cérka cérka komentáře u knih

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Skvělé, naprosto skvělé! Já se celou dobu tak dobře bavila, smála a těšila se na každičkou túru, cestu či pouť, která mě na mé cestě životem čeká. Nebudu zastírat, cestu do Santiaga máme doma také v plánu, jen pochybuji, že ji ujdu s takovým nadšením a elánem jako Ladislav ;). Po přečtení této knihy mě ovšem úplně svědí šlapky a vyrazila bych hned.
Obdivuji všechny, kteří dokáží dát v práci výpověď a cestu si užít, opravdu užít!

V celé knize je spousta úžasných pravd, citátu, názorů či vhledů do života. Já si zapamatovala jeden a od té doby jej používám denně ;)
"Já v něm to dobro vidím. Je hluboko, ale je tam!" :) :) :) DĚKUJU!

Doporučuji!

24.01.2024 5 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Říci o této knize, že je krásná, díky danému tématu nelze, ale...
Je výborně napsaná! Ano, je strašně smutná a temná až deprimující, ale zároveň (překvapivě) zábavná. Moc mě bavil onen "Vychcanův topolovskej dialekt", jak již zmiňuje ve svém komentáři @bacouch. Prostě ta chybějící přímá řeč má něco do sebe.
Snad už se autorka vypsala ze všech svých smutků, protože další, ještě více hluboká a deprimující kniha už by mě rozervala na kusy.

06.06.2023 5 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Audiokniha

Jsem na konci knihy a musím uznat, že to bylo výborné!
Zápletka, děj, styl vyprávění a samotné rozuzlení, tady prostě není co vytknout. Vynikající špionážní triller, který vás nepustí. Manželovi již leží na nočním stolku a doporučuji i všem ostatním. Nenechte se odradit "tlustou bichlí", 700 str. se opravdu pronese, ale číst se dá i v sedě :)

Já knihu četla ušima a byla to skvělá volba. Martin Stránský knihu dokonale načetl. Přiznám se, že z třicetihodinové nahrávky se pro mě stala minimálně dvojnásobně dlouhá záležitost, neboť jsem u knihy, večer co večer usínala :)

08.02.2023 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Audiokniha

Je to už pár let kdy jsem četla, na doporučení kolegyně, knihu Rybí krev a byla jí naprosto uchvácena. Další titul, Dešťová hůl, už u mě takové nadšení nevyvolal, nedokázala jsem se sžít s hlavními postavami. K uzavření trilogie mi zbývala už jen jedna kniha, Selský baroko. Trvalo to, ale konečně mohu i tuto knihu zařadit do přečtených.

Ve své době musela kniha působit na čtenáře jako zjevení a vůbec se nedivím její velké popularitě. Pan Hájíček se pustil do ožehavého, ale v té době velmi žádaného tématu. Dnes už se na kolektivizaci vesnice v padesátých letech minulého století dívám trochu jinak. Něco jsem načetla, něco se dozvěděla od pamětníků a některé "dozvuky" jsem stihla i zažít. Samotný příběh je zasazen do Jižních Čech, kde byla situace jiná než na Valašsku. Tady u nás hold taková bonita půdy a výnosy ze sklizně nikdy nebyly.
Nicméně v knize je spousta krásných myšlenek i postřehů, děj má spád a je uvěřitelný.
Kniha se dobře poslouchala a docela mě i bavila. Jelikož příběh opravdu gradoval, tak i já s velkou netrpělivostí očekávala závěr.
Nakonec tedy hodnotím čtyřmi hvězdičkami (před lety by to asi bylo o hvězdičku víc).

24.06.2022 4 z 5

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

A já se ptám. Jak je to možné? Proč mi byla tato kniha doposud zatajena? Kdepak jsi byl milý Ježíšku celá ta léta? To jsou pořád měkké dárky a pak to tak dopadá :) :) :).
Skvělé!!! Já se tak dobře bavila!!! Celičkou dobu jsem myslela na svou babičku. Tato knížka by ji nesmírně potěšila. Asi bychom se u ní dojímaly spolu.
Knihu jsem poslouchala ve skvělém podání Kláry Sedláčkové-Ottové. Už navždy bude na mě Anne promlouvat tímto hlasem :). Doporučuji všemi dvaceti! Skvělé!

10.11.2021 5 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Neuvěřitelné se stalo skutečností a já jsem na konci knihy. Říci o této knize, že je krásná a bavila mě, by bylo lží. Kniha se mi četla hrozně a sama jsem nevěřila, že ji dočtu (zatím největší osobní oběť v rámci čtenářské výzvy 2021: Kniha jež byla v některé zemi zakázána).

Čína je obrovská země kde na jedinci nikdy nezáleželo a nezáleží dodnes. Ovšem taková obrovská genocida a teror, který provází její obyvatele je neuvěřitelná, nepochopitelná a naprosto šílená.

Přiznám se, čekala jsem trochu jiný styl i formu vyprávění, ale i tak jsem naprosto ohromena nebo spíš ochromena.

22.04.2021 5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Čtivé, pravdivé, ale ničím výjimečné. Děj byl celkem předvídatelný a konec příběhu nedotažený.
Přečetla jsem celkem rychle, splnila bodík do Čtenářské výzvy, ale to je asi tak všechno.

02.03.2021 3 z 5

Manželské zrcadlo Manželské zrcadlo Vlastimil Vondruška

Tak opět jedna "vondrušovka" a já zase podlehla :) a k tomu ještě první přečtená kniha roku 2021!
Kniha se mi velmi dobře četla, děj má spád a nikdo z hrdinů mi svým chováním nebyl nesympatický.
Už totiž v této sérii nehledám logiku, posloupnost ani historii, jen oddech a relax, hold složenky se platit musí, jak už tady někdo poznamenal :)

03.01.2021 4 z 5

Cesty rytířů Cesty rytířů František Niedl

(Spoiler)
Má poslední přečtená kniha roku 2020 a zřejmě i závěr celé série.
Sama jsem nevěřila, že ji nakonec tak rychle přečtu. První třetina hodně drhla, asi záporná role Elišky Rejčky, či smrt manželky a popis útrap kralevice Václava zavinili mou "nechuť" k pokračování. Zrady, nečestného boje a smrti je v tomto díle požehnaně. Naštěstí zaválo čerstvé povětří z Vřesova a spolu s ním i rodinné pouto, přátelství a radost ze života.
Sama nevím kdo víc mi bude chybět, Čeněk, Beneš, Wolfram, či Fratello? Asi všichni i s "pfateli, ktefí pfišli pfolít krev za svého kfale".

30.12.2020 5 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Mnohem poutavější a zajímavější čtení než tomu bylo u prvního dílu. Celkem častá změna prostředí, setkání s Hynkem Tasem z Boru a neotřelé řešení „krizových“ situací mě hodně bavilo. Skvělé pokračování!!! Jaké štěstí, že už mám doma další díl, neboť tento jsem slupla jako malinu.

10.05.2020 5 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Pořád ještě dokážu sama sebe překvapit :), ale já si prostě tuto knihu parádně užila. Vůbec jsem to nečekala a trochu se po předešlých zklamáních další "harhloviny" bála.
Příběh tří spolužaček, které se staly postupem let nerozlučnými kamarádkami mě fakt bavil. Pouhý týden života zde vydá na 448 stran a je neskutečná nálož osobních pocitů, drsné reality i milého souznění. Nechápu jak se dokáže chlap tak vcítit do ženské duše !
Moc se mi líbilo propojení s hrdiny knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel.
No a příběh s králíčkem mě fakt dostal :)

Dávám palec nahoru a doporučuji. Tato kniha se opravdu povedla a řadím ji mezi nejlepší (po prvotině).

26.02.2024 5 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Prostě opět je to perfektní!!!
Určitě tady nebudu jediná, kdo se přizná, že s velkou netrpělivostí očekává každou knihu z pera pana Moravce. Ten chlap má prostě dar, obrovský dar! A nezklamal ;) Laťku drží pořád proklatě vysoko, zase se tomu nedá nic vytknout. Děkuji!

Ve svém životě, jsem už pár andělů strážných potkala. Díky Bohu, že takových "Marků Dvořáků" pracuje v našem zdravotnictví víc. A všichni jsou to obrovští srdcaři/řky, sympaťáci/čky a lidé na svém místě. Moc Vám všem děkuji!

Malá osobní vsuvka:
Obzvláště mladé medičce, která před 26 lety, jako jediná (a to čerstvě vystudovaná) poznala u mého manžela prasklou aortu. Dokázala mu přes všechny komplikace sehnat vrtulník a v tým lékařů, kteří dokázali velký zázrak. A pak, jak už to tak v pohádkách bývá, se po ní slehla zem.

06.01.2024 5 z 5

Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Renata Kalenská

Děkuju!
Děkuji autorce za svůj příběh, za inspiraci, za tuto knihu!
Děkuji lékaři Jiřímu Froňkovi, že to nikdy nevzdal a je tady pro nás!
Děkuji všem lékařům, kteří svou práci vykonávají s láskou, citem, vervou, duší a věnují svůj život druhým.
Děkuji jejich rodinám.
Děkuji zdravotním sestrám a bratrům.
DĚKUJI VŠEM DÁRCŮM, bez vás by to nešlo!

Tato kniha mě vnitřně velmi zasáhla. Mám kolem sebe neustále kupu lidí, kteří si neustále a pořád na něco stěžují a přitom jsou tak bohatí!
Stále ještě máme jednu z nejlepších zdravotních péči ve světě a spoustu laskavých lidí, kteří mnohdy naprosto nezištně a zdarma pomáhají nemocným, přestárlým a všem potřebným. Jenomže náš národ je přeborníkem ve stěžování si. Až pak jednoho dne přijde vteřina a všechno, hlavně vaše hodnoty jsou najednou úplně někde jinde.

Život a zdraví je největší dar !!!
Pokud k tomu máte ještě někoho vám blízkého, jste nejbohatší na světě!

21.11.2023 5 z 5

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Příjemné překvapení!
Jsem moc ráda, že se začínají objevovat knihy, které začínají popisovat a uchovávat Československo historii konce 20. století. Konečně žádný holocaust a válečné hrůzy, i když ty poválečné se jim v mnohém vyrovnají.
Příběh je velmi čtivý, zajímavý a někdy i hodně bolavý, ale moc mě bavil a nebýt neuvěřitelného happyendu na závěr knihy, tak přísahám, že se skutečně stal.
Snažila jsem se najít si nějaké informace o autorovi a zatím nic, ani umělá inteligence si zatím nic nevymyslela. Docela by mě totiž zajímalo, co autora inspirovalo k napsání tak sugestivního příběhu s neskutečně dobře propracovanými popisy jednotlivých míst. Luhačovice a Zlín (Gottwaldov) jsou pevnou součástí mého života, takže opravdu vím co říkám.
Doporučuji!

07.05.2023 5 z 5

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Celkem by mě zajímal důvod, či spouštěcí mechanismus, který zaviní, že se vždy, téměř ve stejný čas, sejde více knih od různých autorů s totožnou tématikou. Jak by řekl klasik, nu což, aspoň máme s čím srovnávat. Já začnu chválou. Grafická úprava knihy se povedla na jedničku, tady tleskám ;) Pokud by fotografie byly doplněny i popisky nebylo by co vytknout. Také kratší kapitoly a rozdělení textu do více částí dle období mi udělalo radost.
Hvězdičku však ubírám, neboť po jazykové a vypravěčské stránce je, dle mého názoru, autorka ještě o pár stupínků níže než paní Lednická, Morštajnová či Jakuba Katalpa.

05.01.2023 4 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Nebylo to pro mne lehké čtení a ani nemůžu říct, že je to krásná kniha. Je ovšem velmi dobře napsaná.
Autorce se podařilo mě až nezdravě vtáhnout do děje. Prožila jsem dva velmi smutné, bolavé a depresivní večery.
Silný příběh protkaný velkou nadějí a tu si také z této knihy odnáším.

01.12.2022 4 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Já se tak skvěle bavím! Nikdy, vůbec nikdy by mě nenapadlo, že mě bude sága o Zaklínači až tak moc bavit. Navíc ještě v audio podobě. Já, milovník a zastánce papírových knih, knihovnice tělem i duší, jsem ztracena. V poslední době nevycházím bez sluchátek a má komunikace s okolím klesla na minimum. Momentálně žiju s Geraltem , Mirvou, Cahirem .... :). Je to pohádka pro dospělé, ale má fantasie jede po letech na plné obrátky a obě si to moc užíváme.

14.12.2021 5 z 5

Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Kniha se mi nehodnotí lehce, dokonce jsem si nechala časový odstup a doufala ve spásnou myšlenku. Když tak přemýšlím, uvědomuji si, že ve spásu jsem doufala už při samotné četbě. Nemohla jsem se začíst a to až do samotného konce, takže spása je to slovo, které si vybavím při pohledu na tuto knihu.
Ve spásu zřejmě doufala i samotná autorka neboť vynechala tolik podstatných věcí, že se pro mne kniha stala téměř nečitelnou, proto velmi váhám zda dvě či tři hvězdičky. Nakonec slabá trojka a to asi nadržuju.
Většinu postav jsem neměla šanci poznat, kdo byl Ernst? Co se stalo s Richardem?
Omlouvám se, ale já jsem tak šťastná, že už je kniha za mnou, že se mi ani nechce pitvat její slabé stránky.
Přitom tak miluji historii a o paní baronce a celé rodině Battagli bych si moc ráda něco přečetla. Škoda, tady jdu zřejmě proti proudu.

22.08.2021 3 z 5

Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Jana Poncarová

Nejkrásnější a opravdu výstižné komentáře mě napadají vždy a zásadně před spaním, jenže já už nemám sílu si je zapsat :).

Jelikož je to už má třetí přečtená kniha od této autorky, mám již celkem jasnou představu o její tvorbě, stylu, formě….., a asi už dopředu vím, co mohu čekat. Nejinak tomu bylo i zde. Ano, velice ráda si přečtu i další knihy, které snad autorka napíše. Není to špatné, není to ani úplně výborné…., ale určitě se to dá číst opakovaně a třeba si i člověk vytvoří lepší vztah s hrdinkami a pochopí, co zůstalo nepochopeno.
Prozatím je pro mě celá tvorba zastřena jakoby mlhou, či jemným oparem. Příběh opět nemá ten drive, který bych čekala. Místy to hodně drhne a místy jsou skoky v ději a čase příliš velké. Mám prostě raději akčnější a průbojnější hrdinky, i když Alžběta se o to během života aspoň pokouší. Také bych uvítala více informací o jednotlivých postavách. Nina pro mne zůstává záhadou. Myslím, že se příběhem mohla jen mihnout a vyprávění mohlo zůstat jen na Alžbětě, ale to by byla asi jiná kniha.

Paní Poncarovou určitě řadím mezi nadějné a zajímavé české spisovatelky. Její tvorba není tuctová a stojí za podporu. Takže držím pěstičky a jen tak dál ;)

11.01.2021 4 z 5

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

96% při 148 hodnoceních asi mluví za vše. Autorce se podařilo velmi dobře vystihnout uvažování a charaktery lidí na vesnici. Určitě to není úplně lehké čtení, ale kniha má obrovskou hloubku a její poselství je nadčasové. Obyčejné lidské štěstí jde hold velmi často ruku v ruce s lidským utrpením, ale rodinná sounáležitost je nejvíc.

07.11.2023 5 z 5