crazyslunicko crazyslunicko komentáře u knih

Chůva Chůva Gilly Macmillan

Kniha popisuje pouto mezi matkou, dcerou a v neposlední řadě s vnučkou. Všechny události, které se nám stanou v dětství si neseme sebou jako kámen. Když je rozbité pouto mezi matkou a dcerou, tak se hodně těžko vrací vše do normálu a můžete se snažit sebevíc. Staré křivdy přetrvávají a nedej bože, když vám matku nahrazuje skvělá chůva, která z ničeho nic najednou zmizí z vašeho života. Konec byl pro mě velice překvapující. Nenapadlo by mě, kdo je nakonec vrah.

22.06.2020 4 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Taková jednohubka o životě dospívající Barči a jejich komplikovaného vztahu s maminkou. Maminka upřednostňuje druhou dceru, která je pořádnější a neodmlouvá. Barča má svůj svět, ve kterém ráda maluje a pozoruje vrány. Trochu mě zarazil přístup lidí v jejich okolí, kteří nezasáhli, ikdyž to měli přímo na očích. Despotická matka, násilnický otec a závistivá dcera. Docela by mě zajímalo pokračování rodiny po uvědomění se toho co vlastně provedli. Spíš zda si to uvědomili.

15.06.2020 4 z 5

Komisař Komisař Paulina Świst

Další kniha od Pauliny Swist a opět nezklamala. Opět tam je spousta napětí, komisařů, prokurátorů a právníků a taky pár zlých padouchů, kteří jim chtějí ublížit. Místy mi bylo líto Zuzany, která měla velmi roztomilou představu o vztazích a jaké bylo její překvapení, když ji komisař vysvětlil, jak se vlastně věci mají a že lásku k ní pouze předstíral. Těším se na třetí díl :)

05.05.2020 5 z 5

Pomsta Pomsta Sandra Brown

Pomsta byla velice dobrá detektivní oddychovka s náznakem romantiky či spíš erotiky, což mě malinko překvapilo, ale díky tomu nabrala kniha na pikantnosti. Bez toho by kniha byla takové omílání děje bez pořádného příběhu. Na začátku všeho probíhá soudní líčení, do kterého vtrhne ozbrojený vrah a zastřelí policistu. Crawford se za ní hrdinsky rozběhne a všechny pomůže zachránit. Bojuje soudně se svým tchánem o výhradní péči dcery, které se dobrovolně vzdal po smrti své ženy, když se zhroutil. Rozzuzlení v závěru je velice nečekané a až těžko uvěřitelné.

21.08.2019 4 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Tak bohužel po dvou přečtených knihách od stejné autorky mám pocit, že takhle je z nich nejslabší. Kniha byla nesmyslně natažená a přišlo mi, že se tam omílalo vše pořád dokola strach z vraha, telefony od vraha, ztrácení věcí, objednávání věcí. Někde v půlce jsem si uvědomila co se děje a kdo ji to pravděpodobně všechno způsobuje a bohužel to byla pravda. Je strašně smutné, že tohle někdo může udělat svému blízkému. Trochu mě mrzí, že hlavní hrdinka se v tom plácala a raději se do své role velmi ochotně vložila. Každopádně konec byl až skoro komický, jak jim zmatená a dezorientovaná žena popíše své domněnky o vraždě.

01.07.2019 3 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Zatím nejlepší kniha z poslední doby. Trochu mě mrzí, že se v knížkách z poslední doby přelévají kapitoly na různé osoby v různém čase - minulost, přítomnost, ale v této knize je to exkluzivně zpracované do nejmenšího detailu. Celou dobu jsem si myslela, že ztracená dívka je buď dávno mrtvá nebo ji ten chlap prostě zamordoval nebo něco takového. O to horší byl ten šok, že bylo všechno úplně jinak a takový konec - brutální konec jsem fakt nečekala. To jak si Finn vybíral mezi sestrami - s jednou ho čeká svatba a druhá se mu ozve po 12 letech. Myslím si, že je to velice dobře zpracované a klobouk dolů. Spisovatelka se mi zdá geniální... Je to velice dobře psychologicky zpracované. To co prožívá Finn, Elenn a všichni jejich kamarádi. A prostě to rozuzlení je bomba... Trochu mě mrzí Finn, že ačkoliv od ostatních očekává vždy pravdu sám má svá tajemství a nesvěřuje se s nimi svým nejbližší. To co provedl v minulosti i v přítomnosti je opravdu hnusné, ale slečna ho překonala ve všem..

29.06.2019 5 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Krasna ceska klasika. Velice mi pripomina mou babicku, ktera se o me vzdy hezky starala..

14.01.2017

Chladná jako led Chladná jako led Teresa Driscoll

Tak z této knihy jsem byla spíše zklamaná. Chybělo mi tam více akce a 80 % knihy bylo o ničem. Závěr to trošku zlepšil, ale i tak to nebylo nic extra. Sophie mi přišla tak trochu jako důvěřivá naivka a její manžel - škoda mluvit.

27.11.2022 2 z 5

Za tebou Za tebou Sibel Hodge

Velice příjemné čtení. Taková jednohubka. V jednu chvíli si myslíte, že víte kdo je padouch a najednou je prostě zase všechno jinak.

"I potom všem cítím pod nohama pevnou půdu - poprvé po hodně dlouhé době. Jako bych měla konečně v plicích kyslík a v srdci naději. Říká se tomu myslím druhá šance."

05.11.2022 5 z 5

Jak se domluvit s kojencem a batoletem Jak se domluvit s kojencem a batoletem Terezie Vasilovčík Šustová

O znakování jsem slyšela jen s doslechu, ale na doporučení jsem si zakoupila tuto knihu. Bohužel je znakování všeobecně vnímáno ne úplně dobře a spousta lidí si myslí, že se znakuje jen s hluchoněmými. Kniha Vám ukáže jen základy znakování, ale v podstatě aniž si to uvědomuje, tak s dětmi znakujeme. V knize není vyloženě návod, jak na to. Na systém si každý musí přijít sám - hlavně dítě. Každé dítě bude znakovat jinak a je jen na nás jestli to pochopíme. Na konci je takový základní "slovníček" znakování, kterým se můžete, ale nemusíte řídit. Znaků je v knize opravdu spoustu, myslím si, že se všechny ani nevyužijí.

17.09.2022 4 z 5

Eva Eva Wm. Paul Young (p)

Kniha je zvláštní.
Začátek se točí kolem zachráněné dívky, kterou najdou zmrzlou a zmrzačenou v kontejneru plného mrtvých lidí - převážně žen. Dívku se místní lidé snaží zachránit a dlouhodobě ji léčí. Dívka má v té době zvláštní sny o stvoření světa a provází ji Eva - matka všech lidí na světě. Svým způsobem si myslí, že už přichází o rozum...
Pak se ovšem dozví pravdu a je to velmi neuvěřitelné...

Trochu větší sci-fi. S vírou to nemá moc společného - podle mého názoru. Některá fakta jsou překroucená a jiná, než jak je známe z Bible nebo z doslechu.

Není to špatné, ale ani moc dobré.
Buď se v knize člověk najde nebo ne..

17.07.2022 3 z 5

Moje dcerka Moje dcerka Vilém Neubauer

Takové krásné roztomilé počtení na počest dcerky Jiskry. Veselé příhody z pohledu otce, který svou dcerku od prvního okamžiku miluje.

"Klekl jsem a modlím se beze slov. Něco pálí v očích. Drobeček sebou pohnul. Pootevřel jedno oko. Odraz světla v něm zajiskřil. Jiskro! Ten světelný paprsek tě pokřtil. Buď jiskrou pro celý život a staň se i jiskrou mých myšlenek."

"Cítím, že jej teď ztrácím. Až dosud jsem řídil kormidlo jeho lodičky já, nyní je převezme do ruky kormidelník jiný.

"Něco zastudilo na mých lících. Prší? Ne - to já pláču."

08.06.2022 5 z 5

Moudrost starých psů Moudrost starých psů Elli H. Radinger

Velmi emotivní čtení o psech, o životě, o smyslu života, o minulosti, budoucnosti...

Moc krásná kniha. Nedokázala jsem ji přečíst na jeden zátah.

Není to jen o moudrosti starých psů, ale pasuje to i lidi.

"Staří psi nás učí, že život není žádný problém, který musíme vyřešit, nýbrž božské tajemství, které musíme zažít. Ukazují nám, že nejen oni jsou našimi psy, ale že i my jsme jejich lidé. Potřebují nás, ale je vlastně potřebujeme víc. Radost ze života. Veselost. Čím víc se blížíme ke konci, tím častěji bychom se měli radovat. To je moudrost, kterou nám zanechávají naši staří psi. "

"Vždyť život je přece dar. Všechno se děje tak, jak se má dít. Naši staří psi znají moudrost štěstí: Dej mi kost a jsem šťastný - dej mi místo ve svém srdci a budeš šťastný TY."

Kéž by to platilo i u lidí...

05.05.2022 5 z 5

Čmelák – Láskyplné povídky Čmelák – Láskyplné povídky Halina Pawlowská

Moc hezké počteníčko :) chvílemi jsem se popadala za břicho smíchy. Kniha obsahuje několik životně důležitých rad - např. jak být šťastný, co mi neřekli apod.

"Lepší hřešit než to řešit!"

21.11.2021 4 z 5

Pekáč buchet Pekáč buchet Kateřina Petrusová

Nenáročná krásná oddychovka o lásce, horolezcích, buchtách apod. Škoda jen toho konce...

26.10.2020 4 z 5

Prokurátor Prokurátor Paulina Świst

Moc pěkná jednohubka. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout. Je tam vše, co má ve správném příběhu být. Hodně vzrušení mezi Kingou a panem Chladným. Zamotané rodinné vztahy a zkorumpovaní policisté.

04.05.2020 5 z 5

Hluboká modř moře Hluboká modř moře Marie Lamballe (p)

Velice příjemná kniha, která pohladí na duši. Popisuje jak život v minulosti, tak i v budoucnosti. Kateřina a její přítel mi ze začátku přišli strašně nesympatičtí. Ona unavená učitelka a on hráč počítačových her a bez peněz. Po smrti otce, který drží záhadnou fotografii, začne pátrat v rodinné historii a zjišťuje, že ji rodině zapomněla pár věcí sdělit. Nachází nádherné obrazy na půdě a jde po jejich stopě až do Bretaně, kde se nachází dost zanedbaný zámeček. Romantika již od začátku. Konec je nádherný. :)

30.03.2020 4 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Bože můj to byl hnus. Nemyslím tím knihu, ale ten příběh. Kdybych věděla, že je to o sadistickém pedofilovi, tak tu knížku ani neotevřu. Tohle téma zrovna dvakrát nemusím a bylo těžké to číst. Kniha se mi jinak velmi líbila. Profesor Theo Cray se do toho opět pořádně zakousl a prostě to musel vyluštit. Děsí mě, že by tento příběh mohl být podle skutečnosti. Ikdyž jisté skutečnosti z knihy jsou určitě pravdivé. To jak se v Americe dívají na černochy a jak je policie přehlíží. Jak je jinak možné, že se případem nikdo detailně nezabýval? Proč vraha nezavřeli dřív? Kde byly všechny ty důkazy? Kniha opět zesměšňuje práci policie a to jak všechno odfláknou jen aby měli klid a uzavřený případ. Prostě to někomu přišijou, žádný stres... Kniha jako taková byla opět mistrovské dílo, ale to téma... :/

23.09.2019 5 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

K autorovi jsem se dostala díky čtenářské výzvě a knihu jsem si náhodně vybrala. Kniha mě překvapila svou upřímností a osamělostí hlavního hrdiny, který v podstatě neví co si má počít. Nejprve má zvláštní přátelství ve třech s Naoko a jejím přítelem, ale vše se po tragické události změní. Oceňuji jak se se vším hlavní hrdina pere a jen tak cestuje po světě. V podstatě nikoho nepotřebuje. Chodí do školy, na brigádu a občas si vezme batoh a jde se projít. Miluje Naoko a čeká na ni, dokud nebude vše jak má být. Ikdyž se objeví jiné ženy, tak stále čeká na tu svou Naoko, které bezmezně propadl. Závěr byl pro mě velice překvapivý. Čekala jsem úplně jiné zakončení a jiný happy end. Autor se vyžívá v erotických scénách. Poprvé jsem se s tím setkala u autora - muže. Myslela jsem si, že toto téma se hlavně týká ženských autorek.

12.06.2019 5 z 5

Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Moc pěkné čtení. Kniha o přátelství. lásce, naději, stáří, nemoci a umírání. Je úžasné jak nás někteří lidé dokážou ovlivnit tím správným směrem k lepšímu životu a dají nám naději žít lepší život.

12.08.2023 5 z 5