DannyBlakely
![Kouř a zrcadla Kouř a zrcadla](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104195/kour-a-zrcadla-smyslenky-a-iluze-104195.jpg?v=1325946485)
pro Kate S. a ostatní, kteří by měli podobný názor.. Povídka "o pojídání mimin" že nemá smysl??? To snad nemyslíte vážně, že ne?! Vy si myslíte, že je v pořádku, používat zvířata k pokusům, jíst je, oblékat se do jejich kůže atd..? Pokud ano, tak je mi Vás upřímně líto. Jaký je rozdíl, mezi zvířetem a člověkem? Myslíte, že zvířata jsou méněcenná? Jsou to živí tvorové stejně, jako my. Když jim do očí nakapou kyselinu, bude je to bolet stejně, jako by to bolelo Vás! A pokud je podle Vás v pořádku tenhle hyenismus praktikovat na zvířatech, proč ne na miminech/lidech? Zamyslete se trochu, proboha..! Ta povídka byla o tom, že spousta lidí jsou takové zrůdy, že se nezastaví před ničím! Nedokážou se sami omezit a tak hledají způsoby, jak se omezovat nemuset..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na doporučení svého muže jsem si jako první přečetla poslední povídku v této knížce a jedním slovem "HUSTÝ"! Už nikdy se na původní pohádku nebudu koukat stejně ;)
Teď postupně pročítám i ty ostatní i když na fantasy zrovna moc nejsem, tak tyhle povídky mě hodně baví :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Proměna Proměna](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30545/promena-if7-30545.png?v=1641658059)
Přečetla jsem si tento příběh na základě doporučení na těchto stránkách. Nic jiného jsem předtím od Franze Kafky nečetla a teď si říkám, jaká je to škoda a snažím se to dohnat.
Za posledních pár dní jsem od něj přečetla řadu kratších povídek. Jsou tak zvláštní.. Člověk si po přečtení řekne, že to asi nepochopil , protože povídka samotná, když ji čtete, nemá zdánlivě žádnou pointu.. často je to jen popis něčeho.. Ale ta pointa tam je, jen je ukryta hlouběji a musíte pozorně číst mezi řádky.. Nutí Vás k přemýšlení.. A ve finále Vám to dá hrozně moc.. Aspoň mně tedy ano.
Proměna byla jedna z těch snadněji pochopitelných příběhů. Byla jsem docela v šoku, jak se k Řehořovi rodina zachovala a bylo mi ho moc líto.. Ale takoví lidé často jsou.. Nestydí se využívat ostatní, nejsou schopni sami něco dělat, ale až jim začne téct do bot, chtě nechtě musí začít. A hle, ono to jde. A oni třeba časem zpyšní a zapomenou na toho, kdo jim pomáhal, staral se o ně.., když už toho dál není schopen.. Ale oni se o něj nepostarají.. je jim najednou na obtíž.. Smutné, ale taková je často realita..
Před autorem hluboce smekám. Pro jedinečnost jeho příběhů, pro schopnost donutit lidi, zamyslet se nad sebou samými, nad vztahy okolí, povahami lidí.. Styl jeho tvorby je zajímavý a obdivuhodný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jiskra života Jiskra života](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529/jiskra-zivota-eKX-529.jpg?v=1605543203)
Četla jsem ji naposledy asi před osmi lety a je to knížka, která mě nejvíc zasáhla a hodně ovlivnila můj postoj k životu.
Miluju knížky od Remarqua a tuhle miluju nejvíc i přes to, jak hrozně smutný a nepochopitelný ten příběh je.. protože takhle to tehdy opravdu bylo...
A vždycky, když se mě někdo zeptá, jakou jednu věc bych si vzala na pustý ostrov, vždycky řeknu, že tuhle knihu, aby mi připomněla, že vždycky by mohlo být mnohem hůř.. Uvíznout na pustém ostrově? V porovnání s koncentrákem..??!! Anytime!
Začala jsem ji teď číst znovu a čtu ji se stejnými pocity, jako tenkrát.. v obrovském šoku a s vědomím, že tohle byla realita.. Člověku to dává ohromnou sílu čelit vlastním problémům, které jsou po přečtení tohoto příběhu tak strašně banální..
Tohle by si měli přečíst všichni. Koho to nedonutí k zamyšlení a nezmění mu to v nějakém směru pohled na život, není mu pomoci..
![Bohatá dívka, chudá dívka Bohatá dívka, chudá dívka](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54560/bohata-divka-chuda-divka-54560.jpg?v=1290259509)
Dočetla jsem. Příběh byl fajn, spíš taková oddechovka, a ke konci knihy už tolik chyb nebylo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134069/padesat-odstinu-sedi-5ZJ-134069.jpg?v=1635013432)
Ani se nebudu obtěžovat tohle číst.. :-D To, že je tahle trapárna bestseller, něco svědčí o tom, kam lidstvo spěje..
![Svět podle Garpa Svět podle Garpa](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1053/svet-podle-garpa-dA9-1053.jpg?v=1566817396)
Od Irvinga jsem byla schopná dočíst do konce pouze tři knížky. Pravidla moštárny, Modlitbu za Owena Meanyho a tuhle. Svět podle Garpa je chytlavá knížka, místy jsem se sice krapet nudila, ale stejně mě pořád lákalo, příběh dočíst. A to jsem to prosím přelouskala na malým dotykovým HTCčku :-D Určitě si knížku přečtěte. Je to jedna z těch lepších :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zrovna ji čtu a zbývá mi cca poslední třetina. Chtěla jsem hlavně vidět komentáře k této knize a docela mě zaráží, že tu nikdo nezmínil, že je knížka plná překladatelských nesmyslů a chyb. Kdyby jich tam bylo pár, neřeknu půl slova, stane se, ale téměř v každé kapitole jsem jich našla několik a s blížícím se koncem je to horší a horší.. Příběh je dobrý, ale tyhle chyby mi kazí radost ze čtení a mám kolikrát opravdu chuť, vyhodit tu knížku z okna.
Ve starých knihách jsem téměř nikdy žádnou chybu nezaznamenala, když pominu sem tam překlep, ale tohle?! Zaměňování zájmen, sem tam věta, která nedává smysl, hrubky.. Je mi z toho smutno. Hlavně proto, že v novějších knihách se toto děje až moc často. Překladatelé si přestávají dávat záležet a korektoři jsou líní, to po nich číst.. :(
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Exploze Exploze](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162116/exploze-ZtV-162116.jpg?v=1586187656)
Takže, četla jsem ji asi týden, ale v podstatě vždycky jen před spaním, kromě jednoho dne, takže to je slušnej výkon :) Exploze je dobrá knížka, hezky se četla, nemám proti ní skoro žádné výhrady, ale .. jde o běžnou detektivku.. Je mi jasný, že napsat detektivku není sranda, ale četla jsem už i lepší, tak moc nechápu, proč se jedná o bestseller. Neurazí, nenadchne.. a taky jsem se pozastavila nad jedním drobným detailem a to sice tím, že vytížené reportérce nezazvoní mobil tak strašně dlouho..
Za mě teda 3 hvězdy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jake má problém Jake má problém](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117663/jake-ma-problem-VRI-117663.jpg?v=1567891591)
myslela jsem, že mě ta knížka bude hodně bavit, ale opak je pravdou.. nějak ani nemám chuť ji dočíst a to jsem už cca v půlce.. zatím jsem ji tedy odložila a zkusím to někdy příště, až se budu hooodně nudit..
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Úžasná knížka! Já na tu politiku sice fakt nejsem, ale tohle bylo tak chytré, čtivé a zábavné..! Té knížce vážně nelze nic vytknout a určitě ji doporučuju :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155109/nez-jsem-te-poznala-Gq9-155109.jpeg?v=1507958865)
Ještě jedna věc.. je pravda, že spoilerující komentáře mi ten zážitek trochu zničily.. Asi by bylo dobrý, napsat před koment varování..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Včera jsem si ji přinesla domů, večer jsem ji začala číst, četla jsem do dvou do rána, šla spát jen proto, že mi bylo blbý, nejít spát vůbec, probudila jsem se, udělala si snídani, pokračovala ve čtení a dočetla před půl hodinou. Nemohla jsem se od té knížky doslova odtrhnout. Příběh byl silný, skvěle napsaný a do poslední chvíle jsem si přála, aby to skončilo tak, jak jste si to určitě přáli i Vy ostatní.. Miluju tu knížku, myslí jsem pořád v ní a snažím se vzpamatovat.. Je hodně věcí, nad kterýma teď budu přemýšlet..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pohádky o mašinkách Pohádky o mašinkách](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49647/pohadky-o-masinkach-49647.jpg?v=1288364950)
Moje nejoblíbenější pohádky v dětství a i teď , když zrovna nemám co číst, ráda po nich sáhnu a znovu přečtu.. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ztracený přístav Ztracený přístav](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149200/rob-ryan-a-cassie-maddox-ztraceny-p-L6T-149200.jpg?v=1424898317)
Skvělá a napínavá knížka, nemohla jsem se od ní odtrhnout a pořád jsem přemýšlela kdo, jak, proč.. a ne a ne na to přijít.. :) Doporučuji!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Anastázie Anastázie](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1604/anastazie-MPV-1604.png?v=1629719146)
Knížku jsem přečetla jedním dechem. U první části jsem i pár slz uronila.. Moc pěkný příběh, stojí za přečtení :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36497/divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-zSO-36497.jpg?v=1573558583)
Dočetla jsem dnes.. ve 2 ráno.. Nemohla jsem jinak :) Každopádně celá trilogie je to nejlepší, co jsem v poslední době četla a je pravda, že to člověka vtáhne a nepustí až do konce :)
Jen se mi teď bude nehorázně stýskat....