Delphín Delphín komentáře u knih

Úhel pohledu Úhel pohledu Todd McFarlane

Masky
,,Hrát si na superhrdinu není hračka. Je to osud. Sami se rozhodujeme dělat dobré skutky. Nebo zlé. Měli jsme na výběr."
Chápu, že si tento příběh získal sympatie řady čtenářů, ale mně to prostě nesedlo. Hobgoblin je psán dobře, jinak mi to ale přišlo jako dost prazvláštní pokus o týmovku Spidey - Ghost Rider.
Úhel pohledu
,,Copak vážně pod stromy nevidíme les? A chceme ho vůbec vidět?"
To byl naopak skvěle napsaný příběh! Pravá temná a na Spider-Mana nezvykle brutální detektivka, ve které se ale potká Spidey s Wolverinem a jo, ti dva se skvěle doplňují! Celý příběh je navíc psán dost kvalitně, takže oželíte bez problému odhalení skutečného vraha, u kterého si neřeknete něco ve stylu -cože, to jsem fakt nečekal!- což je velká škoda, celému jinak výborně rozjetému ději to trochu podkopává nohy.
Celkově je ale tenhle komiks dost kvalitní start do celého kompletu. A konkrétně toto číslo za 49 Kč? Luxus!

30.09.2020 4 z 5

Hlavohrátky Hlavohrátky Joe Hill (p)

Oproti minulému dílu dost odpadla ona hororová část komiksu. Tento originální nápad doprovázen skvělou kresbou a výborným panelováním, ale nadále funguje. Fungování klíčů zde už jede ve velkém stylu, v průběhu děje se dozvídáme více z minulosti a tudíž i více záhad, mnohá nám ale budou definitivně vyjasněna až později. A jelikož v této sérii ještě zbývá relativně dost knih, jsem zvědavý s čím vším na nás Hill ještě vyrukuje. Rozjeté to ale zatím má dobře, to nelze popřít. Jediné co mohu komiksu vytknout je chování některých postav, které mi mnohdy nepřišlo zrovna rozumné/logické.

31.08.2020 4 z 5

Jen o den víc Jen o den víc Joseph Michael Straczynski

,,Osud není psán velkým písmem. Tvoří ho drobné detaily.“
Slabší, ale stále velmi kvalitní pokračování ,,Spider-Man: Back to black“. Jen ten závěr asi v mnoha čtenářích zanechá smíšené pocity. Dle mého měli May rozhodně nechat zemřít. Nic zásadního by se přeci nezměnilo, jako v tomto případě. Dále se tu nebudu rozepisovat, protože bych výtkami vyspoileroval celý děj…
Amazing Spider-Man #42 – Solidní suprácký průměr.
Kluk od vedle – Odsunout Spideyho na vedlejší kolej a dát kratší příběh, kde hlavní roli plní M.J. a její pohledy na Petera a její život, je velice fajn čtivo, které mě mile překvapilo.

30.08.2020 4 z 5

Přístav volá Přístav volá Jaroslav Foglar

Knížka se čte opravdu moc pěkně. A byť je samotný příběh ve finále dosti prostý, má v sobě skryté kouzlo, které dělají knížku tak krásnou.

10.08.2020 5 z 5

Ten druhý (1. část) Ten druhý (1. část) Joseph Michael Straczynski

Úžasný počin, který nám ukazuje spíš filozofickou stránku Spideyho, což je hrozně fajn. Příběh je totiž suprově pojat, leč obsahuje menší momenty, které jsou zcela zbytečné. Dost se tady dbá na vztah Petera s jeho blízkými, což průběhu dost dodává porci lidskosti a utrpení, které Pavouk za svůj život zkusil. Velmi se mi líbil náhled do minulosti tety May. Byl sice velmi krátký, ale i tak si jej dost užijete. Kresba se tady mění opravdu dost často, ale neměl jsem problém si zvyknout. Konec Vás opravdu nutí, těšit se na pokračování. A já jsem na něj sakra zvědavý.

28.07.2020 5 z 5

Smaragdový psanec Smaragdový psanec Benjamin Percy

Po přečtení minulého dílu jsem se fakt bál, začít čist tenhle božsky nakreslený komiks. Prvotních cca 30 stran mě nebavila, do čtení sem se spíš nutil. Pak se ale cosi změnilo, a vyklubal se z toho dost dobrý komiks, z této série s Arrowem za mě nejlepší. Postavy a jejich chování už zase dává smysl, dobrá zápletka s vcelku zajímavým záporákem. Máme tu nečekané zvraty v ději, máme tu nečekané úmrtí, vcelku dobře fungující Arrow family, leč si myslím, že to byl v tomto komiksu ještě podklad pro něco velkého. S tímto komiksem velká spokojenost, 4* si zcela zaslouží!

28.07.2020 4 z 5

Ostrov starých ran Ostrov starých ran Benjamin Percy

První book byl čistý superhrdinský průměr. Tohle je bohužel o level níže. Úvodní story ohledně nevlastní sestry Green Arrowa mě bavil, je to nejlepší část celého komiksu, leč tedy její souboj s drakem už je dosti přitažený za vlasy. Zápletka se zlým hodinářem, který má hodinky vysávající život, však v celém komiksu odstartuje řadu divných dialogů, a totálně nesmyslné chování postav. Narazíme třeba na obří podmořskou železnici, která je napěchována různými diplomaty. Chápu, že se tam Arrow musel kvůli ději nějak dostat, ale udělat to tak, že si vláček zastaví u ostrova, kde je Arrow, aby tam nabrali drogy? Scénárista byl asi opravdu líný. Ale ok, máme ve vlaku Arrowa a spol. mezi světovými diplomaty. Ve vlaku dochází k vraždě, a Arrow míří do akce. Čekáte, že to je ten zlom, kdy se to konečně rozjede? No, ne! Dobrodružství hloupé a plné častého nesmyslného chování, jak ze strany klaďáků, tak i ze strany onoho vraha.
Další problém je politika. Každý máme na dané věci jiný názor. Je nám ukázán osud party dřevorubců, kteří přijdou o práci, jenž se u nich dědí z generace na generaci, kvůli ptákovi. A tak protestují, jeden z nich stylem, který není ok, to uznávám, ale nazvat je hned všechny do jednoho fašisty? To sorry jako. Ale pořád bych to pochopil. Green Arrow je levičák jako bejk, takže se od něj obdobné výlevy očekávají. Jakmile začne mít tyto myšlenky a rádoby vtipné hlášky i nějaká další postava v příběhu, tak už začínám kroutit očima.
Kreslíři se snaží, ale úchvatné panely a souboje Arrowa se šípy tu nečekejte. On se snažil i ten scénárista Percy, ale tohle prostě mu hrubě nevyšlo. V příběhu zbytečně moc politických a sociálních názorů (nepodány zrovna dvakrát nejlépe), špatná práce s postavami, tuna nelogičností a opravdu naivních zápletek, které by mě nezaskočili možná tak v retru. Dost silně doufám, že třetí komiks už mě konečně zaujme, a budu jej moc chválit. Jinak asi tuhle sérii dropnu, protože mám pocit, že Green Arrow absolutně není pro mě, ale vše se může změnit.

28.07.2020 2 z 5

Počátek Počátek Stan Lee

Jsem velmi rád, že se u nás vydaly prvotní příběhy Spider-Mana. V to jsem snad ani nedoufal, že se někdy stane. Bohužel, při vší úctě k Leemu s Ditkem, to co letělo před cca šedesáti lety, by se v současnosti zkrátka nechytlo. Zbytečné vyprávěcí dialogy, kvůli kterým se místy akce dost omezovala, byla jen důkazem, že buď hoši s vydáním chvátali, nebo se s tím zkrátka nechtěli zdržovat. Tak to působí na mě. Věci jako že Chameleon vyšle zprávu, kterou mohou zachytit jen pavouci, a pošle jí Spider-Manovi, nebo že se je obávaný stěnolezec schopen prozradit tím, že nedopatřením nakopne cihlu, mi prostě přišlo úsměvné. Ditko navíc kreslil Petera jako až moc velkého intouše, ale čert to vem, když má na svědomí i několik ikonických kreseb. Velmi se mi líbila jeho práce v sešitu se Sinister Six. Tam už si svět Spider-Mana dostal do rukou, a vytvořil několik nádherných velkých panelů, na něž je radost koukat. Sešitu se Sinester 6 lze snad jen vytknout pouze reklamy na další hrdiny Marvelu. Postavy se prostě jen ukázaly, a spolu s nimi i rámeček, kde se o nich dočteme více. Jinak to ale byla nejlepší část komiksu, leč už u nás v češtině vyšla, tuším že v NHM?
Jsem rád, že se ukázali takoví záporáci, jako Vulture, Lizard nebo Chameleon. Spider-Manovo protivníci bohužel měli jednotný charakter, každý byl prostě namyšlený zlý padouch, kterého Spider-Man nakonec docela se štěstím (a často na druhý pokus) zdolal. Je ale fajn zaznamenat v češtině prvotní výskyty dnes už tradičních Spideyho soků. A když už jsme u toho Spider-Mana, jeho chování mi tady místy opravdu vadilo. Působil spíš jako ukňouraný a zároveň až příliš ziskuchtivý. Křivdil bych mu ale, kdybych nekonstatoval, že se jeho charakter postupně vyvíjel k lepšímu.
Pokud tedy přijmete fakt, že čtete retro, dostanete malinko naivní ale stále vcelku kvalitní čtení, plné zajímavých speciálů.

28.07.2020 3 z 5

Kuky se vrací Kuky se vrací Jan Svěrák

Jako malý jsem miloval film Kuky (2010) a konečně jsem se tedy odhodlal, přečíst si i knihu. Při čtení jsem si mnohdy při čtení vzpomenul na všechny ty události z filmu např s Anuškou, a tak nějak mi tělem při čtení probíhala vlna krásné nostaligie. Skvěle ale zároveň jednoduše zachycený příběh o dětské představivosti a Kukyho dobrodružstvích v lese. Dost lidí si stěžuje, že se v prolínání příběhu ztrácelo. Mě to problém nedělalo, ale uznávám, že místo to může působit dost zamotaně.

19.02.2020 5 z 5

Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

Dostal jsem se k tomu jen díky maturitě. Příběh sám o sobě by nebyl vůbec špatný ale poezie mi prostě nikdy nesedne a nebaví mě...

23.11.2019 2 z 5

Černý kocour a jiné hororové povídky Černý kocour a jiné hororové povídky Edgar Allan Poe

Kdyby mi někdo řekl toto dílo vzniklo v 19. století, nevěřil bych. Pou měl opravdu talent! Do svých knih dal napětí, hluboké myšlenky ale hlavně dokázal zařídit aby čtenář dokázal s hrdinou dokonale cítit. To ne každý zvládne s takovou bravurou. Moje konečné hodnocení? 100% by si to měl každý přečíst. Aspoň tomu dát šanci. Za mě naprostá paráda!

17.07.2019 5 z 5

Expres do Plymouthu / The Plymouth Express Expres do Plymouthu / The Plymouth Express Agatha Christie

Líbí se mi ten jednoduchý styl psaní, popis krajiny je tak akorát na můj vkus dlouhý, Agata jde rovnou na věc. U té druhé povídky mi vadilo možná akorát že Marplová vše vyřešila lusknutím prstu a policajti byli za trotly. Jinak ale moc fajn čtivo!

12.05.2019 4 z 5

Pavučinka Pavučinka Joe Kelly

,,Rakovina. Je to invazivní, nepřemýšlející ohavnost, která infikuje hostitele a žere ho zaživa, dokavad z něj nezbude víc než kapačka s morfiem a příbuzný s jedním okem permanentně na hodinkách.
Přímé navázání na skvělou jedničku, to přece musí být dobrý, ne? No, bohužel
Začněme pozitivně a to tím, že nápad na zápletku je super a funkční, rovněž závěr vás umí krásně nalákat na pokračování. Humor mi ne vždy sedl, stejně tu je ale pár úžasných dialogů, nad kterými se zastavíte a vidíte v nich tu hloubku. Více ale bohužel pochválit nelze.
Ona zápletka je totálně zahozená do kopru, záporák mě tu ničím neoslovil. Kresba místy zbytečně překombinovaná. No a to, nač tu všichni nadávají, se nelíbí ani mně chování Spider-Mana. Ono na jednu stranu ok, může být zajímavý vidět Spideyho totálně mimo charakter, třeba v nějaké alternativní realitě, kde bude mít Vision na čele Sauronovo oko. Ale vážně by se Spidey po tolika životních fackách (strýček Ben, smrt Gwen Stacy) začal chovat TAKHLE po jedné události, kterou navíc scenárista ani pořádně nerozebere? To asi úplně ne. Bylo hezký vidět, jak se ho DP snaží brzdit, ale zase se tím totálně pozastavil jakýkoliv vývoj vztahu těchto postav.
Celá série má na víc, ale dokazuje to bohužel zatím jenom první book.

19.06.2023 2 z 5

Sága 5 Sága 5 Brian K. Vaughan

,,Každý vztah nás vzdělává. Každá nová bytost, kterou si vypustíme do srdce, je možností, vyvinout se v cosi výrazně odlišného od toho, čím jsme byli předtím."

15.06.2023 4 z 5

Sága 4 Sága 4 Brian K. Vaughan

Nevěra, drogy, zabíjení a mega cool záporák. Autor se s tím nemazlí, tady se skutečně odvázal a sakra jo, vytvořil skvělý kousek.

24.05.2023 5 z 5

Bokovky Bokovky Gerry Duggan

Bokovky? Doslova. Trochu mě mrzí, že se odbočilo od stanoveného příběhu v prvním díle. Ta dynamika Spideyho s DP tam byla výborně provedená a zde prostě a jednoduše chyběla ve všech sešitech.
Natržený trhák: První panel krásný easter egg. Ale zbytek bohužel neuvěřitelně stupidní, pevně doufám, že záměrně - 2/5.
Předvolební chaos: Duggan DP umí, znatelně to ukázal svou sérií, kterou jsem četl několikrát a mám ji moc rád, tohle je ale jeden z jeho slabších kousků 3/5.
Změna partnerů Tohle bylo šílený wtf, kdy jsem místy absolutně nechápal, co to vlastně čtu. Příběh lehce zachraňuje pointa, celkový požár nudy to ale zdaleka neuhasilo 2/5.
Vánoce Tenhle příběh mě naopak dost bavil. Děj nespadl do klasického klišé, akce dostatek a stejně tak dobrého humoru, byť chápu, že humor je čistě individuální a každému čtenáři zde může sednout v různých příbězích. Já se nejvíce a upřímně usmíval u tohoto kousku, který byl opravdu fajn 4/5.
Monstra utržená ze řetězu Cením odkazy, vtípky a obecně chemii mezi oběma aktéry, která zde byla ze všech sešitů rozhodně nejlepší. Spidey mi tu místy přišel lehce mimo charakter, ale to bych přešel. Co už jsem přecházel hůř, bylo chápání mladých holčin, jejich činu jsem tak nějak nerozuměl. Jaká byla jejich motivace k tomu udělat to, co udělaly? Ale celkový dojem mi to nekazilo 3/5.
Po Bokovkách už znovu nesáhnu. Zopakuji si jedničku a těším se na Pavučinku.

22.05.2023 2 z 5

Sága 2 Sága 2 Brian K. Vaughan

Příběh zatím nadále pokračuje ve stanoveném tempu. Máme zde sice dost návratů do minulosti postav, právě díky tomu nám ale do sebe vše začíná zapadat. Jestli potom na autorovi něco mega obdivuji, tak to, s jakým citem a lehkostí zvládá psát o nelehkých věcech, které se dějí mimozemšťanům i skutečným lidem.

09.03.2023 4 z 5

Závrať: Povídky s napětím Závrať: Povídky s napětím * antologie

Ale jo, vlastně dobrý. Drtivá většina povídek se četla dobře, leč řada z nich měla předvídatelný konec

18.12.2022 4 z 5

Návrat černé duše Návrat černé duše Stan Sakai

Další super díl této jedinečné a dokonalé série. Návrat černé duše je opravdu dobře napsaný hororový příběh, jenž si ale zasloužil více grandiózní vyvrcholení..

28.07.2022 4 z 5

Jail City - Město v zajetí Jail City - Město v zajetí Zdeněk Ležák

Komiks, koupený čistě z nostalgie, kdy jsem jako malý špunt miloval komiksy, které se nacházely v časopisu ABC.. Příběh je relativně dobře promyšlený a převedený na komiksové plátno, přesto si ale neodpustím poznámku, že děj pokaždé něco brzdilo. Nejčastěji popisné texty, jejíchž existenci jsem ochotný pochopit, ale ne v jedné z nejvíce dramatických scén celého příběhu.
Pohodové westernové počtení, které neurazí, ale ke čtyřem hvězdičkám mu ještě dost chybí.

20.07.2022 3 z 5