_Brunetka_ _Brunetka_ komentáře u knih

Žert Žert Milan Kundera

Milan Kundera je opravdu Pan spisovatel. Do knihy jsem šla sice s mírnými obavami vzhledem k fámám, které okolo jeho děl jsou – složitý text, kterému musíte věnovat naprostou pozornost – ale to bych vám tu ráda vyvrátila a vážně se nemáte čeho bát. Mně se Žert četl naprosto sám a užívala jsem si každé autorovo slovíčko, s češtinou umí pracovat na jedničku dvakrát podtrženou. Upřímně žasnu nad tím, do jakých detailů dokázal všechno propracovat a jak se nám v průběhu čtení skládá všechno dohromady jako dílky puzzle – nic není zbytečné a každá věc tu má své místo. Vážně mě ten příběh ohromil. Postavy jsou geniálně charakterově prokreslené, chvílemi s nimi budete sympatizovat a po nějakém čase je zase budete chtít nakopnout. Je neuvěřitelné, jaký skvost dokázal autor vykutat z toho, že jednoduše zpracoval příběh obyčejného člověka za režimu, který u nás do roku 1989 panoval. Tu dobu vykreslil tak věrně, až je to děsivé a nikdy bychom na ni neměli zapomenout stejně jako na hrůzy dějící se v průběhu 2. světové války. Žert ve mně vyvolal spoustu emocí a jednoduše mě posadil na zadek. Pokud si chcete přečíst opravdu BRILANTNÍ román, sáhněte právě po tomhle.

25.02.2024 5 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Pro upřesnění, hodnotím 3,75*.

Po téhle knížce jsem sáhla ze dvou důvodů – tím prvním je maturita a druhým to, že jsem si chtěla přečíst další dílo Karla Čapka související s 2. světovou válkou. A neprohloupila jsem! Možná si mě trochu více získala Bílá nemoc, ale Válka s mloky vám toho nepředá o nic méně. Měla jsem tu možnost autora poznat v próze a nemůžu si na jeho styl psaní absolutně stěžovat. Přiznávám, že někdy je trochu faktičtější a podrobnější, ale to považuju v případě tohoto kousku za nutnost, abychom mloky mohli správně pochopit. Příběh mě moc bavil, autor neopomenul sebemenší detail a jeho velká práce se tu výrazně podepsala. Na pochopení se taky nejedná o nic složitého, pokud v sobě máte nějaký cit a znalost našich dějin. Já nejvíc žasnu nad tím, jak přesně dokázal Karel Čapek předvídat situaci, která tu za pár let nastala. Já měla tuto knihu v rukou už s tím, že jsem si hledala jisté paralely mezi realitou a fikcí, ale on nevěděl nic! Jednoduše wow. Válku s mloky teda považuju za bezesporu důležité a nadčasové dílo, které by se mělo každému dostat do rukou. Rozhodně je mnoho věcí, z kterých bychom se mohli poučit, i když ve mně hlodá takový pocit, že člověk s jeho vlastnostmi je neměnný, a proto se stává zároveň nepoučitelným a odsouzeným k tomu své chyby v nekonečném cyklu opakovat.

08.12.2023 4 z 5

Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Zamilovala jsem se, hluboce a beznadějně. Édouard Louis mi ukradl srdce. Opravdu nevím, jak něco takového můžu hodnotit a jak jsem to vlastně mohla ve zdraví dočíst. Jedná se až o šíleně upřímné vyprávění, u kterého jsem hltala každé slovo a zároveň se mi každé z nich zarývalo hluboko pod kůži. Ani se mi nechce věřit tomu, že něco takového autor zažil. Je nepředstavitelné, že příběh, o kterém čtete, se odehrává ve 21. století ve Francii, a ne přinejmenším o dvě století dříve. Severní Francie plná chudoby, barbarství, nevhodných podmínek pro vyrůstání dětí to byl šok. Nemám tušení, za jak dlouho to budu moci vstřebat, což svědčí jedině ve prospěch toho, o jak úžasnou knížku jde. Pro malého Eddyho mi krvácelo srdce neovládla jsem se a brečela někde už od prvních stran. Hodnotím velmi kladně to, že se autor snažil podat tuto knihu z co nejobjektivnějšího pohledu, i když píše sám o sobě. Tolik emocí, co zde bylo obsaženo, už asi zase nějakou chvíli nezažiju. Tolik bolesti, nespravedlnosti, smutku, vzteku jsem nebyla schopná přijmout ani zprostředkovaně. Rozebírá se tu řada témat, já neustále přemýšlela a některé myšlenky z hlavy nebudete moci vyhnat ještě delší dobu po dočtení. Závěrem tu můžu vyjádřit asi jen neskutečný obdiv. V tomto příběhu jsem objevila inspirativního člověka a zároveň nového oblíbeného autora, od kterého si co nejdříve přečtu knihu, jež to celé odstartovala Skoncovat s Eddym B. Vaší povinností je jediné pustit se do Jak se stát jiným taky.

04.06.2023 5 z 5

Sokolník Sokolník Isabella Maldonado

Jednoduše řečeno další pecková knížka v téhle sérii. Autorčin styl psaní mě stále hodně baví, protože mi díky němu mizí stránky pod rukama jako v nějaké černé díře. Příběh mě pohltil od samého začátku a vyflustl až na konci. Žádnou nudu tu nečekejte, ale na šílenou várku zvratů, napětí a skvěle vybudovanou atmosféru byste se připravit měli. Chvílemi tu není čas ani dýchat. Námět se mi líbil, je v tom zase troška originality. Vyšetřovací tým se začíná stávat mou rodinou, ke které se velmi ráda vracím. Zbožňuju je úplně všechny. Velmi mě těší, že je tu i jakási linka osobního života, ve které se v budoucnosti dočkáme i možná nějaké té romantiky. Tohle dílko vás rozhodně nenechá chladnými, emoce se ve vás budou intenzivně střídat. Jsou tu i stopy opravdu kvalitního humoru. Zápletka byla perfektní, opět mě ta propracovanost celé knihy dorazila. Vraha jsem neuhádla ani po usilovnějším přemýšlení. Konec mě dojal a už teď chci pokračování. Pokud hledáte špičkovou detektivní sérii s postavami, které se pro vás stanou přáteli, tahle série je pro vás ta pravá!

11.03.2023 5 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

K tomuhle není třeba říkat víc něž to, že se Robertovi zase povedla suprová detektivka. Vždycky se těším na jeho styl psaní, protože je lehký a velmi návykový. Skvěle pracuje s napětím a buduje atmosféru. Příběh mě moc bavil. Vyšetřovatelský tým mám už přirostlý k srdíčku, líbí se mi sledovat vývoj životů jeho členů a opravdu doufám, že tohle není naše poslední setkání. Místy opět nechyběl ani humor. Zápletku můžu pochválit, nad vrahem jsem přemýšlela spíše už z nedostatku času a možností. Epilog vypadal slibně, takže věřím, že se snad dočkáme dalších dílů. Jednoznačně doporučuju, pokud hledáte detektivní sérii, která vás bude bavit a vybuduje si k ní vztah.

27.11.2022 4 z 5

Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

Tohle je moje čtvrtá kniha od Collen. A opět jsem spokojená a nemůžu si stěžovat,teda až na vyjímky. Tahle knížka byla opět neskutečně čtivá,ostatně jak už jsme u autorky zvyklí. Když se do příběhu ponoříte,nebudete schopni se zase vynořit. Co se postav týče, Will byl supr a Layken mi přišla fajn,ale je tu ALE. Občas mě totiž svým chováním trochu štvala. Byla mírně hysterická,taky někdy dost paličatá a místy se chovala jako blbka,ale budiž jí odpuštěno, v hlavě jí totiž problesklo a zklidnila se. Jak jsem u autorky zvyklá,oblíbila jsem si i vedlejší postavu,Eddie. Asi všichni víme,že Colleen píše originální příběhy. Tento byl nápaditý tím,že byl prokládán básničkami a na začátku každé kapitoly byly úryvky z písniček,to se mi líbilo. Romantika byla ze začátku sice trochu zbrklá,což jsem se lekla,ale postupem času už tak hezky pomalu plynula. Co ještě musím rozhodně vyzdvihnout, je to,že ač se může zdát,že je to jen obyčejný románek,autorka sem opět nahodila i pár super myšlenek. Například to,že bychom život měli prožít. Všechno si zkusit,posouvat hranice,smát se,brečet,padat, rozdávat pozitivní energii a šířit lásku. A HLAVNĚ bychom toho,co jsme v minulosti udělali,neměli nikdy litovat. Takže to bylo super. Navíc tahle knížka zpracovávala i ztrátu blízké osoby u obou hlavních hrdinů a to,jak se s tím vyrovnávali. Takže pro někoho,kdo tohle prožívá,by to mohla být taková terapie. Poslední mínus téhle knihy bylo pro mě samotné velké ,,tajemství“. Nevadilo mi,že jsem ho odhadla předem,ale to,že se mi zdá,že se tohle s prominutím cpe do každého druhého filmu a knížky a mně to už začíná připadat mírně ohrané,což mě mrzí. Podtrženo, sečteno, se mi ale tahle smutná a milá knížka opět moc líbila!

21.07.2022 4 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Musím vám říct, tohle stálo sakra za to! Autorův styl psaní je neskutečný. Knížka je totiž neskutečně čtivá,návykovější něž kdejaká droga a bez zbytečných omáček! Vážně tady ty stránky jen frčí. Jediný problém jsem měla s tím,že mi přišlo,že autor trochu vynechal popis postav,co se týče vzhledu. Asi chce popustit uzdu naší fantazii? Navíc se nám tady s přítomností prolínají deníkové záznamy z minulosti Opičího vraha, což ještě přispívá k čtivosti, prostě torpédo hadra. Vyšetřovatelský tým mi sedl,nebyl tu žádný namachrovaný hlavní hrdina, naopak tu byl sympaťák,který kupodivu nemá žádnou temnou minulost,ani nezlobí tím,že by neposlouchal svého šéfíka a předpisy pro něj nic neznamenaly. Dále tohle má naprosto skvělou zápletku a originální námět! I když se totiž v deníkových záznamech dovídáme něco o vrahově minulosti, konečné suprové rozřešení najdeme až na samotných posledních stranách. Zvraty tu byly taky a vraha jsem neodhadla. Nechybí tu ani ten správný humor a špičkování mezi kolegy. Musím říct,že u téhle knihy jsem se po delší době i trochu bála, bylo to vážně správně děsivé,jak by měl thriller/detektivka být! Konec byl taky naprostá špička. A i když jsem si myslela, že tahle kniha na to nedosáhne a bude jen další z řady ,,fajn thrillerů", překvapila mě. Byla naprosto skvěle promyšlená, napínavá a komplikovaná tak, jak já to mám ráda!

21.07.2022 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Nad touto knížkou se dá říct, že jsem dlouho váhala. Nebylo to však tím, že by mě nezaujal námět, který je vskutku originální,bála jsem se toho, že se v knížce budou vyskytovat nějaké drsné scény, z anotace to totiž zní celkem děsivě. Každopádně se tak nestalo. Dá se říct, že tahle knížka mě chytla hned od začátku, žrala jsem každé autorovo slovo. I když trošku nevýhodou knížky je malá velikost písma, člověk si rychle zvykne a jede jak fretka. K velké čtivosti opět hodně přispívaly i krátké kapitoly, kvůli kterým se objevil můj potlačovaný handicap,,Ještě jedna kapitola a už jdu vážně spát." S hlavními postavami jsem byla taky hodně spokojená, Holger i Mia mi totiž hodně sedli. Cítím ve vzduchu, že v Sově jim propadnu úplně. Kromě nich však v knize vystupovalo i velké množství dalších postav, což hodnotím jedním velkým plusem! Jednak z nich rozhodně nebylo možné vybrat pachatele a taky na nich Samuel Bjork ukázal, jak přehledně nás i přes ono velké množství postav v příběhu umí zorientovat, já osobně jsem se neztratila ani jednou. No, a úplná bomba byla složitá a naprosto skvělá zápletka. Já totiž říkám, čím složitější tím lepší, ráda se vracím pozpátku v knížce s otevřenou pusou a hledám, co jsem přehlédla. Tohle se totiž vůbec nedalo čekat a rozhodně by mě pachatele nenapadlo označit jako pachatele! Samuel Bjork se tímhle řadí mezi mé oblíbené autory v žánru detektivek.

20.07.2022 5 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Pro upřesnění, hodnotím 4,25*.

Tohle byla skvělá četba. Někomu se sice možná divadelní hry čtou obtížněji, ale mně tenhle styl podání textu nevadí. Příběh je poutavý a zajímavý, dokáže si čtenáře k sobě připoutat. Postavy jsou krásně vykreslené a vy nebudete mít problém s tím je charakterizovat. Děj obsahuje hodně vtipných až absurdních chvil, ale to se mi líbilo. Je tu také zakomponována spousta krásných myšlenek pomocí témat, která se tu rozebírají – lidská povaha, zaslepenost penězi a obecně posedlost hmotnými věcmi (což všichni víme, že není to, o čem život je). Kniha mi přijde stále velmi aktuální a má přesah do dnešní doby. Za mě tedy k maturitě ideální a nezávazného přečtení určitě taky nebudete litovat.

25.02.2022 4 z 5

Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Troufám si říct, že tohle je úplně nejlepší detektivka, kterou jsem od autora četla. Proč to tak nenapíšeš pokaždé, Roberte? Styl psaní byl samozřejmě bombový, stránky mizely pod rukama. Kniha měla ten správný říz, napětí a spád – tohle jsou zkrátka ty body, které vám u každé jeho knihy opakuju. Příběh a sledování vyšetřování mě bavily od začátku do konce. Erika se mi za tu dobu, kterou jsem s ní strávila, už solidně dostala pod kůži a pro její skvělý tým mám slabost. Co mě ale na téhle knize tak moc dostalo? Konečně to bylo zamotané a mělo to geniální zápletku, která mě šokovala (tohle slovo jsem snad o Robertovi ještě nenapsala) a byla jsem z ní totálně nadšená – dokonalost prostě. Vrah mi tedy byl velkým překvapením a jeho motiv mě dostal. Takže tohle šíleně doporučuju a jsem zvědavá, jestli nás čeká další díl s Erikou.

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Robertovy detektivky s Kate u mě zatím bodují a vedou nad autorovou první sérií. Ke stylu psaní a plynutí děje asi nemám úplně co říct. To, co autorovi totiž nikdy nebudu moct upřít, je to, že jeho tempo je naprosto smrtící, protože píše velmi svižně a čtivě – knížku proletíte mrknutím oka. Celý příběh je promyšlený, zajímavý a doprovázený napětím. Neustále si bude udržovat vaši pozornost. Kate mi pro spoustu svých vlastností přirostla k srdci a to samé Tristan, který je přesně ten typ plachého a milého kluka, kterého byste nejradši v objetí schovali před celým světem. Moc se mi líbí taky Robertův smysl pro humor, který je provázaný se všemi jeho knihami. Jsem taky moc spokojená s charakterem hlavního padoucha celé série alias otcem Kateina dítěte. Konec jsem nečekala, vrah napodobitel i jeho motiv (který sem autor konečně byl schopný dát) mě překvapili.

19.11.2021 4 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Zase něčím zvláštní a jiná kniha, ale jen v tom dobrém směru – ostatně jak už jsem si od autora zvykla. Opět je krásně a dojemně napsaná, tohle už mě ale přestalo překvapovat. Ilustrace skvěle doplňovaly příběh. Potýkáme se tu hned s několika tématy a to navzdory krátkému rozsahu – neúprosností času, stářím, nemocemi mozku, loučením se se sebou samým či s někým jiným, strachem ze ztráty vzpomínek, ale taky s tím, že nic není tak hrozné, když na to nejste sami. Věřte mi, že Fredrik vás donutí přemýšlet a já vím už teď, že jsem tuhle knihu nečetla naposledy. Opravdu zvláštní zážitek, který vám doporučuju vyzkoušet.

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Tohle byla šleha. Do autorova stylu psaní jsem se rychle dostala, píše opravdu dobře, čtivě a poutavě, i když tahle kniha neobsahuje zrovna moc přímé řeči. Příběh mě chytil od začátku a vyplivl až na konci, celé to mělo svou jiskru a kouzlo. K postavám se úplně vyjadřovat nebudu, protože jsem tohle dílko vyloženě brala jako vyprávění člověka – žádný z účastníků vás však ani na chvilku nenechá v klidu, to vám zaručuju. Celkově se z Trhliny ještě hodně vzpamatovávám a mám v hlavě následky jako po jedné velké explozi. Nikdy jsem nic takového nečetla, přesto z toho mám vážně skvělé pocity. Autor bravurně vykreslil atmosféru tak, že na vás vyloženě dýchá ze stránek a já můžu s rukou na srdci říct, že jsem ze žádné knihy nebyla ještě tak silně znepokojená. Nemůžu vám ale zároveň tvrdit, že bych se bála, asi vážně potřebuju ještě větší dávku děsu, protože tohle už ji má hodně vysoko. Hrozně mě taky bavil samotný fakt, že pohoří skutečně existuje, pročítala jsem si všechny články o něm i zmizeních tam a koukla na nějaká videa (na všechny tyhle zdroje informací vás odkazuje samotná kniha). Líbily se mi i všechny vstupy a poznámky autora. Pokud bych se měla ještě vyjádřit k samotnému vyprávění muže, co si myslím o jeho reálnosti, jsem na vážkách… Můj názor je ten, že na samotném pohoří určitě něco bude, ale byla bych opatrná s věcmi, ke kterým se už vypravěč uchyloval, aby si vysvětlil určité jevy, protože podle mě na to jde jít logicky. Tohle mi zůstane v hlavě ještě hodně dlouho. Každopádně finálně, pokud to nezažijete, nepochopíte – takže šup do čtení, doporučuju všema deseti!

19.11.2021 4 z 5

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Od téhle knížky jsem čekala hodně, a přesto má očekávání ještě předčila. Autorův styl psaní se mi dostal pod kůži rychlostí blesku, byl opravdu čtivý (až návykový). Příběhu jsem propadla. Pohltil mě téměř okamžitě a vlastně mě ze svých spárů nepustil doteď. Oba kluky jsem si zamilovala je až neskutečné, jakou nesmazatelnou stopu zanechali v mém srdci. Byli perfektně charakterově prokreslení, jejich přirozenost a vzájemná odlišnost jsou tím, co mě dostalo do kolen. Vztah mezi nimi se vyvíjel pomaleji a naprosto uvěřitelně. Já ho stavím mezi jedno z NEJKRÁSNĚJŠÍCH POUT, kterého jsem měla možnost být v knihách svědkem a moc bych si něco takového přála do svého života. Tenhle kousek vás zároveň donutí hodně přemýšlet, je napěchován úžasnými myšlenkami. Rozebírá se tu spoustu témat rodinné vztahy, nezapadání do většinové společnosti, hledání sebe sama, dospívání, LGBT problematika, Aristotele a Danta bych označila jako úplného ždímače emocí. Autor jich ve vás řadu probudí a nezapomene si jich požehnaně vzít. Budete se smát, vztekat, strachovat a brečet a že bylo to poslední na seznamu u mě dosti výrazné, žádných pár slziček. Konec ve mně probudil touhu okamžitě začít číst znovu od začátku. Doporučuju všemi deseti, pokud hledáte tak obyčejnou knihu, která se díky upřímnosti a lásce v ní obsažené stává naprosto neobyčejnou a nezapomenutelnou.

17.03.2023 5 z 5

Místa, kde jsem plakala Místa, kde jsem plakala Holly Bourne

Na rovinu… Před celým světem tady veřejně přiznávám, že čtení téhle knížky mě až fyzicky bolelo. Zároveň ale nemůžu být radši, že se mi zrovna ona dostala do rukou. Autorka má opravdu skvělý styl psaní, díky kterému budete hltat stránku za stránkou. Příběh mě pohltil už od samotné „předmluvy“, svět okolo jako by najednou přestal existovat. K postavám jsem si vytvořila opravdu silný vztah. Cítila jsem se, jako bych byla hlavní hrdinkou, což se mi asi nikdy ještě nestalo. Rozuměla jsem jí a soucítila s ní, nedokážu Amelii nic vyčíst. Reese jsem nenáviděla z celého svého srdce, protože ho vidím jako obyčejného psychopata, kterému nezáleží na ničem jiném kromě sebe. Alfie působil jako jeho úplná protiváha a ukradl si mé srdce. Proč tu ale o téhle knize chci hlavně básnit? Rozebírá neskutečně důležité téma – toxické vztahy. Často si sice ani nemusíme uvědomit, že jsme v nich uvízli, ale je to tak a tenhle kousek vás naprosto perfektně přinutí se nad touto tématikou zamyslet a utřídí vám myšlenky. Já sama jsem si tu vyznačila desítky pasáží, ke kterým se ještě určitě vrátím a k Místům jako celku taky. Musím taky říct, že tenhle příběh je velkou ždímačkou emocí, protože Holly Bourne do toho dala všechno a na oplátku dostala všechno ode mě. Slzy mi tekly ve větších přívalech než voda v Niagarských vodopádech. Konec byl geniální a já jsem za něj upřímně šťastná.

30.09.2022 5 z 5

Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Cilčina cesta. Další neskutečně vydařené dílo od autorky Tatéra z Osvětimi. Autorka má neskutečně úžasný styl psaní i navzdory tomu,jaká témata si vybírá k psaní svých knih. Vážně vás to až neskutečně chytí, budete zapomínat dýchat a taky knížku odkládat, pokud to vůbec zvládnete. Já jsem tam nenašla jedinou chvilku,kdy bych se nudila nebo nějaký dle mého zbytečný moment. Moc se mi líbí ten nápad,že nám Cilka byla představena již v Tatérovi z Osvětimi a nyní jí byla věnována samostatná kniha. Autorka neudělala chybu. Neskutečně taky oceňuju téma a myšlenku knihy. Všichni víme,že jsem milovník 2. světové v literatuře,ale ještě nikdy jsem se v této podobě nesetkala se ztvárněním ruských gulagů, to bylo vážně neskutečně zajímavé. A je to jeden z mnoha důvodů,proč byste do tohohle měli jít. Co víc k tomu jinak říct? Čtení téhle knihy je opět neskutečně silný zážitek. Zase je nám ukazována odvaha,nesobeckost,síla lidí,kteří tuhle krutou dobu nejen přežili,ale určitým způsobem tyto kapitoly svých životů uzavřeli a dokázali jít dál. Nebyli to sice všichni, přesto je ale zapotřebí obdivovat sílu těchto jednotlivců. Dokázali se zamilovat, mít děti,to jen ti ale,kterým to po těchto hrůzách ale nezůstalo znemožněno. To je to, na čem je Tatér i Cilka založena, takže hlavně nečekejte hodně krvavých detailů a hrůz, protože ty nedostanete. Hlavně je ale důležité si hrůzy jak ruských gulagů, tak německých koncentračních táborů připomínat,aby se tohle už NIKDY neopakovalo. Zařiďme, aby ti lidé neumřeli zbytečně.

21.07.2022 4 z 5

Kulti Kulti Mariana Zapata

Setkání s touhle knihou byl asi můj osud. Pro tentokrát nám to hvězdy přály. A já se vážně nenapravitelně zamilovala. Začnu autorčiným stylem psaní. Do toho skočíte totiž jako do rozjetého vlaku a ani se nenadějete a jste v cílové stanici, tedy na konci. Vážně kromě toho,že autorka píše neskutečně čtivě a v ich-formě,celá kniha je prošpikovaná úžasným humorem. Ani nevadí občasné dlouhé kapitoly,prostě letíte! Teď se vrhneme na postavy,ty byly totiž naprosto boží. Sal nebyla žádná ubrečená hrdinka a měla velkou jiskru. A Kulti? To nebyl žádný bad boy a měl už takové nezaměnitelné mužské kouzlo,které na mě prosakovalo ze samotných stránek! A fotbalové prostředí? Někdo si stěžuje,že je ho tam moc. Mně to ale ani za mák nevadilo,bylo to něco nového a mně se to líbilo. Teď jedna naprostá bomba,kterou byla romantická linka. Vážně se mi hrozně moc líbil pomalý vývoj,vychutnávala jsem si ho,žrala jsem ho, to by mě snad ani nenapadlo. Vůbec jsem si užívala každou stránku knihy. A co bylo na té romantické lince nejlepší? Asi ta opravdovost a uvěřitelnost. Na posledních stranách mi knížka až vháněla slzy do očí z toho,jak krásné tam byly pasáže. A závěrem,co bylo nejhorší? To,že to mohlo být ještě delší a nebylo. Co bych chtěla říct závěrem? Kupte si,nebo si půjčte tuhle knížku a přečtěte si ji. Vážně za to stojí a neprohloupíte! Vážně byla BOŽÍ,BOŽÍ a do třetice BOŽÍ – asi bych se měla klidnit.

21.07.2022 5 z 5

Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Co k tomuhle říct? Asi bych začala tím, že jsem se k téhle knížce dostala úplnou náhodou a rozhodně se stala jedním z mých největších objevů. Tahle autorka totiž dokázala skloubit moje dva nejoblíbenější žánry. Romány a detektivky. Objevuje se tu totiž jak detektivní linka, tak i řádná dávka romantiky, takže takový ženský detektivní román. Neuvěřitelně rychle se to čte, stránky mi doslova mizely pod rukama. A hlavní postavy? Ty byly k sežrání, vykreslení jejich charakterů se mi dost líbilo. A kromě originálního příběhu (i když se to z anotace nemusí na první pohled zdát, vážně to není tuctová knížka), je i plná zvratů a má šokující konec. Nic tam není tak, jak se zdá. Ničemu nevěřte. Když už si budete totiž myslet, že víte, kdo chtěl Emory ublížit, určitě se budete mýlit.

20.07.2022 5 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Téhle knížky jsem se popravdě dost bála, všichni na ní pěli takovou chválu, že jsem se bála, že mě zklame. Pro jistotu jsem si tedy koupila jen první díl. Mé obavy se ale naštěstí nenaplnily. Rozhodně totiž stála za to. Je vážně špičkově napsaná, nebudete ji moct odložit. A co se týče postav, ty jsem si při čtení zamilovala, hodně mě bavilo škádlení a jiskření mezi Ellou a Reedem. Líbilo se mi také, že se příběh odehrával na střední škole a vedlejší postavy byly taky hrozně fajn. A co říct k tomu konci? Tím definitivně začala moje posedlost Royaly.

17.07.2022 5 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Já tohohle autora zkrátka miluju, nechám si to klidně vyrazit na čelo a jeho knihy už asi nezvládám hodnotit objektivně. Opět tu máme ten nejdokonalejší a charakteristický styl psaní, který v sobě nosí nepopsatelnou jiskru. Já osobně čím dál více žasnu nad tím s jakou lehkostí, dokonce i humorem, dokáže Fredrik Backman pracovat s ne zrovna úsměvnými věcmi. I v téhle knize, byť je krátká, najdete opět skvělý příběh, který vám něco předá a který stojí za přečtení a nezabere vám ani moc času. Líbily se mi moc i jednoduché ilustrace, které ho doprovázely. A i když tohle může na někoho působit jako sentimentální čtení hrající na city, u mě to tu vlhkost v očích prostě vyvolalo. Kniha je taky nabitá neskutečnými myšlenkami a tématy, která s vámi pohnou – jako třeba neúprosnost času, životní volby, oběti pro druhé, strach ze smrti,… Na tohohle autora (čtěte mého miláčka) zkrátka vsadím boty a věřte mi, že on sakra dobře umí. Jak jinak vám to mám už taky říct než svým rozplýváním se u každé jeho knihy? Nebuďte hloupí a prostě ho čtěte.

20.11.2021 4 z 5