czechSpara czechSpara komentáře u knih

M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy Richard Hooker

Pro čtyři hvězdy jsem se rozhodl ze dvou důvodů...za ten první může autor, a to vzhledem k tomu, že napsal poslední kapitolu. Ta je vyloženě přebytečná a nijak děj neobohatí a bohužel i konec kvůli ní nevygraduje. Druhý důvod je způsobem překladem, který příliš nekoresponduje s dalšími zpracováváními knihy, což čtenáři nemusí úplně štymovat. Překlad také bude trhat uši znalcům amerického fotbalu...ten je opravdu mimo :-) Ale nenechte se mýlit...je to vynikající kniha, kterou stojí za to přečíst...pro línější nezbývá než doporučit film od Roberta Altmana a první díl následného seriálu...tam je skoro vše a ještě budete ušetřeni poslední kapitoly :-)

01.06.2015 4 z 5

Hon na lišku Hon na lišku Roald Dahl

přebal knihy slibuje duchaplnou satiru se spoustou čistokrevného humoru. S první částí by se i dalo souhlasit, ale s tím humorem tedy fakt ne... Opravdu netuším, co přesně mělo být v knize k smíchu. Osobně mě to hodně mrzí, protože člověk je natěšený na řachandu...a nic. Takže humor moc nečekejte :-)

11.05.2015 2 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Musím se přiznat, že zhruba u strany 30 jsem si byl jistý tím, co napíšu. U spousty knížek se stává, že Vám je všichni...samozřejmě prodejce nevyjímaje...doporučují...že v případě, že si je nepřečtete, jste úplně out...že jakmile začnete, už se od knihy neodtrhnete atd. Dlužno dodat, že často jsou to kecy! Ne tak v tomto případě. Kniha je tzv. jednodechovka* (*dáte ji jedním dechem a na jeden zátah:-) ), hlavní hrdina je obrovský sympaťák a vy jen doufáte, že to autor nezkazil a že to prostě dobře dopadne.

21.04.2015 5 z 5

Fantomas kontra Juve Fantomas kontra Juve Pierre Souvestre

ke knize bych měl dva poznatky...za prvé nesmíte čekat parodii a la Funes :-), ale celkem drsnou detektivku, za druhé kniha má již své roky (zhruba sto), takže styl práce autorů možná nebude natolik akční, jak je známo a z děl aktuálních. Přesto však se nudit nebudete a Juve je prostě boží :-) A spoiler alert: Fantomas je pěknej parchant :-)

08.02.2015 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

trochu se zdráhám nazvat knihou něco, co přečtu rychleji než zprávy z teletextu. :-) ale jinak i druhý díl byl fajn, jednotlivé scény/skeče mě opravdu pobavily, jen slovy Mary: "zdá se mi to, nebo opravdu všichni kolem mluví čím dál tím sprostěji?" možná jsme už hold takoví. :-)

20.01.2015 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Hodnocení Mary Kostky se dá dle mého pojmout z dvou pohledů. Ten škarohlídský se zaměří na to, že samotného děje a hlavně vývoje postav je v knize velmi pomálu. Může se tak jevit "na jedno brdo". Ten druhý se aristokratku snaží vidět z pohledu skečového. V takovém případě by se jednalo spíše o jednotlivé epizody a postavy by vývoj nepotřebovaly. Mně osobně je daleko bližší ten druhý, který knihu vnímá jako žánrově čisté dílo, které si nehraje na rodovou kroniku s přesahy mezi dramatem, romancí, komedií a já nevím, čím ještě. Víc takových bezproblémových knih. :-)

19.01.2015 5 z 5