trojana a Marka Ebena. Příběh byl úžasný a hned si mě zaháčkoval. Autorka dokázala na velmi malé ploše vystavět něco neuvěřitelného, plastického, lidského a silného. Adresát neznámý je dílo, které ve vás bude ještě dlouho rezonovat. A co víc? Tuhle knihu nutně potřebuju ve své knihovně.
Tento koncept mě hodně baví. V knize jsem našla opět spoustu zajímavostí, které jsem nevěděla nebo postupem času vytěsnila. Zkrátka skvělý počin.
Před lety jsem četla Hadí doupě a dnes jsem ho doposlouchala jako audioknihu v podání Jiřího Suchého z Tábora. Přiznám se, že ani s odstupem času si mě příběh nezískal. Nevím, čím to je...základní premisa není vůbec špatná, ale nějak to neklapalo.
Temné, melancholické a velmi sympatické. Místy řezavé jako rozžhavené uhlíky. Mé první setkání s autorem a rozhodně ne poslední.
Odposlechnuto jako audiokniha a byl to neskutečný zážitek. Vilma Cibulková jako Marlene byla skvostná. Naprosto dokonale vystihla Marleninu náladovost, hrdost a osobitost. Neméně dokonalá byla i Jana Stryková jako Maria Riva. Kniha nabízí čtenáři/posluchači velmi otevřené vzpomínky dcery slavné matky na ženu, která se stala idolem a ideálem. Před lety jsem četla knihu To jsem já, takže jsem už věděla o některých slavných avantýrách viz. Remarque nebo Gabin a dalších životních událostech. Přesto jsem byla nesmírně zvědavá na pohled Marie Rivy. Marlene byla bezesporu ve všech směrech úžasná a krutá zároveň. Silná a slabá. Milovaná i nenáviděná. Žena, která se stala legendou už za svého života. Hvězda, která vyšplhala až na vrchol, ze kterého dopadla na absolutní dno a zbytek svého dříve velmi aktivního života v podstatě promarnila a propila. Co musím ještě vypíchnout je vypravěčský progres. Z nadšeného dětského vyprávění jsme se spolu s vypravěčkou přerodili do zralé ženy, jejíž vyprávění bylo věcné, lidské ale ne vyčítavé nebo zahořklé. I když by na to měla plné právo. Rozhodne doporučuji.
Příjemná chvilka s českou poezii. Laskavosti jsou opravdu drobnými střípky radostí. Několik básní jsem si poznamenala vedle, a to je už co říct. Časem se k nim vrátím.
Ano, pobavilo. Ale tak nějak si nejsem jistá, že si to zasloužilo knižní podobu. Jsou zkrátka věci, kterým sluší víc internet než papír. Nadšenci plesají a praktici litují promarněného papíru.
Knihu jsem si pořídila v Levných knihách jako rychlou záchranu při čekání v čajovně. A v podstatě jsem byla spokojená. Graficky i obsahově mě bavila. Ale obávám se, že za pár měsíců nebudu už ani vědět, o co vlastně šlo.
Takové rychlé čajové čtení, které místy pobaví. Člověk sám zavzpomíná na své dětské omyly.
Myslela jsem si, že v rámci poslechu audioknih zdolám úplně všechno. Tato kniha je důkazem mého omylu. Spíš mě iritovala.
I s odstupem času jsem z knihy spíše rozpačitá. Asi je to ten případ, kdy je mi krása onoho příběhu naprosto skryta.
Odposlechnuto jako audiokniha. Ze začátku jsem měla problém se stylem, jakým je kniha napsaná, ale po čase jsem si zvykla a naprosto si mě podmanila. Byla jsem nadšená a prožívala s rotou E jejich starosti, strasti a ztráty. Je pravda, že jsem od začátku věděla do čeho jdu, před lety jsem viděla stejnojmenný seriál od HBO, ale co jsem dostala mě dostalo. Teď to totiž bylo úplně jiné. Rota E byla úkaz, který pro nás Ambrose zaznamenal a Dick Winters, kdo by za ním nešel až do pekla?
Caitlin je literární láskou už dob mých vysokoškolských let, kdy mi pod ruku padlo "Jak být ženou" a poté i "Morantologie". Tahle ženská je čtenářská sázka na jistotu, ale je mi jasné, že nemusí sednout každému. Já jako britofil ji miluju. Pokud jste poučený čtenář, tak víte, že vás Caitlin zaručeně pobaví, ale tentokrát to bylo jiné. Byla i vážná a ukázala nám své rodičovské trápení a bezmoc. Přesto je stále vtipná, výstižná, ironická o něco starší a úplně jinde.
Překvapivě příjemné čtení, které mě téměř celou dobu neskutečně bavilo. Místy i fascinovalo. Ke konci to bylo horší, Čína a její boj se Španělskou chřipkou mě už tolik nebral. Mnohem víc mě zaujala situace, která ve 20. letech panovala v celé Americe. S ohledem na dobu, ve které se teď nacházíme se jedná o vskutku zajímavý vhled do doby minulé, kdy lidstvo klátila choroba, se kterou si neumělo vůbec poradit. Zdá se, že i po více než 100 letech jsme na tom stále stejně. Přesto nám Bledý jezdec nabízí nespočet zajímavých informací, lidských příběhů a osudů ovlivněných tím, že H1N1 vyhubila přes 100 milionů obyvatel planety. Za mě jedna z těch povedenějších knih, které jsem letos četla.