ditul Online ditul komentáře u knih

Svět bez stížností Svět bez stížností Will Bowen

Kniha je skvělá, plná mouder a úžasných silných příběhů.. Stále myslím na ten s tím troubením "Jsi-li šťastný, zatrub."..
Člověk si myslí, jak je to jednoduché, nestěžovat si, ale pak potká kamaráda, který chrlí ze sebe stížnosti a může si hned vyměnit náramek z jedné ruky na druhou.. Někdy stačí, když se malé děti začnou hádat a to co nezvládám, jít do dětského pokojíku, kde je vyloženě bordel.. Ale jednou to dám :-D

12.08.2018 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Zajímavý pohled na svět očima kočky. Takový pěkný pohádkový příběh plný mouder ;)

03.08.2018 5 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Jednoduchá čtivá knížečka plná zamyšlení.. Několik myšlenek jsem si opsala.. Člověk musí číst příběh srdcem, ne rozumem.. ;)

29.04.2018 5 z 5

Citový život zvířat Citový život zvířat Peter Wohlleben

Autor píše o zvířatech ve svém okolí.. Něco nového jsem se dozvěděla... Souhlasím s názorem, že i zvířata mají duši.. Tajný život stromů se mi líbil víc, ale bylo to nejspíš tím, že tak málo o stromech víme... Jinak kniha se mi četla moc pěkně. ;)

20.12.2017 5 z 5

Očkování - hrozba nebo záchrana? Očkování - hrozba nebo záchrana? Tomáš Kašpar

Dokonalé shrnutí informací, škoda, že mnoha lidem je to jedno anebo věří farmaceutickým firmám.. Jinak jsem netušila, jak Prymula je se vším tak propojen..
Pojmy jako mDNA a mRNA, HeLa buňky, VERO.. Člověka jen napadá, proč pěstovat dál viry, které už defakto vymizely, proč upravovat.. Proč už se nemusí zkoumat 5 let.. Je krásné, že je moje hlavička má nekonečné množství představivostí..

07.10.2023 5 z 5

Zvířata nejsou bez citu Zvířata nejsou bez citu Per Jensen

Tato kniha rozšířila moje vědomosti. Líbí se mi, jak autor píše o zvířatech s úctou.. Netušila jsem, že kuřátkům se zkracují zobáčky, že jsou selátka kastrovaná bez.. Viděla jsem mnoho videí, jak krávy pláčou, když jim odeberou telátka, jak slepice či husy objímají ty, co se o ně starají... Své děti vedu k lásce k přírodě a všemu živému a věřím, že takových rodičů je víc.
*Prasata, krávy a další zvířata mají navíc smyslový orgán pro čich, který my lidé postrádáme. Jmenuje se Jacobsonův orgán a je umístěn v dutině ústní, kde zpracovává určité pachové vjemy a vede je přímo do dané části mozku. Občas vídáme krávy nebo koně, jak podivně špulí tlamu a ohrnují pysky na jiného jedince nebo člověka. Říkáme, že "flémují", a tímto způsobem do Jacobsonova orgánu nasávají pachy. Stejně tak někdy vidíme prasata, která jakoby zívají - to zachycují pach tlamou. Jak je asi cítit takový pach, který nevnímáme nosem, ale něčím úplně jiným? O tom můžeme my sami uvažovat jen ve své fantazii.

10.04.2023 5 z 5

Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Kniha mi přišla do ruky jako záchranná brzda. Patřila jsem do skupiny lidí, co zanedbávali spánek jen co to šlo.. Teď si budu spánek vychutnávat plnými doušky jako nejlepší "lék" pro moje tělo. Mám naštěstí velké štěstí, že usnu, jen co si lehnu.
*Jako vědec dobře obeznámený s tím, jak spánek funguje, jsem důrazně pro zrušení těchto praktik, a to ze dvou důvodů. První, méně závažný důvod má čistě pragmatický základ. V kontextu výslechu, jehož cíl spočívá v získání přesných, a tedy potenciálně soudně nenapadnutelných informací, není spánková deprivace příliš spolehlivým nástrojem. Už mírný nedostatek spánku má, jak jsme měli možnost pozorovat, negativní vliv na všechny schopnosti potřebné k tomu, aby se od daného jedince daly získat platné informace. Zhoršuje se schopnost přesně si vybavit informace uložené v paměti i emoční vyrovnanost, což brání logickému myšlení, a dokonce pokulhává i prosté porozumění řečenému či psanému. A co je ještě horší, lidé se stávají náchylnějšími k nečestnému jednání a častěji lžou. S výjimkou kómatu je spánková deprivace tím nejméně užitečným stavem mozku pro účely získávání věrohodných informací. Zmatená mysl je ideálním podhoubím pro falešná doznání - což, pravda, může být v některých případech i cílem. Důkaz přinesla nedávná studie, podle níž už jedna noc beze spánku dvojnásobně až čtyřnásobně zvyšuje pravděpodobnost, že se i jinak morálně zcela čistý člověk přizná k něčemu, co ve skutečnosti neudělal. Můžete tedy změnit něčí chování, postoje, a dokonce i hluboká přesvědčení, a to jen tím, že člověku odepřete spánek.
Druhý a podstatně závažnější argument pro zrušení metody nucené spánkové deprivace se týká trvalých následků fyzického i psychického charakteru způsobených dlouhodobě odepíraným spánkem. Bohužel, pro vyšetřovatele však "bohudík", nejsou poškození způsobená nedostatkem spánku na pohled patrná. Co se psychických důsledků týče, mnohadenní spánková deprivace zvyšuje počet sebevražedných myšlenek i pokusů o sebevraždu, z nichž se obojí mezi spánkově deprivovanými vězni objevuje v podstatně větší míře než mezi běžnou populací. Nedostatek spánku vede ke vzniku ochromujících a trvalých depresí a úzkostí. Z hlediska fyzického pak dlouhodobá spánková deprivace zvyšuje riziko kardiovaskulární příhody, jako je infarkt nebo mozková mrtvice, oslabuje imunitní systém, čímž se zvyšuje obecná náchylnost k chorobám.

26.06.2022 5 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Dílo je stále aktuální.. Je krásné pozorovat, jak lidé dokáží díky strachu z nemoci měnit své postoje a názory.. Bohužel mnoho takových se stále mezi námi najde, co volí nejdříve svůj prospěch na úkor jiných a potom teprve dokáží se vcítit i do druhých..
*Dva velké světové názory se tu utkávají tak říkajíc nad ložem bolesti a v jejich konfliktu se rozhoduje o životě a smrti malomocného lidstva. Ten, kdo je představitelem vůle k moci, se na své cestě nenechá zastavit soucitem s lidskou bolestí a hrůzou; ten pak, kdo se s ním utkává ve jménu humanity a úcty k životu, odpírá pomoc trpícím, protože sám fatálně přejímá neúprosnou morálku boje. I ve jménu míru a humanity se bude zabíjet a umírat v hekatombách, bude-li se ten spor muset jednou vybojovat. Ve světě války sám Mír musí být tvrdým a neústupným bojovníkem. A naopak představitel moci a síly se stává sám jedním z těch, kdo úpějí o lidskou pomoc, zatím co se přes něho bezcitně převaluje nezadržitelná mašinérie masakru, který rozpoutal.

17.05.2022 5 z 5

První dotek - Styk s nekonečnem První dotek - Styk s nekonečnem Pavlína Brzáková

Další úžasné myšlenky v knížce Jaroslava Duška.
*Proto je tu i ten zmiňovaný plíživý způsob podivné péče a výchovy dětí, kdy na ně působíme silnými prostředky s krátkodobým účinkem - "antibiotiky" - jako je třeba výprask. Slyšíme: "Tak ho osprchuj studenou vodou, uvidíš, že hned přestane", nebo "... a do kouta, a mlčet", "dokud se neomluvíš, nebudeme se spolu bavit". Jiní rodiče zase řeknou: "Musíš ho zlomit, to si nesmí dovolovat, on se vybrečí, nech ho brečet, on přestane." No, on přestane, jenomže ti pak nevěří, protože tys ho tam nechal o samotě ve špatné chvíli. Proč by měl pak v budoucnu dát na nějaká tvá doporučení? Proč by tě měl poslouchat v pubertě? Proč by tě měl poslouchat v dospělosti? Už tolikrát jsi ho zklamal, nepotvrdil svoji vnímavost, pocit, že mu rozumíš! Proč by dítě, které cítí, že mu dospělý nerozumí, ho mělo poslouchat? Nátlaky fungují, ale skutečně jen krátkodobě.

04.03.2022 5 z 5

Známe se celé věky Známe se celé věky Andrea Homolová

Úžasná kniha, která mi byla doporučena. Je úplně o něčem jiném, než jsem doposud četla. Rozšířila můj pohled na svět a dala mi spoustu vysvětlení. Těším se na její pokračování.
*Proto, když člověk propadne pocitu, že už výzvy, bolest či krizi nezvládne, že už nemůže dál, je to pouze z toho důvodu, že nejde cestou, kterou má jít. Uhnul ze směru, který si předsevzal a jeho Duše mu to dává touto bolestnou reakcí znát. Nebo je to proto, že je tak dalece pohlcen svým nižším já, že se k potenciálu své Duše vůbec nedostane. Protože síly máme vždycky k dispozici. Pokud ale zaměřujeme svou pozornost špatným směrem a jdeme proti sobě, nedosáhneme na ně. Naše Duše nám tak zprostředkovává skrze to, jak se ve svém životě cítíme, informace, zda jdeme správným směrem. Naše pocity jsou jako náš kompas či navigační systém

18.08.2020 5 z 5

Deník člověka: Netradičně až poeticky o životě, lásce, štěstí a sebeúctě Deník člověka: Netradičně až poeticky o životě, lásce, štěstí a sebeúctě Salvo Cabrin (p)

Tyto texty jsou výsledkem nekonečných diskuzí, mnoha let četby, pátrání, zvědavosti, bádání a prožívání. Kniha je výsledkem celé řady inspirací..
*Poznej sám sebe a poznáš celý vesmír.

*Nepronásleduj lidí, kteří nechtějí být ve tvém životě.

*Nenech se zmást. Strach ze samoty tě snadno může vehnat do náruče člověka, se kterým se cítíš ještě osaměleji. Tak to ale být nemá, takhle se cítit nemáš.

*A nikdy, nikdy o sobě nepochybuj, protože přesně taková máš být. Přesně takovou tě celý svět potřebuje. Bez tebe by byl jen chladným a nehostinným místem.

*Nespokojuj se s ničím menším. Uvědomuj si svoji hodnotu. Nemusíš se trápit s nikým, kdo ti nevěnuje plnou pozornost.

*Odpustit je důležité. Bez odpuštění si svou minulost nosíš stále s sebou, kamkoli jen jdeš. Prožít si svou bolest a tím se od ní osvobodit, posunout se zase o něco dál a nést se životem znovu lehkostí...

*Bolest z rozchodu je jedna věc. Ale bolest, kterou si člověk způsobuje sám, je druhá.

*Nebudou tě mít rádi, když budeš sama sebou? Nebudou tě milovat, když řekneš, co si myslíš a jak se cítíš? Pak proč bys je chtěla ve svém životě? Proč bys někoho takového chtěla za partnera? Člověka, který tě nebere tak, jak jsi?

*Máš naprostou kontrolu nad svým životem. Co si vybereš?

*Dostat se na dno, to je ve skutečnosti velké požehnání.

*Říká se, že před úsvitem je noc nejtemnější.

*A pokud to někdo nevidí, pokud se k tobě někdo chová tak, že i ty sama o tom začínáš pochybovat... najdi sílu a změň to! Můžeš. Pamatuj. Můžeš.

*Měj se ráda. Zbytečně se neponižuj. Taková, jaká jsi, máš neobyčejnou hodnotu, kterou dříve či později někdo bude velmi výrazně vnímat. A takového člověka určitě nebudeš muset "nahánět". Nebudeš muset hrát tuto hru na kočku a myš.

*Největší změny vypadají nejdříve nevinně!

*Každý se občas cítíme ve svém životě trochu ztracení. Někdy má člověk prostě špatnou náladu, někdy zcela ztratí svůj směr. A to je v pořádku. Z toho si není třeba dělat těžkou hlavu. Takové okamžiky je třeba využít a odpočinout si. Zastavit se, zhluboka dýchat a přemýšlet.

*Ženám musí být dovoleno být ženami. Ženství bylo v mnoha kulturách oslavováno jako svaté. Něha, laskavost, milující a podporující povaha, která dodává jinak hrubému světu laskavou tvář, a mateřské kvality, dar života a vůbec všechno další, co se k tomu pojí. Dnes se ženským kvalitám lidé někdy i vysmívají. "Zženštilé" je bráno jako urážka.

31.05.2019 5 z 5

Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Seriál jsem kdysi viděla, když jsem byla malá a trávila víkendy u babičky a dědy. A tak teď přišla na řadu kniha. Seriál je nezapomenutelný díky Heleně Růžičkový :) Musím ho zase zkouknout, abych mohla porovnat s knihou.

31.12.2018 5 z 5

A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor Viktor Emil Frankl

V knize je hodně silných myšlenek, nad kterými člověk přemýšlí během čtení i po dočtení knihy.
Jak některý člověk věří, že se tam odtud dostane a představuje si, co pak bude dělat (je to pro něho taková hnací síla žít dál) a někteří to vzdají a někteří se smíří se svým osudem a vidí v něm i mnohem víc..
Např. tento kratičký příběh ženy: Tato mladá žena věděla, že bude muset v nejbližších dnech umřít. Když jsem s ní mluvil, byla přesto veselá: "Jsem svému osudu vděčná za to, že mne tak tvrdě zasáhl," řekla mi doslovně, "neboť ve svém dřívějším maloměšťáckém životě jsem byla příliš zhýčkaná a své spirituální ambice jsem nebrala dosti vážně."

10.06.2018 5 z 5

Stařenka vypravuje Stařenka vypravuje Mária Jančová

Jednou za čas se k této knížečce vracím. Někde jsem si ji jako malá holčička vybrala. Dala jsem ji přednost před mnoha jinými dětskými knihami (jako např. Pejsek a kočička, Broučci, Kocour Mikeš..) a jsem za ní moc RÁDA. Když jsem byla malá, babička mi taky vyprávěla své příběhy z dětství - jaké to bylo za války, jak ji kráva sežrala sešit do školy.. Vždy si u této knížky zavzpomínám i na svou milovanou babičku ;)

31.05.2018 5 z 5

Dívka s havraními křídly Dívka s havraními křídly Tereza Kramerová

Nádherná kniha, ke které se budu vracet častěji. Věřím, že kontakt s duchovnem má v sobě každé malé dítě, jen časem se bohužel většině změní žebříček hodnot a přestanou poslouchat svou duši.. Dokud nepotkají někoho, kdo je opět "nakopne" tím správným směrem ;)

04.01.2018 5 z 5

Míša Kulička v rodném lese Míša Kulička v rodném lese Josef Menzel

Nádherná knížka.. je plná vzpomínek na babičku, která mi ji musela číst dokola ;)

06.11.2017 5 z 5

Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Nádherný příběh, který se čte jedním dechcem...

07.02.2016 5 z 5

Jak Krtek ke kalhotkám přišel Jak Krtek ke kalhotkám přišel Eduard Petiška

Tato knížka patřila k mým nejoblíbenějším a moje děti si ji také rády prohlížejí.

28.10.2023 5 z 5

Tajemství okamžitého léčení Tajemství okamžitého léčení Frank J. Kinslow

Krásná knížka, kterou budu doporučovat dál, jen aby se moji nejbližší naučili vypínat myšlenky. Na mě se bývalý partner zlobil, že každou chvíli "vypínám" a teď jsem za to ráda, protože to mohu využívat na metodu léčení "kvantováním". Vše má svůj důvod a čas.
*Náš život je právě jako film. Odvíjí se myšlenka za myšlenkou, minutu za minutou, rok za rokem. My, diváci, jsme zcela zaujati dramatem našeho vlastního filmu. Děláme si starosti s placením složenek, milujeme svůj nový dům, sledujeme, jak rostou naše děti, uvažujeme o smrti. Stejně jako film jsou i naše životy pouhou iluzí, hrou světla a stínu. Nechci, abyste mě pochopili špatně. Naše životy existují, ale ne tak, jak se domníváme my. Tato chybná identifikace je příčinou nezměrného utrpení, které se s každou další generaci jen prohlubuje.

03.09.2022 5 z 5

Hanýžka a Martínek Hanýžka a Martínek Jindřich Šimon Baar

Nádherná knížka, kterou jsem jako malá předčítala babičce a občas se k ní vracím. Dříve lidé měli krásné vztahy, předávaly si krásné zvyky a tradice, jen si málokdy odpočali.. V dnešní době máme naštěstí času dost, jen už bohužel chybí ty krásné vztahy..
*Každý věneček musí být z devatera kvítí, musí mít tři klásky obilní: žitný, ječný a pšeničný, dubový lísteček, z jedliny kvíteček a travičky sviteček. Pamatuj si, že v každém musí převládat jedna barva. Pro tátu bílej, haby nám bul milej; pro mámu z doušky mateří ha dorotího kvítí muší se věneček svítí; pro dívčí z pivoněk, růží, haby byla jednou milá muži. Chlapci musí být věneček voňavý i volavý. Srdíčko, muškátek, boží dřevec, nejlepší na světě chlapčí věnec.

04.12.2021