braunerova komentáře u knih
Další výborné dílo tohoto autora. Není to jen o řecko-perských válkách, ale i o založení perské říše a historii řeckých městských států. A také o uvažování a morálce Řeků a Peršanů, o jejich chápání pravdy a čestného slova - athénští nejdříve předali perskému králi dar půdy a vody, pak na to rychle zapoměli a perské posly hodili v Athénách do propasti a ve Spartě do studny. Trochu mi to připomělo vstup Řecka do EU :) Závěrem ještě jedna citace z knihy: "Poutníče, jsem Kýros, který založil perskou říši a byl králem Asie. Přesto mi nezáviď ten kousek země, který kryje mé tělo." Kéž by někdy takhle přemýšleli i naši politici.
Tahle kniha o korzárech Ludvíka XIV dokazuje, že i historická fakta lze psát jako dobrodružný román. O téhle kapitole dějin jsem nikdy nic nečetl, přitom lidé jako Bart, Forbin a další dokázali úžasné věci. Akce stíhá akci, napínavé až do konce. Už se těším na další díl, Korzáry Francouzské revoluce.
Výborná kniha, která se dobře čte i laikovi. Různá přirovnání, jako třeba Attily k leguánovi, který se musí několk hodin zahřívat na sluníčku, aby se rozhoupal k akci, mě vysloveně pobavila. Český autor také vysvětluje i fracouzské reálie a dějinné události, které jsou rodilému Francouzovi jasné.