Bedřich63 Bedřich63 komentáře u knih

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Autorku jsem objevil nedávno na základě komentářů zde na Databázi knih. Toto je moje první přečtená kniha od ní a dlouho nezůstane sama.
Podrobný popis vyšetřování, postupů kriminalistů a zjišťování důkazů tady nenajdete. To co je tady tím nosným prvkem, jsou parádní popisy prostředí, lidí a jejich vztahů a mistrně vypracovaný příběh.
Přidávám se k dlouhé řadě čtenářů, kteří knihu hodnotili velmi kladně.

26.10.2021 5 z 5

Za řekou Styx Za řekou Styx Patricia Cornwell

Autorka i v tomto díle odvedla velice dobrou práci. Trochu by mohlo vadit, pokud by i v dalších dílech byla soudní patoložka s právnickým a lékařským vzděláním ve vyšetřování případů popředu před FBI a všemi ostatními bezpečnostními složkami. Případ vraždy holčičky vyřeší sama a jen tak mimochodem ještě na vedlejšák pomůže s odhalením toho, co postihlo její neteř.
V normálním životě těžko uvěřitelné, ale tady popsáno s velkým umem. Příběh má spád a je tam spousta informací z prostředí vyšetřování násilných činů, které čtenáře baví.
Tak snad se v dalším pokračování zaslouží o vyšetřování i pánové, protože se chystám na další díl. :-)

22.10.2021 5 z 5

Skála Skála Peter May

Parádní kniha. Vyšetřování vraždy vlastně probíhá jen tak na pozadí. Autor mistrně popsal atmosféru ostrova, složitý život lidí na něm, tradice, vnitřní vazby a odtažitost od návštěvníků a obyvatel pevniny. Na konci knihy příběh graduje odhalením všech souvislostí vedoucích k vraždě. A že to je odhalení nečekané a docela překvapivé!
Myslím, že s přečtením dalšího dílu nebudu dlouho váhat.

20.10.2021 5 z 5

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc Louise Penny

Trochu pomalejší začátek, ale pak už dále kvalita jako v předchozích dílech. Znovu zajímavý příběh a stejně jako v minulém díle je nutné hledat odpovědi na otázky v minulosti. Další díly série si nenechám ujít.

16.10.2021 4 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Moje první a asi i poslední knížka od této autorky. Nenadchla, jen lehce pobavila, vlastně se tam ani nic moc nedělo. Celý příběh a vyjadřovací prostředky autorky mi tady prostě nesedly.

11.10.2021 3 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Zajímavá kniha, zajímavý námět, velmi čtivý styl autorky. Těžká doba popsaná s lehkostí, ale možná právě proto mi tam něco málo scházelo, abych mohl dát plný počet *.

08.10.2021 4 z 5

Hejnické pastorále Hejnické pastorále Vlastimil Vondruška

Důstojné zakončení celé série. Oproti předchozím dílům tomu ale něco chybělo. Autor své řemeslo umí, ale tady mnohdy stránky v poklidu ubíhaly a vlastně se nic moc nedělo. Vadily mi také poměrně ostré přechody mezi líčením osudů jednotlivých postav. Od pana Vondrušky si ale rád přečtu i další knihy.

07.10.2021 4 z 5

Nová Čínská studie Nová Čínská studie Colin Campbell

Informačně bohatá kniha, která může čtenáře inspirovat ke změně životního stylu a stravovacích návyků. Autoři uvádějí dostatek důkazů o tom, že naše zdraví a kondice je zcela závislá na tom, co jíme a jak žijeme.
Je ale vidět, že to je kniha, kterou psal Američan. Některé informace tam jsou 10x opakovány, podobně jako v am. TV dokumentech.
Kvůli tomu, že vše je mnohokrát opakováno a kniha je tímto přímo oteklá, dávám pouze 4*. Ostatně je celá věnovaná nadváze am. společnosti, proto asi i kniha má nadváhu. :-)

01.10.2021 4 z 5

Beskydy : stavby a život v nich Beskydy : stavby a život v nich Jiří Langer

Velmi obsáhlá a podrobná studie o historii osídlování Beskyd a Podbeskydí. Kniha obsahuje podrobné popisy konstrukce několika desítek stavení a také souvisejících staveb. Vše je doplněno nákresy a stovkami fotografií. Autor také popisuje život lidí v těchto obydlích, složité životní podmínky a kulturu těchto lidí, včetně jejich původu.
Z každé stránky na čtenáře vyskočí spousta zmínek o tom, jak složitý a těžký byl život v horách a podhůří a že nikdo neměl nic zadarmo.
Kniha je výborně zpracovaná, přehledně členěná, doplněná množstvím krásných fotografií. Na informace velmi obsáhlá publikace.
Pro mě výborná možnost poznat více blízké Beskydy a přečíst si o spoustě míst, která jsem navštívil i osobně.

24.09.2021 5 z 5

Amnézie Amnézie Michael Robotham

Za mě dávám 5*. Kniha se mi moc líbila. Velmi zajímavě propojeny postupně se vracející vzpomínky na starý případ se zjišťováním nových skutečností okolo tohoto případu. A ten krásný popis londýnských podzemních kanalizačních stok.
Tento díl se mi líbil více než předchozí, tak doufám, že si autor tuto úroveň udržel i dále, protože se chystám na další díly.

20.09.2021 5 z 5

Člověk Kellner Člověk Kellner Petr Čermák

Chtěl jsem si přečíst něco o Petru Kellnerovi a někde jsem narazil na tuto knihu. Blíže jsem nepátral a půjčil si ji v knihovně. Ještě že jsem ji nekoupil.
Když jsem byl skoro v polovině a kupily se chyby, překlepy, opakovaly se věty a příběhy, tak jsem trochu zapátral na webu a také zde v Databázi knih. A hned se mi vše spojilo v jasný obraz. Autor desítek knih o známých lidech píše tyto knihy jednu za druhou, něco jako sériová výroba. Ale s nízkou kvalitou zpracování i obsahu.
Takové knihy opravdu nechci číst, za mě určitě poslední kniha od tohoto autora.

17.09.2021 2 z 5

Země mrtvých nadějí Země mrtvých nadějí Christopher John Sansom

Pro mě úžasná kniha. Historická fakta a fiktivní příběh hlavních hrdinů, kteří se už vyskytovali v předchozích dílech série, podány velmi plasticky. Nádherně popsány kulisy vzpoury, historických souvislostí, lidských charakterů, podmínek života obyčejných lidí i šlechty kolem roku 1549 v Anglii. Historický román s malou detektivní zápletkou, jak má být. Tento díl se trochu odlišoval od předchozích, kde bylo více detektivky, tady naopak spíš převládala historie.
To mi ale vůbec nevadilo, mám rád oba žánry, navíc jejich propojení v této knize je opravdu mistrovské.
Jedna z nejlepších knih s historickou tématikou, co jsem kdy četl.
Škoda, že už to zatím nemá pokračování.
Snad autor najde další téma, které ho osloví, protože píše opravdu mistrovsky.

12.09.2021 5 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Nádherná kniha. V tomto díle se už autor nevěnuje stavbě katedrály, ale soupeření různých náboženských vyznání v Anglii, Francii a Nizozemí. Toto soupeření je charakteristické pro celé novodobé dějiny světa i Evropy, takže i tady se vlastně stalo nosným tématem knihy. Autor velmi zajímavě vystavěl příběh na historických událostech a osobách, takže jsem si to opravdu užil.
Jsem rád, že jsem tohoto Pana spisovatele už dříve objevil a rád si od něj přečtu i další knihy.

31.08.2021 5 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Tento typ knih mám rád, propojení detektivky s vědou mě baví. V tomto díle už ale autor některé věci dost přehnal, chvílemi se z toho stává spíš pohádka, i když docela brutální - viz Řeznický potok.
Opět je tady na okraji příběhu možné zachytit úvahy o plánech a o realizaci těchto plánů na biologické zbraně. Pro mnohé lidi obzvlášť zajímavé v dnešní době. Vědecké poznání už se dostalo tak daleko, že mnoho výsledků výzkumu je zneužitelných a určitě i zneužitých.

23.08.2021 4 z 5

Ďáblova maska Ďáblova maska Tom Egeland

Tak zase jedna kniha, kterou si za pár týdnů nebudu vůbec pamatovat. V poslední době jsem opakovaně zklamaný z posledního dílu nějaké série.
Autor se zřejmě vyčerpal v předchozích dílech a tato kniha i přes zajímavý námět a slušně rozpracované dějové linky postrádala více napětí a hlavně větší spád. Přišlo mi to celé takové utahané, takže jsem nakonec byl rád, že už je konec.
Zápletka kolem nejnovější vraždy ale byla rozparovaná zajímavě a vrah byl hodně nečekaný.

22.08.2021 4 z 5

Poslední lov Poslední lov Deon Meyer

Parádní detektivka s odkazy na politickou situaci v Jihoafrické republice. Autor umí čtenáře zaujmout a děj postupně graduje. Bohužel posledních 10 stran znehodnotilo celou knihu. Na těch pár stranách byly podle mě násilně ukončeny obě dějové linie, vypadá to ale, že budou mít pokračování. Trochu jsem si připadal jako v pohádce, kde většinou dobro zvítězí nad zlem.
Z knihy jsem si odnesl poznatek, že "Převzatí" nemusí existovat jen v této knize. Mnohé napovídá, že to je problém mnoha zemí, naši nevyjímaje.
Autor píše pro mě zajímavě, budu si hlídat, zda vyjdou další díly.

12.08.2021 4 z 5

Česká kuchyně za dob nedostatku Česká kuchyně za dob nedostatku Čeněk Zíbrt

Kniha je určitě povinnou četbou pro všechny, kdo by si chtěli uvařit a sníst např. veveřice, žáby, želvy, šneky a mnoho jiných pochutin. Ochutit to vše lze zase bylinkami rostoucími volně v přírodě. Pokud někdo chce získat recepty na alternativy obilné mouky, náhražky kávy, levné polévky a spoustu dalších, tak tady je vše na jednom místě.
Recepty jsou vztaženy k roku 1817, kdy v Evropě zavládl hlad.
Je dobré být připravený, člověk nikdy neví, kdy to může potřebovat.
V dnešní době se jedná o docela úsměvné čtení, ale s racionálním jádrem.

11.08.2021 4 z 5

Schody k nebesům Schody k nebesům Zecharia Sitchin

Autor pokračuje v popisu "alternativní" historie lidstva. Ať už je vše v knize skutečnost nebo fikce, je to zajímavě napsáno a podrobně zdokumentováno. Jen jsem se trochu obtížněji orientoval mezi všemi těmi Bohy-mimozemšťany. Jsem zvědavý na další díly.
I v současné době mezi námi žije spousta "mimozemšťanů", stačí se jen podívat na televizi nebo si přečíst na internetu názory některých lidí. :-)
Trochu rušivě působily mnohé překlepy nebo nedopsaná slova. (vydání 2001 Dobra)

10.08.2021 4 z 5

Doktore, to se teda povedlo! Doktore, to se teda povedlo! Patrick Taylor

Tato kniha, která vybočuje z řady předchozích dílů, se mi snad líbila ještě víc, než ty ostatní. Čtenář si při ní zopakuje některé příběhy a vzpomene si na jednotlivé lidi a jejich osudy. Stručná forma jednotlivých kapitol mi vyhovovala a také humor autora mě jako vždy pobaví. V této koncentrované formě několika desítek příběhů bylo toho humoru, vtipných situací a narážek více než v jiných knihách série. Zůstávám i nadále věrným fanouškem tohoto autora.

06.08.2021 5 z 5

Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Opět od autora hezky odvedená práce. Pro mě velice zajímavě popsaná příroda Bretaně, charaktery lidí a životní podmínky na ostrovech, kde se odehrává tento příběh. No a pasáže týkající se jídla, ty nemají chybu. Vyšetřování smrti několika lidí probíhá jako by tak trochu na pozadí popisu krajiny, zvyků a dalších reálií, ale pro mě to je tímto způsobem zajímavé. Není to úplně klasická detektivka, trochu se to blíží cestopisu. Tento i předchozí díl se mi líbily a tak brzy sáhnu po pokračování.

03.08.2021 5 z 5