Česká kuchyně za dob nedostatku přehled
Čeněk Zíbrt
![Česká kuchyně za dob nedostatku Česká kuchyně za dob nedostatku](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208952/bmid_ceska-kuchyne-za-dob-nedostatku-8uA-208952.jpg?v=1539032927)
Desítky receptů pro všechny zájemce o kuchyni nouze aneb kterak lze z lišejníků, bukvic, hlemýžďů a žab vyžíti. V době trvající krize recepty stále aktuální. Potěší však i zbohatlické gurmány u moderních sporáků či alternativní zdravoživotnístylohledače, kteří mohou společně experimentovat s netradičními bylinami a surovinami. Jedná se tak o první kuchařskou knihu budující stálý sociální smír. Publikace, jejíž první vydání vyšlo v roce 1917, je zaměřena na netypické zdroje obživy, ke kterým se z větší či menší míry muselo uchylovat obyvatelstvo v českých zemích v dobách nedostatku. Autor - renomovaný kulturní historik - se zaměřil na období roku 1817, kdy téměř v celé Evropě, v důsledku tíživých hospodářských podmínek, způsobených předešlými roky neúrody, zavládl hlad.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Česká kuchyně za dob nedostatku. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (4)
![Cinik Cinik](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Je to velmi zajímavé a poučné čtení, které by se někdy mohlo hodit mít doma - Bůh nás ale chraň před dobou, kdy by se mělo stát aktuálním návodem. Opravdu se rád obejdu bez zjištění, jak chutná náhražka mouky z mechu a lišejníku... :-) Na druhé straně některé recepty a nápady (nouzová zásoba masa v podobě doma chovaných želv a jeho úprava) zní vlastně i lákavě.
![Česneksmedem Česneksmedem](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245132/m_cesneksmedem-YQC.jpg?v=1535273040)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER)
Rozhodně to nebude masově čtená kniha, takže vykecám trošku víc. Mnoho z těch receptů člověk za svůj život už přečetl. Osobně jsem ale neznal tři. Ten první je o dřevěné mouce, nejčastěji z břízy. Nejde však o mouku pro lidi, ale jako přísada do krmení domácímu skotu. Druhý recept je huspenina z už vyvařených kostí, které se rozdrtí, zalejete to vodou a vaříte. Následně se to přefitruje přes plátno a nechá zchladnout. Poslední recept je náhražka kávy. O některých možnostech již slyšel snad každý. Zde jde o jadérka ze šípků, která se několikrát máčí ve vodě, aby se zbavila chloupků. Pak se s trochou cukru praží a rozemelou.
Snad jsem vás alespoň malinko navnadil na přečtení této knihy, vhodné i pro příznivce postapo.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Česká kuchyně za dob nedostatku v seznamech
v Přečtených | 24x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Doporučených | 1x |
v Mé knihovně | 26x |
v Chystám se číst | 25x |
v Chci si koupit | 13x |
v dalších seznamech | 2x |
Autorovy další knížky
1999 | ![]() |
2000 | ![]() |
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2013 | ![]() |
Velmi zajímavá kniha, která stojí za přečtení. Přináší mnoho zajímavých nápadů i pro dnešní dobu.