beata-betsy2310 beata-betsy2310 komentáře u knih

Ja, Pútnik Ja, Pútnik Terry Hayes

Chceš preklínať tmu, alebo zapáliť sviečku?
Keď som brala do rúk túto knihu, netušila som ako ma 610 akčných strán doslova priklincuje do kresla. Príbeh, ktorý je vyrozprávaný z pohľadu Pútnika - muža ktorý má viac mien, ako ktorákoľvek žena šiat v skrini. Prečo? Pútnik je americký špión, ktorý pracuje v tajnej službe zvanej "Divízia" , kde sa za pomerne krátky čas vypracuje až na najvyšší post a stane sa z neho tzv. Modrý jazdec. No potom príde dátum, ktorý zmenil nielen americké dejiny - 11.september 2001 a Divízia prestane existovať. Pútnik sa ocitne na "výsluhovom dôchodku" a napíše pod falošným menom knihu o moderných vyšetrovacích metódach. Užíva si "normálny" život v Paríži, kým v New Yorku polícia nenájde zavraždenú ženu v jednom hoteli, ktorá je zabitá podľa knižného návodu Pútnika. Vyšetrovateľ Bradley vynaloží enormné úsilie, aby našiel skutočného autora knihy a príbeh za môže začať....
Nejde o klasickú krimi, Terry Hayes šikovne skĺbil špionáž s detektívkou a terorizmom. V knihe som nenašla ani jedno "hluché miesto" ani riadok, ktorý by ma nebavil. Naopak, za 3 večery som doslova zhltla túto knihu a je mi ľúto, že mala iba 610 strán. Za seba dávam tejto knihe zo 6* 7.
Citát, z knihy, ktorý si chcem zapamätať:
"Dali ste mi druhú šancu, šancu na život, lásku a deti. Ako sa Vám odvďačím? Možno sa už neuvidíme, no pamätajte si, že zakaždým v tento deň prestrieme pri večernom stole aj Vám a budeme čakať, že zaklopete na dvere."

Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

Smrť na Níle - 85-ročná detektívka, ktorá sa zameriava na vyriešenie záhady počas plavby loďou v Egypte. Bohatá a slávna Linnet preberie svojej priateľke Jacquelin snúbenca, za ktorého sa zakrátko vydá. Mladomanželia sa vydajú na svadobnú cestu na plavnu loďou do Egypta, prenasledovaní nešťastnou Jacquelin. Keď na lodi dôjde k vražde, vyšetrovania sa ujme detektív Hercule Poirot, ktorý na lodi trávi svoju dovolenku...
Ak ste knihu ešte nečítali, nebudem tu prezrádzať dôležité momenty z deja. Pripomeniem len to, že príbeh sa spočiatku rozbieha pomalšie a nie je v ňom núdza o množstvo postáv, ktoré dokonale maskujú skutočného páchateľa. Nájdete v nej trochu romantiky, trochu smútku a samozrejme brilantne vypracovaný príbeh. Ak som Vás navnadila, tak sa nechajte vtiahnuť do riešenia záhady.

24.08.2022 4 z 5

V  nesprávnom čase na nesprávnom mieste V nesprávnom čase na nesprávnom mieste Gillian McAllister

"Záleží na tom, prečo sme takí, akí sme, a ako sme sa takými stali? Alebo stačí, že sme?"

Bola som v správny čas na správnom mieste keď som natrafila na recenziu, ktorá ma tak navnadila, že som sa hneď pustila do čítania tohto nápaditého príbehu. Príbehu, kde nie je žiadne zajtra, ale včera...

Keď v jednu sobotnú októbrovú noc Jen čakala v okne, kým sa jej syn Todd vráti domov, stala sa svedkom toho ako jej doposiaľ bezproblémový, vždy veselý syn zavraždil neznámeho muža.
Jen spolu s manželom Kellym sú nešťastní, uvedomujú si, že Todd si v okamihu zničil budúcnosť. Ale prečo to urobil? Prečo mal pri sebe nôž? A kto je obeť?
Keď sa Jen po nočnej udalosti ráno zobudí zistí, že je piatok. K vražde ešte nedošlo (ak nie je blázon), možno existuje šanca jej zabrániť. Nasledujúce ráno je štvrtok. Ak sa Jen nemýli tak zajtra bude streda a potom? Potom čo? Takto to pôjde naspäť do minulosti donekonečna? Prečo sa to deje? A ako to zastaviť? Jen si uvedomí, že uviazla v časovej špirále, ktorá ju ťahá stále hlbšie do minulosti. A práve niekde tam leží spúšťač Toddovho hrozného zločinu... jej úlohou je ho nájsť a zabrániť tomu, aby sa stal.

Nehľadajte v tomto príbehu vysvetlenie ako sa Jen podarilo cestovať v čase do minulosti, to vôbec nie je podstatné (ani vysvetlené). Gillian McAllister nám v príbehu skôr ukazuje, ako zdanlivo nevýznamné detaily ktorým nevenujeme pozornosť, môžu viesť k tragickej udalosti.
"V živote myslíme iba na to zlé, čo sa nám stalo. Ak sa niečomu o vlas vyhneme, ani si to neuvedomujeme."
Presne takéto príbehy mám rada, a kniha V nesprávnom čase, na nesprávnom mieste je ako puzzle, ktorého kúsky začnú do seba zapadať.
Odporúčam tým, ktorí hľadajú jedinečne vyrozprávaný tajomný príbeh.

31.08.2023 5 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

(SPOILER) Keď zomriete, prestanete existovať a rovnako všetky vaše emócie... všetko vnímanie. Už necítite bolesť... ani lásku, ani hnev, ani ľútosť, ani previnilosť, ani hanbu... Akonáhle ste mŕtvy, utrpenie končí. Trpia tí, ktorí tu po vás zastanú.

Predstavte si, že ste v bezpečí svojho domova, uprostred noci, v teplej posteli, keď vám príde SMS v ktorej Vám niekto z neznámeho čísla pošle správu. Nie jednu, nie dve... V prvej Vám položí otázku na ktorú viete odpoveď len vy. Že by hlúpy fór od niekoho známeho? Následne sa predstaví ako Mentor, svojho druhu učiteľ, ktorý Vám chce dať 3 lekcie:
Prvá lekcia bude o strachu
Druhá lekcia o bolesti
a až konečne pochopíte čo tieto dve lekcie znamenajú poučí vás o smrti.

"Detektív Hunter, veríte, že existuje diabol? Pýtam sa preto, že pokiaľ neveríte... možno zmeníte názor, až sem prídete."
Robert Hunter a jeho parťák Carlos Garcia sú povolaní k najdesivejšiemu miestu činu aké za svoju kariéru navštívili. Po návrate z obhliadky miesta vraždy, dostanú od súdnej lekárky správu. V obeti sa našiel odkaz. Jeden verš:
"Pre tieto oči nebude nikdy nikto tak dokonalý ako ty."
Čo to znamená?
Keď čoskoro dôjde k ďalšej vražde, aj keď iným spôsobom a s pokračovaním "básne", Hunterove obavy sa naplnia. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o "prácu" sériového vraha.
Robert Hunter a Carlos Garcia idú opäť vytvárať bezpečnejší svet pre všetkých a dolapiť šialenca, ktorý sa živí strachom obetí.
O zápletke sa viac rozpisovať nebudem, kto má tento žáner rád, si príde na svoje.

Neuveriteľne zvrátený psychologický triler, popretkávaný smútkom, pomstou, adrenalínom, s viacerými obeťami a vyšinutým jedincom. Chris Carter je skrátka vynikajúci rozprávač návykových, desivých príbehov, ktoré aj keď sú akokoľvek zvrátené a šokujúce, Vás vtiahnu do deja, a aj keď nechcete, musíte pokračovať v čítaní, pretože musíte vedieť prečo? ako? Príbeh je od prvých strán plný napätia, nie je tu miesto kde si vydýchnete.
No príbeh nesie v sebe aj posolstvo: kam až môže zájsť (pre niekoho) len vtip, ktorý neskôr zničí veľa životov.
Chris Carter opäť dokázal napísať príbeh, ktorý ma chytil a nepustil...

20.03.2023 5 z 5

Jako stín Jako stín Helen Fields

Sleduje, precízne plánuje a "zbiera" svoje obete. Prečo? Na aký účel? Doposiaľ bol nikým nevidený, Ako tieň... Je trpezlivý, pripravený v správny čas zaútočiť, nočná mora, ktorú nikto nechce zažiť.
Fergus zamkne svoje obete do domu bez okien, bez nábytku a núti svojich "hostí" hrať s ním jeho hru. Pravidlá sú jasné: nehráš - zomrieš. Fergus nemá čo stratiť, oni hrajú o všetko.
Vyšetrovací tím v Edinburku po vražde Angely a únose Elspeth, povolá na výpomoc americkú forenznú psychologičku Connie Woolwineovú, ktorá má vypracovať profil páchateľa a londýnskeho inšpektora Brodieho Baardu. Spolu hľadajú spoločné znaky obetí, aby odhadli páchateľove kroky, keď dôjde k ďalším únosom. Rôznorodosť unesených obetí situáciu profilovania páchateľa znemožňuje, vyriešiť tento prípad nebude jednoduché.
Začal sa boj s časom...a všetci ho majú žalostne málo.
Uprednostňujem temnejšie trilery a Helen Fieldsová presne týmto príbehom trafila do čierneho. Mysteriózny thriller Jako stín je samostatný príbeh, v ktorom prepína medzi postavami vyšetrovateľov, Fergusa a jeho obeťami. Z pozície čitateľa od prvej strany viete kto je páchateľ, no nepoznáte úplné dôvody jeho správania. Spôsob ako sa autorka s vami pohráva a dávkuje Vám napätie, vás núti čítať ďalej a premýšľať: čo chystá Fergus - tento skutočne desivý muž- urobiť? Postava záporáka Fergusa je skrátka originálna. Autorka rozhodne vie, ako vytvoriť darebáka z ktorého Vám naskakujú zimomriavky. Vpustí vás do jeho hlavy, aby ste zistili ako funguje dysfunkčná myseľ, ako si vyberá korisť, prenasleduje a pozoruje. Desivé...
Ďalších účinkujúcich - drzú, priamočiaru Connie a jej protipól stereotypného Anglického "suchára" som si obľúbila ihneď. Chémia, ktorú je medzi nimi cítiť a tiež vzájomná dôvera mi pripomínala dve postavy zo 6 dielnej knižnej série "Dokonalá" od Helen Fields.
Toto je skrátka strhujúce a mrazivé čítanie, pri ktorom sa musela vedieť čo sa stane na nasledujúcej strane a patrične som počas čítania zanedbala domáce práce.
Som zvedavá, čo ďalšie si Mrs. Fields pre nás nachystá nabudúce.
"Když přijde smrt, zmizí veškeré následky."

13.03.2023 5 z 5

Šesté dítě Šesté dítě Jonathan Dylan Barker

"Vítejte na posledním představení. Doufám, že jste si oblékli své nejlepší šaty."
...všetky obete boli nájdené v identickej pozícii - na kolenách, so zopätými rukami a sklonenou hlavou, ako by sa modlili. Každému niekto odstránil ucho, oko a jazyk, ktoré boli uložené do 3 malých bielych krabičiek, previazané čiernym povrázkom. Telo bolo pokryté bielym práškom. V tesnej blízkosti tiel zostával odkaz:
"Otče, odpusť mi!"
Sam Porter je presvedčený, že dokáže rozoznať rozdiel medzi pravdou a klamstvami a je priam posadnutý dolapením Opičieho vraha. Na čo ak, minulosť Portera nie je taká, ako si myslí?
️ V záverečnom diely trilógie sa dozvedáme viac o kľúčových postavách, o ich minulosti o prepojení, preto sa tu vyskytuje viac postáv. Takže v poslednej tretine som už mala i ja "lepiace papieriky" okolo seba čo mi pomáhalo sa ľahšie orientovať v príbehu. Barker perfektne spracoval príbeh, šikovne pospájal body vložené do príbehu od prvej knihy, aby nám v závere zodpovedal všetky otázky a doprial nám vcítiť sa do kože "Toho zlého".
Tohto autora som si úplne zamilovala!!! Nie som jediná, ktorá je fascinovaná krimi príbehmi, kde sa to len hemží fiktívnymi a veľmi prefíkanými sériovými vrahmi (a že som ich prečítala dosť), tak prečo odporúčam prečítať aj túto sériu? Pretože je výborná a nedokážete ju odložiť.
Jediná vec čo ma sklamala, bola rýchlosť, akou som knihy prečítala a že je už "po všetkom."
Jonathan Dylan Barker:
"Není to lehké loučení. Žil jsem se Samem Porterem, Ansonem Bishopem a ostatními několik let a dívat se, jak si balí kufry a opouští mě, je opravdu těžké. Ale vědel jsem, že ten okamžik jednou přijde. Tisícovky nalepovacích lístečků mi pomáhaly udržet celý příběh v hlavě.
Už je můžeme sundat, zavřít do bílé krabičky a převázat černým provázkem. Třeba se na ně ještě někdy podívám."

22.09.2022 5 z 5

Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

temný thriller z večne upršaného Aberdeenu
Tak ako som sa na predošlé knihy zo série Stuarta Macbridea ponosovala, že je v nich málo napätia, tak som po prečítaní tejto knihy zostala prekvapená.

Zločiny, ktoré musí seržant Logan McRae riešiť sa na stránkach knihy hromadili, rovnako ako telá nešťastníkov. V príbehu sa križuje zopár dejových línií;
- Futbalová hviezda Rob Macintyre je podozrivý zo série znásilnení, detektívka Jackie s inšpektorom Inchom sú jediní ktorí sú skalopevne presvedčení o jeho vine, ale... ale má alibi a skvelého právnika Slizkého Sandyho, ktorý svoju prácu odvádza viac než dobre (mala som 100 chutí, ho roztrhať na kusy). Podarí sa im odhaliť skutočného násilníka? Za akú cenu?
- Pred nemocnicou v Aberdeene niekto vyložil na chodník polomŕtveho muža (člena sadomasochistickej komunity) - išlo o zločin z vášne, alebo chladnokrvnú vraždu?
- A šokujúca dejová linka o gangu malých detí, na čele s malým Seanom Morrisom, ktorý nôž vo svojich detských rukách použil viac než raz. Čo, alebo kto urobil s dieťaťa monštrum?
A "chudák" Logan sa ocitá vo zveráku nielen medzi dvoma inšpektormi Inschom a Steelovou, šéfmi z pekla, ktorí medzi sebou súperia, ale aj medzi dvoma ženami...
Zjizvená tvář je jednoznačne temný thriller z večne upršaného Aberdeenu, ktorý vás v závere prekvapí.

Billy Summers Billy Summers Stephen King

e zabíjanie pre česť o niečo lepšie ako zabíjanie pre peniaze?
Pravdepodobne nie, ale to Billyho Summersa nezastaví...

Nehororový klenot z pera Mr. Kinga a predsa mi na tele vyskakovali zimomriavky a vypadla aj slza...
Bývalý vojnový ostreľovač Billy Summers využíva svoj "talent" aj po odchode z armády ako nájomný zabijak, ale berie iba tie zákazky, ktorými na druhý svet posiela len zlých ľudí. Je aj preto Billy zlý človek?
Keď nadobudne pocit, že v tomto živote už nebude pokračovať zoberie posledný džob. Všetko musí byť dokonalé, profesionálne prevedené... Prípravy na vraždu si vyžadujú niekoľko mesiacov a preto sa pokúša zakoreniť nie v dvoch, ale troch rozličných životoch. Ale dá sa zapadnúť do prostredia v ktorom človek vyčnieva?
Zdá sa, že Billy je naozaj ťažký profesionál navyše so svedomím, ktorý si Vás získa, no keď sa začne všetko kaziť chcete spolu s Billym odpoveď na otázku: Kto zaplatí 6 miliónov dolárov za zabitie strelca, ktorý zastrelí iného strelca?
A nebol by to majster pera Mr. King, keby život a problémy Billyho ešte nevystupňoval, lebo Billy Summers ako som spomínala, je zabijak so svedomím a on sa drží hesla: Keď niekomu zachránite život, ste zaňho zodpovedný.
Kingov Billy Summers je "sakramentsky dobrý" mnohovrstvový príbeh, hoci niekto môže povedať, že je v nej téma o ktorej sa už písalo aj v iných knihách, no ja som si čas s Billym užila a zhltla som knihu za pár večerov. 6* z 6
"To, čo o tebe nevedia, ti nemôže ublížiť. Alebo to časom neoľutuješ."

Karty na stole Karty na stole Agatha Christie

Štyria detektívi. Štyria vrahovia a opäť brilantná detektívka z pera Agathie Christie.
Útla knižka Karty na stole ponúka viacvrstvový príbeh, v ktorom Vás Agatha Christie bude vodiť po falošných stopách, s niekoľkými vraždami v minulosti, v súčasnosti, s troškou romantiky a podvodov. Táto spisovateľská dáma ma opäť poriadne povodila za nos, keď som len pár strán pred koncom knihy zvýskla "ja som to vedela!!!" dočítala som záver, a "zložila" z hlavy pomyselný klobúk, pretože som sa nechala nachytať.
Na záver citát z knihy z ktorým nesúhlasím: "Viete mňa zločin veľmi nezaujíma. Podľa mňa nezaujíma ani ostatné ženy. Detektívky čítajú len muži." :-) Odporúčam všetkými desiatimi.

Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

(SPOILER) "Kvôli tomu, že urobili správnu vec, stratili všetko: domov, rodinu, prácu, celú minulosť..."

1. Keď sa v priemyselnom parku nájde bezvládne telo muža, ktorý bol umučený najhorším možným spôsobom, na scénu prichádza detektívka Kim Stoneová. Po tom čo sa Kim stretne s rodinou obete, vytuší že niečo nie je v poriadku. Rodina o pár hodín zmizne.
Nasledujúci deň je Kim privolaná k ďalšej umučenej obeti. Čo majú spoločné?
"Tajomstvo, ktoré chránia niektorí policajti..."
Ako obetí pribúda, Kim stojí tvárou v tvár klamstvám. Musí nájsť vraha, ktorý svoje obete z nejakého dôvodu mučí a odhaliť šokujúcu pravdu, aby ho dokázala zastaviť skôr ako znovu zaútočí.

2. Novinárke Tracey Frostovej je "podsunutý" prípad domáceho násilia, ktorý má byť v priebehu pár dní na súde. Polícia už nemá v rukách žiadne "tromfy" a páchateľ sa zrejme dostane na slobodu. Ale... Tracey sa pustí do písania článkov o obeti a vlastného vyšetrovania s prekvapivými výsledkami.

Opäť som si UŽILA SKVELÚ krimi z pera Angely Marsons!!! Postavy sú brilantné, dej pútavý, napätie sa dá krájať (nie je pre slabé povahy!). Autorka sa v každej knihe zameriava na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti. Tento krát sú v hľadáčiku osoby v programe na ochranu svedkov. Ľudia, ktorí sa rozhodli urobiť v živote správnu vec a svedčiť... ale za akú cenu?
Úžasná bola aj postava Tracey Frostová, ktorú fanúšikovia poznajú ako fakt veľmi otravnú novinárku, na v tomto príbehu ju spoznáme aj z iného uhla.
Angela Marsons je skrátka KRÁĽOVNÁ súčasnej krimi! Ak raz urobíte k jej tvorbe krok, vezme Vás na divoké jazdy a vy budete netrpezlivo čakať na ďalšie pokračovanie.
Let´s go milovníci krimi, toto stojí za to!

04.09.2023 5 z 5

Sudcov zoznam Sudcov zoznam John Grisham

"Nebál sa, že bude musieť zaplatiť vysokú cenu, ak ho chytia. Skôr sa bál, že bude musieť prestať."
John Grisham sa opäť rozhodol napísať právny triler s hrdinkou Lacy Stolzovou, vyšetrovateľkou z Rady pre sudcovskú etiku, ktorá jedného dňa prijme sťažnosť na uznávaného sudcu Rossa Bannicka. Tajomná žena - Jeri, sleduje každý sudcov krok a odhalila sériu vrážd, ktoré za 20 rokov spáchal, podľa zoznamu, ktorý si vytvoril. Pozná motív a pozná metódu vrážd... Bannick je inteligentný, trpezlivý a zatiaľ mal stále náskok. Jeho vášeň pre technológie, bezpečnosť, sledovanie a v neposlednom rade postavenie sudcu robia z neho nebezpečného predátora. Lacy Stolzová sa s kolegom púšťajú do vyšetrenia sťažnosti, no Jeri medzitým z nepochopiteľných dôvodov urobí niečo, čím vystaví smrteľnému nebezpečenstvu seba aj Lacy.
Ross Bannick sa vydá na lov po osobe, ktorá doposiaľ na jeho zozname nebola a vie toho veľa!!! Slučka sa pomaly sťahuje, začína sa hra na mačku a myš. Kto prežije?
"Keď niekoho zavraždíš, urobíš desať chýb. Ak si spomenieš na sedem, si génius. Kde to len čítal? Akú chybu urobil? Čo sa stalo? Musí to zistiť."
Ross Bannick doteraz žil v presvedčení, že nikdy nebude nútený plánovať odchod.
Sudcov zoznam je samostatný príbeh, (no ak sa chcete "zblížiť" s Lacy Stolzovou) siahnite aj po knihe Svišť. John Graham napísal príbeh, bez množstva vedľajších postáv a komplikovaných zápletiek, či absurdných situácií, takže sa ľahko číta, no napriek tomu v ňom nechýba dávka napätia. Tempo je skôr pomalšie, takže som si pri čítaní príbehu oddýchla.
Ak ste fanúšik Johna Grishama a baví vás opis honby na trpezlivého a vytrvalého sériového vraha, tento príbeh si nenechajte ujsť.

13.03.2023 5 z 5

Izolovaní Izolovaní Sebastian Fitzek

Čo také by sa mi mohlo stať...?
Výborný thriller s drsnými opismi ktoré k tomuto žánru patria. Doposiaľ najlepšia kniha od tohoto autora. Súdny lekár Paul Herzfeld počas pitvy natrafí v tele obete na ampulku s odkazom - telefónnym číslom a menom jeho dcéry. Po vytočení telefónneho čísla si vypočuje zúfalý odkaz v ktorom ho dcéra Hannah žiada o záchranu. O niekoľko kilometrov ďalej na ostrove Helgoland počas silnej búrky, objaví kreslička komiksov Linda na pláži mŕtve telo muža. Zoberie z miesta nálezu malú pánsku tašku v ktorej nájde telefón so 4 zmeškanými hovormi z rovnakého čísla. Keď sa rozhodne zavolať späť, netuší aké inštrukcie si v nasledujúcich hodinách vypočuje.

Spolupráca s Michaelom Tsokosom dodáva príbehu na realite. Knihe dávam 5 hviezdičiek, Fitzek opäť brilantným spôsobom opisuje temný svet a zároveň poukazuje na nefunkčný právny systém kde za daňový podvod dostane páchateľ vyšší trest ako za zneužitie či dokonca zabitie človeka.

Na záver už len citát z knihy: "A nerobte si starosti. Nedopustil som sa daňového podvodu, iba som zabil človeka. Čo také by sa mi mohlo stať?“

24.08.2022

Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Prijemny melancholicky pribeh
"jednohubka" - 180 strán fantázie, mágie, dobrodružstva. Tak poľahky ma Neil Gaiman odniesol do detských čias, musím odporučiť... Skúsme, si zaspomínať aké to bolo, keď sme boli deti, keď sme aj v maličkom jazierku videli oceán.

24.08.2022

Na mušce Na mušce Mark Greaney

"Je pozoruhodné, ako sa vnímanie dobra a zla mení podľa uhla pohľadu, ktorý človek zaujme."
Druhá kniha so Šedým mužom je odvážny triler v celej svojej kráse. Je plná akcie a napätia, postavy sú prepracované dobre a geopolitika v Sudáne pôsobila na mňa reálne. No prvá kniha sa mi páčila viac, pretože sledovať Courta ako súčasť vyškoleného tímu CIA, kde musel plniť príkazy nebolo až také zábavné, ako keď si Court "ide" po svojom a zostáva po ňom iba chaos a skaza. Ak hľadáte vzrušujúci príbeh - táto séria vás nesklame. Neviem sa dočkať prekladu ďalšej knihy veď: "Stále chcem vedieť, čo sa stalo v tom Kyjeve?!"

Kat Kat Roman Horňák

Nevyriešené účty s Bohom riešil diabolským spôsobom.
Tentokrát Roman Horňák rieši 3 vraždy; vraždy ktoré spolu nesúvisia (či?) - vraždy, ktoré sú vykreslené do detailov (nič pre slabé a citlivé povahy) - a čitateľ je vlastne rád, že do tohto sveta nepatrí (a predsa...)
Dozvedáte sa, aká tenká hranica je medzi láskou a nenávisťou, vierou a zavrhnutím (prečo Boh dopúšťa utrenie?) - skrátka táto kniha vás vtiahne do mrazivého sveta zla a krutosti.

Anjelik Anjelik Roman Horňák

Anjelik - na prvý pohľad milý názov knihy, ale nedajte sa oklamať! Od prvej strany autor zaútočí na Vaše nervy, zdvihne Vám tlak a emócie Vami budú lomcovať a nech ste akokoľvek silní ani oko nezostane suché. Našťastie infarktové kapitoly autor "zjemňuje" vtipnými dialógmi v Košickom nárečí, takže máte chvíľu si pri čítaní vydýchnuť, ukľudniť sa, aby ste sa opäť v ďalšej kapitole ocitli v mlynčeku na mäso.
Nemôžem napísať že je to pekná kniha, nie, nie je. Roman Horňák sa pri písaní inšpiroval skutočným podobným prípadom, takže kniha je smutná a strašná zároveň.

Vražda morskej panny Vražda morskej panny A. J. Kazinski

Známeho tvorcu nesmrteľných rozprávok Hansa Christiana Andersena netreba nikomu predstavovať... ALE, čo urobíte keď natrafíte na knihu, v ktorej je tento rozprávkar označený za vraha mladej prostitútky?
A.J. Kazinski a Thomas Rydahl vás zavedú do kodanského podsvetia v roku 1834 a predostrú pred vás inovatívny kriminálny príbeh s originálnou zápletkou, s náhľadom na náročný mestský život v Kodani, s takými odpudivými opismi životného prostredia tej doby a šialenými činmi zabijaka, ktoré nie sú pre citlivé povahy. Nenájdete tu žiadne premyslené zvraty v deji, ale Kazinsky s Rydahlom vám ukážu ľudskú biedu v tej najčistejšej podobe a čo všetko je človek schopný urobiť aby prežil.
Bolo zaujímavé sledovať hlavného "hrdinu" H.Ch. Andersena, ktorému chýbali všetky hrdinské vlastnosti (na ktoré sme v akčných alebo krimi príbehoch zvyknutí) a ktorý má len 3 dni na to aby dokázal svoju nevinu a neskončil na popravisku.
V okamihu keď som zobrala do ruky túto knihu som sa vydala na knižný maratón, ktorý som "dobehla" na jeden krát s malými nevyhnutnými prestávkami a hoci som sa počas niektorých pasáží tvárila všelijako, nedokázala som knihu odložiť a za 10 hodín som ju prečítanú odložila na nočný stolík.
Ak máte radi takéto príbehy a nevadí vám drsný "jazyk" myslím si že si túto knihu užijete tak ako ja.

Polícia v rukách mafie Polícia v rukách mafie Peter Šloser

"Hlavnou úlohou je pracovať v súlade s heslom Pomáhať a chrániť. Otázkou len bolo, komu pomáhať a koho chrániť."
Na úvod som si dovolila použiť citát práve zo spomínanej knihy, pretože presne vystihuje o čom sa v nej "točí". Detektívka, ktorá je (nielen) pre Slovenského čitateľa tak bolestná...
Mafiánsky boss z mesta pod Zoborom Fero Rus, šikovným spôsobom stvoril z Roba Medera najvplyvnejšiu osobu široko - ďaleko a ten teraz "spláca svoj dlh". Šikovným spôsobom vzájomne prepája podsvetie s políciou a politikmi. Na dôležitých postoch sa obsadzujú pozície "našimi" ľuďmi, aby mocní boli mocnejší, bohatí bohatší. Ale aj v tomto príbehu sa nájdu takí, ktorí odmietajú skákať tak, ako im zhora pískajú. A problémy sa tým na obidvoch stranách začínajú zväčšovať... Kto sa zlomí ako prvý? Zvíťazí nakoniec dobro a česť nad zlom a strachom?
Výborne prepracovaný príbeh ("podobný" udalostiam z nedávnej minulosti na Slovensku) ktorý Vás vtiahne od prvej strany do deja a už nepustí. Nie je to severská krimi, s geniálnym sériovým vrahom v hlavnej úlohe, ale pri čítaní mi aj tak "naskakovala husia koža" z toho, ako to tu na tom našom krásnom Slovensku bohužiaľ "chodí".

24.08.2022 5 z 5

Dym v očiach a iné lekcie z krematória Dym v očiach a iné lekcie z krematória Caitlin Doughty

"Pozrieť sa smrti priamo do tváre nie je vôbec ľahké. Nechceme to zažiť a preto si zoči-voči realite umierania radšej zaväzujeme oči. Lenže nevedomosť nie je sladká, ale hrozivá."

Sme smrteľní, akokoľvek sa nám to nepáči a akokoľvek to vytesňujeme. Sme opantaní dlhovekosťou a niektorí z nás by chceli žiť večne. Odmietame prijať starnutie a tým blízkosť smrti až do takej miery, že sa klameme a podstupujeme omladzovacie kúry či plastické operácie, chceme byť večne mladí a krásni.

"Nikoho neprekvapí, že lekárske fakulty produkujú hlavne zástupy plastických chirurgov a rádiológov. Čo sa dá robiť, aby sme rýchlo starnúcej populácii v našej krajine zabezpečili dostatok geriatrov? Nič. Na to je už neskoro."

Ars moriendi (Umenie umierať) pre moderný svet. Tak by som charakterizovala útlu knižku Dym v očiach. Cailtin Doughty, pracovníčka v pohrebnom ústave, otvára čitateľovi 13-tu komnatu a vpúšťa ho dnu, aby mu ukázala ako to funguje tam, kde začína naša posledná cesta. Téma ktorá je aj v mnohých Slovenských rodinách stále tabu. Ruku na srdce, kto z nás sa zaoberá smrťou resp. tým čo s nami bude keď vydýchneme naposledy? Koho z nás napadlo riešiť s blízkymi ako si predstavujú / predstavujeme svoj odchod?
Použijem citát z blogu A. Harárovej, ktorá napísala: C.G. Jung povedal, že ak niekto pred štyridsiatkou myslí na svoju smrť príliš často, môže to byť za určitých okolností patologické. Ale ak niekto po štyridsiatke nemyslí na svoju smrť vôbec, je to patologické určite.

A práve táto kniha Vás privedie k myšlienkam smrti. Síce je z amerického prostredia (San Francisco, L.A.) ale nie je nám až tak vzdialená. Cailtin Doughty nás prevedie obdobím, kedy po prvý krát prekročila prah krematória kde začala žiť život obklopená mŕtvolami. Bez servítky rozpráva ako funguje krematórium, balzamovanie, hovorí o iných kultúrach, ich rituáloch spojených so smrťou. Odhaľuje strach, ktorý máme zo smrti a dôvod prečo. Svojim rozprávaním sa snaží dnešných ľudí naučiť, že smrť by mala byť vnímaná ako prirodzený a nevyhnutný výsledok života.

"Ľudské bytosti nepatria medzi obľúbencov prírody. Sme len jedným z mnohých živočíšnych druhov, na ktorých príroda bez rozdielu uplatňuje svoju silu."

Nie je to ľahká téma, ale je napísaná vecne a zrozumiteľne. Autorka touto knihou chce prelomiť tabu smrti a snaží sa aby ľudia porozumeli procesu konca života. Jej jazyk nie je pre citlivé povahy, niektoré opisy sú skutočne zarážajúce a vzbudzujú odpor, no nie sú neúctivé. Iba priamo a vecne opísané. Vďaka práci a skúsenostiam v pohrebníctve si uvedomila ako sa smrť stala veľkým biznisom, ako sú rodiny vynechávané z poslednej fázy života našich najbližších.

"Ticho smrti a cintorína nie je trestom, ale odmenou za dobre prežitý život."

14.03.2023 4 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

"Všetci sa pýtajú, aký zmysel má život, ale nikto sa nepýta, aký zmysel má smrť."
Je 15:21 keď sa to všetko začalo... Banková lúpež, kde lupič dá 25 sekúnd personálu na to by otvorili sejf a odovzdali mu peniaze. Inak zabije jedného zamestnanca. Lupič dostane "svoje" peniaze, zostáva mu iba utiecť, no svoj útek sa rozhodne odsunúť, len aby mohol zastreliť zamestnankyňu banky, pretože vedúci pobočky potreboval na vybratie peňazí so sejfu o 6 sekúnd viac...
"Prísť o život nie je to najhoršie, čo sa môže človeku stať. Najhoršie je stratiť to, pre čo žijete."
Aby mohol Harry Hole pracovať na riešení prípadu vraždy svojej bývalej kolegyne (3. kniha v poradí), požiadal o návrat z tajnej služby späť na oddelenie vrážd. A tak sa ocitá v tíme Rune Ivarssona, ktorý vyšetruje prípady bankových prepadnutí.
"Spravodlivosť je ako voda, vždy si nájde cestičku."
No, aby príbeh nebol taký fádny namiešal Jo Nesbo do života Harryho jedno stretnutie s bývalou "láskou" Annou, s ktorou sa po rokoch stretne u nej v byte. Ráno sa Harry zobudí s "kocovinou" a totálnym oknom. Že by opäť začal s alkoholom?
No ešte horšie zistenie je, keď sa Harry dozvie, že Anna bola nájdená vo svojom byte mŕtva. Harry sa ocitne v zložitej situácii. Vyšetriť prípad údajnej samovraždy bez toho aby sa priznal, že v inkriminovaný večer z ktorého si nič nepamätá strávil s Annou.
"Všetci ľudia majú potrebu odpykať si trest. Ide o harmóniu, o životne potrebnú rovnováhu v duši. Tejto rovnováhe hovoríme morálka."
Priznávam táto knižná séria, ak ste menej trpezlivý a čítate ju po rade, vás môže odradiť, no príbeh od príbehu je lepší. Aj keď mi Harry Hole ešte neprirástol k srdcu tak ako napr. starnúci mizantrop s geniálnym mozgom Maarten S. Sneijder od Andreasa Grubera - dúfam, že sa v ďalších príbehoch zblížime. Hoci Jo Nesbo rozpútal v príbehu dva nezvyčajné prípady, a zo začiatku mala kniha rýchle tempo, s pribúdajúcimi stranami som mala pocit zbytočného naťahovania a zvratov, ktorých bolo podľa môjho vkusu príliš, až sa vytratilo to čaro napätia a ja som knihu IBA dočítala. No napriek tomu ma viac ako samostatné vyšetrovanie prípadov zaujal osobný život Harryho a tiež jeho túžba vyšetriť prípad vraždy kolegyne Ellen za každú cenu. A práve aj vďaka postave Toma Wallkera sa určite pustím do ďalšieho pokračovania knižnej série HH.
"Ak má človek predať svoju dušu, je dobré vedieť komu ju predáva."

13.03.2023 3 z 5