bukiet bukiet komentáře u knih

Dětství ve Slezsku Dětství ve Slezsku Ilja Hurník

Je to kraj i mého dětství, jen prožitého o mnoho mnoho let později. A jako Slezan rodem panu autorovi děkuji nejen za všechny jeho noty, ale i za písmenka, kterými nás potěšil.

19.03.2013 5 z 5

Nasreddinova dobrodružství Nasreddinova dobrodružství Leonid Vasiljevič Solovjov

Nasreddina miluji. Poprvé jsem se s ním setkal v komiksové podobě, snad ve Čtyřlístku a ten komiks vycházel právě ze Solovjovovy knihy. Později jsem tuto knihu získal a na dlouhá léta se mi stala zimním společníkem. Několik let po sobě jsem ji pravidelně četl v období kolem Vánoc. Nevím proč? Ale tuším, že Vánoce nevánoce, brzy Hodžu zase potkám i s jeho oslíkem.

Baron Prášil Baron Prášil Gottfried August Bürger

Nejlepší prášilovské vyprávění, protože to pravé od Mat... A k tomu skvělý výtvarný doprovod od Gustava Doré.

50 slavných oper 50 slavných oper Eva Vítová

Rychlý vhled do problematiky nejznámějších operních kusů.

Oxfordský slovník opery Oxfordský slovník opery John Warrack

Ona se asi encyklopedie, či slovník, přečíst nedá, ale dá se říci, že s ní často pracuji.

Sen v červeném domě III Sen v červeném domě III Süe-čchin Cchao

Posledních 40 kapitol velkolepého románu, které, jak se tvrdilo, už nejsou z pera mistra Cchao Süe-čchina (tady uváděného v transkripci Xueqin Cao). Ale pokud lze občas věřit Wikipedii, tak už je všechno jinak a Cchao Süe-čchin je autorem všech 120 kapitol.

Sen v červeném domě II Sen v červeném domě II Süe-čchin Cchao

Asi stejný komentář, jako u prvního dílu. Pokud jste se začetli, vydržte a budete odměněni.

Sen v červeném domě I Sen v červeném domě I Süe-čchin Cchao

Srdeční záležitost. Když si vzpomenu, jak jsem v Galsworthyho Sáze rodu Forsytů tápal v první kapitole mezi všemi těmi postavami...
V tomto románu vystupuje přes 400 postav a většina se jmenuje nějak tak jako Tia. Ale po chvíli si uděláte pořádek a pak se to čte jedna báseň. Vlastně jako takový dlouhý TV seriál. Ale chytřejší. A je v tom vše, láska, politika, detektivka, horor, komedie. A navíc úžasný vhled do nám poněkud cizí kultury.

Ohněm a mečem Ohněm a mečem Henryk Sienkiewicz

Kterak Poláci prohráli boj o Ukrajinu a přišli o ni. A stejně ještě byli hrdinové. A milovníci, oczywiscie.
Edit: Po létech se znovu navracím na Ukrajinu, v současnosti sužovanou nesmyslnou válkou a vychutnávám si první část Sienkiewiczovy historické trilogie v originále v podobě audioknihy v podání fenomenálního Gregorza Maleckiego.

19.03.2013 4 z 5

Žid Süss Žid Süss Lion Feuchtwanger

Nemyslím, že je kniha protižidovská. A nacistickou ideologií byla spíše zneužita ve své goebbelsovské filmové podobě. Překroutit lze vše.

19.03.2013 4 z 5

Doktor Živago Doktor Živago Boris Leonidovič Pasternak

Úžasná kniha. Nesnadné čtivo, ale jak už to bývá, právě proto ve vás zůstane. A k četbě si pusťte filmovou hudbu, kterou složil Maurice Jarre. Nemá to chybu.

Kalevala Kalevala Elias Lönnrot

Jsem asi blázen, ale celou knihu jsem si kdysi přečetl nahlas. Nádherné zpěvy. Krásný překlad.

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Knihu jsem četl kdysi, po té, co jsem v divadle viděl dramatizaci Christophera Hamptona. Mnohokrát. Tedy mnohokrát jsem ji viděl. Knihu jsem četl zatím jen jednou, ale vím, že se k ní ještě vrátím. Je to silnější než já. Viděl jsem i některá filmová zpracování. Potom znovu divadelní verzi a příběh a skvělé postavy mne neustále baví. Je to silnější než já.

Potom Potom Melvin Jules Bukiet

S černým humorem o tom, že nic není jen bílé a jen černé. Pokud máte rádi romány s poválečnou tématikou, eventuálně s tématikou židovskou, tohle je dobrá volba.

18.03.2013 5 z 5

Příběhy, pověsti a pohádky paní Hudby Příběhy, pověsti a pohádky paní Hudby Anna Hostomská

Pokud máte záměr vychovat z vašeho dítěte něco víc než jen konzumenta povrchního umění, zkuste mu pomocí této knihy přiblížit kouzelný svět operních příběhů. No a pak si spolu pusťte třeba nějakou operu na CD, nebo, ještě lépe, navštivte nějaké operní divadlo. A třeba se vám váš potomek zamiluje na celý život, jako se to stalo i mně osobně.

18.03.2013 5 z 5

Kouzelný svět. Vyprávění o světové opeře Kouzelný svět. Vyprávění o světové opeře Anna Hostomská

Milujete operu? A chcete se s ní více seznámit, či se v ní lépe vyznat? Pak doporučuji tuto úžasnou knihu. Objevíte vskutku kouzelný svět, plný úžasných příběhů a fascinující hudby. Dějiny opery podané s láskou.

Opera: průvodce operní tvorbou Opera: průvodce operní tvorbou Anna Hostomská

Tak tato kniha je základem pro každého, kdo miluje operu, nebo s ní nějak spolupracuje. Není sice vyčerpávající, ale to snad ani nemůže být, vzhledem k době vzniku. Pokud ovšem potřebujete informaci o ději nějaké konkrétní opery, není lepší volba než tato kniha. Paní Hostomská umí vyprávět.

Vousy na mašličku Vousy na mašličku Jošitomo Imae

Tohle je moje citovka. Knihu jsem kdysi, kdysi hodně dávno, dostal od starší sestry k Vánocům a myslím, že díky ní mám tak rád japonskou kulturu.

17.03.2013 5 z 5

Krysa z nerez oceli Krysa z nerez oceli Harry Harrison

Zábavná kniha - hra (gamebook) ze světa Jima diGrize, plná vtipných hlášek a mnoha neskutečných setkání.

17.03.2013 4 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Čím jsem starší, tím více bych uvítal existenci Bosseho vynálezu kopce, na který by se vždy chodilo z kopce.

16.03.2013 5 z 5