DK197 komentáře u knih
E-KNIHA: Zajímavé zakončení. Jakmile jsem se začetla, užila jsem si to. Zápletky i děj obecně se mi líbily. A přestože to má být závěr, neunikly mi náznaky, které dovolují nápady na pokračování. Kdoví.
Ale musím přiznat, že mi tam nějak chyběl humor. Nevím, zda tam nebyl, nebo jsem to něj jen nebyla naladěná, ale momentů, co mě hodně pobavilo, bych spočítala na prstů jedné ruky. (halal trpaslík a elf, ohluchlý meč - namátkou). A taky střety s obry - coby záporáky - hrozí tím, že dojdou nápady a čtenář se toho přejí.
To však ale zatím nemusíme řešit. Toto byla trilogie, konec dobrodružství (povídky si nechám na jindy) a jako takové se to povedlo. Taky bych chtěla mít doma Jacka! :-)
E-KNIHA: Málem jsem hodnotila knihu podle jejího účelu. Seznámit děti s policisty, hasiči a lékaři je bezpochyby fajn nápad. Autorka má navíc slušnou fantazii. Problém je, že většina příběhů je moc rychle ukončená. Chybí jim delší zápletka či pořádný závěr. Je to škoda. Nevyužitý potenciál. Ale naštěstí ne vždycky, takže pohádky "Skřítek Radar", "Kocourek Nešika" i "Rychlý Jirka" a "Vodník Puškvorec" můžu vřele doporučit. Zaujaly mne i "Zachráněný obr", "Červená pastelka" a "V pokojíčku". Jen to třetí je samozřejmě trochu okoukané od filmu "Příběh hraček" (tematicky) a všechny tři jmenované pohádky by si zasloužily být další. Zbytek mě buď tolik nezaujal, nebo tomu něco chybí. I tak si od autorky ještě něco přečtu, její nápady se mi líbí.
KNIHA: Klasická Lanczová. Hezky se to četlo a celé to působí opravdu realisticky. Kus skutečného života, který někdo hodil na papír. O životě, plánech, chybách, slepých uličkách, lásce a slzách. Takhle popsané to působí moc hezky a přiznávám, že celkový příběh opravdu vyznívá dost povedeně. Ale je také fakt, že podle anotace, názvu i obálky jsem čekala ještě hlubší terno. Jiný příběh. Jednoduše - během čtení si říkáte - určitě to bude průměrný. Na konci - to nebylo špatný, lepší než jsem čekala. Jen to není žádné - páni, z toho si sednu na zadek. Ale dámám libujících si v románech pro ženy se to líbit bude. Kapesníčky nepotřebujete, emoce to neždímá.
E-KNIHA: Ikabog je poněkud temnější, spletitá pohádka, která mě bavila. Ovšem stejně jako jiné mě překvapila ta drsnost. Na druhou stranu, sama autorka příběh předčítala vlastním potomkům a líbila se jim. Navíc pohádky minulosti byly ještě daleko krutější. Takže ty své děti možná trochu podceňujeme. Tedy znovu - Ikabog se mi líbil. Jen ten konec jsem očekávala jiný. Zkuste to i vy. Tenhle příběh je rozhodně originální. A já doufám, že autorka nepřestane pro děti psát.
AUDIOKNIHA: Povídky v této knize jsou více provázané, ale audio zpracování horší. Naštěstí se na to dá zvyknout. Mám ráda "Meč osudu" (chybí mi v seriálu. Je vtipná, roztomilá, emocionální) "Něco více" (forma textu i obsah je moc fajn) a "Věčný oheň" (myšlenka). Špatná není ani "Hranice možností" přestože tam vystupuje i Yennefer. Naopak nejslabší se mi jeví "Střípek ledu" - je moc ukecaná, filosofická, nudná. Povídka "Trochu se obětovat" je pro mě diskutabilní. Má své dobré momenty a silný závěr, ale byly i chvíle, kdy jsem těžko držela pozornost. A mám pocit, že téměř každá ženská postava vznikne proto, aby se milostně zapletla s některým ze dvou hrdinů - zaklínač, nebo trubadúr. Jsou neodolatelní. Že by si tím sám autor plnil sny? Epilog jsem samozřejmě vynechala, na ten teprve nadejde čas.
Obecně knížka nebyla špatná a je velmi důležitá pro pokračování. Ale zdálo se mi, že názvy jednotlivých povídek se v jejich textu přebytečně připomínají a s filosofováním to trochu tlačí na pilu. Překvapivě mi to vyšlo stejně jako předchozí díl - 4,3*, ale pocitově z toho knížka vychází o trochu hůř.
AUDIOKNIHA: Musím uznat, že začátek Zaklínače mile překvapil. Je to nápadité, čtivé i vtipné. Akční. V době, kdy má většinová populace radši román, nikoli povídky, je překvapivé, kolik čtenářů si toto dílo získalo. Ale nedivím se - je to zajímavé. Povídkové zpracování navíc umožňuje vyprávět jaksi střípkovitě. Autor má neskutečně volnou ruku při vymýšlení dalších příhod. Vždycky si může něco přimyslet. A čtenář se těší, co to bude, honí se za novými detaily tohoto světa.
Moc se mi líbily povídky "Zrno pravdy" (mrzí mě, že chybí v seriálu), "Zaklínač" (její spisovatelské zpracování a akce mi vnutily myšlenku - tohle je čtení pro pány - nemyšleno zle), "Menší zlo" (líbí se mi myšlenka) a samozřejmě "Otázka ceny" (Ciri). Hůř je na tom "Cesta z níž není návratu" (sama o sobě není špatná, ale když jdete číst Zaklínače a hned v prvním příběhu po něm ani stopy, člověka to může otrávit. Souhlasím, že měla být zařazena jinak) a "Poslední přání" (patřím bohužel k těm, kdo nesnáší postavu Yennefer a kazí mi to celkový dojem, ačkoli nápad je fajn). "Konec světa" vypadal nadějně i zábavně, ale řešení zápletky mě zklamalo, takže z celého souboru vychází nejhůř. "Hlas rozumu" jako rámec funguje dobře. Všehovšudy vás tato knížka navnadí na pokračování. Za mě ano - 4,3 *. K této sbírce se klidně ráda vrátím. A to i kvůli audio zpracování, které je naprosto boží. Kéž by takto namluvili všechny části. Doporučuji.
E-KNIHY: U této knížky mám problém s tím, že si téměř nepamatuji děj předchozích knih. A ani anotace nebo autorka mi moc nepomohly. Zbyly mi jen pocity z oněch dílů, které mi po čtení zůstaly. Přesto mě tento příběh zaujal, četl se rychle a nebyly potřeba hluboké znalosti předchozích částí. To, co se mi vybavilo, bohatě stačilo. Líbilo se mi to. Ačkoli to rozhodně doporučuji mladším. A proto hodnotím stejným počtem hvězd jako první díl, co se mi taky kdysi velmi líbil. Jestli byl jeden z těchto dvou dílů lepší než druhý, to už dnes říct želbohu neumím.
E-KNIHA: Toto je dílo s krásným překladem a úžasným pohledem do rodinné historie. To mám ráda. Bohužel tady je té historie a postav najednou tolik, že jsem ztrácela v tom, která rodina prožila co. Oproti tomu přítomnost je líná, tíživá. Chápu, že o to autorce šlo - zobrazit pomalé plynutí času v zapomenuté vesničce. Ale po minulé, taktéž tempově táhlé knize mi to zrovna nesedlo. A nejspíš i to vedlo k tomu, že jsem knížku četla po kouskách, zvolna a neměla nijak velkou potřebu dostat se brzy na konec. Což je škoda. Kontroverzně působí i magično, jelikož je pro nás neznámé a občas těžko uchopitelné a uvěřitelné. A v příběhu mi občas spíš překáželo. Toť pohled Češky zvenku. Na druhou stranu, kdybych se do příběhu propadla a ve vesničce žila, nemám proti tamějšímu magičnu námitek. Tak uvěřitelně ho autorka popsala. A to vlastně není jediné, co působilo reálně. Jde totiž o fikci plnou zvyků a receptů, že byste neřekli, že dané místo neexistuje. Když to zkrátím - hodnotím 3 a půl hvězdičky. Tou čtvrtou si po prvním čtení nejsem jistá. Ale to, že chci knihu vzít do ruky jednou znovu, také o něčem vypovídá. Aby ne - překlad, rodinné příběhy - to všechno jsou vážně silné plusy. Když navíc připočítám nikoli přeslazený, přesto možná ten nejpozitivnější konec, jaký jsem kdy četla... Jo 3 - 4 a po dalším přečtení to nejspíš bude víc. Doporučuji.
KNIHA: K mému velkému zklamání se bohužel přidávám k lidem, kteří z knihy tolik nadšeni nejsou. U tlustých knih člověk i počítá s tím, že chvilku možná potrvá, než se vám příběh začne líbit a budete ho hltat. Tak jsem až do cca str. 120 četla s nadějí. Kolem stránky 200 až 250 jsem už byla notně rozladěná a zklamaná. Líné tempo, vzdálené zvraty, než se v knize vůbec něco dělo... ano, mělo to nápad, ale na mě to bylo moc rozvleklé a těžkopádné. Zachraňovaly to jen kapitoly z minulosti, které ale byly povětšinou dosti krátké. Rozjelo se to přibližně na posledních sto stránkách, které jsem si tedy užila. Dojem ovšem kazí celkem otevřený závěr a nesympatické postavy (všechny kromě vedoucí školky a vedoucího kliniky) a tísnivé prostředí i atmosféra. To ovšem vlastně neberu jako mínus, neboť tuším, že přesně takové pocity chtěl autor u čtenáře vyvolat. A spolu s výše vychválenými posledními stránkami si právě to vysloužilo onu třetí hvězdičku. Jen tak, tak. S odstupem dokonce přemýšlím zda hodnocení nesnížit.
AUDIOKNIHA: Jednoznačně nečekané. Myslíte si, že dostane milostný román s trochou nadpřirozena. A on je román o přátelství s trochou nadpřirozena a silným tématem. Překvapivý závěr. Zdálo by se, že anotace je zavádějící, ale podle mě sedí a můžete se těšit na pár zvratů... Přes pozitiva a téma upozorním, že mi tempo přišlo pomalé (pokud vám to vadí) a zajímavé momenty střídá trochu vaty. A citlivější z lidí - připravte si kapesníčky.
E-KNIHA: Od tohoto dílka jsem nic nečekala a spletla jsem se. Bylo to zajímavé, vtipné, plné informací - o fauně, floře, zvycích... A taky nejspíš nechtěný náhled na poměry v autorčině rodině. Nazvala bych to klasickým modelem rodiny - žena v domácnosti, muž je král. Autorku jsem litovala, smála se s ní, bála se s ní - nikoli manžela, ale havěti. Doporučuji.
Ale pozor na styl psaní. Několik let je vměstnáno do 12 kapitol, do níž je nacpáno mnoho zážitků. Bohužel nenavazují a nejsou zřetelně odděleny. Čtenář to musí seknout sám ve své hlavě. Když to udělá a bude to číst jako střípky ze života, zvykne si a text nebude připomínat guláš.
AUDIOKNIHA: Sérii jsem poslouchala jako komplet v audioverzi. Proto výjimečně hodnotím dílo jako celek, nikoli po dílech. Jestli mají všechny něco společného, tak samozřejmě křesťanství. Cítila jsem to tam a dost mi to kazilo zážitek. Zejména u první a poslední části. Děti to vnímat nebudou. Škoda, že jsem se k Narnii nedostala jako malá. Překvapivá ale je kombinace s řecko-římskou mytologií...
Čarodějův synovec - 3*
Upřímně mě začátek narnijského dobrodružství trošku zklamal. První kapitoly byly dobré, ale později jsem čekala víc. Od vzniku Narnie jsem čekala jiný děj. Navíc silný vliv křesťanství mi trochu zkazil dojem. Kéž bych byla menší a tolik to nevnímala. Prostě mě jiné příběhy pro děti bavily víc. Ačkoli bylo hezké zjistit např. jak vznikla známá skříň, nebo kde se v Narnii vzala pouliční lampa. Start příběhu, který neurazí. A dětem se asi líbit bude. :-)
Lev, čarodějnice a skříň - 3* - 4*
Tento díl mě bavil rozhodně víc, než ten předchozí. Dokázal mě rozesmutnět i překvapit a to i přesto, že jsem tuto část jako jedinou už kdysi četla. Jen kdyby tolik nebyla cítit dětská cílovka čtenářů - menší slovní zásoba a díry v ději. Přesto to bylo milé vyprávění.
Kůň a jeho chlapec - 5*
Komplexní milý příběh. Ano, je předvídatelný a plný náhod, ale tady to nijak nevadí. Stejně si příběh užíváte. Za mě velice dobrá část. Líbí se mi autorův smysl pro zakončení příběhů, kdy nahlédnete i do daleké budoucnosti. Ačkoli v návaznosti detailů bývají příběhy nepřesné.
Princ Kaspian - 3* - 4*
Hezký příběh, který mi ale občas v druhé polovině přišel trochu zdlouhavý. Nadbytečný mi přišel i samotný rozjuchaný závěr. Nic důležitého pro děj se tam už nedělo. Hodně jsem si ovšem užila posun v čase a historické vyprávění. Nápadité, to ano.
Plavba Jitřního Poutníka - 5*
Hodně povedené pokračování. Tentokrát bez válek a bitev, ale plné magie a napínavého objevování nových a nových míst. Strašně mě to bavilo. A docela mě mrzelo, že vyprávění nebylo ještě delší.
Stříbrná židle - 4*
Nápaditost tohoto dílu se mi moc líbila. Ačkoli děj samotný byl docela jednoduchý, bavilo mě to. Nové postavy i kouty Narnie... Za mě ano.
Poslední bitva - 3* - 4*
Tenhle díl měl hezký námět, ovšem závěr a zvraty na konci mě dost zaskočily. A nejsem si jistá, že v dobrém slova smyslu. Je to dojemné, ale zároveň... tak negativní, smutné a možná trochu ujetý. Jak může knížka pro děti končit, tím, že hrdinové... (čtenáři ví). Rozladěnost.
Celkově Narnie stojí za to, aby ji člověk znal. Dětem se líbit bude. A já mám díly, ke kterým se ráda vrátím. Ale celkově mám asi oblíbenější série.
E-KNIHA: Knížka je psaná lidským, čtivým způsobem. To se mi na ní líbilo stejně jako spousta zajímavostí o Číně. Toto dílko mě vzalo někam, kam se pravděpodobně nikdy nepodívám, a dokázalo mě zaujmout i pobavit. Můžu s klidným svědomím doporučit - je to přesně ten typ cestopisu, co mám ráda. A to i přesto, že nesouhlasím s její celkem ostrou kritikou svého spolucestujícího. Je jen jiný a málomluvný, co má být? Ale autorka sama to vyrovnává vlastní sebekritikou v závěru, takže ok.
SPOILER: Jen nečekejte hluboké zápletky. Nejtajemněji se celou dobu tváří tajemství okolo bloudící GPS, ale přijít nakonec s tím, že podle ní bloudili proto, že je špatně nastavená (ať už jsou tam špatně nahrané mapy, nebo co vlastně), pro mě není žádný zvrat, to mi od začátku přišlo naprosto jasné (logicky GPS ukazuje špatnou trasu vždy jen proto, že je s ní něco špatně, nikoli snad proto, že by byla začarovaná, či uražená), tudíž co na tom autorku tak strašně překvapilo, že s tím čtenáře celou dobu napíná, to vážně nechápu. Ale budiž polehčující okolnost, že sama říká, že s touto "ďábelskou krabičkou" nemá žádné zkušenosti. Asi proto ji překvapilo, že s ní může být něco špatně.
Ale jinak dobré čtení. Ale pozor na fotky. V mém tabletu se kniha nedá v aplikaci zvětšit a fotky jsou mrňavé, popisky se nedají přečíst vůbec. Škoda. Tudíž doporučuji rozhodně papírovou verzi.
E-KNIHA: Závěrečný díl doplňuje (alespoň za mě) spolu s 1. a 4. dílem trojici nejpodařenějších knih série. Pořadí lze libovolně zaměnit dle aktuální nálady. Je to opravdu dobré zakončení, kde se pořád něco děje. Několik linek příběhu navíc umožňuje, aby vše nezáleželo jen na dvojčatech. Příběh se splétá z několika rovin (včetně dobrého prologu a epilogu) a vytvoří něco skvělého. 4 a půl hvězdičky. Přičemž ten půl hvězdičkový rozdíl mezi tímto a 1., či 4. dílem je v tomto případě nepatrný. Směle se dejte do čtení.
SPOILER: Ale ten rozdíl tam je a to hned z několika důvodů. Mám pocit, že to autor trochu přehnal se snahou - všechno dobře dopadne. Míním tím linku Zlé královny, která se mi zdála nadbytečně dotažená, mohla zůstat tak, jak byla. Další problém mám se Žabákem, jehož vysvobození mi přišlo až absurdně jednoduché, potom co je zakletí do zrcadla popisováno jako nevratné. Linka s Artušem mi pro změnu přijde nedotažená. Vůbec se nedozvíme, jak to s ním a Alex dopadlo. Hlavně, že kvůli tomu Havran "musel umřít", aby měl autor volné pole. Trochu nenápadité vyřešení trojúhelníku, který stejně nakonec nikam nevrcholí. A nakonec Conner, coby spisovatel. Obecně proti prologu a epilogu nic nemám, naopak líbí se mi. Jen mi tam vadí jistá podivuhodnost. Z epilogu vyplývá, že Conner po poslední části Zemi příběhů nikdy nepřestal pohádkový svět navštěvovat. Přesto má Pohádkopolis, který dospělý Conner vydá stejný počet dílů jako Země příběhů. Chce mě autor přesvědčit, že po Srážce světů se v pohádkovém světě nestalo nic zajímavého, co by stálo za sepsání? Tomu se mi nějak nechce věřit. Proto pro mě v tomto ohledu budoucnost působí nepromyšleně. Což je škoda. Mohl alespoň naznačit názvy dalších dílů, ačkoli jejich obsah by nám zůstal třeba navěky utajen. Ale působilo by to líp.
Přes ty všechny mouchy - tohle se povedlo! Ještě jednou 4 a půl *.
E-KNIHA: Můj názor na páté pokračování série se zakládá na tom, že hlavní motor celého nápadu (alespoň pro mě) tkví v touze propadnout se mezi známé literární (chcete-li pohádkové) tváře. Něco s nimi prožít, objevit co bylo dál, nebo příběhu předcházelo. Tenhle tahák ovšem v tomhle díle chybí. Vydáme se totiž do příběhů z čisté autorovy fantazie. Což může někoho potěšit (jako komentujícího pode mnou) a někoho (jako třeba mou maličkost) zase tolik ne. Protože mi tam chyběla ta nostalgie, dychtění po známém neznámém. Místo toho jsem se propadla do cizích prostředí a mezi postavy, které mě zase tolik neolovily (vyjma povídky z vesmíru). Nejvíce mě tedy na příběhu bavilo cokoli mimo ně, jiné dějové linky. Ale taky dialogy mezi sourozenci o jejich vztahu, a Conorovy pocity, když vešel do vlastní fantazie. Poprvé - ale nikoli naposled - mě napadlo, že tuto postavu psal autor podle sebe. A měl pravdu - vejít do vlastních příběhů je sen asi všech spisovatelů - mě nevyjímaje. Předčil by to snad jen Harry Potter. :-) Pro mě i tak nejslabší díl. A nebýt tam jiné dějové linky a skvělý konec měl by o hvězdičku míň. (Takhle je to dejme tomu 3 a půl.)
E-KNIHA: Jestli mě něco na předcházejících dílech mrzelo, tak to, s jak málo pohádkovými postavami jsme dlouhodobě ve čtenářském styku. Zůstávají nám v podstatě ty, se kterými jsme se seznámili první díl. Ostatní příběhem proletí - buď jako součást historie, nebo současnosti. Což považuji za jeden z promarněných potenciálů. Na dalších postavách přece jdou vystavět nová dobrodružství. Jenže kde je pořád brát, když autor svět vystavěl a doteď s ním pracoval tak, jak pracoval. Naštěstí pro čtenáře si s tím šikovně poradí a vydá se za hranice království. Do míst, kde může nechat ožít nové postavy a situace. Což je přesně to, na co jsem se těšila od zavření prvního dílu. Přijde mi to nápadité, vtipné, zajímavé. A navíc mě to přesvědčilo, že bych si měla někdy konečně přečíst "Čaroděj ze země Oz" (a to i přesto, že její děj tato kniha v několika momentech vyzrazuje - tak pozor na to, pokud se na Oz také chystáte a nemáte rádi spoilery - tomuto dílu se vyhněte.) Za mě jednoznačně skvělý, druhý nejlepší díl. Jsem ráda, že pod autorovýma rukama ožil Oz i Nezemě a spousta dalších, ačkoli jen na chvíli. Za mě spokojenost.
E-KNIHA: U série "Země příběhů" přichází zas jeden z mnoha momentů, kdy člověk touží po půl-hvězdičkách. Tato část se mi totiž líbí o něco více, než díl druhý (jelikož mizí dějová povrchnost, snadnost některých pasáží z minula), na druhou stranu o něco méně než díl první. Ten má pro mě přes dialogové nedostatky punc komplexního příběhu v pohádkovém hávu, který překvapí, pobaví, nažene strach, ale i pohladí po duši. Někdy cítím z něho přesah žánru, aniž bych se vymanila z něj. A ten pocit si ověřuji i po pár dnech, kdy si první kapitolu pustím znovu v originální audioverzi. Tady nic takového necítím. Navíc pohádka se zde mění v dobrodružný příběh. Ale nemám pocit, že by to bylo na škodu. Jen je to jiné. Baví mě jak linka v pohádkovém světě, tak mimo něj. Ta mimo něj dokonce paradoxně o kapku víc. Důstojné pokračování, kde se ovšem začínám bát, že autor vyčerpal svou fantazii, jelikož se začíná opakovat. (SPOILER: Zlá královna a Andulka Šafářová mají něco společného.)
KNIHA: Tohle dílko je nečekané příjemné překvapení. Je jako ten samotný vlak, který se tak pomalu rozjíždí, že od toho prakticky nic nečekáte, pak nabere rychlost a vy jen obracíte stránky a hltáte tu nachystanou smršť děje a emocí. Moc dobré. Dobře zpracované téma. Doporučuji. Člověk se u toho dost zamyslí nad životem.
E-KNIHA SK: Musím říct, že nápad v knize byl skvělý, ale také musím dát za pravdu komentářům, že zápletky v knize se mi tentokrát zdály vyřešené snadno a povrchně. Mělo to daleko větší potenciál. Nehledě na to, že tentokrát mě autor nedokázal ničím překvapit. Vše se dozvíte dopředu, nebo snadno odhadnete. Ale několik zajímavých momentů to mělo (zejména příběh samotné Kouzelnice/zlé sudičky) a pořád je to knížka pro děti. Tak nač být přísný. Myslím, že jim se to líbit bude.
Porovnání s českou verzí: Co mě překvapilo byla rozdílná jména. Zejména Mášenka, která je ve slovenštině zaměněna za Zlatovlásku. A automatický překlad stránek autora na mě taktéž vyplivl Zlatovlásku. Ona opravdu v anglické verzi figurovala v pohádce o medvědech (což česká Mášenka ano) - protože já si nic takového nevybavuji -, nebo si autor spojil dvě pohádky, či jak? Pokud mi to někdo objasníte, budu vděčná.
AUDIOKNIHA: Tahle knížka je další důkaz toho, že pokračování může být leckdy lepší než první díl. Příběhy jsou komplexnější, trochu zamotané, milé a zábavné. Ubylo stereotypů, přibylo originality. Já jsem spokojená. A o třídu výš to zvedá i audio-interpret Václav Vydra, opravdu skvělá práce!