declen declen komentáře u knih

Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

Po chvilce si na ten ten "metaforický" jazyk i zvyknete. Dokonce v některých fázích i ztrácí na hutnosti. Mám teorii, kterou si ještě ověřím a to, že se nám tímto stylem autorka pokouší přiblížit to jak asi působí čínský jazyk. Zakládám to tedy ale na svých chatrných znalostech mandarýnštiny. Jinak pocit z knihy: deprese na kolečkách. Možná jsem si měl na koronakrizi najít něco veselejšího, ale nelituji. Nicméně kousíček duše v téhle knize necháte. Pár paralel mě tedy úplně nepřesvědčilo a bylo z nich cítit, že si autorka vybíjí frustraci, a jako ty které kritizuje, celou věc zjednodušuje a černobíle obviňuje. Ale bylo jich poskrovnu.

19.02.2021 5 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Tohle mě teda moc nenadchlo, možná už jsem tolik nakrmenej postapem a trochu přehnaně alergickej na zněužívání žánru. Hodně generické a bez většího nápadu nebo zajímavé pointy. Ani atmosféra mě moc nebrala. Prvních cca. 30% knížky je naprostá nuda. V prostředku to docela šlo a na konci jsem měl co dělat abych to vůbec dočet. Nudné ploché postavy.

08.05.2019 2 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Uau, už dlouho jsem se do knížky tak nezačet. Hozně mě to něčím připomíná styl Davida Gemmela.

13.10.2019 5 z 5

Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Filosofická bible 21. století.

08.05.2019 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tak kniha... spíše filosofická povídka, nicméně mám pocit, že to chce čas aby si člověk uvědomil kde všude se dají najít paralely s jeho životem. Dle mého nelze jakkoli ohvězdičkovat.

08.05.2019

Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

"Rychle, paní Chlumská, kuřte." Kotletovy nemůžeme upřít pár dobrých nápadů, pár i hodně vtipných. Zbytek béčková superhero oddychová řezanice.

27.02.2019 4 z 5

Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Návrat ke kvalitě první dílu. Trošku mě tedy štval styl psaní dialogů. Atmosféru ale 35tka určitě má. Na konci jsem si až sadisticky lebedil v odkrývání posledních tajemství metra.

27.02.2019 5 z 5

Ocelové jeskyně Ocelové jeskyně Isaac Asimov

Docela mě překvapil rok napsání, ještě než jsem šel zapsat hodnocení tak jsem to odhadoval na na osmdesátky.

21.05.2023 4 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Chvílemi strašně roztahané, přiznám se , že části jsem v rychlosti prolétával očima. Nejdřív jsem myslel, že Irwing je pseudonym nějaké feministky. Některé pasáže jsou strašná slátanina, ale trochu mám pocit, že to bylo jen z důvodu abysme se trochu přiblížili tomu co by asi psal Garp. Některé vyvrcholení příběhu opravdu zajímavé.

08.05.2019 3 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Bavila víc než předchozí, určitě čtivější styl. Příjmená atmosféra.

16.11.2018 4 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Naprostý kult!

14.11.2018 5 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Je to sice další nášup Metra, což bude vždycky důvod k radosti, ale spisovatelsky horší než jednička. Jako by se autor v tom trochu plácal, podivné motivace postav.

14.11.2018 3 z 5

Mládí v hajzlu 1-3 Mládí v hajzlu 1-3 C. D. Payne

Četl jsem to teda ve dvaceti, ale fakt jsem se bavil. Při čtení mě napadlo, že kdyby povinná četba ve školách obsahovala knihy typu Mládí v Hajzlu tak by se čtení nemuselo spoustě lidem zhnusit.

30.12.2022 5 z 5

Kosmická hra Kosmická hra Stanislav Grof

Občas jde Grof trošku proti sobě, občas je opravdu až moc "ezo" a jeho model bude jistojistě jednou nahrazen modelem ještě lepším, ale určitě se jedná jednu z nejzásadnějších knížek co si člověk může přečíst a směr co je tady nahozený je správný.

14.12.2022 5 z 5

Železná rada Železná rada China Miéville

Asi tuším o co se Miéville snažil, ale podle mě se mu to moc nepovedlo a to jsem chtěl, opravdu chtěl, si vychutnat další jeho industriální konstrukci. Chvílemi to byla ale až nuda. Rozhodně horší než minulé díly.

15.07.2021 3 z 5

Popraviště Popraviště Čingiz Ajtmatov

Doporučil bych někomu Popraviště? Ne. No, možná někomu. Jsem rád, že jsem knihu přečetl? Ano. Možná si před čtením zjistěte o čem to bude. Místy se to nečte moc dobře a vyšší rovina propojení všech příběhů je už mimo mě.

12.09.2020 3 z 5

Legenda Legenda David Gemmell

Začátek mě vůbec nebavil, ale jsem rád, že jsem vydržel a tím pádem se Gemmell stal snad mým nejoblíbenějším spisovatelem v tomhle žánru. Začátek mě vlastně nebavil ani po druhém, ani po třetím přečtení.

27.02.2019 5 z 5

Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

To bylo tak dobře vymyšlené depresivní, že jsem zvládnul jen třetinu. Kdybych to čet dál, měl bych dokonce života noční můry.

06.12.2024 5 z 5

Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

Krásně vymyšlený rámec ve kterém se kniho odehrává. Konec mě přišel takový moc alá Kotleta a moc nebavil.

06.12.2024 4 z 5

Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

Ta kniha byla tak depresivní, že jsem ji nedokázal dočíst.

29.08.2023 5 z 5