cori cori komentáře u knih

Mlok 2018 Mlok 2018 * antologie

Sbírka fantasy povídek, pouze dvě jsou trochu sci-fi. Nejvíc mě zaujala povídka Andělé, jehly a desetníky ani novela nebyla špatná. Viz komentáře u jednotlivých povídek.

20.07.2019 3 z 5

Inferium Inferium Roman Bureš

Dost děsivá představa pekla. Vyhrají pekelní démoni nebo jednotky SS-Waffen? Ráda bych se dozvěděla něco víc z minulosti Rónana.

13.07.2019 3 z 5

Má chudinka Jane Má chudinka Jane Cynthia Hand

Originální převyprávění románu Jana Eyrová, v němž hraje velkou roli Společnost pro přemisťování vzpurných duchů, se odehrává roku 1835 a přináší plno humoru a zajímavostí ze života Charlotte Brönteové a její rodiny. Vadilo mi jediné a to, jakou roli hrál Arthur Wellesley, vévoda z Wellingtonu.
Zajímalo by mě, zda je tato hláška na straně 110 dílem autorek nebo překladatelky: "Prý se musíme především postarat o naše děti a starší bližní, abychom na ně nemuseli sbírat korkové zátky."

11.07.2019 3 z 5

Léta s Hubertem Léta s Hubertem Táňa Kubátová

Nenáročné dívčí čtení ve formě deníku přináší milostné a studijní peripetie vysokoškolačky Míši v letech 1979 až 1985. Oním Hubertem v názvu knihy je socha sv. Huberta ve stejnojmenné kapli v lednicko-valtickém areálu, za níž Míši pravidelně vyrážela na podpultovém jízdním kole zn. Favorit.

07.07.2019 3 z 5

Pomsta synů Pomsta synů Lasse Holm

Celkem zajímavé zpracování legend o Ragnarovi a jeho synech. Hlavní hrdina Rolf pátrá po vrahovi a přitom rozplétá síť intrik Ivara Beznohého a saského krále Osbertha. Zaujala mě postava štítonošky Ylvy, škoda, že se čtenář nic o její minulosti nedozvěděl. Snad v příštím díle.

06.07.2019 3 z 5

Verschluss: Příběhy z alternativního Československa Verschluss: Příběhy z alternativního Československa Karel Drexler

Sbírka povídek fiktivního autora zachycuje střípky z dějin alternativního Československa, které se sice vyhnulo nacistické a komunistické totalitě, ale za cenu naprosté izolace a nastolení vlastní totality, která využívá psychicky nadané jedince zvané pulsary. Kniha obsahuje pět povídek Stíny nad Prahou, Dým nad Mnichovem, Král komiků, Opušťák a Hlasy nad Berlínem.
Nejvíc mě zaujala povídka Opušťák ze života pohraniční stráže a jejich vyšlechtěných lupů (kříženců vlků, psů a hyen - mentálně ovládaných psovody). U některých povídek jsem nějak nepochopila pointu.

03.07.2019 3 z 5

Konečná stanice Bagdád Konečná stanice Bagdád Andy McNab (p)

Jako první jsem viděla filmové zpracování, ale musím napsat, že kniha je, co se týká popisu mučení a týrání zajatců, mnohem drsnější. Zaujaly mě myšlenkové pochody zajatého Andyho a jeho radost z každé maličkosti, která oddálila další mučení nebo přinesla pěknou vzpomínku.

01.07.2019 3 z 5

Můj rok 1978 Můj rok 1978 Martin Ježek

Kniha je tematicky rozdělena na kapitoly věnované kultuře, jídlu, módě, společnosti, dopravě a cestování, vědě a technice, sportu, krimi, humoru. Nechybí kalendárium, závěr knihy tvoří vzpomínky lidí narozených v roce 1978 na rok 1996.
Na straně 190 není na fotografii prezident Konfederace Jefferson Davis (to pozná i laik podle čepice, kterou má na fotce).
Jazykové koutky bych vynechala a nahradila je větším množstvím dobových anekdot či kreslených vtipů.

30.06.2019 3 z 5

Zavolejte sestřičky Zavolejte sestřičky Jennifer Worth

Zajímavé čtení o drsném životě v chudinských čtvrtích poválečného Londýna z pohledu porodní asistentky.

25.06.2019 3 z 5

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Dobrý rozjezd, nastínění zápletky, tým, který rozplétá záhadu, neznámý nepřítel ale co ten useknutý konec? Nepochopila jsem, proč napadli oba týmy? Co na té planetě bylo tak vzácného?
Natěšená nadšenými recenzemi jsem zažila zklamání.

21.06.2019 3 z 5

Lord John a skotský vězeň Lord John a skotský vězeň Diana Gabaldon

Tentokrát lord John stráví skoro celou knihu po boku Jamieho, se kterým v Irsku pátrá po jakobitských spiklencích. Autorka opět rozehrává akční příběh se spiklenci, vraždou, útěkem z vězení, soubojem, záchranou ženy v nesnázích a dalšími "lahůdkami" (sex mezi muži).
Jamie se sbližuje se svým synem, Halova Minnie odhaluje něco ze své minulosti.
Vadily mně gramatické chyby, kdy se asi desetkrát u příjmení a jmen objevila malá písmena (paříž, john grey,...).

19.06.2019 3 z 5

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Elena Favilli

Kniha přináší 100 příběhů významných a v uvozovkách významných žen, které jsou zestručněné na jednu stránku. U partyzánek a odbojářek se ale nepíše, že byly popraveny nebo zabity v boji. Uvítala bych méně osobností ale s podrobnějším životopisem. Znala jsem 27 zde uváděných žen. Italské autorky, žijící v USA, vybíraly hlavně z agloamerického okruhu. Máme zde 28 příběhů z Evropy (9x VB, 7x Itálie) a 30 příběhů z USA. Ostatní jsou z Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Chybí mi zde například Marie Terezie nebo Anne Franková. Ty jsou podle významnější, než třeba tatérka nebo transgenderová žákyně základní školy či módní návrhářka, která do USA přivezla první pandu.
Co se týká povolání, jsou zde sportovkyně, spisovatelky, malířky, vládkyně, válečnice, političky, zpěvačky, vědkyně, doktorky i aktivistky (celkem 9 x).
Naštěstí jsem měla knihu půjčenou z knihovnu. Rozhodně ji dětem kupovat nebudu.

18.06.2019 2 z 5

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Maggie a Lara dvě švagrové postupně odkrývají rodinné tajemství týkající se jejich mužů a zesnulé první manželky jednoho z nich. Autorka kromě nevěry přihodila i domácí násilí, vztah macechy s vyvdanou dcerou, otce s Aizhamerem a nesnesitelnou tchýni. Happyendový konec mění vše v pohádku. "A žili šťastně až do smrti."

15.06.2019 3 z 5

Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Knihou jsem se poctivě prokousala. Autorka složila pestrou mozaiku různých lidských povah a osudů pod zdánlivě idylickou fasádou malého anglického městečka. Nechybí zde týrané a zneužívané děti, indická menšina, psychicky nemocný člověk, drogově závislí, puberťáci, oběť šikany, sebepoškozovači, snobové i lesba. Chybí jen český Rom a afroamerický vozíčkář. Po složitějším úvodu, kdy se se nové a nové figury střídají jak na běžícím páse, jsem se konečně začetla. Happyend se naštěstí nekoná.

11.06.2019 3 z 5

Zemřít s přílivem Zemřít s přílivem Karen Harper

Když přistoupíme na myšlenku, že královna Alžběta se nechávala zastupovat svou bylinkářkou, aby ona sama mohla bez povšimnutí opouštět palác a hrát si na detektiva, čeká nás nenáročná historická detektivka. Alžbětě opět neznámí spiklenci usilují o život.

01.06.2019 3 z 5

Hřbitov nevěst Hřbitov nevěst Tomáš Boukal

Zajímavé prostředí (krásná příroda x lidská civilizace v troskách a v lihu). Hlavní hrdina se na první pohled zamiluje do ženy, která je jediná široko daleko mladá, krásná a nechlastá, a pátrá po její zmizelé sestře. Očekávala jsem nějaký wow konec, s vysvětlením, proč ti záporáci vraždili ženy i děti, ale ten se nekonal.
Na youtubu jsem si pustila i soundrack ke knize (hudba dobrá, ale zpěv o level níž)

31.05.2019 3 z 5

Pomsta Pomsta Lee Child

Reachera opět povolá armáda, aby pátral po atentátníkovi. Doprovod mu dělá sličná agentka, o generaci mladší, tudíž se tentokrát sex nekoná. Čekala jsem na nějaké velké rozuzlení, ale nakonec z toho vypadla promoakce jako z finstrálu.

26.05.2019 3 z 5

Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Autorka zpracovala téma z temné kapitoly amerických dějin, kdy byly chudým "nepřizpůsobivým" rodinám odebírány bílé děti (černých se to netýkalo), aby je bohatí a vlivní mohli za velký peníz adoptovat. Vzpomínky Rill z rodiny říčních nomádů mě zaujaly víc než pátrání senátorovy dcery.

22.05.2019 3 z 5

Hádanky a hlavolamy Leonarda da Vinci Hádanky a hlavolamy Leonarda da Vinci Richard Wolfrik Galland

Kniha je rozdělena podle obtížnosti do 4 oddílů: úkoly pro novice (34), učedníky (34), tovaryše (33) a mistry (35).
Úkoly jsou matematické i logické (doplň chybějící symbol, číselnou řadu, ...) i postřehové (najdi chybějící výřez z Leonardova obrazu). Nechybí ani sudoku (Leonardo-ku 12x).
Na ukrácení dlouhé chvíle ideální.

16.05.2019 3 z 5

Spříznění Spříznění Steve Robinson

Tayte konečně vypátral své kořeny, pro změnu se svou parťačkou rozvířil vlny v Mnichově, aby zjistil, že největší záporák nacistická zrůda - vyvraždil skoro všechny jeho příbuzné. Jako v předešlých dílech otázky, pronásledování, bádání, naháněčky, výhrůžky a závěrečné odhalení face to face.

15.05.2019 3 z 5