danny_21 danny_21 komentáře u knih

Hadí spirála Hadí spirála Farley Mowat

Dokumentární záchranná akce zničeného britského škuneru Leicester, který potkal na cestě přes Atlantik obří hurikán. Dva remorkéry mají před sebou přetěžký úkol odtáhnout poškozenou loď do bezpečí v rozbouřeném počasí. Zajímavě podaný příběh, které jako by ani moc nepatřil do této edice, která se zejména věnovala takovým těch dobrodružstvím pro odrůstající mládež - 70 %

19.03.2025 3 z 5

Světelná setkání Světelná setkání * antologie

Skrz naskrz průměrná sbírka povídek německých autorů sci-fi, z nichž zaujaly jen tři - Dovolená po Aldebaransku, Jasnovidec a Tato planeta je obydlená. Detailnější komentář přidán k jednotlivým povídkám - 50 %

14.03.2025 2.5 z 5

Open: Otevřená zpověď Open: Otevřená zpověď Andre Agassi

Andre Agassi byl můj první tenisový vzor, cupitající mistr returnu ( kterého později nahradil RF ) a když jsem objevil knihu, která měla dle názvu otevřeně popisovat jeho životní pouť, nemohl jsem odolat. Na to, jak ho veřejnost vnímala - tzn. rebela a frajírka s vlastní image je to překvapivě zajímavě a citlivě popsáno - od tvrdého drilu v dětství, po dospívání v Bolletieriho akademii až k dospělosti a roli starostlivého otce a milujícího manžela. Samozřejmě nesmí chybět detaily dekád na tour, kořeněné soupeřením s velkými soupeři své doby - Courierem, Beckerem, Samprasem, vztahy ke svým koučům a dvoření se Steffi. Pro mě velké překvapení z objevení jeho druhé/pravé tváře a potěšení z četby, i když ve slovenštině - jedna z t těch nejlepších autobiografií, co jsem přečetl, jestli ne nejlepší - 90 %

11.03.2025 4.5 z 5

Pronásledovaná Pronásledovaná Robert Lawrence Stine

Další Stineova jednohubka z "děsuplné" Fear Street tak nějak potvrzuje kvalitu dílek předchozích. Tentokrát místo běsnícího maniaka mladou roštěnku sužuje entita ze záhrobí vyhrožující jí smrtí na oplátku za vlastní usmrcení, kterého si krasavice v tátově pyžámku jaksi není vědoma. Při pátrání po identitě ducha narazí na překvapivě fyzickou předlohu a nakonec dochází ke konfrontaci s vlastní ektoplazmou. No kvituju pokus s časohrátkami, leč omáčka kolem je chabá - 40 =

27.02.2025 2 z 5

Hrabě Monte Cristo Hrabě Monte Cristo Alexandre Dumas, st.

Kdo by neznal klasický slavný dobrodružno-dramatický příběh hrabětě Monte Christa, jako by nežil. Láska, zrada pletichy, rafinovaná pomsta která chutná nejlépe servírovaná za studena. V prvním dílu sledujeme především osudy námořníka Edmonda Dantése, který díky závisti a udání tří soků účetního Danglára, vojáka Fernanda a prokurátora de Villeforta v kariéře a lásce odsoudí mladíka k doživotnímu zapomnění v kobce pevnosti If, ze které není úniku, ale naděje umírá poslední a pomalu může začít vendetta ... - 90 %

21.02.2025 4.5 z 5

Hra začíná Hra začíná V. Mahaněnko (p)

Po povedeném Šamanovi ( kromě zakončení ) bylo nevyhnutelné sáhnout po další vydané sérii, tentokrát odehrávající v herním světě nekonečného vesmíru - Galaktagonu. Zajímavá záležitost, která potěšila duši RPG playera, který zamlada kostil krysy, netopýry, gobliny, minotaury a podobnou havěť ve slavné hérní sérii Might and Magic - no tentokrát to bude nejspíš taková space opera a lá Star Wars s bitvami stíhaček, křižníkům přelétáváním galaxiemi, konfrontací a pletichami mezi rasami. - Připadal jsem si v Mahaněnkově světě levelování, sbírání a rozdělování zkušeností, aliancí s ostatními postavami a samozřejmě bojůvek s odolnými bossy, jako ve známé a oblíbené hospůdce i když takové složení posádky kulolodě je docela bizár. Autor prostě LitRPG umí a jeden si prostě musí zvyknout na to, že náhody příhodně hrdinovi pomáhají a málokdy se spálí, ale asi to už patří k žánru - s Alexem se na další putování určitě vydám - 80 %

20.02.2025 4 z 5

Vetřelec vs. Predátor - Armagedon Vetřelec vs. Predátor - Armagedon Tim Lebbon

Tak jsem tu Lebbonovu Vetřelco-Predátorskou trilogii doklepnul i přes to, že předchozí dva kousky moje očekávání nenaplnily. Čekal jsem fanoušek maskovaných, mizících lovců daleko větší krvavou konfrontaci mezi rasami Mzáků se seznámením do života a zvyků obou, leč děj se točí kolem invaze do sféry lidí a mocenských laskomin gelové stařešiny a podřízených alijénů ovládaných poslušnými androidy. A proč se nám nedalo vysvětlení k tajemné rase a přeživším Zázrakem ... No za mě jen lepší průměr - 55 %

11.02.2025 3 z 5

Drama v Mexiku Drama v Mexiku Jules Verne

Povídková kniha sestávající se ze šesti kousků, z nichž nejpovedenější mi přišla ta s podivným názvem Ffff! ... Plesk! ..., hodnocení a komentáře jsem přidal k jednotlivým povídkám, za mě jako celek v lehkém podprůměru - 45 %

30.01.2025 2 z 5

Matyáš Sandorf + (Černé Indie / Patnáctiletý kapitán) Matyáš Sandorf + (Černé Indie / Patnáctiletý kapitán) Jules Verne

Jules si vypůjčil námět od krajana Dumase a vytvořil si tak svoji verzi hrabětě Monte Christa. Jeho hrdina, movitý nacionalista Matyáš Sandrof, je při přípravách k a pletichaření k podnícení povstání za Maďarskou samostatnost zrazen nenasytnými a závistivými soky a následně odsouzen k smrti v Istrijském žaláři. To by ale nebyl Monte Christo, aby si neporadil, a pokud jste četli Dumasovu daleko povedenější a rozsáhlejší klasiku, už víte kam se děj bude ubírat a jaká bude motivace hlavního hrdiny. Dílko je to v lepším v průměru, hlavně díky prvnímu dílu, takže jako celek to vidím na hezkých - 65 %
Černé Indie je další mnou v jinošském věku nepolíbená Verneovka s poněkud podivným název, který kupodivu nemá nic společného s Indií. Jules nám představí vznik historii ideálního hornického města, ve zdánlivě vytěženém uhelném dole, vybudovaného v jeskyni Nová Aberfoylie ve skotském hrabství jehož obyvatelé našli prapodivnou zálibu zabydlet se v podzemí a na povrch nevylézat. Zápletka se točí kolem podivných a nebezpečných událostí, které se v dole dějí a jsou pověrčivými Skoty připisovány nadpřirozeným bytostem. Nesmí chybět ani typická verneovská milostná linka, tentokrát jsem se se žádnými fantastickými vynálezy nebo nápady víceméně nesetkal, je to taková naivní jednoduchá záležitost v lehkém podprůměru – 45 %
Patnáctiletý kapitán je jednou z prvních Verneovek, která se mi v dětství dostala do rukou, který sice postrádá obvyklé Julesovy vědecko-fantastické prvky, ale zato vynahrazuje dobrodužtvím a odvahou. Příběh plavčíka/sirotka Dicka Sanda, který se po tragické nehodě při velrybářském lovu a úmrtí většiny posádky stane kapitánem na lodi, která nedlouho před touto událostí objeví vrak s černošskými svobodnými pasažéry. Bohužel pro redukovanou posádku na palubě zůstal ničemný kuchař a manipulací s kompasem navede loď k Africkým břehům do rukou tehdejších otrokářů - solidní kousek - 70 %, takže jako celek - 60 %

30.01.2025 3 z 5

Vzbouřenci na lodi Bounty / Les révoltés de la Bounty Vzbouřenci na lodi Bounty / Les révoltés de la Bounty Jules Verne

První povídka mapující osudy pachatelů a obětí nejznámější námořní vzpoury a druhá je o malé vzpouře k získání španělských lodí pro mexickou vládu a následné pomstě v Mexických horách - 45 %

Vynález skazy / Zelený lúč Vynález skazy / Zelený lúč Jules Verne

Vynález zkázy patří k těm nejpovedenějším Verneovkám, úplně jsem při pročítání stránek viděl scény z úžasného trikového filmu Karla Zemana, který jsem jakožto dítko zbožňoval. Dobrodružství, napětí, technické vynálezy, pořádný zlosyn a hlavně absence růžové knihovny, to je přesně to, proč byl můj nos často zabořený v podobných Verneovkách - 75 %
Pro mě další neznámé Verneovo dílo Zelený paprsek, které se věnuje honbou za optickým jevem, je zatím tím nejslabším Julesovým románem.. Zápletka spočívající v tom, že se mladá skotská šlechtična v opatrovnictví dvou postarších strýců hodlá provdat jedině za podmínky, že tento paprsek uzří společně s vyvoleným což je dle pověstí znamením věrné lásky až za hrob. Samozřejmě kmetové vybrali Heleně Campbelové podivínského ženicha Aristohuluse Ursiclose, který panince nevoní, a autor samozřejmě příhodně nastrčí do cesty pohledného sekáče. Cukronáda jako hrom, bylo utrpení to dolouskat - 25 %, jako celek díky prvnímu románu - 50 %

30.01.2025 2.5 z 5

Zelený paprsek / Deset hodin na lovu Zelený paprsek / Deset hodin na lovu Jules Verne

Zelená paprsek byl pro mě další neznámé Verneovo dílo, které se věnuje honbou za optickým jevem, je zatím tím nejslabším Julesovým románem.. Zápletka spočívající v tom, že se mladá skotská šlechtična v opatrovnictví dvou postarších strýců hodlá provdat jedině za podmínky, že tento paprsek uzří společně s vyvoleným což je dle pověstí znamením věrné lásky až za hrob. Samozřejmě kmetové vybrali Heleně Campbelové podivínského ženicha Aristohuluse Ursiclose, který panince nevoní, a autor samozřejmě příhodně nastrčí do cesty pohledného sekáče. Cukronáda jako hrom, bylo utrpení to dolouskat - 25 %
Deset hodin na lovu je naopak povedenou povídkou o autorově první a poslední účastni na lovecké honitbě, která se nepovede - 50 %, jak celek 35 %

Neobyčejné dědictví Neobyčejné dědictví Dean Koontz

Tentokrát jsme s Koontzem víceméně nezamířili do vod mystiky nebo krvavého thrilleru, ale dostal jsem jednoduchý, odpočinkový příběh o "statečném" cukráři, který už při příchodu na svět dostal varování před možnými 5-ti děsivými budoucími datumy od dědy Pepíka. Hromotlucký Jimmy se ve dnech naplnění setkává s typickými Koontzovými psychopaticky vystavěnými charaktery a konfrontace s nimi ho promění v nápaditého a neohroženého agenta tajné služby. Autor dávkuje absurdno a bizár ve větších porcích a prokládá humorným glosováním situací, do kterých se hlavní postavy dostanou. Dean umí daleko lépe, tentokrát i díky slabší očekávané zápletce jen lepší průměr - 65 %

29.01.2025 3 z 5

Vetřelci z hlubin Vetřelci z hlubin John Wyndham (p)

Tento reportážně vedený příběh, plný teoretických úvah a domněnek o koexistenci dvou civilizací na modré planetě mě příliš nebavil. Prokousat se první invazní a odvetnou třetinou bylo dost na krev, z vod podprůměru to pozvednula zajímavá třetina poslední včetně zakončení v nastalé apokalypse. Před nejznámějších Dni Trifidů si dám ještě pár Wyndhamových povídek, tentokrát jen ale průměrných - 55 %

24.01.2025 3 z 5

Co kdyby? Co kdyby? Randall Munroe

Zajímavý počin hledání řešení pro většinou absurdní situací a otázky, podobné těm, co mi někdy pokládá synátor. Ok pro rozšíření obzorů a splnění výzvy, ale žádné zásadní nadšení, lepší průměr - 55 %

08.01.2025 3 z 5

Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Dvanáctiměsíční cyklus proměny běžného obyvatele městečka Tarker Mills v krvelačnou, chlupatou a zubatou bestii z pera ranného Steva - krátké, úderné s moc povedenými kresbami. Nadprůměrný kousek, kéž bychom se v chystané sbírce povídek You Like It Darker dočkali kvalitativně podobných - https://en.wikipedia.org/wiki/You_Like_It_Darker - 80 %

07.01.2025 4 z 5

Holly Holly Stephen King

(SPOILER) Časy, kdy nám Štefan chrlil jednu bombu za druhou jsou nenávratně pryč, co si budeme. Netuším, kde se v něm vzala ta touha pustit se na kriminální půdu a ještě k tomu navrch nám opakovaně servírovat takovou neslanou, plnou traumat puťku Holly, která je u mě děsně nesympatickou a neatraktivní postavou. Naštěstí to alespoň drží nad vodou čistého středu solidní krvavý náměť vraždících staříků, hledající elixír mládí v útrobách spoluobčanů, že jsem jednu chvilku uvažoval, že tam vrazím o hvězdu víc, no dal jsem jen půlku navíc, za rušivé covidové pozadí a za chabé, leč čekané zakončení u seniorů - 60 %

02.01.2025 3.5 z 5

Zemí Škipetarů Zemí Škipetarů Karel May

Páté orientální dobrodružství popisuje pronásledování padoucha z díu předešlého, svatého starce Mubaraka a jeho kumpánů, kteří pláchli z vězení, přes území dnešní Makedonie, kde žijí Škipetarové ( Albánci ). V cestě jim samozřejmě stojí různé léčky a útrapy včetně uplacených tureckých soudců a četníků, ještě že Karlos všechno ví, zná každé nářečí všude byl nejméně 2x, od všeho má klíče - za mlada to člověk hltal, dnes je to úsměvné a shovívavé počtení, na víc než střed to nevidím, indiánské příběhy mě bavily víc - 50 %

30.12.2024 3 z 5

Noc hrůzy Noc hrůzy Jason Dark (p)

Kdysi zamlada jsem přečetl jeden nebo dva díly a docela mě to vzalo a teď jsem náhodou narazil na nápad, zkusil další kousek a tak jsem se vydal rovnou za prvním dílem. No kvalitativně je to někde na úrovni edice Stopy hrůzy, možná trochu krvavější ale ta stylistika, takže dávám lehký prodprůmět a uvidíme, jak dlouho mi to vydrží - 45 %

28.12.2024 2 z 5

Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona Francis Scott Fitzgerald

Další z utajených případů povedených filmových dílek mající za předlohu knižní novelku s originálním námětem a navíc ideální tip do čtenářské výzvy. Příjemná kraťoučká jednohubka o životě pozpátku, na rozdíl od dramaticky laděného filmu vyznívá satiricko-humoristicky, hlavně čerstvé myšlenky na svět přivedeného Benjieho byly povedené - 80 %

27.12.2024 4 z 5