Bax9 komentáře u knih
Nebyla to špatná kniha. Zajímavé téma, propletení postav a překvapivý závěr - to jsou určitě pozitiva. Nevím, jestli bych knihu označila jako thriller, ani jednou jsem nebyla napnutá nebo snad že bych se dokonce bála. Jak to dopadne jsem byla spíš jen zvědavá, než že bych samým napětím a očekáváním otáčela stránky (obrazně - poslechnuto totiž jako audiokniha). Jak už přede mnou řada čtenářů napsala, je to taková oddychovka.
Mně se celá série s Carlem a Asadem fakt líbí (Rose mě občas trochu leze na nervy... představa, že takhle mluvím se svým šéfem...) a ačkoliv zde jsou na tento díl celkem kritické poznámky, mně se líbil i ten. Je to zajímavé téma (hospodaření na Ministerstvech i klany s dětskými zloději), kniha je napsána svižně a ty ironické Carlovy myšlenky a Asadova moudra s velbloudy mě vždycky pobaví. Ano, Marco je tak trochu akční hrdina, ale mně to nepřišlo přes čáru, nijak mě to nerušilo ani nevytáčelo. A palce jsem mu tedy držela.
Jedu postupně, z těch tří dílů, které jsem poslouchala, mi tenhle přišel nejlepší. Neuvěřitelně napínavé. A to jsem si říkala, že ho vynechám, protože jsem viděla film a celkem si ho pamatuju. Nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím, alespoň pro porovnání. No a kniha je teda úplně o něčem jiném! S filmem to nemá nic společného, až na únos sourozenců. Rozhodně doporučuji. Trochu mě rušila linie s požáry, ale příběh s únosy to naštěstí přebil.
Na knížku jsem se dlouho těšila a po jejím přečtení musím říct, že se zase těším na další pokračování. Výtky v kritických komentářích - délka, rozvleklost, popisování všeho, vztah hlavních postav - mě právě na knížce baví. Líbí se mi, že to není klasická akční detektivka, líbí se mi spisovatelčin styl i to, co někteří nazývají "vatou". A jsem strašně zvědavá, co má autorka s ústřední dvojicí v plánu.
Tak nevím. Nebylo to špatné, ale něco tomu chybělo nebo přebývalo. :-) Námět s irskou mytologií zajímavý, inspektorka celkem sympatická, ale jak už tu někdo psal, moc toho nevyšetřila, jen jí osud celkem slušně v knize nandával. A ačkoliv jsem na násilí od Cartera zvyklá, tady mi přišly ty popisy hodně brutální, skoro až zbytečně. A v komentářích zmiňované "řekl/řekla" mi dost lezlo na nervy, pokaždé jsem přemýšlela nad možným synonymem... :-) No, dám tomu ještě jeden díl šanci. Tenhle na plné hodnocení nebyl. 3,5*
Třetí kniha v pořadí, poslechnuto v audio verzi. Když o ni přemýšlím, zdála se mi trochu lepší než předchozí dvě. Možná tím reálným tématem, že se to může stát každému a jak málo s stačí k tomu, aby se komukoliv zhroutil dosavadní život. Nevadilo mi, že je Servaz trochu v pozadí, i tak tam byl a hrál nakonec důležitou roli. Christine byla sympatickou postavou, její příběh, beznaděj situace, váhání komu věřit a komu ne a nakonec rozhodnutí nestát se obětí, mně se to líbilo. Kniha byla napínavá a i občasné autorovy úvahy k zamyšlení, které děj natahovaly, mi nevadily. Je to prostě jiný, takový rozvláčný styl psaní, příjemná změna, proti jiným autorům, kde se na každé stránce musí nutně něco dít. Rozhodně doporučuji
Po Zlobě, která mě skutečně nadchla, musím říct, že jsem byla z Já jsem smrt trochu zklamaná. Bylo to napínavé, ne že ne, líbilo se mi představování obětí, ale tentokrát mi to přišlo celé trochu přitažené za vlasy. Na brutalitu jsem u Cartera zvyklá, ale v této knize mi to po odhalení pachatele přišlo, že jí bylo zbytečně moc a celé to vysvětlení pohnutek pachatele dost nepochopitelné. A souhlasím s několika předchozími komentáři, Roberta mám ráda, ale jeho genialita a solitérství (Carlos vždycky jen sekunduje) by potřebovaly trochu narušit. A nějaká osobní rovina kromě chvilek s jednosladovou mi taky chybí.
Jedu celou sérii s Robertem postupně a musím říct, že tahle kniha byla zatím asi nejlepší. O brutalitě a děsivosti se u Cartera není třeba zmiňovat, to je prostě dané tím, že je to Carter. :-) Ale tentokrát zvolil jiný formát - brzy odhalený pachatel, jeho rozhovory s Robertem, sonda do Robertovy minulosti, jeho myšlenek, vzpomínek, jeho motivace případ dotáhnout, spojení s dočasně novou parťačkou, plíživá hrůza a napětí, psychologický souboj dvou silných protivníků, vlastní Robertův boj, prostě byla jsem nadšená a četla jsem jedním dechem.
PS: Garciovi jsem přála dovolenou, ale kapitánka a její "Kur... Roberte, co je to za magora?!" mi trochu chyběla. :-)))
Tak třetí Carter v řadě, zase audiokniha (Jakub Saic je super), poslechnuto v autě (těšila jsem se na dopravní zácpy). Musím říct, že jsem si ústřední dvojici a kapitánku fakt oblíbila. Carterův styl mi sedí, je to napínavé, v knize nejsou hluchá místa, prostě to odsýpá. Na ty brutální popisy jsem si zvykla a snažím se je moc nevnímat a už vůbec si to nepředstavovat, protože to je opravdu mazec... Sice mě vždycky udivuje, že jakákoliv podobná kniha musí skončit soubojem "muže proti muži na život a na smrt", ale to k tomu asi patří. Čtenáři by asi neocenili, kdyby policie zatkla vraha stylem: zvonek, dobrý den, jdeme si pro Vás. :-)
Na knihu jsem narazila náhodou v e-knihách na Google, kde byla zadarmo. :-) Tak jsem to vyzkoušela. Možná kvůli srovnání s knihami, které jsem četla bezprostředně před touto (Chris Carter, Linda Castillo), mi tato kniha přišla taková mdlá, nepropracovaná, jednoduchá, bez jiskry. Hlavní agentka je sympatická, fandila jsem jí, ale příběh by stál za trochu práce navíc. Úplně špatné to nebylo, ale žádná extra pecka, která by lákala v sérii pokračovat, to nebyla. Taková nenáročná oddechovka na prázdniny. Nic od toho nečekejte.
Nesba mám fakt ráda, HH přečten jedním dechem, takže jsem byla zvědavá na knihu mimo sérii s HH. Nevím, jak to říct, bylo to napsané dobře, bylo to napínavé, ale mně byl prostě ten hlavní hrdina strašně nesympatický. Takový namyšlený a namachrovaný týpek... I jsem se chvílemi přistihla, že mu moc nefandím... Ale kniha dobrá.
(SPOILER) Po prvním díle ze série jsem se hned pustila do druhého. Kniha je zase skvělá, dobře se čte, je to napínavé.
Jen ten závěr! Ani se tomu Johnovi nedivím, že na ni byl strašně naštvaný. Musím říct, že to bylo psáno na efekt, ano bylo to napínavé (vzhledem k tomu že je v sérii dalších 8 dílů, tak mi bylo jasné, že to dopadne dobře), ale totálně mimo vyšetřovací postupy, jednání na vlastní pěst bez povolání posil, to mě nadzvedlo ze židle, takže proto dávám * dolů. Ale i tak jsem už začala číst třetí díl... :-)
Už druhý autor, kterého jsem objevila díky komentářům zdejších čtenářů. Kniha mě bavila, prostředí Amišů je zajímavé a pro detektivku netradiční, hlavní hrdinka se mi líbí, je to normální žena s vlastními problémy a nezáviděníhodným dilematem, příběh napínavý, žádné zdlouhavé odbočování od hlavního děje, četlo se opravdu dobře. Můžu určitě doporučit. Píšu v době, kdy čtu již třetí díl ze série... :-)
Druhá kniha v sérii, opět poslechnuto jako audiokniha v podání Jakuba Saice, mně se jeho projev moc líbí. Příběh zase velice napínavý, brutální to je, ale když se od toho člověk odprostí, tak ho to pohltí. Líbí se mi, že to odsýpá, nová kapitánka je skvělá, obzvláště její proslov o tom, že nemluví sprostě... :-) Jako napínavou oddychovku pro silnější nátury mohu jen doporučit.
Jsem ráda, že jsem (i díky komentářům zde) tohoto autora objevila. Kniha byla neskutečně napínavá, svižná, hlavní postava Roberta Huntera sympatická. Poslouchala jsem jako audioknihu a mohu vřele doporučit, Jakub Saic byl vynikající. Jdu hned na Popravčího.