Danago Danago komentáře u knih

Balada o snech Balada o snech Markéta Prášková

Jedním slovem skvělé.
Za mě obrovské nadšení. Kniha je velmi čtivá a téma je zajímavé a bolestné. Autorka umí tnout do živého. A dokáže čtenáře emočně zasáhnout. Téma totalitních bezpráví je zde vyprávěno z pohledu dítěte holčičky a později mladé slečny. Co se ale stalo? K tomu se musíte pročíst. Autorka mě překvapila a to na celé čáře. Musím se podívat po jiných jejich knížkách.

13.09.2022 5 z 5

Záchytný bod Záchytný bod Martina Jelínková

Dost sama sebe nechápu, že jsem knížku dočetla. Rozhodně nejsem cílová skupina a opravdu jsem nepochopila, co se nám autorka snažila říct. Nějak jsem postrádala smysl celé knížky, pro mě to rozhodně nebylo.

10.09.2022 1 z 5

Volavka Volavka Šárka Dušánková

Nějak moc mě to nebavilo , neseděl mi autorčin styl psaní. Taková pěkná slohovka. Docela jsem měla problém knížku dočíst. Celkově mi příběh přišel místy nevěrohodný. Nejvíc se mi líbila romantická linka příběhu, detektivní linka mě nebavila.

09.09.2022 1 z 5

Odplata Odplata Anders Roslund

Příběh otevírá palčivou otázku trestu smrti. I když se příběh odehrává ve Švédsku, tak nás zápletka zavádí i do USA.

Autoři dokáží čtenáře donutit k zamyšlení nad nejrůznějšími postoji k vině a trestu, naději a beznaději. Příběh ukazuje postoj k danému problému z nejrůznějších úhlů pohledu, a to nejen ze strany člověka jako takového, ale i politiků a vlád jednotlivých států. A nejeden z těchto postojů čtenáře šokuje.
Za mě se tato série dokonale rozjíždí a jsem moc ráda, že mě neminula.
Tento díl je naprosto strhující jízda od začátku do konce.
Já jsem po celou dobu čtení nemohla napětím ani dýchat. A konec, dokonalý.

Box 21 Box 21 Anders Roslund

Příběh asi z počátků severské krimi. Usuzuji z videokazet a podobné již nepoužívané techniky. Poměrně syrový a drsný za mě ovšem překvapivě dobrý. Je zde spojený kriminální případ s psychologií postav. Což mě osobně bavilo.

Box 21 je trochu jiná severská krimi, než známe. Ukazuje drsnou realitu současné doby, hlavní téma je obchod s lidmi, novodobé otroctví a nucená prostituce od čehož se odvíjí hlavní zápletka.

Děj je sice zpočátku pomalejší, ale i tak se mi poměrně pletly postavy, takže to bylo dobře, ale od poloviny knihy děj postupně graduje. Příběh je vystavěn logicky a závěr ukazuje skutečný život a není úplně uzavřený.

Jediné, co mě mrzí, že tato kniha je druhý díl ze série a první díl u nás evidentně nevyšel. Jako vždy nechápu tuto logiku. V knize je sice hlavní příběh nezávislý na předchozím díle, ale odehrává se tu i vedlejší linka, jejíž počátek si čtenář musí tak trochu domyslet, i když se nás autoři snaží do něj, co nejvíce zasvětit.

09.09.2022 5 z 5

Kdo seje vítr Kdo seje vítr Hans Rosenfeldt (p)

Ať je to jak chce, pro mě je toto srdcová série. I když vyšetřování je tu méně, rozkrývá se více minulost Sebastiána a samozejmě už od posledního dílu mě zajímal Billy , jak to s ním dopadne. Osud Tima a Sebastiána se bude teprve rozvíjet a co jsem zjistila mě šokovalo. Líbí se mi kam série směřuje.
Mě to bavilo a už teď bych chtěla další díl. Zase si asi rok počkám, ach jo.

Soumrak mužů Soumrak mužů Christina Sweeney-Baird

Skvělá kniha o to uvěřitelnější, že vychází v období koronaviru. Rozhodně stojí za přečtení. Zasáhne asi každého ženy i muže , ale i čtenáře, kteří sci-fi běžně nečtou.

07.09.2022 5 z 5

Sestry Sestry Kamila Hladká

Skvěle zpracovaná kniha. Autorka vede citlivě několik generací řádových sester k výpovědi a jejich životě. Každá se zde prezentuje sama za sebe a opravdu mě velice překvapilo co jsem se dozvěděla. Kniha hodně změnila můj pohled na řeholnice, ukazuje, že nejsou až tak odlišné od nás běžných žen. A že život v klášteře může být mnohdy svobodnější něž je život vdané ženy. Přestože i zde jsou lidské problémy a život není lehký a rozhodně není bez práce.
Autorka nás nechá nahlédnout do více řádů , každý má svá pravidla , v každém z nich je život hodně jiný.
V neposlední řadě se dozvíme, co ženy vede k takovému životu a jak se jim žilo v období komunismu, proč dokázaly zvládnout i těžká a bolestná příkoří, nejen z politické ale i lidské strany.

07.09.2022 5 z 5

Chlap na roztrhnutí Chlap na roztrhnutí Liane Mars

Tak tato knížka byla velké překvapení. Román pro ženy o určitém milostném trojúhelníku, který se rozehraje, tak trochu jinak než by se dalo očekávat. Příběh přináší čtenářkám mnoho témat k zamyšlení, přitom rozhodně neztrácí na čtivosti. Podle mě hodně povedená knížka .

02.09.2022 5 z 5

Stejná jako ona Stejná jako ona Nora Roberts

Moje první setkání s autorkou, zajímalo mě jak píše, že má tolik fanynek.
Moje dojmy: je to rozhodně román pro ženy s detektivní zápletkou. Příběh se točí kolem fitness života a tím i fitness videí. Adriana se tak nějak automaticky vydává směrem své matky, je tak vedená , ale chce si vybudovat svůj život a svou kariéru a v podstatě se jí to i daří. Moc mě bavilo, jak si šla šikovně za svou vizí. Autorka nás nechá trochu nahlédnout do toho jak se dělá kariéra co je dobré pro reklamu a podobně. Ale taky zde máme vykreslený životní příběh Adriany a její hledání své cesty životem a to ve všech směrech.
Do toho tu máme dopisy , které Adriana už několik let dostává a z nichž mrazí, zpočátku jim nepřikládá žádnou důležitost , to se přece populárním lidem stává, ale dopisy začínají být příliš osobní a i čtenář si brzy domyslí, že mají něco společného s tragickou nehodou při, které zemřel Adrianin otec, kdysi dávno, když byla ještě malou holčičkou.
Příběh se čte dobře, je to ale román nečekejte žádná závratná překvapení ani zvraty. Určitě vás občas něco překvapí, ale pro čtenáře thrillerů toto určitě není.
Je to pěkné čtení pro ženy. Kdo má rád autorku toho kniha určitě nezklame.

01.09.2022 3 z 5

Byt nad Seinou Byt nad Seinou Kelly Bowen

Nádherný román popisující úsek druhé světové války odehrávající se především v Paříži. Dvě silné ženy bojují proti nacistům každá svým vlastním způsobem a prostředky. Obě mi byly nesmírně sympatické.
Příběh vyvolá ve čtenáři spoustu emocí strachu z nebezpečí, ale i radosti, když se něco povedlo.
Chytré a silné ženy, to je úžasné téma. Navíc podle historických faktů i když se jedná o velmi čtivou beletrii, tak takové ženy opravdu žíly.
Román otevírá opět nový úhel pohledu na druhou světovou války a boj proti fašismu.
Opět tu máme dvě časově linky m které jsou obě zajímavé i když linka z minulosti je přece jen o něco lepší jako většinou.
Knihu můžu jen a jen doporučit. Rozhodně je skvělá.

31.08.2022 5 z 5

Druhá šance pro Zoe Druhá šance pro Zoe Michaela Schmiedlová

Takto si představují typický dívčí román. Trošku pohádkové shledání se ztracenou rodinou. Osudem předurčená láska. Nic moc složitého. Příjemné , jednoduché čtení. Samozřejmě nesmí chybět i nějaké ty překážky.

Některé kapitoly vypráví Zoe a jiné její máma Tereza, je pravda, že jsou napsány, tak stejně, že kdyby nebyly označeny jmény, naprosto nevím která z nich to zrovna je, což je škoda.
O mnoho víc mě ovšem zajímal příběh Zoe

Nejsem cílová skupina ani moc romantiku nevyhledávám, takže pro mě určitě ne. Pro dívky od 11 do 14 let .

31.08.2022 3 z 5

Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Za mě skvěle napsaná kniha, téma, které většinou čtenářek otřese. Zneklidňující román, to sedí a bohužel velmi pravdivý a uvěřitelný. O to více bolestný, že toto se asi hodně často děje.
Kniha je napsaná velice zajímavým a originálním způsobem, možná to bude chvilku chtít si na něj zvyknout, ale potom se kniha četla sama.

28.08.2022 5 z 5

Tanec v ohni Tanec v ohni Graham Masterton

Rozhodně si nemůžu stěžovat. Tento díl mě bavil hodně. Příběh měl napětí, pro mě ani žádná hluchá místa. Autor opravdu píše hodně brutálně to rozhodně nikdo nemůže popřít, a asi tentokrát opět přitvrdil. Tato série opravdu není pro každého, pro slabší povahy nemůžu doporučit.

26.08.2022 4 z 5

Návrat na ostrov lží Návrat na ostrov lží Michel Bussi

Zvláštní , zajímavé, ale je to opravdu pro mladé čtenáře.
Ovšem vymyšlené to není vůbec špatně.
Může se to zdát překombinované, ale tím je autor známý.
Já jsem četla všechno od autora a má i lepší , ale i horší knihy.
Místy jsem se i zasmála určitým sarkastickým poznámkám.
Při čtení této knihy je nutné počítat , že je to něco jako Rychlé šípy, které já jsem mimochodem nikdy nečetla, ale takovou atmosféru to asi má, ale mě to bavilo.

24.08.2022 4 z 5

Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Velice dobře a čtivě napsaná knížka. Obálka je podle mě zbytečně vážná a u mě vyvolávala očekávání úplně jiného typu románu.
Osud Petra je velice zajímavý, smutný, ale hlavně určitým způsobem i poučný. Jsem ráda, že příběh je vypointovaný . Vše do sebe perfektně zapadá a dává svůj jasný smysl.
Je to moje první knížka od autora a jsem nadšená, takový styl mám ráda .
A ano je to romám pro ženy, a já jsem žena, takže jsem velmi spokojená. Příběh jsem si užila. Hodně mi stylem připomínal knihy Dagmar Digmy Čechové, jen hlavní hrdina byl muž, ale četlo se to samo.
Kniha je napsaná příjemnou češtinou, s jemným napětím, bez hluchých a nelogických míst.
Já určitě doporučuji. Knihu mám půjčenou z knihovny, ale uvažuji i nad její koupí.

23.08.2022 5 z 5

Pacienti Sigmunda Freuda Pacienti Sigmunda Freuda Mikkel Borch-Jacobsen

Knížka je určitě hodně náročná na čtení, což asi ze zařazení literatura naučná plyne samo sebou , nicméně, tak náročné čtení jsem nečekala. Knihu jsem si musela dávkovat po kapitolách , abych si dokázala udělat o každém pacientovi a jeho diagnóze a náledné léčbě nějaký přehled. Nezdráhám se říci, že léčba rovná se pokus- omyl , bohužel se tak tomu děje ve spoustě psychiatrických , a nejen těchto diagnóz dodnes.
Po přečtení této knihy jsem procitla a to doslova . Dle toho, co jsem jen tak mimochodem věděla nebo tušila byl Sigmund Freud uznávaný průkopník v oboru psychiatrie, teď přemýšlím, jak se stalo , že se mu takové cti dostalo.
Kniha se opírá o skutečné případy, samozřejmě je jich jen zlomek , které autor podrobil svému vlastnímu výzkumu. Autor čerpá z doložených faktů, jako je korespondence, výpovědi lidí z okolí pacientů a příbuzných, novinových článků... Naopak se vyhýbá Freudovým oficiálním zápiskům, proč asi?
Kniha je svědectvím o vývoji psychiatrie na přelomu 19. a 20. století, který byl počátkem moderního způsobu léčby, tyto léčebné postupy a jejich výsledky se mně osobně jeví, jako hodně zarážející. Do ordinace tehdejší psychiatrie bych se dostat opravdu nechtěla, ať už jako pacient, který opravdu pomoc potřebuje nebo jako pseudopacient, který se možná odlišuje, jako člověk od ostaního průměru, ale je ve skutečnosti psychicky v pořádku.

Knížku můžu doporučit lidem, které tato problematika, v kontextu historického pravdivého pojetí, zajímá.

A určitě by bylo moc zajímavé, si tuto knížku přečíst přepracovanou jako beletrii, to by byl trhák ve stylu Bál šílených žen.

23.08.2022 3 z 5

Holka přes palubu Holka přes palubu Tessa Bailey

Přestože jsem myslela, že naprosto přesně vím, co od knížky mám očekávat, nemohla jsem být dál od pravdy. Příběh sice začínal, tak jak jsem čekala , ale rozeběhl se neuvěřitelně nečekaně. Hlavní hrdinka je sice zhýčkaná a mohlo by se zdát, že je rozmazlená, ale jak brzy zjistíme je to možná určité volání o pozornost , o pomoc , podvědomá touha po jiném , smysluplném životě. Hledání svých kořenů.
I když je to kniha s maximálním erotickým nábojem a mnoha velmi otevřenými erotickými scénami, je tu i velice uvěřitelný a krásný příběh.
Ano klidně se nebojím použít slovo romantika, erotika, pohádka pro dospělé, ale každá pohádka sebou nese určité poselství. A tak je tomu i zde.
Knížka se moc povedla. A i když já, bych se bez tak explicitní erotiky minula, tak díky těmto pasážím, kniha zasáhne mnohem větší skupinu čtenářek. Věřím, že každá z nás, si v knize najde to své pravé ořechové. U knížky si odpočinete, ale také se zamyslíte a odnesete si nádherný čtenářský zážitek.

22.08.2022 5 z 5

Francouzská lekce Francouzská lekce Natasha Boyd

Knížka jako stvořená na letní dovolenou . I když, ji budete trávit jen u zahradního bazénu, přenese vás na milionářskou jachtu s pohledem na azurové moře. Nádherný romantický příběh, sice se všema klišé, která k tomu patří, ale zpracování je přesně mně na míru. Atmosférou mi kniha připomínala film Pretty woman, a já ten film prostě miluju.
Hlavní hrdinka není žádná bezduchá kráska , ale žena která má srdce na pravém místě a nejen hrdost k tomu, ale také ví , co od života chce, je vzdělaná a do situace chůvy se dostává jen shodou okolností.
A dokonce i na této knize je vidět, že osud je prostě osud a dovede vás tam, kde máte být.

Z obálky by se dalo čekat mnohem více erotických scén, toho jsem se dost obávala , jsou tady to ano, ale velmi citlivě vložené, takže i po této stránce pro mě perfektní .

Samozřejmě malá Dauphine celé knize přidává na dojemnosti, které žádná matka neodolá.
Opravdu úžasná knížka, které se povedlo mě odvést od mých vlastních problémů.

21.08.2022 5 z 5

Bublinky štěstí Bublinky štěstí Helen Fripp

Velice krásný příběh inspirovaný skutečnou silnou ženou, která si prožila, jak francouzskou revoluci, tak napoleonské války, a přesto se nenechala zlomit mnohými velmi těžkými překážkami své doby.
Kniha velice citlivě popisuje skutečné události a místa, i když je příběh přibarven autorčinou fantazií, jak to mohlo být.
Autorka napsala historický román, který ve mě dokázal vzbudit neskutečnou dávku emocí. Sama jsem z vinařského kraje, proto jsou mi vinice blízké, a tato kniha vás přenese svou atmosférou do kraje , kde zraje to nejlepší víno, kde se hledá způsob, jak udržet vinařství nad vodou , jak vyrobit to nejlepší šampaňské.
Román vzdává hold silným ženám a skvělému vínu.
Nezbívá než si nalít sklenku vína a ponořit se do tohoto inspirativního a historickými událostmi protkaného příběhu jedné značky ,dnes světoznámého šampaňského Veuve Clicquot , která se stala světově známou a uznávanou a to jen díky nezdolné odvaze a píli jedné ženy a jejich přátel.

17.08.2022 5 z 5