Danago Danago komentáře u knih

Opuštěné nádraží Opuštěné nádraží Jan Cimický

Moje první setkání s autorem. Dost mě zarazilo, že i když se jedná o detektivku, je tu opravdu hodně odboček mimo samotný případ. Autor se zamýšlí nad vším, co jde od jeho dětství po současnou politickou situací nejen u nás, ale tentokrát i ve Francii. Těch odboček na tak útlou knížku bylo opravdu dost, detailní popis jízdy vlakem, popis Trojanovic, Pusteven, Ostravy a okolí já jsem se musela shovívavě usmívat. Nosný příběh byl poměrně slabý a pro mě nevěrohodný.

Na to, že celá kniha je zasazena do dnešní velmi současné doby viz. Covid-19, nošení respirátorů apod. Tak mě zarazila a zamrzela jedna velká nepřesnost a myslím, že toto si autor měl zjistit. Jedná se sice o jednu z dalších odboček, ale myslím, že dost čtenářů pracuje v sociálních službách a ten kdo ví, jak to chodí, tak je mu to hned jasné, že něco takového se neděje. Myslím, že tuto informaci si autor neověřil. V dnešní době již dlouho neexistuje diagnóza idiot a stejně tak není pravdou, že lidé s mentálním postižením starší 18 ti let nemají možnost umístnění do vhodného zařízení. Žádný zákon, o který se tu autor opírá neexistuje. Vím, že se některým knihám vyčítá hyperkorektnost, zde je tomu bohužel právě opačně. Dotklo se mě to možná proto, že pracuji s postiženými a vím, jak to chodí, ale toto si autor klidně mohl odpustit, protože s dějem knížky to nemělo naprosto nic společného.
Hodně slabé 3* , nic dalšího od autora zkoušet nebudu, byl pro mě nutný do knižní výzvy.

15.08.2022 3 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Ach ne. Vůbec nechápu co toto mělo být. Postavy se rozhodně nechovaly, jak by se dalo v jejich věku očekávat. Popravdě celé mi to připadalo dost na hlavu postavené. Od samého začátku během celého příběhu až do konce. Očekávala jsem stále něco , ale to se nějak nedostavilo. Takže vlastně poměrně nudné, bez smysluplného napětí, velice jednoduchý jazyk. Jak se někdo vyjádřil pode mnou, takový příběh si děti vypráví u táboráku , to tuto knihu přesně vystihuje.
Autorka se tu pokusila o horor , na byl to horor to přečíst. Jednání a myšlení každého jednoho účastníka ,,zájezdu" bylo spíše pubertální než dospělých lidí , kteří jsou připraveni založit si rodinu. Závěr podle mého názoru nevěrohodný, přitažený za vlasy. Málokdy toto prohlásím o knize, ale pro mě toto byla ztráta času.

15.08.2022 1 z 5

Ze Země na Měsíc Ze Země na Měsíc Jules Verne

Verneovky nejsou pro mě, to jsem si opět ověřila. Některá místa mě bavila a samozřejmě mě zajímalo jak to vlastně dopadne. Data, výpočty , názvy teorie nad kterými se tu stále dumalo, to mě opravdu nebavilo a k pochopení toho všeho jsem byla daleko.
Přesto jsem vydržela a dočetla. Měla jsem vydání , velmi krásně zpracované, takže 3* za vše ...
Verneovky jsou pro mladší čtenáře , jsou to tak trochu pohádky pro větší děti, pokud se o nich zmíním, každý mi odpoví to jsem četl na základce. Já ne, no mě ani na té základce nebavily. A ani filmy či pohádky natočené podle Verneovek mě nikdy nechytly.
Škoda protože autor toho napsal opravdu hodně. A na jeho dobu to musela být fakt pecka.

13.08.2022 3 z 5

Vynález zkázy Vynález zkázy Jules Verne

Autora jsem nikdy nečetla ani jsem neměla oblíbené filmy podle knih. Tato je poměrně útlá tak jsem jí zkusila. Doufala jsem , že mě osloví, ale asi špatný výběr knihy, nebo autor opravdu není pro mě.
Příběh je poměrně jednoduchý a pro dnešního čtenáře předvídatelný.
Ano oceňuji autorův vizionalismus to ,mu rozhodně nemůžu upřít.

11.08.2022 3 z 5

15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Podle mě typický autorův styl. Námět zajímavý, snad i originální a neotřelý. Některá místa jsem, ale autorovi nevěřila, ale možná je to jen můj pohled na muže a moje jiné zkušenosti.
Musím bohužel přiznat, že zde byla i hluchá místa, která mě tolik nebavila. Taky mě štvalo to šišlání, nevím jestli to mělo být vtipné, ale mě to tak nepřišlo.
Nemůžu říct , že mě příběh nezajímal ,ale od autora jsem četla i lepší knihy. Možná trochu moc tlačil na pilu , a ano také jsem zaznamenala z mého pohledu určité nesrovnalosti mezi dějem a skutečností. Možná psáno horkou jehlou? Těžko říct. Doporučuji nemít velká očekávání a budete spokojeni.

11.08.2022 3 z 5

Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

O pojízdných knihovnách v Apalačském pohoří jsem již četla knihu: Jako hvězdy v temné noci, která byla o něco lepší.
Tento příběh mi přinesl trochu jiné zajímavosti, a to o zvláštním postižení , o kterém jsem doposud neslyšela. Docela jsem přemýšlela zda se jedná o fakt nebo fikci. Protože o modrých lidech, příčině tohoto zbarvení a možnostech léčby jsem ještě nečetla.
Kniha se opírá o skutečnou historii i skutečná místa. Je to společenský román, který se dobře čte a dá se přečíst na jeden zátah.
Ale to , že je kniha tak krátká, sebou bohužel nese i poměrně jednoduché a předvídatelné čtení. Což je velká škoda. Kniha mě příliš nezasáhla.
Nejzajímavější pro mě byl doslov který vše dokonale vysvětluje a fotografie .

11.08.2022 4 z 5

Až půjdeš, zavři za sebou Až půjdeš, zavři za sebou Anna Moricová

Knížka, která se mnou při čtení hodně emočně zamávala. Je vidět , že autorka je z oboru a ví o čem píše. Kniha je až bolestně věrohodná.
Bohužel jsem se cítila spíše v pozici rodičů Lucie a byla jsem za ně nešťastná.
Kdo se zajímá o poruchy příjmu potravin , chce se něco dozvědět o tom , že se to může stát, ať už dětství probíhá jakkoli , pro toho je tato kniha.
Určitě není pro slabé nervy, příběh je dost depresivní a bolestný.

09.08.2022 3 z 5

Tanečnice Tanečnice Michal Šefara

Jsem moc ráda, že se zvyšujícím se počtem čtenářů knížce stoupá hodnocení. V současnosti velmi aktuální kniha, i když je zde popsána trochu jiná válka na Ukrajině, přesto ne až tak jiná než dnes. Kniha je nyní aktuálnější něž, když byla vydána. Při četbě si člověk mnohé uvědomí , některé pasáže se mnou otřásly, jiné překvapily mile, ale i nemile. Je to hodně dobré čtení, velice dobře napsané. Jsou tu dojemná místa, smutná i romantická . Podle mě dobře vyvážená kniha.

Autor mě překvapil , pokud takto píše určitě si ráda přečtu něco dalšího.

Obálka se bohužel nepovedla a knize spíše ubližuje, příběh rozhodně nevystihuje. Stejně tak podtitul, je úplně mimo!

08.08.2022 5 z 5

Frida Frida Nina F. Grünfeld

Je třeba zdůraznit, že se nejedná o beletrii, ale spíš určitým způsobem dokument . Autorka v knize sepsala opravdu dlouholetý proces hledání minulosti svého otce a hlavně jeho matky , své babičky Fridy. Postupně zjišťujeme z nejrůznějších dokumentů a výslechů, jak asi život Fridy, dívky z židovské rodiny a svobodné matky, mohl vypadat. Není běžné si přečíst příběh ženy, která není ani tak hrdinkou, ale ženou, která přežívala po svém, nenechal se svazovat ani vírou ani rodinou. Kniha postupně mapuje život Fridy od jejího narození až do smrti. Při tom jsou v knize krásně vystiženy dějiny Československé republiky od jejího vzniku , jak si naši republiku postupně ukrajovali sousední státy. Velmi názorně je to vidět na mapě v knize. Také autorka ukazuje velmi názorný rodokmen své rodiny ze strany svého otce, tak jak ji za spoustu let vypátrala.
Velice zajímavá kniha, která mi toho opět mnoho ukázala z jiného úhlu pohledu.

08.08.2022 5 z 5

Zapomenuté dívky Zapomenuté dívky Sara Blædel

Je to velmi zvláštní, že se jedná o 7. díl. V každém případě mi nijak zvlášť nevadilo, že jsem jej četla jako první. Určitě jsem zde cítila, že se v minulosti něco odehrálo, naštěstí to pro hlavní vyšetřování nemělo žádný vliv.
Příběh je originální , hodně dobře vymyšlený, na můj vkus trošku pomalejší. Téma bylo opravdu hodně drsné a pro někoho by mohlo být až zvrácené, ale zločiny nejsou nikdy v pořádku. Děj byl občas mírně zmatený, takže jsem musela více popřemýšlet, jak to vlastně spolu souvisí a jak k tomu vyšetřovatelé vlastně přišli.

Ráda bych si přečetla všechny díly této série, hlavní vyšetřovatelka je sympatická, chytrá a lidská. Podívám se aspoň po knihách, které u nás už vyšly. Protože tato kniha mě nalákala.

05.08.2022 4 z 5

Kde končí nebe Kde končí nebe Petra Lejsková-Langová (p)

Moc krásná knížka, velice dobře vymyšlená a naprosto v souladu s mou vlastní vírou. Myšlenky , které nám autorka předkládá mezi řádky příběhu mi vštěpovala moje babička. Ale žádný strach nejedná se o náboženskou nebo esoterickou knihu. Je to krásný , lidský příběh, který je okořeněný trochou romantiky, trochou nadpřirozena a fantazie. Kdo má otevřenou mysl jako já , ten uvěří.
Autorka píše velice čtivě a já věřím, že knížka vás chytne a nepustí dokud ji nedočtete. Ve mě vyvolala spoustu krásných emocí. Hlavní hrdinka je sympatická dívka a závěr vás možná dovede i k troše zamyšlení.
Určitě se jedná o naprosto jedinečnou a originální knihu.

02.08.2022 5 z 5

Poslední měsíční dívka Poslední měsíční dívka Barbara Davis

Tato knížka je pro mě pohlazením po srdíčku.
Příběh Lizzy, která po smrti její milované babičky přijíždí na farmu , od které se snažila si držet odstup, se rozvíjí trošku jinak než si Lizzy zpočátku představovala.
Nečekejte žádný magický realismus, to ani kniha neslibuje. Je to příběh s jemným nádechem, snad kouzel nebo nadpřirozených schopností, ale poměrně lehce uvěřitelných. Autorka to v tomto směru nijak nepřeháněla. Proto je knížka věrohodná a i takový lidé chodí mezi námi.
Lizzy k farmě poutá tradice a historie devíti generací žen v rodině. Každá měla zvláštní schopnost i Lizzy nějakou má. Bohužel takové schopnosti neumí každý přijímat, proto se okolní komunita dělila na dvě části, ty kteří léčitelské schopnosti Lizziny babičky přijímali a využívali a také si jí vážily, a na ty , co se jich obávali a naopak ji vinili z dávné tragédie. Lizzy se rozhodne vypátrat, co se v minulosti stalo, odhalit pravého viníka a očistit pověst své babičky, což nebude vůbec jednoduché.
Myslím , že příběh není jen vztahovka , ale že ukazuje mnohem víc.

01.08.2022 5 z 5

Co když žádné zítra nebude? Co když žádné zítra nebude? Dagmar Digma Čechová

Další kniha od autorky a opět nezklamala. Autorka dokáže napsat příběh ze života,který se čte jedním dechem, má spád a šmrnc. A ač je toto již pátá kniha je opět originální. Knihu jsem otevřela a přečetla, nebyla jsem schopná ji odložit

Obě hlavní hrdinky jsou vykresleny realisticky, a velmi věrohodně, a i když je každá jiná, dohromady tvoří skvělou dvojku.
Martina je typická puberťačka, která vás bude štvát, tak jak to správný puberťák umí. Její bráška Filip vás zase chytne za srdce. A ani postava Alexe nenechá žádnou čtenářku klidnou.
Z knížky opět ucítíte mnoho emoci, které příběh obou kamarádek přináší. Klidně bych brala více stránek o Zu. Život Štěpánky je o něco více popsaný.
Závěr knížky je moc milý.
Některá místa mi vehnala slzy dojetí do očí. Všechny knihy autrorky jsou úžasné a vždycky tu poslední považuju za nejlepší.

A bonus pro mě osobně ve formě mé rodné Moravy...

Můj postřeh : já jsem se pravou a levou nenaučila dodnes.

29.07.2022 5 z 5

Ďábel si počká Ďábel si počká Maxime Chattam (p)

Tak stejně jako první díl této série opět skvělé čtení. Bravurně vymyšlené , dost brutální, dotažené do posledního detailu. Možná že těch případů je až moc a i myšlenek hlavní vyšetřovatelky je tu o něco víc. Takže občas se mi zdál děj trochu pomalejší. Ale většinu čtení má příběh spád a napětí.

24.07.2022 4 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Málokdy se mi stává, že mám v postavách zmatek. Ale tady se jména kryjí s přezdívkami a opravdu jsem se musela mnohokrát zastavit a popřemýšlet kdo je kdo a co, kde s kým. Prokletý kraj určitě není detektivka. Je to román kde se prolíná současnost s minulostí a odkrývá tajemství jedné rodiny a jednoho deníku. Ukazuje nám jak byla těžká doba po válce na Šumavě a není pro každého tak úplně lehká dodnes. Příběh vykresluje krásné Šumavské vesnice a lidi zde . Čte se rychle bez hluchých míst, ale jak už jsem psala zmatek v postavách jsem chvílemi měla.

24.07.2022 3 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Celkem pohodové čtení, příběh dokázal vzbudit můj zájem, měl spád i napětí.
I když se vše točí kolem jedné rodiny a postavy mně byly převážně nesympatické, knížka mě bavila. Patří k těm lepším od autorky. Žádná hluchá místa, děj plyne svižně od začátku po konec. Během čtení jsem měla několik tipů jak to celé dopadne.

23.07.2022 5 z 5

Toulky po stopách císařovny Sisi Toulky po stopách císařovny Sisi Dagmar Beňaková

Publikace je plná nádherných fotografií, staveb a míst, kde císařovna Sisi pobývala a nebo dokonce se jen zastavila. Jsou zde zmíněny některé momenty z cest , které nejsou tak úplně známé, někde se zdržela jen několik minut třeba na nádraží. Jinde pobývala často a dlouho a v knize se dočtete, jak zde prožívala své dny a jaký měla k danému místu vztah.
Najdete zde spoustu nádherných míst z Rakouska, Bavorska a Uher, ale také celou část o Českých zemích. Kniha začíná rodným domem císařovny v Mnichově , ukazuje kde se seznámila se svým manželem , kde se zasnoubila, Velká část je věnovaná Vidni, několika lázním dokonce i Karlovým varům , Solné komoře, Budapešti. Samozřejmě i Praze.
Tyto místa popisují i dopisy císařovny a jejích nejbližších, paměti jejích současníků i tehdejší tisk. Autorka si veškeré informace o jednotlivých lokalitách ověřila v archivech.
V knize najdete i spoustu dosud nezveřejněných detailů ze života císařovny a spoustu fotografií , jsou zde jak snímky ze Sisina „rodinného alba“, z nichž některé jsou zveřejněny vůbec poprvé, tak současné fotografie míst, která navštívila.

Kniha může sloužit jako cestovní průvodce po těchto místech. I když císařovna navštívila i jiné vzdálenější země, tato publikace se věnuje pouze místům dostupným pro nás autem. Takže kdo rád cestuje a miluje císařovnu Sisi, může na základě této knihy vyhledat a navštívit všechna zmíněná místa.
Dalším zemím, tentokrát vzdálenější se bude autorka věnovat v pokračování a já se na to moc těším.

22.07.2022 5 z 5

Sestry z vinice Sestry z vinice JoAnn Ross

Naprosto skvělý společenský román pro ženy. Knížka je pohlazením pro duši přitom to není tuctová romantická kniha. Knížka má mírný přesah do druhé světvé války ve Francii. Ukáže nám krásu vína a vinařství. Cítila jsem úžasnou atmosféru vinohradů. Hlavním hrdinkám jsem hodně fandila a všechny tři sestry byly sympatické a jejich babička taky.
Knížka mě pohladila po duši , velice lehounké a příjemné čtení ideální na léto.

21.07.2022 5 z 5

Ostrov doktora Moreaua Ostrov doktora Moreaua Herbert George Wells

Docela drsná a stále aktuální sci-fi. Popravdě občas jsem se i trochu bála.

21.07.2022 5 z 5

Léto v Kavárně nových začátků Léto v Kavárně nových začátků Debbie Johnson

Velice krásná knížka, která byla pro mě pohlazením po duši. Na mnoha místech jsem měla slzy dojetí v očích.
Příběh je odpočinkový a nenáročný , ale při tom ukazuje jaký život někdy umí být a jak je těžké se někdy smířit s osudem, který není vždy přívětivý. Nová šance se většinou naskytne , ale člověk se nesmí bát ji v životě využít. Laura dostane tuto šanci v Kavárně nových začátků, zda ji využije a jakým způsobem si přečtete v knize.
Kdo hledá romantické čtení na léto je toto ideální volba.

19.07.2022 5 z 5