biki komentáře u knih
Přistupovala jsem ke knize s určitými pochybnostmi. Tak Vince Flynn to není, i když se Mills snažil jeho styl aspoň částečně zachovat. Ale protože sám je velmi zkušený autor (jeho knihy, které u nás vyšly, se mi hodně zamlouvaly), domnívám se, že se zhostil těžkého úkolu velmi dobře. Některé motivy z předchozích knih se zde uzavřely - těžko říct, jestli to byly ještě Flynnovy nápady. Akční scény se mi zdají také velmi slušně postavené a závěrečné řešení hlavního problému bylo velmi zdařilé. Co se týká hodnocení - dala bych tak 4,5*. Takže zaokrouhlím nahoru.
No nazdar! Včera jsem to přelouskala. Ještě tak první půlka se docela dala, ale v druhé polovině se to zvrhlo do totálního nesmyslu, které ani já nejsem ochotna tolerovat (a že z četby harlekýnek vydržím opravdu hodně). Celou dobu jsem fandila Jackovi, ale i v jeho případě se to také nějak zvrtlo. Netuším, jestli se odhodlám k zakoupení dalšího dílu.
Jeden z vůbec nejpovedenějších příběhů autorky - krimipříběh, tragédie, romantika, špetka erotiky, překvapivý zvrat před závěrem, a také velmi dobré ztvárnění psychologie postav a jejich pohnutek. Za mě rozhodně nejvyšší ohodnocení.
Tak to jsem si zase početla. Akorát to skončilo moc brzy, protože bych se moc ráda dověděla, jak bude pokračovat Rafův výzkum. Třeba to autorka v další knize poodhalí. Jo, a prachoví králíčci opět nezklamali.
Nedočetla jsem to. Tak atraktivní téma a tak neskutečně mizerně zpracované ... to se hned tak nevidí.
Nejprve jsem chtěla napsat, že autorka s léty ztrácí šmrnc. Styl této knihy na mě působil značně nemastně-neslaně, jako by byl napsán před mnoha lety. A taky že jo - podívala jsem se na předsádku a hle, copyright z r. 1988. Těžko říct, kdo knihu vytáhl na světlo, že by naši vydavatelé jen uplatnili autorská práva ?
Námět není špatný, ale zpracování na dnešní dobu dost nudné, i když přečíst se to dalo. Pevně věřím, že dnes by to autorka zpracovala o dost zajímavěji a čtivěji.
Po předchozím slabším příběhu je tu opět Jack Reacher v plném lesku a zase se plete do něčeho, po čem mu vlastně vůbec nic není. Musím také ocenit, že tentokrát na pátrání není sám a má velmi zdatné pomocníky, a taky že nepůsobí tak neprůstřelně, jako ve starších knihách. Rozuzlení příběhu je (aspoň pro mě) překvapivé a děsivé, byť ne úplně originální.
Hm, tak jsem trochu v rozpacích. Polámané panenky jsem přečetla ve dvou dnech, k tomuto jsem se musela chvílemi nutit. Moc mi nesedělo prostřední amerického maloměsta pod vlivem jedné silné osobnosti. Oproti první knize se mi zde také zdálo míň detektivní práce a o to víc dohadů ze strany Wintera, dost překombinovaný závěr ... Prostě mi to přišlo o něco slabší. Stále je to však slušná detektivka.
Opět vynikající a zase trochu jiné oproti minulé knize. První polovina plyne v poměrně poklidném tempu, když připomíná klasickou detektivku - spousta pochůzek, vyptávání tu či onde, hrabání se v papírech i forenzních důkazech, do toho jiskření v osobních vztazích obou hlavních hrdinů - dalo by se říct až trošku nudné. Ale jak začínají vycházet najevo nové skutečnosti, napětí stoupá a z ničeho nic děj začíná velmi svižně ubíhat. Oba hrdinové procházejí řadou dramatických situací "na ostří nože", ale Vinova vynalézavost á la MacGyver, jim zachraňuje krk. Konspirace bují, různé zájmové skupiny kují pikle, v podstatě nikdo neví, kdo s kým ... prostě počtení jedna radost. Až teda na poslední půlstránku, kde mě autor opravdu nas...l, což ale neovlivní celkové hodnocení.
Dojem z knihy dost rozpačitý. Kupodivu zajímavější mi připadaly vedlejší zápletky - vraždy v hotelích, či řešení nechtěného závazku hrdiny k podsvětí. Ale hlavní motiv ... že se tak zkušený autor, jakým Patterson bezesporu je, uchýlí k takovému lacinému klišé (víc raději neuvádím), to bych fakt nečekala.
Kdybych včera večer nečučela u počítače, tak jsem knížku zvládla za jeden den. Tak jo, četla se dobře. Téma insuficientní justice, kdy právnické kličky mají větší váhu než prostá spravedlnost, je zvláště v dnešní době velmi lákavé. Ovšem barvotiskové řešení celé situace, kde (jaká náhoda) jednou z postižených je multimilionářka, jejíž přítel je jakási obdoba Jamese Bonda v.v., tak to je i na mě trochu silné kafe. Sice si dovedu představit, že se pár postižených spojí v boji za spravedlnost, ale překombinované a finančně mimořádně náročné akce, uvedené v knize, přímo volají po tom, aby selhaly. Pak by to bylo aspoň napínavější. Aspoň za čtivost 3*.
Pozn: tak by mě zajímalo, jestli se u pomsty první z postižených žen nechala autorka inspirovat jedním nejmenovaným českým filmem ?!?
Lepší a dramatičtější než první díl. V tomto příběhu ne úplně všechno dobře dopadlo.
Ale jo, jak už níže uvedeno, velmi slušné relaxační čtení. Nic víc, ale ani nic míň.
Souhlasím s názorem, že kniha patří spíše k průměrným Dumasovým dílům. Ale přesto ji musím pochválit, neboť mě přivedla k tomu, abych si přečetla Celliniho Vlastní životopis, který je mnohem a mnohem zajímavější.
Velmi dobrá detektivka, která se dobře čte, děj odsýpá bez hluchých míst, sympatičtí hlavní hrdinové, napínavý závěr ... prostě všechny atributy dobrého příběhu. V rámci žánru určitě 5*.
Přesto jedno malinké "ale" - nadšení knihou by bylo ještě větší, kdybych předtím nečetla detektivky, či spíše thrillery, Chrise Cartera s Robertem Hunterem. Stavba příběhu i způsob pátrání hlavního hrdiny se mi zdají trošku podobné. Nevím, je to jen můj osobní dojem. Třeba u další knihy tomu bude jinak.
Asi ve dvou komentářích k jiným sci-fi jsem naříkala, že s výjimkou A.Weira (Marťan) současným autorům vesměs chybí nějaká erudice k tomu, aby napsali skutečně kvalitní sci-fi příběh. S potěšením mohu konstatovat, že to rozhodně neplatí v tomto případě - konečně se někdo odvážil do značně nepřehledné džungle kvantové fyziky a domnívám se, že z toho vyšel se ctí.
Sama bych to nehodnotila jakou čistou sci-fi, spíše jako sci-fi thriller, ale rozhodně mimořádně kvalitní. Angela je mozek a Jack svaly, ale jeden bez druhého by nemohli uspět. A k tomu ještě barvité postavy motorkářů a hackerů ... No, parádní jízda.
Ke knize jsem přistupovala dost opatrně, protože v ní nevystupovali jedni z mých oblíbených hrdinů Cole a Pike, ale byla jsem velmi příjemně překvapena. Jiné pojetí příběhu, zcela odlišná hlavní postava bývalého bankovního lupiče oproti výše zmíněným hrdinům, a vůbec - proč se dotyčný nakonec dostal do basy, to je skutečně pozoruhodné. No a samozřejmě celý příběh je, jak jinak u Craise, výborně postavený a vypointovaný.
První kniha, kterou jsem od této autorky četla, a byla jsem nadšená. Co se týče hodnocení, tak bych v podstatě opakovala to, co napsala níže havrmoni.
H.Howell se tak přiřadila k mým nejoblíbenějším autorkám. I když ani ona se nevyhne slabším chvilkám, přesto většina jejích knih patří k těm lepším v rámci žánru.
Tato kniha se mi jistě líbila víc než předchozí (Kdo chce víc). V první části se děj slušně rozběhl. Následující úsek s romantickou zápletkou také není špatný, postupně opět narůstalo napětí. I když vlastní vyřešení situace dosti svérázné hrdinky se poměrně nabízelo a logicky vyplývalo z děje, nebylo to na překážku. Ale stejně bych si poslední část představovala podstatně akčnější. Na závěr - lepší průměr, neboť k úplné spokojenosti mi přece jen něco chybělo.
Autor v knize dokonale využil svou původní profesi - jedná se zde o děsivý náhled do duše (dá-li se to tak nazvat) sociopata, sériového vraha, před kterým může Hannibal Lecter jen zahanbeně smeknout.