barbb8k komentáře u knih
Už než jsem začala číst, jsem věděla, že tuto knížku budu milovat. Autorka má naprosto dokonalý styl psaní, který vám husí kůži prostě přivodit musí. Také díky němu se kniha četla neskutečně dobře a rychle. Měla jsem si přečtenou během pár hodin.
Prostředí zasněžených hor a mrazivých nocích přidával této knížce na strašidelnosti a dokonalosti.
Při čtení jsem si uvědomovala, že mi příběh víceméně vyprávěný z pohledu Coco, vůbec nevadil tak, jak jsem se zprvu bála. (Že by byl další díl z pohledu Briana?)
Děj byl už od začátku docela předvídatelný, přesto mi to vůbec nevadilo a v knize jsem musela pokračovat. Akce tu také, jako v prvním díle, vůbec nechyběla. Každý zvrat a krok byl naprosto dokonale promyšlený.
Věřte mi, tuto sérii si prostě chcete přečíst.
4,5/5⭐
Od této knížky, stejně jako od ostatních, které napsala Sarah J. Maas, jsem čekala hodně. Všechny její knížky miluju, takže jsem brala, že budu milovat i tuto, ale spletla jsem se. Tento díl...
Děj jako takový mě moc bavil. Líbilo se mi, jak se v knize prolínal strach, nejistota s radostí a láskou, jak si Nesta konečně našla někoho, koho nebude nesnášet, ale spřátelí se s nimi... Myslela jsem si, že si zamiluju vztah mezi Nestou a Casem, jenže... Prostě nevím, nějak mi vůbec nesedl...
Nestu jsem neměla ráda už od Dvůr mlhy a hněvu. Tato postava mi nesedla, nebyla mi nikdy sympatická. Když ale lidi říkali, že jak je tato knížka napsaná z jejího pohledu, že si ji oblíbím... Doufala jsem, že se tak stane, ale nakonec jsem byla zklamaná, naopak jsem ji začala nesnášet ještě více. Měla jsem pocit, že se v této knize ukázala ještě víc její horší stránka.
Taky si říkám, jestli Klenoty nebyly v této knížce už moc... Nesta jakožto postava s neomezenou mocí, která zachrání celý svět... Už mám pocit, že je toho až příliš.
3,5/5⭐
Tato výborně napsaná knížka, z doby druhé světové války, kdy hlavní hrdinka u sebe ukrývá 13 Židů, přestože ví, že kdyby se to zjistilo, zabíjí ji i její mladší sestru...
Od začátku jsem věděla, že tuto knížku budu milovat. Hned jak jsem ji začala číst, jsem si oblíbila styl psaní, postavy a svět. Tato kniha mě dostala už jen tím, jak skvěle je napsaná. Jak mi každá stránka přivodila husí kůži, jak mě dokázala několikrát rozbrečet a následně i rozesmát.
Postavy jsem si oblíbila hned. Všechny prostě dokonale svým charakterem zapadly do děje. Rodinné vztahy i lásku mezi postavami autorka popsala naprosto úžasně. Žádný mi nepřišel navíc, nebo nezajímavý. Hlavně ten mezi Fusi a ostatními. Teď to nemyslím jen mezi ní a jejím milým, ale celkově. Kdokoliv potřeboval pomoct, Fusi tu byla pro ně.
Stefi během celé knihy pociťovala strach, vztek, bolest a já to všechno prožívala s ní. Tak moc tato kniha dokázala zapůsobit.
Když jsem při čtení zjistila, že autorka přímo komunikovala s osobami, o kterých v této knize píše, že se sešla s nimi, jejich dětmi, přáteli, měla jsem o to větší husí kůži. Vím, že se toto dělo, ale nečekala jsem, že to mohlo být až takovéto.
Po dočtení jsem ještě chvíli jen tak ležela, zírala do stropu a potřebovala zpracovat to, co se stalo na konci.
Sice jsem to znovu opakuji, ale tato knížka je tak strašně dobře napsaná!
Tuto knížku DOPORUČUJI opravdu všem. Nečekala jsem, že mě tento příběh zasáhne až tolik, takže vážně, VŠICHNI PŘEČÍST.
Když jsem našla, že podle této knihy bude film s Harrym Stylesem, byla to pro mě tutovka.
Ze začátku jsem se trochu bála, protože to není vůbec žánr, který čtu, ale opravdu to bylo zbytečné. Tato knížka je tak strašně moc pěkně napsaná! Styl, jakým byl příběh napsaný, jsem si hned oblíbila. Úplně mi sedl a díky tomu jsem tuto knihu přečetla jedním dechem. Tomu také ale přispěl děj a zápletky knihy. Když jsem začala číst, nedokázala jsem se odtrhnout a musela číst dál a dál.
Postavy mi byly sympatické už od začátku. Jakmile se v knize objevily, zamilovala jsem si je. Každá měla unikátní charakter, což knize dodávalo té dokonalosti.
Z romantických linek jste přímo cítili tu chemii. O takto zvláštně dobré romantické lince jsem dlouho nečetla.
Teď už se na ten film netěším jen kvůli Harrymu. Teď už hlavně díky té knize, obzvlášť ději.
Alenka mi na začátku byla sympatická, ale později se můj názor změnil. Začala mi připadat naivní a také se ze všeho hned hroutila a brečela. Na databázi se samo napsáno: „Sama hlavní postava, neustále ohromená Alenka v bezděčných reakcích na imaginativní svět plný podivuhodných věcí a událostí“, což přesně vystihovalo moje pocity.
Děj se stále vlekl a připadalo mi, jako by autor psal tento příběh, když mu byly čtyři roky, protože přesně tak to bylo napsáno. Nesrozumitelně a pro malé děti. Je avšak docela dost možné, že jsem celý příběh nepochopila.
Kniha neměla žádnou zápletku, což mně většinou u knih vadí, ale u této mi to vůbec nevadilo.
Romantická linka byla dokonalá. Sašenku jsem si okamžitě zamilovala.
Z knihy jsem si vypsala asi 25 citátů a vtipů a nalepila jsem přibližně 30 lepíků, což je co říct.
Během celého příběhu jsem se strašně nasmála, že se mě i často chodila sestra ptát, jestli jsem vůbec normální.
Jinak kniha je strašně čtivá a děj byl i celkem logický, což se u knih bez zápletky moc neděje.
Hlavní hrdinku Gaby a její přátelé jsem si zamilovala hned na začátku, protože to prostě nešlo jinak.
Jak někteří psali, že kniha má v sobě prvky Divergence, Hunger games a všeho možného jiného... Já jsem tu nenašla nic z toho. Podle mě je toto ojedinělý příběh.
Tak tuto knihu budu rozdýchávat ještě hodně dlouho...
Příběh byl od začátku do konce velmi napínavý.
A hlavně zvraty v ději....
Hlavní slovo na popsání této knihy je Wow!!!
O sériích se říká, že každý další díl je horší, než ten předchozí. U této série je to za mě úplně naopak. První díl byl dokonalý, druhý ještě lepší a třetí bych asi dala na stejnou příčku jako druhý díl.
Budu se opakovat, ale ten svět! TEN SVĚT! To je tak něco dokonalého! Každičký detail, každičké místečko... Miluju. Jo a popis noční oblohy, dokonalost („Nad hlavou jim fialově hořela obloha.“)
Čjorti... to je prostě božkost. Ten nápad na vytvoření těchto stvoření... Prostě wow.
Hlavní věc, kterou musím povznést, jsou myšlenky a citáty. Celá tato série je protknutá takovou spoustou dokonalých myšlenek, že to ani není možné.
Konečně jsem četla nějakou sérii, kde žádná postava nebyla dokonalá. Každá měla své vlastní chyby a dost často se chovala úplně stupidně a strašně mě štvala, ale přesto jsem si je všechny strašně moc oblíbila.
Konečně se pořádně rozjel vztah Vasji a Mrazíka. Ani jsem netušila, jak moc ty dva potřebují spolu.
Celkově všem tuto sérii strašně, strašně moc doporučuji. Určitě se to zařadí mezi mé nejoblíbenější série.
4,5/5⭐
Tak toto byla pecka. Za mě rozhodně, rozhodně, na sto procent ten nejlepší díl a dost možná i jedna z nejlepších knížek tohoto roku.
Nejen ve stylu psaní, ale i v popisu postav a světa, byl podle mě vidět obrovský posun.
Asi nejlepší věc na této knize je romantická linka. Například pager scene, toto byla dokonalost (nebudeme se bavit o tom, že jsem si četla tolikrát, že jí umím už nazpaměť).
5/5⭐
Od Ruty Sepetys jsem četla všechny knihy, takže pro mě byla samozřejmost, že si přečtu i tuto. A když jsem dostala možnost si tuto knížku přečíst ještě před vydáním, neváhala jsem ani chvilinku (děkuji moc @humbook #spoluprace). Právě kvůli ostatním jsem měla vysoká očekávání, která se naštěstí vyplnila, přestože mám pocit, že to nebyla její nejlepší knížka.
Rok 1989, kdy nic není jisté, všechno se bortí a musíte si dávat s kým a o čem mluvíte. Na knihách Ruty Sepetys se mi strašně líbí, že vždy čerpá od lidí, že když je možnost zjistit informace od lidí, kteří tuto hrůzostrašnost zažili, jde do toho.
Děj se rozjel hned ze začátku, už v prvních kapitolách byla spousta akce, zvratů a překvapení.
Styl, jakým autorka píše je prostě úžasný, takže čtivost je zaručena. To byl taky důvod, proč jsem měla knihu přečtenou za jeden den.
Postavy jsou naprosto skvěle napsány. Líbí se mi charaktery snad všech postav, všechny, které měly být, mi byly sympatické.
Jen romantická linka mi úplně nesedla. Nevím proč, ale prostě to podle mě nebylo ono. Nějak mi ti dva nesedli dohromady.
Konec mi připadal trochu moc zrychlený. Připadalo mi, že všechno, na co se chystali během celé knížky, se stalo během cca dvaceti stránek...
Celkově knížku moc doporučuji, stejně jako další knížky od Ruty Sepetys, protože tato autorka má vážně něco do sebe.
Nikdy bych nečekala, jaká množství emocí ve mě tato kniha vyvolá. Už před čtením jsem počítala s tím, že budu u této knihy brečet. Všechny možné recenze mě na to připravovaly, ale přesto jsem nevěděla, že až tak moc.
No nic, začneme hezky od začátku. Celý tento úžasný příběh dvou zamilovaných lidí ve mně bude rezonovat ještě dlouho. Už ve chvíli, kdy se v knize objevili, jsem si je zamilovala. Úžasné bylo vidět, jak se v Patroklovi během celého příběhu misí všelijaké protichůdné emoce. Jak si v jednu chvíli říká, že je všechno správně, ale později si uvědomuje, že to tak úplně není... Achilleus je kapitola sama o sobě. Tato dokonalá postava je vším, co potřebujete, ale taky dokladem toho, že každý může jednou padnout.
S prostředím a dobou, celkově částí v dějinách, kdy se tato kniha odehrává, si autorka pohrála nesmírně dobře. Bála jsem se, že mi tu bude vadit popis války, která jednou přijít musela, ale naštěstí se to Madeline podařilo napsat jinak, podle mě i lépe, za což jsem nesmírně ráda.
Jak už jsem psala, tato kniha mnou bude rezonovat určitě ještě dlouhou dobu, protože takto jsem se do hrdinů v knihách ještě nikdy nezamilovala a poté, co se jim stalo... Takto jsem u knih ještě nikdy nebrečela. Nikdy. Věděla jsem, co přijde, věděla jsem to dlouho dopředu, ale i tak mě tento příběh dostal do kolen.
„Achilleus padá tváří k zemi a usmívá se.“
„Jdi,“ řekne. „Čeká na tebe.“
Na tuto knihu jsem se velice těšila, protože pro tuto sérii mám ve svém srdci zvláštní místo, neboť jsem s ní vyrůstala, ale... Jsem docela zklamaná. Shrnu to tak, jak to cítím, i když to nebude úplně nejlepší.
Už první kapitola na mě začala působit moc spirituálně. Chápu, že je to série o Elementálech a všech těchto věcech. Nikdy dřív mi to nevadilo, ale v tomto díle toho už na mě bylo moc. Naopak výuka kentaurů o horoskopu se mi neskutečně moc líbila.
Dále mám bohužel pocit, že místo toho, aby se všechny problémy vyřešily, jak by tomu mělo v posledním díle být, tak jich ještě víc přibylo a já se v tom začala motat.
Normálně šesti set stránkovou knihu přečtu jako nic, ale v tomto případě mi to dělalo trochu problém. Ne, že by byl styl psaní autorky špatný, to vůbec ne, ten mám naopak velice ráda, ale nějak jsem se nedokázala do knihy začíst. Připadalo mi, že se kniha vleče. Až posledních sto padesát stran jsem si velice užila.
Z Mariny, která mi v předchozích dílech připadala úžasná, se mám pocit stala hrozná plačka. Bylo tu i pár skvělých vlastností, jako například myšlení a emoce, ale na můj vkus ta smutná emoční stránka se projevovala nejvíce.
Rowana jsem si vlastně užila hrozně málo. Chápu, proč se tam tolik neobjevoval, neříkám, že ne, ale na to, jak jsem se do něj zamilovala... V tomto díle mi také nepřipadal charakterově úplně podobný minulým dílům.
Ishan byl ale pro mě velkým překvapením. Tuto postavu jsem si z celé knihy oblíbila úplně nejvíce. Nejen pro jeho úžasný smysl pro humor, dokonalé myšlení, ale i pro jeho lásku k Marině.
Nesmí to ale nevypadat, že je tato kniha tak hrozná. Našly se tu vážně úžasně napsané části, které jsem si zamilovala, úžasné byly i popisy všeho, jak světa, který už tak dobře známe, ale i míst, které jsme v tomto díle navštívili poprvé a za které jsem neskutečně ráda. Další úžasnou pozitivní věcí byl Ishan, naprosto kouzelná postava, kterou si z této série rozhodně odnesu v dobrém.
Snažila jsem se napsat špatné i dobré věci, ale ty horší prostě převažují...
2,5/5⭐
Tato kniha mě chytla už od začátku, stejně jako styl, jakým autorka píše.
Děj se rozjel už v prvních kapitolách a postupně přibývalo víc a víc akcí a zvratů. Tento, řekla bych i silný, příběh, ve mě zanechal spoustu emocí, protože některé chvíle byly dobré, některé ale zase špatné (ne dějově, ale emočně). Mezi zy dobré patří třeba naděje a přátelství, mezi ty špatné například násilí, zrada a smrt.
Svět a hlavně prostředí, ve kterém se děj odehrává je neskutečný. Zalindov je příšerné, ale zároveň dokonalé místo. Autorka dokázala až neskutečně dobře popsat pocity vězňů, jejich bolesti a strasti. Najde se tu ale i pár příběhů, popsaných minulostí, které každému vězni dodá ten jeho charakter.
Kiva je podle mě jedna z nejlepších hrdinek vůbec. Přestože musí prožít spoustu těžkých a bolestivých chvil, neskloní hlavu a jde si hrdě za svým. Jako bonus je tu ten fakt, že jako jedna z mála hlavních postav skutečně používá to, co má v hlavě.
Romantická linka byla skvělá. Sice předvídatelná už od začátku, ale na tom vůbec nesejde. Nikdy jsem neměla pocit, že by se k sobě nehodili, že by romantická linka byla umělá. Pro mě byli prostě stvoření k sobě.
Na konci se odehrálo více zvratů, než jsem čekala. Některé jsem tušila už někdy z poloviny knihy, ale ten poslední, co nechápu, jak se mohl stát, jsem vážně nečekala. Tudíž se neskutečně těším na další díl, který doufám, vyjde co nejdřív.
Chtěla bych poděkovat humbooku, že jsem si díky nic tuto knihu mohla přečíst ještě před vydáním.
Na překlad této knihy jsem se strašně moc těšila. Nejenže má v zahraničí velký ohlas, ale k přečtení knihy mě donutila i kamarádka, která celou sérii (zatím 3 díly) přečetla v angličtině a moc se jí líbila. Kvůli oběma těmto věcem jsem měla strašně velké očekávání a jsem ráda, že mě to nezklamalo.
Svět, ve kterém se příběh odehrává je neskutečný. Moc se mi líbí.
Poppy jsem si zamilovala. Na začátku mi teda připadala taková nijaká, moc nevinná a naivní, ale jakmile se kniha rozjela, začala se měnit na silnou, nebojácnou hlavní hrdinku.
Romantická linka se už teď zařadila mezi jednu z mých nejoblíbenějších. Čekám, jak se rozjede v dalších dílech, ale nemyslím si, že by se nějak zhoršila.
Jediná věc, která mě ale štve je český překlad. Například Wolven do češtiny přeložili jako vlkodlaci, ale jméno jiné bytosti nechali v angličtině. Tak ať prostě přeloží všechny, nebo ať veškeré tyto názvy nechají v angličtině. Proč si zbytečně komplikovat život.
Celkově:
Úžasná kniha, až na ty překlady.
Autorka si krásně vyhrála s charaktery postav a prostředím, ve kterém se děj odehrává.
Knížku jsem si znovu zamilovala hned od první stránky stejně, jako tomu bylo před lety, kdy jsem ji četla poprvé.
Nikdy jsem nepochopila, jak musela být autorka geniální, aby vůbec něco takového dokázala stvořit. Vezměte si jen chronograf a skoky časem, přijde mi to naprosto fantastické. Celkově prostředí Velké Británie je úžasné, taktéž popisy její historie.
Přesto všechno mi ale trochu vadil děj. Tím, že knihu znám to nebyl zas až tak velký problém, ale i tak byl těžší na zorientovatovaní. Musela jsem si znovu připomínat jména, uvědomovat si, kde se zrovna Gwen nachází... Bylo toho dost.
Gwendolyn, přestože mi na začátku připadala naivní, jsem si od poloviny moc oblíbila.
Gideon je miláček, rozený gentleman.
Řekl bych, že romantická linka je předem všem jasná, ale i tak patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších.
Shrnutí: Od knihy se nedá odtrhnout, přestože je děj komplikovanější. Svět a myšlenku má autorka promyšlené do posledních detailů.
Na překlad této knihy jsem se těšila dlouhou dobu, protože takové ohlasy, jako získala tato kniha v zahraničí, nejsou jen tak.
A musím souhlasit se spoustou lidí. Tato kniha je fantastická a to nejen kvůli obrovské čtivosti (pěti set stránková bichle přečtena během jednoho dne), postavám a magii, ale i detailům, kterých jsme si na začátku třeba vůbec nevšimli, ale na konci měly obrovskou úlohu...
O úžasné magii, kterou autorka dokázala vymyslet, není třeba ani mluvit. Abyste pochopili, proč se mi tak strašně líbí, musíte si tu knihu přečíst, protože já nemám šanci vám ji sem popsat.
Do postav jsem se zamilovala už hned na začátku. Všechny měli svůj (úžasný) charakter a většina (ta, kterou jsme si měli oblíbit) mi byla strašně sympatická.
Konec... Tady jsem měla napsaný hodně dlouhý odstavec, ale pak jssm si uvědomila, že to byl jeden spoiler za druhým.
Jediné, co můžu říct, je to, abyste na posledních sto stran měli po ruce kapesníky (pokud brečíte u všeho jako já)
Tato kniha není sice taková bomba, jako V šedých tónech a Mlčící fontány, ale přesto je úžasná.
Děj se rozjel už hned na začátku a tolik zvratů, které následovaly, jsem vůbec nečekala.
Autorka úžasně zachytila prostředí New Orleans.
Postavy jsem si asi oblíbila ze všech tří knih (ještě jsem nečetla Sůl moře) asi nejvíc, protože každá měla svoje pro a proti a nic nedělala jen tak. Vždy k tomu měly důvod. Moc se mi líbilo, jak jsem díky jejich popisům a charakteristikám, mohla odhadnout, jestli patří do lepší nebo do té horší části města.
Romantická linka je mi také moc líbila a taky mi připadala nejlepší. Ten milostný trojúhelník, který autorka vymyslela, se mi do příběhu strašně moc hodil a byl celkově prostě moc pěkný.
Na posledních třiceti stranách jsem měla jeden infarkt za druhým (dokonalý popis ), ale připadalo mi, že je to všechno trochu moc zrychlené. Kdyby kniha měla ještě o deset / dvacet stran navíc, úžasný a krásný závěr, bych si užila mnohem více.
Krásný román z pera autorky, která dokáže i z ošklivých věcí udělat hezké.
Tato kniha si rozhodně zaslouží ten velký hype, který kolem ní minulý rok byl a vlastně stále je.
Příběh mě chytl už hned v prvních kapitolách a jak jsem četla dál, nemohla jsem se odtrhnout. Děj byl velice čtivý. Pravděpodobně tomu napomáhalo i to, že kapitoly byly kraťoučké, takže jsem měla pocit, že mi čtení straně rychle utíká. Měla jsem pocit, že mi stránky hrozně rychle letí pod rukama, což byla asi taky pravda, protože jsem pětiset stránkovou knihu přečetla ani ne za dva dny.
Charaktery postav dokázala autorka vymyslet úžasně. Oblíbila jsem si snad všechny, které jsem si oblíbit měla.
Ani konec mi nepřipadal nijak zamotaný / urychlený / moc komplikovaný, jak bylo napsané v některých recenzích.
4,5/5⭐
Město knih je kniha, nad kterou se každý milovník knih zastaví už jen kvůli názvu. Tak co si budeme. Který čtenář by nechal knihu, která má v názvu knihy, bez povšimnutí? A právě takto jsem se ke knize dostala já. Když mi byla nabídnuta, nemohla jsem odolat.
Do děje jsem se začetla a po dvou dnech čtení, když jsem musela přestat, nedokázala jsem pochopit, že už mi zbývá jen půlka. Celý příběh byl také velmi originální, pokud nepočítáme pár maličkostí, bez kterých by se to ale neobešlo.
Autor si krásně pohrál s průběhem bojů, kterých nebylo naštěstí moc a nebyly ani zdlouhavé, čehož jsem se dost bála, prostředím jak v knihovně, tak i venku ve městě, mýtickými postavami, které měly každá svůj krásný příběh, rodinnými vazbami, které se mi obzvlášť líbily, ale zapomněl na postavy, do kterých jsme se tím pádem nemohli tolik vžít a tolik si užít čtení.
Je tu jedna věc, kterou si sem prostě potřebuji napsat, a to je dokonalost jedné mýtické postavy. Přesněji Sahiry. Příběh, který o ní dokázal autor vymyslet, je geniální. Den, noc, duše dvou sester v jednom těle…. Říkám vám to na rovinu. Doporučila bych vám tuto knihu už jen kvůli tomuto úžasnému stvoření.
Celkově: je to překrásná kniha, u které mi vadí jen plochost postav, ale fantazie autora všechny chyby mnohokrát předčí.
3,5/5⭐
Znovu to opakuji, ale tato série je úžasná a nikdo mě nedonutí, abych si o ní myslela něco jiného.
Abych se dostala k tomuto dílu...
Začátek je roztomilý a kouzelný. Nic jiného si o něm nejde myslet. Děj se rozjel už v prvních pár kapitolách a časem přicházelo více a více zvratů.
Postavy jsou úžasné. Já je prostě miluju. Je pravda, že čas od času se někdo z nich chová přitrouble, ale i tak jsou většinou boží.
Jediné, co mě rozčiluje je to, že Kelsey na skoro všechno odpovídá „ok" a když už se to náhodou zlepší, tak říká „okey".
O romantické lince nemám ro říct víc než, že ne dokonalá a úžasná.
(přemýšlím, kolikrát jsem během této recenze napsala „úžasná, dokonalá, fantastická..... "????)