corvo komentáře u knih
Mokele Mbembe - dinosaurus ze střední Afriky - jemuž je v této knize věnována samostatná kapitola, v mém životě znamenal první setkání s kryptozologií. Kdysi jsem o něm četl zajímavý článek v časopisu Květy a skutečně jsem věřil, že existuje. K odhalení jeho existence bylo podniknuto několik dobrodružných vědeckých výprav. Možná, že dinosaurus mokele vyhynul teprve v nedávné době, ale mým přáním je, aby jeho životaschopná populace v bažinatých pralesích řeky Kongo dosud přežívala.
Když Umberto Eco nedávno zemřel, tak jsem knihu zrovna četl. Zvláštní okolnost. Průběh záhadných vražd a jejich vyšetřování je umně zpracováno, i když je prokládáno méně napínavými a zdlouhavějšími dialogy a úvahami (dle mého vkusu). Ale i tyto čtenářsky složitější záležitosti jsou neodmyslitelnou součástí příběhu a výstižně zachycují život, myšlenky a pocity mnichů hříšného opatství. Sympatická postava je herbarista Severin a nesympatický knihovník Malachiáš. Detektivní pátrání po pachateli je plné logických souvislostí a pozorný čtenář je schopen vydedukovat a odhalit hlavního strůjce a neznaboha, jehož duše propadla nejtěžšímu smrtelnému hříchu a musela dostát svého ďábelského plánu. Závěrečné kapitoly s tragickým rozuzlením jsou jednou velkou apokalypsou, jež přinesla více obětí, než bylo plánováno, a mohla být ještě včas odvrácena. Ale právě proto, že se tak nestalo, učinilo tento román nezapomenutelným.
Toto dílo je zde přiřazeno k RNDr. Karlu Kubátovi, ale patří k jinému autorovi. Autorem knihy Sladký život je MUDr. Karel Kubát.
Indie bohužel není taková safari jízda jako Afrika. Autor formou osobních zážitků vypráví přhody se zvířaty i bez nich z indického subkontinentu. Podstatnou část věnuje geologickému vývoji a historii Indie, náboženství a kultuře Indů. Závěrečné kapitoly se zabývají biologií a ochranou velkých indických savců. Mé srdce by více potěšilo, kdyby obsah knihy byl ve stejném stylu a uspořádání jako Afrika, ráj a peklo a život a smrt zvířat s popisem ekosystémů a rozsáhlejším přehledem fauny této části světa.
Duben už odešel, ale jeho odkaz mládí ve mně stále zůstává a až se znovu narodím, tak duben zase přijde. Svěží jarní březinou poběžím slunci vstříc jak Lubor Klement s Vojtou Řezinou. Rozhlédnu se na vršku, v místech, kde korunami stromů vítr zaduje, surovec Draňák jednou slízne přes držku a prasák Ekrt těžce zkrachuje. Bedna kdesi z hlubin minulosti povstane a čerstvý vánek vůni jara do tříd zavane.
Kniha o první partě skautů, kteří byli předchůdci a jacísi zakladatelé skautství. Tohle byli ti správní dobrodruzi, kteří do táboření a životě v přírodě plném bezstarostných her, jenž obnášel i různé překážky a naučil je práci, poctivosti, hrdosrti a odvaze, vložili své srdce. Kdo splní 13 bobříků, ten je schopen překonat sám sebe, což je pro mnohé z nás velkým životním problémem. Zdolal jsem jich 6, tak mám ještě do konce života co dělat.
V knize je hlavně popsáno 10 druhů největších brouků světa, což samozřejmě nevylučuje, že jsou i nejkrásnější.
Skvělá série o přírodě všech světadílů (kromě samostatně zpracované Antarktidy). Různí autoři v ní popisují biomy a biogeografické oblasti Země, klima, vývoj kontinentů, faunu, flóru i skutečnost, jak krajinu ovlivňuje a přetváří člověk z hlediska historického až po současnost. Nechybí ani různá škála doplňujících fotografií. Pro všechny nadšené přírodovědce povinná četba.
Vlastním tuto zkomiksovanou Foglarovku v podobě kompletní barevné trilogie a můžu klidně přísahat, že díky kresbám v Saudkově podání je lepší než knižní verze. Hospoda s alkoholickými troskami, J. Foglar jako prodavač sportovních potřeb, různé motivy strašidelných stylizovaných lebek a zlodějíček Fretka vytvářejí jednu z nejlepších komiksových sérií Káji Saudka. Poslední část trilogie - Jeskyně Saturn - však není úplně dokončená, protože v ní chybí rozuzlení příběhu pátrání po Elvim - ztraceném kamarádovi. Škoda, že těch komiksových verzí Foglarovek kreslených Kájou nevzniklo víc.
Zpočátku je to řešení záhadného případu, jak z povídek A. C. Doyla, jehož vyřešení je přece jen nakonec dílem náhody (SH se svou dedukcí to prostě není). Poté se děj náhle přesouvá do akčního dobrodružství v boji o holý život v džungli trav, obřích pavouků, žížal velikosti hroznýše a jiné havěti. Nakonec přichází procitnutí a příběh se dostává do jakési vědecké reality, což už příliš zábavné není.
Velký cestovatel český tehdy žil a šťasten byl ten, kdo poznal ho a přítelem mu byl. S mačetou a lasem vydal se za pralesa hlasem a druhý domov našel tam, kde bratrem indián mu byl, muži, který srdce lidské nikdy nezradil. Snad Alexandr Humboldt u jeho hrobu by se s úctou poklonil.
Dobrodružný průměr. Jen nechápu, proč autor zařadil výskyt levharta a rysa karakala do oblasti pramenů řeky Leny. Tyto šelmy se v oblasti zdejší zeměpisné šířky (už dost na severu) nevyskytují.
Kniha jak z udělání pro ty, který vědej na co je šnorchl a hned jak se ocitnou na břehu moře, tak si nasaděj brejle, fixnou plótve na nohy, vezmou do pazúry trojzubec a hurá do vody na ryby, raky, korýše, měkkýše, tukany, mloky a tuntaláry. Jen je třeba si dávat pozor na to, co vylovíte a komu to prozradíte...
Tyhle povídky z pohledu zvířecích obyvatel naší přírody a svérázných, leč pro někoho podivínských horalů, mě doslova odzbrojily. Ukládám svou starou vysloužilou kulovnici, kterou jsem zdělil po dědečkovi nimrodovi, mezi krovy pod střechu a zapřísahám se, že už ji nechci ani vidět. Pampalini je mrtev, ať žije král lovu - lovec beze zbraní!
Poetická krása lesů a kouzelného lesního ticha. Kdo se umí v přírodě dobře dívat kolem sebe, vnímat les tělem i duší, ponořit se do něj celou svojí bytostí a zároveň o těchto jevech přemýšlet, ten se v lese nikdy neztratí, stane se jeho součástí a pozná fůru přátel, kterých se naučí si vážit a projevovat jim vděčnou pokoru a úctu.
Taková zábavná skládačka, v níž si z fyziognomických znaků (vlasy, oči, obočí, nos, rty, brada...), které určují i naše charakterové vlastnosti, můžete sestavit hledanou ženu svých snů, jež se k vaší povaze nejlépe hodí. Potom už jenom stačí takovou sbalit.
Střet bílých lovců slonů s německoafrickým Trautenberkem ve skopčácké uniformě a s houfem askarů (domorodých vojáků) za prdelí. Příběh se odehrává převážně v povodí divoké řeky Rufiji, jejímiž pány jsou nilští krokodýli a po jejích březích se potuluje kapitální trofejní slon zvaný ,,Pluh země." Když vypukne 1. světová, tak se malebá oblast řeky Rufiji změní lovcům v nečekané peklo, které s sebou přiveze německý křižník Blücher.
V jedné větě v knize si zřejmě překladatelé originálu spletli afrického hrabáče s americkým mravenečníkem (nevyhrabává si nory).
Kniha o přírodě, nerostech a horninách, zvířatech, rostlinách, houbách i počasí. Nechybí v ní pokusy s přírodninami, pozorování přírody, výroba jednoduché domácí meteostanice, zhotovení přístroje k určování nerostů a herbáře. Kniha je zároveň poetickým popisem autorova dětského pohledu na svět kolem nás a jeho lásce k přírodě a jejímu poznávání.
Taková malá stručná encyklopedie se zajímavostmi o tropických pralesích a jejich obyvatelích.
Ten hororový začátek, kdy hlavní hrdina odjíždí na samotu do chaty v lesích a je konfrontován s nemrtvými srnkami a vesničany je skvělý. Další děj se mění v dobrodružnou scifi, která postupně ztrácí napínavost a nějak už to není ono.