Danago Danago komentáře u knih

O lásce vážně O lásce vážně Daniela Krien

Rozhodně se nejedná o lehké ani odpočinkové čtení. Název O lásce vážně přesně odpovídá ději knihy. Příběh se odehrává v současnosti v Lipsku, což mu dává možnost podívat se na jednotlivé osudy hlavních hrdinek ještě stále i ze stany rozděleného a později sjednoceného Německa. Sledujeme osud pěti německých žen v dnešním světě. Každá prožívá svůj život po všech stránkách odlišný a přece je jen něco spojuje a to je láska nejen k mužům ale i dětem, rodině, práci, kariéře. Nutnost se o to vše určitým způsobem poprat. Příběhy hlavních hrdinek jsou velice promyšlené a citlivě provázané.
Určitě žádnou čtenářku kniha neponechá chladnou. Protože toto se nám prostě opravdu děje.
Kniha je napsána, tak pravdivě až syrově autorka nehledá žádné pozlátko. Žádné pohlazení. Na to je nutné se připravit.

25.10.2022 3 z 5

Krvavé stíny Krvavé stíny Jérôme Loubry

Po dočtení jsem zůstala naprosto omráčená. A dlouhou chvíli jsem musela vydýchat, celý šokující příběh.
Jistě Útočiště je jen jedno, nemůžeme srovnávat, po Útočišti už očekáváme něco šokujícího. Přesto Krvavé stíny jsou taktéž bravurní.
Autor umí čtenáři rozbušit srdce a rozbouřit mysl a zasadit úzkost do duše.
Nedokážu popsat, co se mnou kniha po dočtení udělala.
Konec byl pro mě úžasným způsobem vymyšlený.
Něvěřila jsem , že knihu budu moci postavit na stejnou úroveň k Útočišti, ale s naprosto klidným svědomím můžu. Něco takového umí napsat jen Jérôme Loubry.
Ještě teď mám zrychlený dech a neklidnou mysl.

24.10.2022 5 z 5

Dokonalé propojení Dokonalé propojení Jana Jánská (p)

Jako první musím vyzdvihnout neskutečně skvělou obálku. Ta se ohromně povedla a věřím, že bude mít velký vliv na prodej knihy.
Co se týká příběhu. Není vůbec špatný. Nápad je velice zajímavý, ale po dočtení ve mě zůstává dojem, že autorka příliš tlačila na pilu. Aby se dostálo dokonalému propojení, je v příběhu zakomponováno příliš mnoho hodně depresivních osudů. Bohužel jsem ke všem činům nenašla v knize úplné vysvětlení, a to není totéž jako otevřený konec.
Dlouho jsem přemýšlela nad označením psychothriller. Ale asi ano, tak nějak se to sem dá zařadit.
Jednání některých postav mi přišlo poměrně zvláštní a trošku zbytečné. Hlavně jednání Erika, který je zde vykreslený až příliš kladně, i když zpočátku působil jako ostřílený podnikatel.
Chápu, že autorka chtěla ukázat, jak se jednotliví hrdinové potýkají se ztrátou milované osoby, a u některých postav se jí to povedlo naprosto skvěle. Také vykreslení ostatních postav a jejich charakterů bylo přímo brilantní.
Zápletka je originální a autorce se povedlo, že do sebe všechno zapadlo, i když některé činy a motivy nebyly vysvětlené.
Dialogy, hlavně co se týká policie, byly hodně zvláštní. Možná se takové obraty u policie vážně používají, ale já jsem se s tím ještě nikde nesetkala. Takže mě to trochu tahalo za uši.
Bohužel některé důležité informace k vyšetřování se zde objeví jen tak, že to někdo někomu řekl, bez bližšího vysvětlení.
V globále kniha není vůbec špatná a pro čtenáře, kteří nemají tolik načteno a preferují českou tvorbu bude ideální.
Za mě je to velice dobrý nápad, jen to chtělo někde ubrat a jinde přidat, malinko učesat dialogy a bylo by to perfektní.
Autorka má dobře našlápnuto. Na prvotinu je to skvělý počin. Autorka se jistě velice rychle vypíše. Je vidět, že má skvělé nápady a lidem se to líbí.
U mě bohužel pro tentokrát 3,5*.

22.10.2022 3 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Na českou detektivku je to velice zdařilý příběh. Vyšetřovaný případ i život Laury je hodně smutný, což se v detektivce asi tak nějak předpokládá. Já jsem knihu přečetla jedním dechem. Případ je velice komplikovaný a vyšetřovatelé mají velice málo indicií a nemají se moc o co opřít. Přesto se postupně k vysvětlení dostaneme. O tom jak vše nakonec skončilo je určitě na polemiku. Trochu mě konec zamrzel.
V každém případě tato série patří mezi to lepší , co česká detektivní četba nabízí.

22.10.2022 5 z 5

Druhá dívka Druhá dívka A.J. Banner

Zajímavý námět i prostředí. Zápletka je originální a napínavá. Ano, knížka se nečte úplně lehce, není to odpočinkové čtení. Mě osobně příběh zaujal a překvapil. Od autorky jsem už něco četla, takže mě její trochu strohý styl psaní vyhovuje. Prostředí márnice je poměrně ojedinělé a celá zápletka je nepředvídatelná a překvapivá.

19.10.2022 4 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

Po přečtení knihy Životice mi byla doporučena tato knížka. Tento román je na stejné téma jen je ucelenější. Přináší nám příběh jedné rodiny ze Životic v době tragických událostí v období 2. světové války. O tragédii v Životicích je tu toho napsáno opravdu mnohem méně než v knize Životice, ale zase je příběh čtivější.
Kniha je napsána ve dvou časových linkách současnosti a minulosti, hlavní hrdinka Katka pátrá po minulosti své umírající tchýně Marty, která jako mladá dívka žila právě v Životicích. V lince z minulosti sledujeme osud Marty.
Bohužel ani toto zpracování ve mě nevyvolalo vlnu emocí jaké by si toto téma zasloužilo. Kniha je dost strohá a věcná. A jak už psal někdo přede mnou nedokázala jsem se s postavami ztotožnit a někdy je ani pochopit.

18.10.2022 3 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Slabší hodnocení nechápu. Mě kniha nadchla, je napínavá , tak jako předchozí díly. Dle mého názoru tento díl by se dal přečíst i samostatně, přestože postavy a jejich životní příběh známe z předchozích dílů , tentokrát to pro děj není nezbytně nutné. Ovšem děj se stále točí kolem Josie , i když se jedná o matku jejího přítele. Příběh je napínavý a chvílemi šokující. Rozuzlení podle mě bylo neočekávané. Některé postavy se chovaly jak už někdo napsal přede mnou , na facku.

18.10.2022 5 z 5

Tajemství ztracené holčičky Tajemství ztracené holčičky Simona Nečasová

Příjemná oddechovka, román pro ženy s nádechem duchařiny. Četlo se to velmi dobře. Na odpočinek pro nenáročné čtenářky ideální.
Přesto co se zpracování týká, mohlo by to být lépe dopilované aby to méně připomínalo dobrou slohovku. Dialogy by mohly být, z mého pohledu trošku přirozenější a tím věrohodnější.
Příběh a téma je zajímavé, jen zpracování malinko pokulhává. Proto 3*

17.10.2022 3 z 5

Oceán mezi námi Oceán mezi námi Gill Thompson

Nádherná knížka, obálka evokovala úplně něco jiného. Ale co jsem dostala bylo ještě lepší než jsem očekávala.

Příběh byl inspirován skutečnou události a ukazuje temnou reálnou historii. Je to jiný pohled na 2. světovou válku, nový a velmi reálný.
A pro mě je unikátní, nikdy jsem o podobné problematice nečetla ani neslyšela.
Pro mě kniha byla skutečně emotivní. Příběh mě chytil za srdce, hlavní hrdiny jsem si zamilovala a prožívala jejich osud s nimi.
Za mě velice čtivá a poutavá knížka.

Bohužel anotace se v některých ohledech velmi rozchází s dějem knihy.

15.10.2022 5 z 5

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

Opět perfektní čtení. Třetí díl detektivní série z českého prostředí. A velice povedený , budu v sérii moc ráda pokračovat.

12.10.2022 4 z 5

Zázraky jsou logické Zázraky jsou logické Lucie Šilhová

I když ne s každým názorem souhlasím, tak jsou to názory velmi zajímavé a mnoho je jich opravdu velice pravdivých . Kdybych si jisté věci v mládí uvědomovala , tak bych se v mnoha situacích zachovala ve svém životě jinak. Nejvíc se mi líbila kapitola o dětech a stáří. Ale celé je to moc dobré. Paní Kateřina měla velice zajímavý a vůbec ne jednoduchý život. Určitě se nejedná jen o rozhovor , je to její autobiografie.

11.10.2022 5 z 5

Zmrazené zlato Zmrazené zlato Rolf Börjlind

Určitě není každý díl stejně strhující. Řekla bych , že právě tato kniha je pomalejší , více popisuje Olivii a její vztah s Lucasem. Ale samozřejmě i její policejní práci a kariéru. Opět setkáváme se všemi hrdiny z původní party, i když jsou momentálně každý někde jinde. Olivia , její nehoda v horách a posléze postřelení , zase všechny svede dohromady. Ač každý má svůj život , nyní pracují na jednom případu a ten se docela dost zamotává. Takže se zde střídají klidná místa s místy hodně napínavými. Konec je určitě zajímavý a neočekávaný.

10.10.2022 4 z 5

Čistá pravda - ...ztratila schopnost lhát Čistá pravda - ...ztratila schopnost lhát Holly James

Naprosto skvěle napsaný odpočinkový román pro ženy a dívky. Lucy si hned získala mé sympatie. Její problém s pravdomluvností vznikl tak nějak omylem. Čekala jsem tak trochu rádoby vtipný příběh, ale to nečekejte. Příběh je ze života, poukazuje na problémy, které ženy a dívky stále musí řešit některé více jiné méně. Přesto si troufám říct, že každá z nás si něco z toho, co zažívá Lucy každý den , také zažila. Velice citlivě a čtivě napsaná kniha. Ano sice by se nějaká ta klišé našla, ale co to k takové knížce patří. Můžu je a jen doporučit. U knížky si odpočinete, pobavíte se a přece se vám nebude chtít odkládat .

10.10.2022 5 z 5

Poslední vlak do Londýna Poslední vlak do Londýna Matthew J. Costello

Dobře napsaný příběh se zajímavou detektivní zápletkou. Jack i Sarah jsou sympatická dvojka. Kniha má spád , děj plyne rychle a plynule. Rozuzlení je zajímavé a věrohodné. I když je knížka ze série dá se pohodově číst samostatně.

10.10.2022 4 z 5

Máma má alzheimera Máma má alzheimera Luboš Hacala

Velice citlivě a lidsky popsaný pravdivý příběh jedné rodiny, která se potýká s Alzheimerovu chorobu . Příběh vyprávý dospělá dcera, která pečuje o maminku postiženou touto chorobou. Na skutečném příběhu vidíme, jak celkem neočekávaně choroba propukne a postupně se zhoršuje. Jak se s ní musí potýkat nejen člověk, kterého choroba postihne, ale hlavně jeho rodina.
Autor umí taková témata zachytit velice čtivě , věrohodně a při tom ukazuje i naději a cestu, která se jen velmi těžko hledá.
Podle mě knížka není depresivní , ale ukazuje nám ivot takový jaký je.
Knížka ve mě vyvolala pohlazení po duši i přes takovéto těžké téma.

05.10.2022 5 z 5

Straky Straky Zoe Sugg

Knížka přesně napsaná pro náctileté a rozhodně je chytne a nepustí.
Příběh z tak trochu neobvyklé britské střední školy, kam se dostane nová studentka z Ameriky. Která má své vlastní důvody z minulosti , před kterými se snaží utéci a které nám dlouho nebudou odhaleny. Bohužel na nové škole se dějí podivné věci, ona má problém sem zapadnout. A navíc je tu nejasné úmrtí studentky , které se ve škole stále probírá a řeší. Knížka působí celou dobu dost tajemně ať už popisuje prostředí starobylé školy , tak atmosférou . Dívky pátrají po příčině smrti jejich spolužačky a odhalují tajemství stará celá staletí. Co je společenství strak? Co se dělo v minulosti a jaké problémy mají dnešní náctiletí ? Knížka na toto chce velmi zajímavou formou poukázat.
Zda se jí to podařilo určitě musí každý posoudit sám.

Musím přiznat , že pro moji věkovou skupina už knížka určitě není, musím hodnotit za sebe , proto nemůžu dát plný počet hvězdiček. Kniha je bravurně napsaná, ale pro věkovou skupinu 13-18. Pro mladé dívky bude kniha určitě dokonalá a strhující. Je tu popsán jejich vnitřní svět i svět okolo nich.
Snad se knize povedlo to, co měly autorky v úmyslu předat mezi řádky.
To už musí posoudit ty, kterým je kniha určená, proto budu sledovat hodnocení dalších čtenářů.

04.10.2022 4 z 5

Sleduje tě Sleduje tě Charlie Gallagher

V knize se hodně rozvíjí vedlejší zápletka, vztahy mezi jednotlivými policisty, je de hodně tzv. omáčky i kolem obětí a ostatních postav jejich životy a i když to k příběhu patří tak je toho až moc a detektivní zápletka je poněkud upozaděná. Napětí je velmi málo, policejní postupy jsou také poměrně sporadicky popsány , pachatelovy důvody a nějaké trošku propracované psychologické rozpoložení tu chybí. Ano je tu vysvětleno jak a proč páchal to, co páchal, ale za mě velmi nedostatečně a tím pádem málo věrohodně.

Pachatel byl odhalen velmi brzy a opravdu doufám, že to byl záměr autora.

Harry je sympaťák a určitě si ho oblíbíte . Medie je tak trochu sebestředná a ukňouraná a trochu vztahovačná na jednom místě se lituje a potom je naopak velmi sebevědomá a urážlivá. Chce se prosadit a ke svému jednání má důvody, přesto jí to sympatie čtenáře nezíská. Ale je jasné, že její postava v dalších dílech se bude vyvíjet. Série se asi bezdůvodně nejmenuje Maddie Ivesová .

Ovšem j slovní přestřelky mezi vyšetřovateli bylo to, co mě v knize asi bavilo nejvíce.

Pokračování už mám doma, takže si jej přečtu a snad mě přesvědčí, že toto byl jen slabší rozjezd.
Ale abych byla spravedlivá byla tu i zajímavá místa, a pokud bych knihu nebrala především jako detektivku asi bych ji hodnotila výš.

04.10.2022 3 z 5

Sny o pádu Sny o pádu Karen White

Příběh jedné rodiny s rodinný tajemstvím. Docela dost dlouho jsem měla zmatek v postavách. Autorka nám pomalu odkrývá co se stalo v minulosti. Opět tu máme vzpomínky na to, co se stalo v minulosti, ale zároveň i pátrání vnučky po tom co se její babičce přihodilo v dávné minulosti , kdo je vlastně její babička a co za tajemství skrývá.
Co se stalo před mnoha lety mezi třemi kamarádkami a jaký to mělo dopad do současnosti?
Knížka má hodně pomalé tempo , i když vás určitě bude zajímat jak to celé dopadne a kdo za vším rozhodujícím v minulosti stojí.
Nejkrásnější je obálka.

29.09.2022 3 z 5

Inspekce Inspekce Josh Malerman

Já jsem překvapená , že má kniha tak nízká hodnocení. Mě se téma i zpracování líbilo. Nápad mi přišel velmi originální, zajímavě a napínavé sepsaný. Příběh je velice dobře a logicky propracovaný. Podle mě vychytaný i v detailech. Hra na lodě je skvělá a asi ji pořádně pochopíte až ke konci knihy , takže neklesejte na mysli autor vše dostatečně vysvětlí. Nedoporučuju tuto knihu po pár stranách odložit.
Bavilo mě to hodně, bylo těžké se od knihy odtrhnout.
Konec byl hodně rychlý, ale asi to tak muselo být, a hodně , ale opravdu hodně morbidní , což mě fakt překvapilo a musela jsem to dlouho vstřebávat, i když posléze musím uznat , že to tak asi také muselo být.

28.09.2022 5 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Audiokniha o stopování po Evropě. Sice jsem se moc nenasmála, ale dost jsem se dozvěděla. Nejen o nejrůznějších zemích Evropy, které autor projel autostopem od severu na jih, od Polska přes Pobaltské republiky, Estonsko, Litvu, Řecko Makedonii, Albánii Rumunsko i Ukrajinu a také Slovensko. Spaní pod širákem v hostelu, ale také u známých nebo náhodných lidí a jiných nejrůznějších míst. Celá kniha je jedno velké dobrodružství. Dozvídáme se něco o navštívených zemích a jejich obyvatelích, což mě baví nejvíc, o autostopu a myšlenkách autora, ale i myšlení jednotlivých národů a národností. Namluvená je moc dobře. Za mě velká spokojenost. Dá se poslouchat i vícekrát.

25.09.2022 5 z 5