dia.riedl dia.riedl komentáře u knih

Ryzáček Ryzáček John Steinbeck

Kniha mě nezaujala tolik, jako jiné Steinbeckovy příběhy. Četla jsem jí v angličtině, v tom byl možná jeden problém. Určitě si jí hodlám přečíst v češtině a třeba se mi zalíbí víc, byla to má první anglická kniha a úplně jsem se nedokázala vžít do děje a určitě mi unikly detaily, některé fráze, ve kterých je právě to kouzlo. A české překlady jsou skvělé.
Steinbeck prostě umí vyprávět!

19.04.2017 3 z 5

John na konci umře John na konci umře David Wong

Tak nějak nevím. Začátek mě hodně bavil, ale když se příběh začal "vyvíjet", spíš to bylo přeskakování z jedné scény do druhé, už to ztrácelo původní humor a šlo to do větší a větší splácaniny, přišlo mi, že i po jazykové stránce to bylo horší a horší (tolik překlepů!) a postavy ze začátku knihy, které měly alespoň nejakou charakteristiku, nahradily jenom monstra a zrůdy. S odstupem času ani nedokážu říct, kterou postavu jsem si oblíbila, nikdo mě totiž nenapadá, snad kromě Molly, kterou autor bohužel ke konci taky zanedbával. A co se týče konce, tak z něj jsem taky dvakrát chytrá nebyla, věci, které jsem nechápala, mi nakonec vysvětlené nebyly.

A abych nakonec jenom nekritizovala, několik scén a vtipů bylo vážně povedených a vzpomínám na ně s pobavením, protože při čtení jsem se kolikrát musela nahlas zasmá.
A na úplný závěr mám pro vás jeden tip - pusťte si ke čtení písničky, které v knize zmiňují. Je to mnohem větší sranda a taková hezká interakce s dějem :)
Nic podobného jsem nikdy nečetla.

19.03.2017 4 z 5

Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Je to nejkrásnější fantasy kniha a příběh!! Už od mala miluju film, tedy jen první díl. Před týdnem jsem si konečně koupila knihu a s radostí se do ní začetla. Chyba byla porovnávat první část knihy s filmem, ale po pár kapitolách jsem film pustila z hlavy, protože příběh v knize je poněkud jiný a naprosto kouzelný! Občas mi připadalo, že autor některé scény zbytečně uspěchal.
Souhlasím s většinou, že setkání s Uyulálou je jedna z nejkrásnějších scén. A hodně mě dostal závěr první části s Vládkyní a Starcem z Putující hory, krásně do sebe všechno zapadá!
Knihu jsem zatím nedočetla, ale pracuje se na tom.
Osobně nevím, proč se tolika lidem nelíbí druhá část knihy o Bastiánovi. Já jsem novým světem naprosto okouzlena!! Je to přímo oáza pro fantazii. A nová povaha Bastiána je mi mnohem sympatičtější než obtloustlý ufňukánek.
Uvidím, jak se vše bude vyvíjet dál. Zatím jsem do knížky naprosto zamilovaná a tenhle příběh a všechno a všechny v něm budu nosit v srdci snad navždy!

27.12.2016 5 z 5

Ti, co se v prach obrátili Ti, co se v prach obrátili J.R. Erickson

Ti, co se v prach obrátili má oproti předchozím dvěma dílům až detektivní zápletku. Nečekejte tady proto tolik duchařiny, ačkoliv se v knize pár nadpřirozených prvků objeví.
Příběh je opět vyprávěn z pohledu tří různých postav, což mě osobně čtení hezky oživuje. Navíc se tady pohybujeme pouze v jedné časové rovině, a tak byl pro mě oproti třeba první knize tento příběh přehlednější.
Kniha se mi opět velmi hezky četla, postavy se chovaly uvěřitelně, příběh byl dobře vystavěný. Velmi zajímavou a pro děj důležitou postavou je novinář Abe, který po zmizelé dívce pátral na vlastní pěst.

Mě osobně ale zápletka nenadchla tolik, jako u předchozích knih této série. Řekla bych, že mi už příběh nepřinesl nic moc nového, kromě Orly zvláštního daru - to bylo velmi nápadité. Scény v Ústavu pro choromyslné už pro mě byly takové repetitivní a nešokovaly mě. Navíc, kde se vzal, tu se vzal, zase tu působil jiný doktor.

Zápletka s rodinným tajemstvím mě zaujala a celkově mě na knize nejvíc bavilo právě vyšetřování dávných zmizení. Objasnění únosů mi ale přišlo nedotažené a konec poměrně uspěchaný.

Na závěr mě ale velmi překvapilo objasnění názvu knihy, ale to už si musíte přečíst sami.

23.07.2024 3 z 5

Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

(SPOILER) Oběť bez tváře nabízí opravdu nabitý a obsáhlý rozjezd, hned jsme uvedeni do víru dění.
Na mě bylo ale v příběhu až příliš jmen a švédských názvů a bohužel se mi vedlejší postavy pletly a špatně zařazovaly. Bohužel ani styl psaní mi tolik nesedl a u čtení jsem se více než méně nudila.

Motiv, který byl u prvních dvou vražd skvěle vykreslený a měl na čtenáře i na postavy v příběhu ten správný dopad a pocit "tady je něco strašně špatně", bohužel postupem vyšetřování vyzněl úplně do ztracena a ztratil na vážnosti. Při odhalení vraha a jeho cíle jsem si jen říkala "A to je všechno?"
Některé scény mi navíc přišly velice nevěrohodné a v ději se stejně neřešily jejich následky.
Rozčiloval mě Fabianův vztah s rodinou, především s jeho synem.
A vůbec jsme zpětně nepochopila prolog a vránou.

Samotný Fabian Risk mi připadal takový nemastný neslaný, jako taková karikatura knižního detektiva. Nemůžu mu ale upřít to, že měl často velmi zajímavé a originální nápady a způsoby vyšetřování.

Dalšími plusy téhle knihy jsou za mě ostatní vyšetřovatelé: hlavně Tuvessonová, Lijlová, Dunja a taky samotné vraždy - připadaly mi správně promyšlené, brutální, mrazivé. Hlavní zvrat ve vyšetřování byl taky hodně povedený. Největším překvapením byl tajemný deník, jehož odhalení jsem teda absolutně nečekala.

Mínusem je pro mě nezáživný styl psaní, zdržování se spoustou detailů a naopak nedostatečný prostor pro zásadní zvraty a neuvěřitelnost některých momentů.

Autor tady navíc na můj vkus zkombinoval až moc věcí dohromady. Máme dvě vraždy s velmi jasným motivem, pak ale najednou umírají nevinní, do toho řešíme znásilnění, sebevraždu, únos, obtěžování na pracovišti, prostě už tam toho bylo na mě moc.

05.02.2024 2 z 5

Zlatá Grai Zlatá Grai Kristina Waagnerová

Zlatá Grai se ke mě dostala docela náhodou díky štafetě. Už při čtení anotace a především hodnocení jiných čtenářů jsem tušila, že se mi bude líbit. A taky, že ano, je to skvělá originální fantasy! Autorka vytvořila úžasný svět s novými druhy bytostí, magií a pravidly. Kniha byla pro mě velmi čtivá, poutavě a květnatě napsaná.

Už první kapitola mě do příběhu hezky vtáhla, hned poznáváme dva znepřátelené národy, o akci, napětí a zvědavost není nouze. Pak do příběhu vstupuje Isarell a, bože, jak já jsem si tu holku oblíbila!

Svět sorrei a jarrei a život divoženek mě naprosto uchvátil. Moc se mi líbilo vystavění příběhu Isarell a její cesta na vrchol. Bojové tréninky a závěrečné zkoušky mě ve fantasy velmi baví. Nadchlo mě používání a získávání ornamentů!

Jediné, co mě při čtení trochu potrápilo, bylo množství postav. Měla jsem u některých trochu zmatek v jejich postavení a jejich moci, špatně se mi zařazovali, tím pádem mi unikaly i některé ty intriky. Také u fungování denních a nočních hvězd jsem neměla úplně jasno. Četla jsem ale vesele dál, protože to nejdůležitější se vždy ukázalo.

Knížka je opravdu hodně obsáhlá, není to ale určitě na škodu, spíš musí čtenář číst pozorněji. Věřím, že když budu mít možnost přečíst si knížku znovu, všechno už do sebe zapadne.

Mě Zlatá Grai opravdu překvapila a byla radost jí číst.

01.09.2023 5 z 5

Páté roční období Páté roční období N. K. Jemisin (p)

Mě se to bohužel netrefilo do čtenářského vkusu, měla jsem i velká očekávání. I za půlkou knihy jsem byla pořád ztracená v ději. Nedokázala jsem si pořádně představit a zařadit postavy - místo detailních popisů jejich vzhledu (typického pro rasu nebo kastu), by pro mě bylo snadnější zapamatovat si je podle jiného atributu, ale takhle to pro mě bylo stále matoucí a vlastně nezajímavé. Zároveň od začátku víme, že se stala katastrofa a nejspíš přichází další období, ale musím říct, že při čtení to na mě nijak nepůsobilo - vůbec jsem si postavy nepředstavovala v ohrožení.
Fantasy mám opravdu ráda, ale tady se musí číst opravdu pozorně, ale na mě toho bylo bohužel moc a v hlavě se mi to zkrátka nespojilo. Aby toho nebylo málo, tak jsem se ztratila i v časové rovině, která mě překvapila, vůbec to ze začátku nebylo patrné. Velice překvapivý byl tedy konec, to jsem opravdu nečekala a líbilo se mi to. Ale přesto mám pocit, že mi tak 80 % příběhu a spojitostí při čtení uniklo.

25.01.2023 3 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Na knize se mi líbí, ze je psaná velmi srozumitelně, ale mohla by být za mě obsáhlejší.

25.10.2021 4 z 5

Tady, teď a tehdy Tady, teď a tehdy Mike Chen

Parádní konec! Bylo to napínavé, i když v něčem lehce předvídatelné. Mě osobně úplně nesedl styl psaní, bylo tam hodně technických pojmů, které se ale podle mě odrážely i v běžných činnostech, nejen pokud šlo o cestování časem, zkrátka pro mě nebyla knížka tolik čtivá. Cestování časem tady bylo velmi zajímavě pojaté, líbilo se mi, že mělo dané hranice a pravidla, která, jako ostatně všechna pravidla, i tady byla od toho, aby se porušovala.

31.05.2021 3 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Tahle kniha pro mě byla zklamáním. Lovec draků od stejného autora byla nádherná kniha plná emocí, které mě drtily každou kapitolu. Tady je nám slibován příběh Abdulláha a Parí, sourozenců, které rozdělil osud. Ale přitom o nich to vůbec není, je to o lidech, kteří do jejich života nějak zasáhli. Hodně mě nadchl začátek knihy, kde se vypráví krásný kouzelný příběh. Ale zbytek knihy byl pro mě hrozně zmatený, bylo tam příliš mnoho postav a ztrácela jsem se v ději. Do čtení jsem se hodně nutila a vlastně jsem četla o lidech, kteří mi do příběhu vůbec nezapadali, nepamatovala jsem si souvislosti...Kniha se sice četla hezky, ale vůbec nic mě na ní neupoutalo.

09.03.2021 3 z 5

Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Začátek byl pro mě učiněný chaos, příběh mi připadal ulítlý a beze smyslu. Asi v půlce jsem se buď do příběhu začetla nebo se trochu ustálil a už se mi to líbilo.
Ve finále mě to sice, oproti jiným čtenářům, tolik neoslovilo, ale určitě se ještě vrhnu na další příběhy že Zeměplochy. Těch dobrých momentů to pro mě i přesto mělo dost a ke konci mi protagonisté i trochu přirostli k srdci.

23.01.2021

Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

V prvé řadě děkuji autorovi za to, že se mi jeho kniha dostala do rukou.
Líbil se mi kontrast dobra a zla, ať už v samotném ději, tak ve střídání romantiky a brutálních scén. Libil se mi svět, ve kterém se příběh odehrává, nápad s chortoji. Jen mi to přišlo takové povrchní - postavy jako podle šablony, Jon mi nepřipadal vůbec přitažlivý se všemi těmi jizvami, chyběl mi nějaký motiv pro Ságy..také mi moc nesedla mluva - na prostředí a na tu dobu a vůbec v určitých situacích mluvily postavy příliš spisovně (především jsem se vzdycky zasekla u slova "zde").
Dlouhé popisy krajiny se mi líbily, nevadí mi metafory a poetické líčení, jen jich tam bylo dost a knihu tak hodně natahovaly. Necítila jsem z knihy také žádné napětí, ale to je dáno tím stylem.

Knihu ale hodnotím jako dobrou a určitě skvele propracovanou, pro mě jen trochu nudnou.
Asi chápu, že to všechno tak mělo být, takhle hrdinské fantasy asi vypadá, ale není to pro mě bohužel ten pravý šálek čaje.

29.10.2020 3 z 5

Byly tady, a už nejsou Byly tady, a už nejsou Haylen Beck (p)

Čekala jsem od knihy něco jiného. Myslela jsem, že se pouštím do napínavého psychologického thrilleru, jenomže od úplného začátku známe celou pravdu, tím pádem se žádné napětí nekoná. Celkově mě kniha vůbec nebavilo, připadala mi oproti jiným dost jednoduše napsaná. Vážně, co mě tam mělo překvapit, když od začátku známe pachatele, známe motiv, víme, co se děje s dětmi, až na pár výslechů na začátku nikdo nic nevyšetřuje...a Audřin problém s manželem vyšuměl doztracena, akorát se tím zaplácla polovina knihy...

08.07.2020 2 z 5

Půl světa Půl světa Joe Abercrombie

Z pokračování jsem nadšená, za mě bylo Půl světa i dokonce lepší než první díl. Nové postavy jsou sympatické, mají hloubku a s příběhem se vyvíjí. Staré postavy si pak zamilujete ještě víc. Jarvi s Rulfem jsou neskuteční :-D.
Jediné, co bych vytkla, je možná lehce natahovaný konec.

14.01.2020 4 z 5

Královský rubín Královský rubín Agatha Christie

Záhada španělské truhly a Outsider byly vynikající. Slečna Marplová v poslední povídce mě moc nezaujala. Poirot je prostě klasa!

19.11.2019 4 z 5

Kód horečky Kód horečky James Dashner

Slabší než původní trilogie, dozvídáme se spoustu informací o ZLOSINU, ale děj jako takový téměř žádný. Některé myšlenky se dost opakuji a kniha je zbytečně natahovaná ke konci, který znáte ještě než knihu začněte číst.

13.07.2019 3 z 5

Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Zajímavé prostředí, zajímavý příběh, skvělé postavy a k tomu je to neskutečně čtivé!!

24.06.2019 4 z 5

Tři mušketýři Tři mušketýři Alexandre Dumas, st.

Konečně jsem se dostala k téhle knize.
První díl byl za mě lepší, dobrodružnější, úsměvný, milý, hlavní hrdinové jsou neuvěřitelní.
Ve druhém díle se všechno neskutečně táhlo a vše se točilo kolem té zatracené ženské.
Ovšem konec to vyzdvihl a vyplatilo se na něj čekat.
Sluhové našich Mušketýrů mě bavili celou knihu. Felton byl také dobrá a zajímavá postava! Jen Konstance u mě ke konci knihy poměrně klesla, nu což.
Dobré, příjemné čtení.

28.11.2018 4 z 5

Čtenář z vlaku v 6.27 Čtenář z vlaku v 6.27 Jean-Paul Didierlaurent

Čekala jsem něco dočista jiného. Opravdu nemusím znát tajemství veřejných záchodků. Jediné, co mě bavilo, byly Yvonovy verše a některé předčítané úryvky...

29.10.2018 2 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Příběh je zajímavý, zápletka je skvělá, ale napětí žádné. Alespoň u mě.
Styl psaní se mi líbil a bylo tam i jedno milé překvapení v ději. Jinak to bylo poměrně předvídatelné, přestože jsem příběh neznala z žádných adaptací (v seriálu od bbc byla zápletka hodně změněná).
Nakonec si ale ráda přečtu další knihy s Holmesem.

06.05.2018 3 z 5