Bakana komentáře u knih
Skvělé jako vždy. Pratchett byl prostě génius s jedinečnou fantazií a výjimečným a přitom laskavým smyslem pro humor. Škoda ho :-(.
Jednu hvězdu přidávám za to, že jde o historický román a autor si přece jen musel něco nastudovat. Ale jinak to bylo napsané tak nějak… introvertně nebo co je to správné slovo. Kdyby knížka byla víc zaměřená na historický děj, byla bych spokojenější.
Nějak mě ta kniha nedokázala dostat.
Děj se podivně táhnul, žádná z postav, ať už to byli pavouci, nebo lidé, mi nepřirostla k srdci, a nakonec jsem se přistihla, že některé pasáže přeskakuju, protože mě prostě nebaví. Určité malilinkaté zlepšení bylo tak na 50 posledních stránkách, když probíhala závěrečná bitva, ale celkově jsem byla ráda, že jsem se dokázala prokousat až do konce a knížku jsem neodložila.
Moje děti by to celé nazvaly “painfull”.
Dobré, ale že bych byla nějak nadšená, to taky ne. Nepřekvapí, neurazí.
Takže autorovi se nebudu ani vyhýbat, ani ho vyhledávat.
Bohužel jdu proti většině hodnocení ostatních. Přečetla jsem 80 stránek a rozhodla se, že na toto je můj čas až příliš drahý. A to mám přitom fantasy ráda.
Příběh byl tak naivně napsaný, jako by autorka byla holka na prahu dospělosti a zapisovala si do deníčku své fantazie. Postavy byly povrchně rozpracované no a k nápadu, že se z nudného světa probudím do reality, kde jsem na vrcholu společenského žebříčku, nemám co dodat. Něco podobného najdeme i v Harrym Potterovi, ale tam to aspoň Rowlingová dobře maskuje dobře odvedenou spisovatelskou prací.
Dávám 5*, přestože pro mě kniha není úplně určena. Hodně popisuje výcvik psa na zkoušky poslušnosti, což je level, kterého bych nedokázala dosáhnout ani já, natož to pak chtít po svém psovi.
Ale rozhodně jsou cviky podrobně a srozumitelně popsané a i pro naprosté začátečníky s malými štěňaty se pár dobrých tipů najde.
První půlka knihy mě bavila a vypadala nadějně. Ale pak to začalo být na můj vkus příliš romantické a předvídatelné.
Kvůli tomu, že kniha obsahovala pár zajímavých myšlenek, nedávám úplně špatné hodnocení. Jinak to byla eost nuda. Takový vykradený nepovedený I-ťing.
Váhala jsem mezi 4 a 5*, ale nakonec dávám 5, protože to je kniha, na kterou si určitě občas vzpomenu. Chvíli trvalo, než mě děj vtáhl, ale bylo to čím dál lepší a ke konci už jsem byla zvědavá, jak to dopadne. Zajímavých konců mohlo být několik, ale tento mě tedy nenapadl.
Celkově příběh vedoucí k zamyšlení hned na několika rovinách.
Na 5 hvězdiček by kniha měla být ještě víc situační komedie. Komičnost je postavená hodně na jazyku, použitých přídavných jménech apod. (skvělý překlad!), ale kromě různých svérázných typů, se kterými se Harry potkává, situačně moc směšná není.
I když jsem vlastně dost nespravedlivá, protože spousta jiných knížek, které ode mě dostaly taky 4*, se téhle zdaleka nevyrovná. Jen si myslím, že má Grant na víc.
Prostě Allen :-):
"12. dubna: Tentokrát Helmholtzovi nebylo příliš dobře. Den předtím zabloudil na louce a uklouzl na hruškách..."
Smála jsem se až mi tekly slzy.
Kniha popisuje lékařství ve starověku a starověkých kulturách (původní obyvatelé Ameriky). Rozhodně je to poučné čtení pro ty, kteří se o tuto problematiku zajímají. Ne vždy bylo lékařství váženou profesí jako dnes, na druhou stranu ne každý "lékař" byl opravdu znalý medicíny.
Já osobně bych uvítala, kdyby bylo kapitol méně, ale byli podrobnější a např. se více zabývaly dobovými zákroky a medikamenty.
Kniha je také více než 50 let stará a velmi by mě zajímalo, jak by vypadala ve světle dnešních poznatků.
Škoda, že právě u této knihy nejsou uvedené žádné podobné tituly, ráda bych si přečetla ještě další knihu s touto tématikou.
Musím se připojit ke komentářům přede mnou.
Povídky jsou dost nudné, žádná z nich mě skutečně nezaujala. Dlouho jsem se nutila knihu dočíst, ale nakonec jsem to vzdala. Přece jen existuje spousta knih, u kterých můžu trávit svůj čas a přitom se budu bavit lépe.
Psychothrillery mám ráda a normálně jim dávám 5*. Ale tenhle byl jakýsi slabší. Dlouho se rozjįžděl, byl předvídatelný a i to "překvapení" na závěr na mě pūsobilo násilně, jako by ho tam autorka dopsala jen kvůli očekávání čtenářů...
Vondušku mám moc rádaa vždycky jsem mu dávala ta nejvyšší bodnocení.
Tentokrát mě ale kniha nezaujala tolik jako vždycky. Členů klanu je mnoho, už jsou moc daleko od sebe a sem tam jsem se přistihla, že se rozvzpomínám kdo pochází z jakého předka a proč se tedy chová tak jak se chová.
Také dost podrobný popis politikaření šlechty čtivosti moc nepřidal.
Neodvažuji se knihu řádně ohodnotit, protože jsem ji ani nedočetla. To se mi stává u filmů, ale u knihy se mi nestalo už řadu let, abych ji nedočetla kvůli surovosti a násilí, která je v ní popsaná. Nechápejte to špatně, ono to není až tak hrozné, trochu mě i mrzí, že nevím, jak to celé dopadlo, ale zřejmě se autor trefil do mého slabého místa a prostě jsem to "nedala". Kvůli naturální brutalitě dávám hvězdičky dolů. Za mě by byla detektivka lepší, kdyby tam pasáže s vrahem a jeho oběťmi nebyly...
Tohle není o nějaké psychoterapii, je to zajímavé pojednání o lidském mozku a jak se vše může vyvíjet a rozvíjet úplně zvláštním směrem. Kdo ví, čeho všeho jsme vlastně schopní? Doporučuji film Lucy.
Tak já nevím, nějak ta série ztratila glanc :-(.
Připadá mi, že se v tomhle díle nic mic nedělo, jen Lucas se celou dobu nenávidí s Aššádem.
(SPOILER) Hmmm… takové autentické. Mrzí mě, že nemám dostatečné znalosti na to, abych věděla, jestli i po faktické stránce to má hlavu a patu. Byla např. v Pardubicích vojenská nemocnice? Aspoň některé reálie si ověřím…
Některých postav mi přišlo líto, jen ten Fanda byl lump a ochlasta, který si možná zasloužil ještě horší konec. Takhle se chlap prostě k životu stavět nemá.
(SPOILER) Přes slaboduchý název dost dobré!
Jen ten konec byl trochu moc unáhlený - jak se Jane z chaty dostala ke svým přátelům, když byla až tak moc zdiskreditovaná? Ale jinak promyšlené, rafinované!