Costanzo Costanzo komentáře u knih

Muž bez tváře Muž bez tváře Caimh McDonnell

Tři naprosto odlišné postavy příběhu – outsider, dívka posedlá krimi a nekonvenční policista se sklony k násilí, to znělo jako exotická směs ingrediencí, která nám namíchá omamný koktejl zábavy. A tato kniha mě fakt bavila. Obsahovala takový ten typický anglický humor, který byl v některých částech knihy ostrý jako břitva. Celá tato dějová linka se odehrává během pár dní a je vyprávěna v er-formě. Jen chci upozornit čtenáře, aby nečekali klasickou detektivku s hromadami mrtvol a spoustou krve. Jedná se o velmi oddechové humoristické čtení, u kterého si odpočinete a zároveň se i pobavíte. Zápletka byla sice předvídatelná, nicméně byla velmi zábavná a celý příběh byl podán poutavě s dobře vykreslenými postavami.

15.09.2019 4 z 5

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Po dlouhé době nemám slov, když píši tento komentář, to se mi už dlouho nestalo. Knihu jsem přečetla za jeden večer! Nemohla jsem se odtrhnout od děje. Mám všechny knihy s Kim a je to naprosto výjimečná série. Sledovat dvě linie vyšetřování dokonce s jiným týmem byla sice fuška, protože na to nejsme zvyklí, nicméně mělo to své kouzlo a to spojení na konci bylo mistrovským tahem ze strany autorky. Bravo

19.03.2019 5 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Tato kniha na mne působí velmi rozporuplně. Na jedné straně akce, napětí, ponuré místo, čtivé a dramatické, na straně druhé špatně vybraná hlavní postava v podobě studentky. Kdyby v hlavní roli byl například nějaký ostřílený chlapík, tak by to bylo super. Takto je to naprosto nereálné. Taková škoda :-( za styl ale stejně dávám 4 bodíky a zkusím ještě jednu knihu. I mistr tesař se občas utne.

12.03.2019 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

W.O.W. ten profesor je fakt hustej. Naprostý originál v tom, jak biolog hledá sériového vraha. Nejvíc mě dostalo, jak podle kytek našel ty hroby. Jeho teorie byly fascinující, hodnotím jako vynikající námět. Jestli se chystá série s tímhle vědcem, jdu do toho. Shrnutí: temné, poutavé, strhující a dramatické. BRAVO

10.10.2018 5 z 5

Zima bez tebe Zima bez tebe Beth Good

Zimní romance, která vás opravdu zahřeje u srdce. Autorka použila er-formu a velmi galantně nás provedla celým příběhem, odehrávajícím se v období pár měsíců. Ocenila jsem jednoduchost, přehlednost, příjemný font písma a optimální délku jednotlivých kapitol. Obě hlavní postavy mi sedly, hlavně Raphael, protože my ženy prostě máme darebáky rády. Líbilo se mi prostředí, do kterého je celý příběh zasazen. Cornwall byl vykreslen jako syrová rozeklaná část Anglie. Obdivujete sice naprosto dokonalé pobřeží s mohutnými skalisky, nicméně smáčí vás hutný déšť, nevidíte na krok, vítr se do vás opírá mohutnou silou, oceán rozbouřeně bičuje pobřeží a vy máte pocit, že jste na konci světa. Ale i přes to všechno na mě Cornwall působil jako nádherná krajina s impozantní faunou a flórou. Autorka nás také seznámila s místními tradicemi a zvyky a my měli tu možnost se zúčastnit tradičního Cornwallského průvodu. Za mě super romanťárna.

23.02.2020 5 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Když jsem se dozvěděla, že se chystá reedice této knihy, byla jsem nadšením bez sebe. Osvícení jsem četla kdysi dávno, již to bude skoro 20 let a byla to moje první kniha od Stephena Kinga, která ve mně zanechala hluboký dojem. Od té doby se autor stal mojí srdcovkou. Na Kingovi jsem „vyrůstala“ a hrozně ráda jsem se u jeho příběhů bála. King je pověstný svým stylem psaní, tvorbou ponurých a temných příběhů s hororovými prvky. Ne nadarmo se mu říká Mistr hrůzy. Dokáže vás k smrti vyděsit a přibít vám oči ke knize. Osvícení je vynikající. Když jsem knihu četla poprvé, fakt jsem se bála :) Rereading ve mně sice dnes již takové pocity nevyvolal, nicméně i doteď ve mě hotel Overlook evokuje čiré zlo. Asi nejděsivější scény, které v této knize najdete, jsou s okrasnými keři tvarovaných do podoby zvířat nebo pokoj 217. I po těch letech mi tyto pasáže přišly naprosto šílené. King prostě umí bravurně vytvořit hrůznou atmosféru celého příběhu a doplňuje ji naprosto excelentními psychologickými profily jednotlivých postav. Já osobně si myslím, že tato kniha patří k těm nejpovedenějším. Doporučuji.

06.11.2019 5 z 5

V temnu V temnu Lina Bengtsdotter

Kniha mě velmi bavila. Je to krásná směs detektivky, thrilleru a společenského románu odehrávajícím se v prostředí zapadlého maloměsta, kde každý má svá tajemství. Jedná se o mnohovrstevný příběh - vyprávění z pohledu Charlie (er-forma), vyprávění z pohledu Francesky (ich-forma) a zvláštní části, které jsou do knihy zakomponovány v podobě vsuvek s příznačnými názvy Mezery v čase. Autorka příběh dokázala pojmout z mnoha úhlů, kapitoly byly krátké, svižné a čtivé. Struktura samotného příběhu je komplikovanější, proto si vyžaduje poměrně velkou pozornost čtenáře. V knize nenajdete hluchá místa nebo stránky, které by byly o ničem. Děj je plynulý a autorce se povedlo udržet v celém příběhu řád s nádechem tajemna, a to až do samotného konce. Napětí se stupňuje, kniha graduje, dramatický příběh plný zvratů a překvapení, kdy do poslední stránky netušíte, jak to celé skončí. Závěr vám vyrazí dech. Zápletka je skvělá, postavená na pevných a uvěřitelných základech.

03.11.2019 5 z 5

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi Jeremy Dronfield

Tuto knihu jsem si vybrala z jednoho prostého důvodu. Nejen, že se jedná o skutečný příběh, ale válečná tématika mě zajímá, a i když se za doby druhé světové války konala až nechutná zvěrstva na lidech, neměli bychom na to nikdy zapomenout. Kniha je založena na skutečných událostech, které se opírají o historické zdroje. Základem příběhu se stal deník z koncentračního tábora, který si tajně psal Gustav, paměti a rozhovory s Fritzem, které přinášejí otřesný pohled do života za holokaustu a toto vše je doplněno svědectvím přeživších. Příběh plný násilí, hladovek, bití, nikdy nekončících nucených prací, úplavice a úkladných vražd Židů ze strany SS, to je jen krátký výčet toho všeho. Gustav představoval neuvěřitelnou duševní sílu. I přes peklo, kterým si prošel, pořád věřil a doufal v to, že jednou všechno musí skončit, ať už vysvobozením nebo smrtí. Velmi emotivní kniha se silným příběhem. Je napsána vypravěčským stylem, takže je čtivá a působí autenticky. Tento děsivý příběh rozšířil mé vědomosti a podal mi krutý realistický obraz koncentračních táborů, kde se páchala neuvěřitelná zvěrstva na lidech a donutil mě přemýšlet o tom, jaké tresty by měly být stanoveny pro válečné zločiny. Stojí za přečtení, doporučuji.

20.10.2019 5 z 5

Takoví normální #přátelé Takoví normální #přátelé Sarah Alderson

Působivý thriller ze současnosti o temné stránce sociálních sítí, která může být velmi nebezpečná. Nikdy jsem netušila, jak jednoduché je si založit novou identitu. Jak jednoduše někomu můžete zničit život online nebo se skrývat pod anonymním uživatelem. Vynikající thriller s bravurní zápletkou vymyšlenou do sebemenších detailů. Do posledních stránek jsem netušila, jak to celé dopadne. Ten konec vám vezme dech.

20.08.2019 5 z 5

Dívky ve vodě Dívky ve vodě Victoria Jenkins

Vida vida, rýsuje se nám tady další povedená série se sympatickými vyšetřovatelkami. Kniha byla svěží a čtivá. Na prvotinu v sérii výborné, ale stejně si myslím, že autorka má ještě co ukázat, teprve nás rozehřála. Za mě velmi povedené a těším se na další pokračování.

22.04.2019 5 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Hodnotím na výbornou! Spojit minulost a současnost byl za mě naprosto vynikající tah. Čtivé, svěží, dramatické. Jen škoda, že můj oblíbený psychopat Julian tam tentokráte chyběl, protože pak by to byla naprostá bomba.

19.03.2019 5 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Marťan byl super, tak jsem si řekla proč ne. Kniha mne nezklamala. Opět čtivé, svižné, pěkná zápletka. Hodně vtipných dialogů a sarkasmu jako třeba hláška "Zatvářila se, jako kdybych jí právě nachcala do boršče." Fakt jsem se i zasmála :-) ale úplně nejvíc mě rozsekala věta "To chutná jak Satanova prdel." Tak tohle zkusím použít v nějaké restauraci :-D fakt dobrý, doporučuji

06.02.2019 5 z 5

Černý úsvit Černý úsvit Rolf Börjlind

Čtivá svižná detektivka s hlubokým obsahem k zamyšlení. Rasismus je velmi aktuální a ožehavé téma. Na jednu stranu sympatizuji s myšlenkou, že rasy by se neměly míchat, na druhou nesouhlasím s volbou genocidy. V dalším úhlu pohledu pochopíme, proč například Češi patří mezi největší rasisty v Evropě (dle průzkumu). Líbí se vám pracovat zatímco jiní berou dávky? Líbí se vám platit daně, žít slusný život zatímco jiní kradou, jsou na pracáku? Líbí se vám žít v části města, kde byste nešli večer sami ani náhodou? Mě taky ne a to je základní stavební kámen pro tu nenávist k jiné rase. Je to hrozné, ale vlastně si za to v tomto úhlu pohledu můžou sami.

06.12.2018 5 z 5

Blackout: Zítra bude pozdě Blackout: Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Kniha je reálně děsivá, protože si uvědomíte, jak moc jsme všichni závislí na nových technologiích, a to včetně dodávky energie. Neumím si představit, že by se něco takového fakt stalo a doufám, že se toho ani nikdy nedožiju. Hodnotím 4 bodíky. Bodík ztrácí fakt, že to bylo postavově hrozně překombinované, už jsem pomalu nevěděla kdo je kdo a začala v tom mít bordel. Navíc více zaměření na řešení krize vládou (která samozřejmě umí tak velký kulový, když je musí nasměrovat hacker) místo toho, aby se více pozornosti věnovalo lidským osudům. Shrnutí: čtivé, celkem mě to i bavilo, výstižnost možné katastrofy bravurní.

01.10.2018 4 z 5

Jepice Jepice James Hazel

Výborná kniha, téma nacismus bylo zajímavým zpestřením příběhu a konečně detektiv, který není troska ;-) poutavý příběh, nedá se odložit. Těším se na další případ Charlieho Priesta. Shrnutí knihy temné a poutavé.

28.08.2018 5 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Naprosto luxusní zakončení Milénia. Málokdy se stane, že se úplně ponořím do knihy a prožívám to. Ano, nenáviděla jsem nepřátele Lisbeth a moc se těšila, že jim nakope pr*del. Nezklamala mě, je opravdu výjimečná. Rozhodně dám šanci pokračování, i když to již píše někdo jiný. Za mě i 10 bodíků, kdyby to bylo možné. Úžasná trilogie!

27.08.2018 5 z 5

Kruh Kruh Bernard Minier

Přečetla jsem všechny jeho knihy a Kruh jednoznačně nejlepší. Za mě palec nahoru a 5 bodíků.

21.07.2017 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Román pro ženy, vyprávějící vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování. Co jsem ocenila, byla ich-forma a větší font písma. Hrozně se mi líbilo místo, do kterého je celý příběh zasazen. V Kodani jsem byla na dovolené a místní přístav s malebnými domky mě doslova očaroval. V příběhu jsem si vyloženě libovala, protože tam byla zmíněna i jiná místa, které jsem taky navštívila a můžu říct, že to knize dávalo úplně jiný rozměr. Pokud bych v Kodani nikdy nebyla, tahle kniha by ve mne vyvolala nesmírnou touhu tuto část Dánska navštívit a ochutnat místní speciality včetně výborné kávy. Autorka bravurně popsala nejen krásu Kodaně, ale taky začínající lásku a spalující vášeň, která zasáhla nejednoho z nás. Kniha je skvělá, příběh je čtivě vyprávěn, než se nadějete, otáčíte poslední stránky. Závěr knihy je sice předvídatelný, ale i tak se mi líbil. Za mě pohodové čtení na chmurné podvečery.

28.11.2019 5 z 5

Poslední nádech Poslední nádech Lucy Clarke

Tuto knihu jsem si vybrala z důvodu, že od autorky jsem již četla dvě knihy, a sice Modrá a Stíny nad zálivem a musím konstatovat, že knihy byly výborné, tudíž Lucy Clarke je již pro mě zárukou kvalitního čtení. Přebal knihy mě upoutal, a to nejen jednoduchostí barev, ale i tím, že název knihy přesně vystihuje podstatu příběhu. Kniha začíná prologem a je rozdělena na několik kapitol, které jsou přiměřeně dlouhé. Příběh je vyprávěn v er-formě z pohledu Evy a je protkán myšlenkami Jacksona, které jsou do knihy zakomponovány v podobě vsuvek, které jsou krátké a velmi vhodně umístěné. Poslední nádech mě hodně bavil. Příběh o zradě, bolesti, lásce a odpuštění, který byl protkán romantikou a ukázal nám nádherný obraz tamní krajiny. Čtení této knihy ve mně vyvolalo nesmírnou touhu tuto část světa vidět, neboť autorka až obdivuhodně vykreslila Tasmánii – jako divokou a rozeklanou zemi se stinnou minulostí a drsnou divočinou. Třešničkou na dortu pak byla ta tichá krása podmořského světa, kdy jsem měla okamžitě chuť se navléci do neoprénu a příjemná osamocená chata na písečné pláži, kam jsem se hodlala ihned nastěhovat. Ano, takové pocity ve vás tato kniha vyvolá. Za mě super.

26.10.2019 5 z 5

Strach Strach Jozef Karika

Autor příběh zasadil do lesů u Nízkých Tater, uvrhl na nás třeskuté mrazy, zahalil nás závojem temného vylidněného městečka a pokropil nás hektolitry krve. Takže věřte, že mě na to místo opět nikdo nedostane, stejně jako tomu bylo po přečtení Trhliny. Kniha působí autenticky a hororové prvky s malými dětmi tomu všemu dávají až zlověstný šmrnc. Celková atmosféra knihy je ponurá, děsivá a autor ji vylíčil s velkou dávkou přesvědčivosti. Karika je výborný vypravěč, kniha je psána dynamicky a já jsem ji přečetla jedním dechem. Výborný námět, který připomíná Stephena Kinga. Za zmínku také stojí pátrání v archivech a dokumentech, které mě neskutečně bavilo a odhalilo poměrně děsivou minulost tamního místa v lese, datující se před více než sto lety. Dále musím zmínit Ďatlovovu výpravu na Ural, rozhodně byste ji neměli opomenout, protože tuto knihu slušně okořenila, takže doporučím si o tomto něco přečíst. Hvězdičku ubírám z důvodu, že závěr knihy nebyl dotažený do toho správného konce a nezodpověděl poměrně důležité otázky.

22.10.2019 4 z 5