BohyněKuchyně BohyněKuchyně komentáře u knih

Zadní pokoj Zadní pokoj Jørn Lier Horst

Mám trochu problém s knihami, které vycházejí v sérii a nečetla jsem je v tom pořadí, ve kterém vycházely. Jenže Horst jich vydal s komisařem Wistingem tolik, že už se mi nedaří je všechny sehnat. Tak jsem začala postupně těmi, které jsem sehnala. Wistingovy případy mě moc baví, autorův rukopis je pro mě dobře čitelný a příjemný.
Případ s názvem Zadní pokoj startuje smrtí úspěšného politika a Wistingovou tajnou misí. Na jeho chatě se totiž našel fakt balík peněz a Wisting má za úkol odhalit odkud peníze pocházejí. Kostlivce z minulosti mu pomáhá opět odhalit vyšetřovatel Adrian Stiller, z oddělení dlouhodobě nevyřešených případů. A nejen on, ale i Wistingova dcera Line, kterou teda nemám ani trochu ráda. Z mého pohledu se chová nezodpovědně a totálně kašle na svou malou dceru. A to já fakt nesnáším.
Každopádně případ je super, žádný krvák (to mi nevadí, spíš naopak).

07.02.2024 4 z 5

Pokoj mrtvých Pokoj mrtvých Franck Thilliez

První knížka od tohoto francouzského autora mě přesvědčila o tom, že si musím přečíst i ty další. Mladá policistka Lucie si musí vybojovat své místo v policejním týmu. Nemá pro to ideální podmínky. Stará se sama o děti, je unavená, její nadřízený jí zrovna nefandí. Ale ona je po čertech dobrá. Když se objeví zohavená mrtvola postižené holčičky, rozbíhá se intenzivní vyšetřování. Když nesl otec mrtvé holčičky únosci výkupné, srazili ho dva nezaměstnaní pitomci, Vigo a Sylvain, kteří si výkupné nechali a mysleli, že jim to projde. Všechny nitky příběhu jsou poutavé, krátké kapitoly se příjemně čtou. Těším se na další knihy autora.

03.10.2023 5 z 5

Fotograf z Mauthausenu Fotograf z Mauthausenu Salva Rubio

Španělský fotograf Francisco Boix se ocitne v koncentračním táboře Mauthausen. Patří tady mezi vězně, kteří mají určitě privilegia. Jeden z velitelů si ho totiž vybere jako osobního fotografa. Co se zprvu zdá jako úleva, výhoda, se změní v noční můru. Protože to, co má Francisco fotit je děsivé. Zároveň se však dá jeho postavení využít proti samotným nacistům. Dostane za úkol vynést fotografie z tábora a předat tak světu zprávu o zločinech, které se tady děly. Komiks je skvěle ilustrovaný a dokonale vás přenese do děsivého prostředí koncentračního tábora. U takových knih mě vždycky napadne, že by měly právě tyto patřit mezi povinnou četbu.

03.10.2023 4 z 5

V šedých tónech (grafický román) V šedých tónech (grafický román) Andrew Donkin

Ruta Sepetysová si moje čtenářské srdce získala hned první knihou, kterou jsem od ní četla. Hned potom jsem si sehnala všechny její knihy a nadšení pokračuje. Když jsem měla možnost přečíst si tento grafický román, tak jsem neváhala. Komiksy často nečtu, tak to byla trochu výzva. Autorka opět odhaluje část dějin, o které jsem neměla ani tušení. Základní věci o druhé světové válce zná každý. Ale likvidování litevských rodin, jejich převozy na Sibiř a kruté zacházení v pracovních táborech pro mě bylo novinkou. Kniha je skvěle ilustrovaná a myslím, že hravě zaujme i puberťáky, kteří třeba ne zcela rádi čtou. A to se počítá...

03.10.2023 5 z 5

Sesterstvo sobotního sauvignonu Sesterstvo sobotního sauvignonu Gill Sims

Tak čekala jsem, že to bude vtipné. I když jsem od autorky ještě nic nečetla. Knížka však předčila mé očekávání a bavila mě od začátku do konce. Fakt mi bylo líto, že už skončila. Claire žije se dvěma spratky a manželem, který se k ní chová jako ke kusu hadru. Je pořád v práci, jenže někdy taky není v práci a místo toho spí s nejlepší kamarádkou Claire. Když to milá Claire zjistí, chvilku se snaží všechno překousnout, ale ono to není tak snadné. A tak čekáte jestli se s tím kreténem usmíří, jestli odpustí své nejce Emily, nebo jestli už těm svým smradům vyliská. Všechno se tak nějak zlepší, když si najde nové kamarádky, se kterými začne úplně jiný život. Svobodnější, sebevědomější a ....no však si to přečtěte! Zasmějete se a určitě je v ní mnoho poučného do života.

23.05.2023 5 z 5

Temné dědictví Temné dědictví Andy Maslen

Podruhé detektiv Henry Ford a jeho cáklá kolegyně z forenzního Hannah. Děj příběhu je zasazený do malebné přírody britského venkova. Zavede nás mezi aristokraty, ale taky místní gang. Dvě mrtvoly, dva různé způsoby vraždy. Mají něco společného nebo je to jen náhoda? Baví mě styl, kterým Andy Maslen píše. Čte se moc dobře a druhý díl se mi líbil ještě více než první. Pachatel byl sice trochu předvídatelný, ale pořád jsem váhala, který ze dvou mých tipů vyjde. Henry Ford je z mého pohledu skvělý knižní hrdina. Není dokonalý, má své mouchy, ale tím je moc sympatický.

23.05.2023 4 z 5

Vyděšená k smrti Vyděšená k smrti Rachel Amphlett

Jak někoho rafinovaně zavraždit? Co třeba nechat ho umřít strachy? Nová vyšetřovatelka Kate Hunter v akci. Určitě už jsem četla lepší detektivky nebo chcete-li thrillery. Ale nebylo to špatné. Melanie byla unesena a bohužel to nedopadlo dobře. Našli ji mrtvou. Jak umřela? A nemůže se stát, že zemře další dívka? Pokud máte tenhle žánr rádi, určitě zkuste. Ale myslím, že knížka nebude sedět všem...

12.04.2023 2 z 5

Zoufalky aneb Rande jak cyp Zoufalky aneb Rande jak cyp Ivana Hlubinková Kožmínová

(SPOILER) To byla taková sranda! Lenka a Džejn jsou kamarádky, něco po třicítce a obě jsou bez chlapa. A obě chtějí chlapa. Nějakého božské samozřejmě. Tak zkouší inzeráty a kdejaké opičárny. Jejich příběhy jsou proloženy příběhy šéfky Žofie a pár dalších postav. V několika příbězích mi přišlo, že děj trochu drhne, ale celkový dojem z knížky je perfektní. Přečtete za jeden až dva večery.

03.02.2023 5 z 5

Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Jupí! Nový Jonasson. Těšila jsem se a byla jsem moc spokojená. Opět ten známý humor, který mě tolik bavil i u Analfabetky a Staříků. Johan, hlupák a geniální kuchař. Miluju popisy jeho menu, které kouzlí v karavanu. K jídlu podává velice archivní víno a hromadu peněz. Přidá se k němu šílená prorokyně zkázy světa, Petra. Je si 100% jistá, že za pár dní bude konec světa. A chce nějaké věci ve svém životě narovnat. Nakonec se k nim přidá důchodkyně Agnes, která se vydává na sociálních sítích za mladou cestovatelku. Vydávají se na krátkou cestu, aby do konce světa stihli vyřešit své křivdy. Jenže se samozřejmě všechno zvrtne. A vy se bavíte, smějete a čekáte co bláznivého se zase stane.

03.02.2023 5 z 5

Obřad Obřad Carmen Mola

Tahle knížka si mě získala už svým krásným obalem. Začetla jsem se do ní hned od prvních stránek. Měla jsem chuť na dobrou detektivku a pátrání po vrahovi mladých cikánských nevěst mé očekávání naprosto splnilo. Bavilo mě, že se děj odehrával pro změnu ve španělském Madridu. Člověk je tak nějak zvyklý, že temné thrillery a detektivky se odehrávají ve Skandinávii :-D Tak pozor! I ve Španělsku. Hlavní vyšetřovatelka, inspektorka Elena má spoustu svých vlastních démonů. Díky nim celkem pije a střídá chlapy. Vede elitní vyšetřovatelský tým, který má jak vypátrat vraha, který své oběti vpravil do hlavy červy a tím ji usmrtil. Ale co je horší, že stejný zločin se stal před mnoha lety a usvědčený vrah za něj sedí ve vězení. Roztáčí se kolotoč pátrání, spousty omylů a zbytečných obvinění. Vysvětlení a rozuzlení mě bavilo, knížku jsem nechtěla vůbec odložit. Četla se skvěle!

03.02.2023 4 z 5

Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Dějepis mě nikdy nebavil a přesto dějepisné podcasty Markéty Lukáškové hltám s nadšením. Proto jsem byla moc ráda za tuhle knížku. Teď ji posílám svým dospělým dětem, aby si o dějinách naší země přečetli trochu více a hlavně formou, která je bude bavit. Některé věci jsem věděla, jiné ne. A ty které jsem věděla, ty jsem si moc ráda osvěžila. Autorka dějiny popisuje s lehkostí, často vtipně a tak, že už je prostě nedostanete z hlavy.

14.10.2022 5 z 5

S láskou z Říma S láskou z Říma Jules Wake (p)

Osvědčená kombinace mé oblíbené autorky. Cestování, jídlo, romantika. Krásný chlap, skvělá žena. Nejdříve to nesedí a skřípe, pak to zajiskří, pak se něco pokazí a happy end to jistí. Přesně víte co máte čekat, ale to je na knihách Jules Wake aka Julie Caplin to krásné. Oddechovka, po které vždycky ráda sáhnu. Mezi Willem a Lisou kdysi cosi bylo, ale nějak se to pokazilo. Protože on je komplikovaný jako všichni muži v knihách této autorky. Ale když spolu prožijí pár dní plných skvělého jídla, pití a cestování v Římě, tak najednou všechno dává smysl a budou spolu žít šťastně až na věky. Tohle není spoiler. Takhle knihy mé oblíbené autorky končí vždycky. A já jsem za to ráda. Protože svět potřebuje dobré konce a zamilované dvojice. Jediné, co bych této knížce vytkla a proč nedávám plný počet hvězd, je překlad, který podle mě není místy dobrý...

12.08.2022 3 z 5

Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou Marek Šalanda

Jsme cestovatelská rodina a já od dětství miluji jižní Moravu, kam mě brala na výlety babička. Doma máme všechny díly Zibury a spoustu dalších cestopisů. Proto jsme s chutí sáhli i po této knize z našeho milovaného Slovácka. Byla to skvělá volba, protože jsem knížku přečetla během dvou večerů. Vyšlo z ní mnoho poznámek, kam se chci podívat a mám pocit, že jsem zase blíže poznala kraj, který mám tak moc ráda.

15.02.2022 5 z 5

Horkou jehlou Horkou jehlou Rudolf Havlík

Kniha mě zaujala líbivým obalem, ale také tématem. Od Rudolfa Havlíka jsem ještě nic nečetla a čekala jsem vážné povídání o tom, v jakých podmínkách vzniká oblečení pro řetězce s fast módou. Ano, tohle se samozřejmě dočtete. Ale od knížky čekejte i výbornou zábavu. Klasická scénka z naší ložnice, každý večer posledních dní. Pan manžel louská napínavou detektivku a já se vedle něj z plna hrdla chechtám. Velice srandovní momenty střídají vážné události k zamyšlení. Já jsem nadšená, děkuji, doporučuji, tleskám. Přečetla jsem jedním dechem a nemám jedinou věc, kterou bych knížce vytkla.

16.12.2021 5 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Letní romantika od oblíbené autorky. Lehké čtení na dovolenou. Kdo byl někdy v kraji Champagne, jako my, tak se díky krásným popisům znovu přenese na tohle úchvatné místo. Příběh? Klasická klasika Julie Caplin. Hattie utíká od vztahu s přítelem, se kterým se rozešla. Má možnost organizovat svatbu sestřenice ve Francii a této příležitosti se samozřejmě ráda chopí. Svatba se má odehrát ve vinařství, kde se Hattie (samozřejmě) na první pohled zamiluje do syna majitele Luca. Ten má velké ambice, chce vyrábět vlastní šampaňské. Povede se mu to? A co skrývá ve sklepě jeho stará teta?

12.09.2024 4 z 5

Bůh a neonové žabky Bůh a neonové žabky Zuzana Froňková

První kniha pro dospělé čtenáře, kterou jsem od Zuzany Froňkové četla. Její Houbáci jsou naše celorodinná srdcovka. Miluje je pětiletá dcera a také my, její rodiče. Nejinak tomu je s touhle maličkou a útlou knížkou povídek. Povídky jsou vtipné, svižné, autobiografické (řekla bych) a zároveň vedou k zamyšlení. Přečetla jsem jedním dechem a už sháním další povídkovou knížku, kterou autorka vydala.

13.02.2024 5 z 5

Poslední na řadě Poslední na řadě Helen Fields

Mám ráda Helen Fields a její sérii Dokonalých s Lucem a Avou. Jako ty mám ráda fakt hodně. Proto jsem se těšila i na tuhle knížku. Nemůžu říct, že by to byl propadá a zklamání, ale chvilkama to byl trochu zmatek. Podle mě se knížka motala kolem zbytečně mnoha možných cest, kterými se mohlo vyšetřování ubírat. Na druhou stranu mě překvapil závěr, který byl více než nečekaný. Atmosféra skotského ostrova Mull je vykreslená na jedničku. To mě baví. Severské a skotské atmosféry jsou nejvíce :-D

07.02.2024 3 z 5

Ani ne pět minut Ani ne pět minut Hana Radulić

Novinku mé oblíbené autorky jsem zhltla během dvou dnů. Příběh se rozvíjí tak nějak poklidně. Poznáváme starou ženu, která žije v domově pro seniory. Má Alzheimera a světlé chvilky se střídají s těmi, kdy nepoznává ani své blízké. Díky jejím vzpomínkám a vyprávění syna Lukáše se začíná rozvíjet její životní příběh. Lukáš vezme svou dceru Moniku, která po rozvodu žije s matkou a vyveze ji na dovolenou do chorvatského letoviska Baška Voda. Volba místa není náhodná. O tomto místě mluvila jeho maminka před svou smrtí. A k tomu opakovala "ani ne pět minut". Lukáš chce odhalit co se před jeho narozením v Chorvatsku stalo. Příběh vygraduje celkem překvapivě. Jestli bude Lukáš rád nebo nerad, že se vrtal v minulosti, to už si přečtěte sami. Ale svou cestou získá něco, co ani nečekal. Já jsem z knížky nadšená a předávám manželovi, který má autorku také velice rád.

13.10.2023 5 z 5

S láskou z Riviéry S láskou z Riviéry Jules Wake (p)

Sérii S láskou z... píše Julie Caplin pod jménem Jules Wake. Knížka je opět velice lehká, skvěle se čte a máte ji přečtenou za chvilku. Doporučuji sebou třeba na dovolenou. Na Riviéru.
Tentokrát autorka malinko změnila svou zaběhnutou osnovu. Hlavní hrdinka Carrie má před svatbou s učitelem Alanem. Jako, má ho ráda, to ano. Ale žádná velká vášeň to není. Velice rychle však vyjde najevo, že milá Carrie se nezdá. Ona už totiž vdaná je. Za hollywoodského herce Richarda. Vše se zamotá v okamžiku, kdy Carrie vyrazí se svou sestrou a neteří na francouzskou Riviéru, aby se tam s Richardem setkala a vyřešila s ním rozvod. Asi tušíte, že to nebude snadné.

Přiznám se, že tentokrát jsem netušila, jak to milá Jules Wake vyřeší. Jestli bude Carrie zodpovědná a zůstane s Alanem (kterého má ráda) nebo se znova probudí vášeň mezi ní a Richardem. Pochybovala jsem tak moc, že jsem si nemohla pomoct a podívala jsem se na konec knížky. Což teda normálně nedělám

Kupte si je všechny, jestli Jules Wake neznáte. Protože jsou fakt super...

11.04.2023 5 z 5

Terezina dobrodružství Terezina dobrodružství Tereza Tobiášová

Knížka mě bavila tak napůl. Některé zážitky byly velice fajn, zajímavé cestování s dětmi, ale celkově mi přišla taková trochu zmatená a bez konceptu. Ale ráda jsem se aspoň na papíře podívala na vzdálená a exotická místa. Přimlouvala bych se za větší a jasnější fotky. Na těch malých toho často není moc vidět :-(

11.04.2023 3 z 5