Beer_bro

Velice dobrá kniha. Doporučuji ji všem, ať už se zajímají o IT nebo ne. Kniha seznámí čtenáře s osobností a také životní filosofií Steva Jobse, nejen s "jeho" výrobky. Mnoho zajímavých myšlenek k zamyšlení :)

Zajímavý námět, povedený přebal knihy. Líbilo se mi, že kniha nebyla jednoduše předvídatelná.
Zápisky z deníků výborně dokreslují atmosféru příběhu a nabízejí zajímavé filozofické postřehy.
Rozhodně stojí za přečtení. (četl jsem anglický originál a dvojka už taky vyšla)
Edit: dneska jsem dočetl dvojku. bylo to super! až na malý detail- dočetl jsem a budu muset čekat na další díl asi do roku 2020. a jak naschvál je tam ještě více otevřených dějových linek na konci. a všechny zajímavé. errrrrgh! :)

Kniha, která dokazuje, že i génius je člověkem. Mile mě překvapilo, že i vynálezce Tesla přemýšlel nad tím, jak se vyhnout válkám a dosáhnout všeobecného blaha.
Dalo se to číst i s mou jen středoškolskou fyzikou, byť jsem nerozuměl úplně všemu.
Obsahuje i tipy pro "běžné smrtelníky" :)

Při hodnocení bych asi měl začít tím, že nejsem na podobné romány zvyklý. Hned během čtení prvních stránek jsem si uvědomil ten rozdíl. Dřív jsem o tom ani nepřemýšlel, ale zde to bylo zjevné. Knihu napsala spisovatelka a ne spisovatel. Stále přemýšlím mezi pěti a čtyřmi hvězdami. Ale co, už za námět si tu pětku zaslouží.
Příběh zaujímá určité postoje. Muži jsou celkem neschopní, ale díky době měli navrch. Žena mohla být schopná sebevíc, ale doba tomu nepřála. Musela žít svoji vedlejší roli- až na výjimky. Otázka tedy zní, jak moc se to vše změnilo? To poselství z poslední stránky mě pobavilo. Zobecním ho a dostanu tak vlastní, léty ověřené, motto. "Jestli můžeš ty, tak já taky."
Shrnutí: Líbilo se mi a doporučuju. Proč? Nadčasovost tématu- síla lži a její nebezpečí. Taky pro otevření obzorů, alespoň pro mě to tak bylo. Asi zkusím víc číst i díla spisovatelek.

Filmové dílo Tima Burtona mám rád. A do týdne od toho, co jsem zjistil, že existuje tato kniha, už se ke mě dostala do vlastní knihovničky. Nelituju koupě. Hodně neobvyklá poezie. A ty ilustrace. Úžasné :)
A taky občas nečekaně poučné:
"Co by je sblížilo?
Něco, co má váhu...
co zocelí tě...
a tak si na ukotvení vztahu
pořídili dítě."
(úryvek z básně Kotevní dítě)
Tohle je ale jen část myšlenky, zbytek v knize ;)

Velice dobré pokračování. Proč ne pět hvězd? Připadá mi, že některé detaily dokáží pokazit velice zdařile vytvořené scény. Třeba při SPOILER!: jednom souboji Harryho kamarádů se smrtijedy- jeden smrtijed při jednom souboji prohraje souboj. A proč? Spadla mu do očí kapuce. Co tohle má být? To by se hodilo do nějaké komedie nebo parodie, ne do temného souboje se stoupencem zla. A podobných momentů je více v knize. Naopak se mi opravdu líbilo vyobrazení Harryho v knize. Ve filmech je obvykle "vyvolený hrdina". Zde jej vidíme jako člověka, který má taky dost těch všech nepříjemných blízkých setkání se smrtí.

Poutavý děj. Jako oddechové čtení pro fantasy nadšence mohu jen doporučit. Necítím ale to správné nutkání, že musím v čtení série pokračovat.

Takhle si představuju ukončení série. Stále funguje napětí i příběh, první část byla úvodní pro navázání na předchozí díly.
Nedokáži se vyhnout srovnání s jinou young adult sérií, tj. Smrtkou, kterou jsem dočetl nedávno. První díly? Oba super. Druhý díl Smrtky lepší než druhý Nyxie pro mě. Třetí? Jednoznačně vítězí Nyxia.

Různorodé povídky. Na cesty do práce nebo školy a zpět jako ušité.
Čertík v krabičce stál rozhodně za přečtení. Také třeba Kaleidoskop. Teprve "na smrtelné posteli" se ukáže. Nebo jinými slovy - jako v této povídce - "v kaleidoskopu vesmíru".

Poutavá kniha, ve které autor navštěvuje místa spjatá s vyšším počtem geniálních lidí (kreativních, s novátorským přístupem, a ne nutně vysokým IQ).
Při čtení si nejspíš zboříte mýty o géniích, trochu jim porozumíte a snad si z knihy vezmete i pár rad do života. Tohle je to, co mi dala kniha Po stopách géniů.

Spousta užitečných tipů k lepšímu duchovnímu životu. I když někdy až zavádějící. Už ten název. Nejprve prodal ferrari, pak se stal teprve „mnichem“. Nebo o dlouhověkosti obyvatel Okinawy. Protože prý nejedí maso. Ale ve skutečnosti tamní obyvatelé žijí dlouho právě mj. i díky vyvážené stravě zahrnující plody moře.
Přesto všechno má co nabídnout. I když někdy tahá za nos.

Kratší příběh, taková jednohubka, jak již zmínil jeden z předchozích komentářů.
Stojí za přečtení, stačí na to jedno odpoledne.
A proč to číst? Kniha nabízí nepříliš obvyklý pohled na roboty. Jeden robot se učí o lidech díky seriálům. Které jsou mu milejší, než osobní kontakt s lidmi.

Co k této knize říct? Před čtením jsem se trochu bál, že se u ní budu nudit. Nestalo se. Celkové vyznění je smutné, ale rozhodně mě dokázala i pobavit, např. při návštěvě Leemeta u pohanského otce a jeho syna mnicha. Zábavná kritika tady.

rád jsem se zase vrátil do světa čar a kouzel, ale neměl jsem z příběhu stejný příjemný pocit z četby, jako z prvních sedmi dílů.
navíc se mi zdá, že jsem asi narazil na pár chyb (nesrovnalostí).

Výborná kniha. Myšlenka pojetí času mimozemšťany posloužila jako inspirace pro předlohu k filmu Arrival od spisovatele Ted Chiang (Příběhy tvého života je myslím český název).
Utrpení je v životě člověka nevyhnutelné. Lepší je to přijmout a soustředit se na příjemnější chvíle.
Bavily v mě v knize náměty knih spisovatele Kilgore Trout.
modlitba z knihy i její shrnutí zároveň:
Dopřej mi, bože, síly přijímat s jasnou myslí vše, co nemohu změnit, odvahu změnit, co změnit mohu, a moudrost vždycky rozpoznat, co je co.

Kniha se mi líbila. Mám plánu pokračovat v sérii. Seriálové zpracování mě nezaujalo navzdory několika pokusům. První půlka byla pro mě jako zahřívací kolo, druhá půlka už jako závod. Líbí se mi pojmenovávání a zpracování kapitol podle postav. Naopak se mi ale ne úplně zamlouvá překlad "Tvoje Výsosti" apod. Já vím, angličtina kategorii tykání a vykání řeší jinak, ale když už při překladu zmínili, že zachovají formu slova "ser", protože to lépe vystihuje záměr autora, mohli k tomu přidat rozlišování ty/Vy, byť za cenu přidávání si práce navíc.

Přečteno do 24 hodin. Teprve druhá kniha, kterou jsem četl a hltal celou noc až do rána. Doporučuji. Lepší, než film, který se mi zdál ke konci chvílemi mírně nejasný, ale potom by se na druhou stranu natáhl aspoň na tři hodiny.

Výborná kniha popisující na převážně sportovcích, co přesně se může schovávat pod jednoduchým označením „talent“ v novinovém popisku.
Jediné, co mě mrzí, je, že v popisu šachu jsou chyby, možná z překladu.
Str. 34: "Kasparov zahájil tahem pěšce na C5..." - není možné za bílého, stejně jako odpověď Deep Blue na C3.
Dále pak to, že při zápasech s Deep Blue byly nerovné podmínky. Kasparov neměl možnost se připravit. Autor to popisuje tím, že neuměl Kasparov prohrávat. Ano, nebyl na to vůbec zvyklý a mohl říci méně vážná obvinění. Ale neměl možnost se pořádně připravit, podobně jako to dělají třeba fotbalisti sledováním záznamu jiného utkání budoucího soupeře.

Čtivé vyprávění v délce kratšího románu bez hlavního žánru. Fantasy jen jako doplněk pro příběh, což funguje na výbornou u Kinga. V této knize to ale tak není. Česká čtivá tvorba? Rozhodně ano. Napínavý příběh, od kterého jsem se nedokázal odtrhnout? Bohužel ne. Dočetl jsem ze zvědavosti na základě jednoho z předchozích komentářů.

Výborný příběh. Jen kdyby to nebylo tak krátké. Až s odstupem si uvědomuji, jak mi robokat přirostl k srdci. Což zní vlastně vzhledem k osobnosti robokata možná paradoxně. Lidskosti je v něm ale víc, než si (zatím) připouští.