D.V.Spudil komentáře u knih
Tuhle knížku mi doporučil jistý docent Kalivoda jako naprostý vrchol české literatury. Měl bych sice několik výhrad vůči takovému absolutnímu hodnocení, ale skvost mezi skvosty to rozhodně je. A vzhledem k jazyku taky pořádná výzva :)
Zvláštní příběh, tak strašně zvláštní, až je tak nějak divný. Trochu mi vadila ta nesmyslná rozervanost a prokletost hrdinů, proto jen 3 hvězdy. Když od tohoto odhlédnu, pěkně napsané.
Nádherná pohádka napsaná nádherným jazykem a citlivým slohem. Čte se jedním dechem.
Oproti tomu stavím zfilmovanou verzi, která z jakéhosi pomatení smyslů poroty dostala kdejaká ocenění. Hnus, fuj, naprosto to zničili a rozdupali skvost české literatury, jejž nám Zeyer zanechal.
Knížka 100 %, film 0 %.
To by se mělo předkládat dnešnímu čtenáři místo Slezských písní. Ony měly sice větší soudobý význam, ale se Stužkonoskou modrou se nedají srovnat.
Jemná, skromná a přívětivá poezie. Dobře se čte, rádo se na ni vzpomíná.
Kdo se chce něco dozvědět o české barokní literatuře, měl by začít u Bedřicha Bridela. A kdo zkouší Bedřicha Bridela, měl by začít u Ivana. Zajímavě prokomponované příjemné vyprávění. Škoda že autorovi chyběl básnický talent, takže veršované pasáže jsou spíš jednotvárným výčtem. Celek však stojí za těch pár hodin čtení.
K Bedřichu Bridelovi je potřeba přistupovat komplexně. Jako někdo, kdo se psaní věnoval jen malou část života, vytvořil zajímavou a významnou část českého Barokního díla. Jeho poezii nemusím, je příliš znát, že ,,prostě napsal, co chtěl říct". Totéž se však v próze odráží celkem pozitivně.
Co Bůh? Člověk? je podprůměrná poezie, ale významná teologická úvaha barokního jezuity. Nekonečná pokora.