Bigadam | Komentáře u knih | Databáze knih

Bigadam Online Bigadam komentáře u knih

Tanec s vlky Tanec s vlky Michael Blake

Muž, který hledal smrt a našel sám sebe…
Mistrovské dílo, film Tanec s vlky oceněný 7 Oscary a hodnocením na ČSFD 89 % jsem viděl asi ve 12 letech a vryl se mi silně do paměti na všechna další krásná léta. Nyní, když čtu tuto knihu o 28 roků později, stále vidím por. Dunbara jako (skvělého) Kevina Costnera a při četbě se mi promítá tento film. Nádherný příběh.

14.03.2025 5 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Super příběh. Většina lidí je slepá, rozpadlá civilizace a nepřítel v podobě masožravých pohyblivých rostlin. Děj je vyprávěn z pohledu vidomého mladého muže. Kniha se mi moc líbila. Doporučuji.

01.03.2025

Čistá země Čistá země Alan Spence

Historický román postavený na skutečnosti vypráví příběh mladého muže, který opustí svůj domov a vydává se do Japonského Císařství. Zde se stává veleúspěšným obchodníkem a mocným mužem...

Thomas Blake Glover – muž, který pomohl zemi vycházejícího slunce v přechodu od feudalismu ke kapitalismu, přispěl k zavedení telegrafu, železnice, soustavy majáků na pobřeží, dále těžký průmysl, moderní plánování měst, nové formy rybolovu, objednal pro Japonsko první válečné lodě, postavil první suchý dok a byl při založení průmyslové společnosti jménem Mitsubishi. Thomas Glover jako jediný cizinec dostal vysoké japonské vyznamenání Řád vycházejícího slunce. Pochován je v Nagasaki.

Kniha se mi líbila a dávám pět.

26.02.2025 5 z 5

Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti Alan Watts

Autor jako duchovní učitel přenáší východní filozofii na západní polokouli. Kniha se perfektně trefuje do dnešní doby, i když byla vydána v roce 1951. Kniha, kterou je potřeba číst pozvolna a s odstupem, ale můžete si být jisti, že vždy vám dodá to potřebné.

28.01.2025 5 z 5

Belmondo Belmondo Philippe Durant

Skvěle a dopodrobna je v této knize vylíčen život tohoto nezapomenutelného filmového velikána.

20.01.2025 5 z 5

Zvoník u Matky Boží Zvoník u Matky Boží Victor Hugo

Román ze středověké Paříže konce 15. století. Děj se odehrává v prostředí chrámu Matky boží a točí se kolem krásné cikánky Esmeraldy a nešťastníka Quasimoda. V knize je perfektně popsána tehdejší Paříž a čtenář se díky tomu stává tamní součástí.

15.01.2025 5 z 5

Sokrates Sokrates Dan Millman

Komu se líbí cesta pokojného bojovníka, tak určitě doporučuji tuhle knihu, která nám vypráví zrod Sokrata. Jinými slovy zde autor vypráví příběh o předchozím životě záhadného pumpaře.

10.01.2025 5 z 5

Příběh 47 róninů Příběh 47 róninů John Allyn

Slavný příběh hrdinství, statečnosti, cti a pomsty podle skutečné události odehrávající se na počátku 18. století v Japonsku v éře samurajů. Kniha je nádherný román, který doporučuji na rozdíl od filmu s Keanem Reevesem, který na mě působil jako kočkopes.

10.01.2025 4 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

Perfektní thriller! Druhá kniha ze série a ani nevím, která je lepší. „Tahle situace je pod kontrolou. Spusťte zbraně.“ Strážníci si vyměnili úzkostlivý pohled. „Mně moc pod kontrolou nepřipadáte, pane,“ odvětil jeden z nich. „Takhle já svoje situace kontroluju.“ Svižné, čtivé a správně šílené. Potřeba přečíst a utvořit si vlastní náhled.

06.01.2025 4 z 5

Životem na zelenou Životem na zelenou Matthew McConaughey

Kniha vypráví neobyčejný příběh obyčejného chlapce z Texasu. Matthew McConaughey se narodil jako třetí syn rodičům, kteří se dvakrát rozvedli a třikrát vzali. Chtěl být zprvu právníkem, od tohoto se ale odklonil a vydal se na hereckou dráhu, která se mu sakra podařila. Nakonec dosáhl i svého dalšího velkého cíle: být tátou. V podstatě zde kromě svých vzpomínek a historek radí, jak při své jízdě životem chytat co nejvíce zelenou. Sám autor knihu popisuje jako milostný dopis věnovaný životu. Matthew McConaughey je můj oblíbený herec (především ve filmu Interstellar a Obhájce) a díky této knize jsem se mohl dozvědět o jeho životě na zelenou.

02.01.2025 3 z 5

Martin Eden Martin Eden Jack London

Je to krásný román o prostém námořníkovi, který svou cílevědomostí, houževnatostí a přes všechny překážky dosáhne literárního uznání a bohatství. Díky tomu odhaluje marnost slávy a poznává, jak malicherní a pokrytečtí jsou někteří lidé. Kniha zrcadlí životní pouť Jacka Londona a určitě doporučuji si ji přečíst.

30.12.2024 4 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Je to moje teprve několikátá přečtená detektivka, proto můžu těžko srovnávat. Každopádně se čte jedním dechem. Hlavní postavy jsou bytelné a v pohodě. Hlavně je v příběhu vidět že autor ví o čem píše.

19.12.2024 4 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Pecka! Je to jedna velká jízda...

15.12.2024 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Perfektní kniha s trefným názvem je vedena formou šikovných rozhovorů. Je o lidech, kteří se rozhodli žít na samotě v krásné šumavské přírodě. Hlavně mimo dosah nynějšího civilizačního konzumního šílenství.

09.12.2024 5 z 5

La Loba La Loba Alan Russell

Pěkný mrazivý detektivní příběh o nezdolné vůli přežití jedné ženy. To celé je podtržené nádhernou a drsnou Aljašskou přírodou.
Škoda zbytečně omšelého a unaveného závěru po závěru. Proto mínus jedna hvězda.

06.12.2024 4 z 5

Bojovníkova mantra Bojovníkova mantra Rodger Ruge

Malá, krátká kniha plná citátů napsaná bývalým policistou primárně určena právě pro policisty, vojáky, hasiče atd… Páteří je systém manter, které by měli pomoci v akutních extrémních zátěžových situacích.
Přečtením této knihy určitě nic neztratíte. Naopak získáte.

02.12.2024 3.5 z 5

Chyť mě, jestli to dokážeš Chyť mě, jestli to dokážeš Frank W. Abagnale

Frank W. Abagnale zde vypráví svůj perný životní příběh. No na ten svůj příběh potřeboval hodně energie – peněz. A tak začal s prvními vychytralými šmelinami za pomoci tátovi kreditky. Po sléze poskočil na šekové podvody, které mu šly nejlépe v přestrojení za pilota. K tomu si stihl udělit několik vysokoškolských diplomů a pracovat jako pediatr. A tak dále.

Nato kolik měl roků a co všechno stihl tak klobouk dolů. Filmové zpracování s Leonardem a Tomem je také velmi povedené. Doporučuji.

02.12.2024 5 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Den před silvestrem probíhá prohlídka bytu určeného k prodeji. Do bytu vtrhne neúspěšný bankovní lupič a dotyčné zájemce vezme jako rukojmí. Tento případ vyšetřují dva policisté...
Ze začátku velmi vtipné, ale postupně se humor vytrácí a děj působí místy poněkud posmutněle. Příběh je celkově čtivý s náhledem do křižovatek života jednotlivých postav. Doporučuji.

25.11.2024 4 z 5

Bez bázně a hany Bez bázně a hany Yves Gandon

Ke knize jsem se dostal čirou náhodou. Jedná se o poutavý historický román z Francie druhé poloviny 14. století. Příběh vypráví hlavní očitý svědek událostí té doby Simon, který je synem sedláka. Vyprávění je syrové a bez zbytečného rozmazávání nepodstatných detailů. Čtenář tak bezprostředně nahlédne do života lidí tehdejší doby od nevolníků až po nejvyšší společenské vrstvy. Kniha se čte lehce. Dávám pět hvězd a určitě ji doporučuji.

23.11.2024 5 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

„Občas možná potřebujeme někoho, kdo námi každé ráno pořádně zatřese, abychom si uvědomili, jak rychle letí čas. Abychom měli na paměti, o co všechno přijdeme, jestliže si nedáme pozor.“

Krásná kniha, kterou doporučuji pro ty, co rádi hloubají nad smyslem života.

18.11.2024 5 z 5