DK197 komentáře u knih
KNIHA: Co se této série týče, považuji tenhle díl za takový příjemný průměr. Líbí se mi odhalování minulosti postav. I síla přátelství, která prostupuje všemi díly.
KNIHA: Popelka je mnohem sympatičtější než Sněhurka. Celý příběh je navíc originálně pojatý. Neskutečně zamotaný a s nečekaným závěrem. Takže jo, za mě dobrý. Třeba bude někdy i další díl.
KNIHA: Příběh o tom, že se člověk může poznávat celý život. Příběh o tom, že za nás nikdo nemůže rozhodovat, kým jsme. Do kdy se musíme rozhodnout o naší sexuální orientaci? Do kdy máme právo to změnit? A máme právo se mýlit? Je to kniha o křehkosti lidské duše. A samozřejmě o lásce a přátelství.
E-KNIHA: Ty brďo, tolik mě autor nelákal na konci 9. dílu a... ten poslední jsem se skoro musela nutit dočíst. Mně přišlo, že hlavní zápletka s hřebíkovačkou byla hrozně brzo vyspoilerovaná. Absolutně jsem nechápala potřebu dalších stránek. Taky to bylo malinko překombinovaný a prostě natahovaný. Jakože na závěr celé série mě to hodně zklamalo, vždycky čekáte, že závěr bude bomba. Naštěstí mi to ale nezkazilo dojem z předchozích dílů. Ale ten úplný závěr, to jak to celé zapadlo do sebe, to se mi líbilo moc. :-)
AUDIOKNIHA/E-KNIHA: Zase tolik stránek! Jak mně se do toho nechtělo... Ale musím uznat, že tentokrát se mi autorka trefila do noty. Hodně se mi to líbilo. A stránky utíkaly, ani nevím jak. Možná to bylo prostředím, možná zápletkou... Možná tím, že pro mě osobně ubylo vycpávkových míst. Nevím. Každopádně tohle bylo moc fajn. Jen ten vztah hlavních hrdinů mě začíná rozčilovat. Nikam se to neposouvá, jen kolem sebe tak pořád krouží a míjí se... Už je to dlouhé.
KNIHA: Tak jo, díky téhle knize jsem přišla na to, že mystika snoubená s realitou není úplně můj šálek kávy. Příběh Mikuláše a Adama je zajímavý. Ustojí jejich láska rozdíly v jejich zázemí a zkušenostech? Je to napínavé. Je to jako sledovat srážku dvou vlaků. Se kterou nemůžete nic udělat, jen tušíte, že přijde... Jenže co bude pak? Potom do toho vstupuje mystika. Které je tam na můj vkus trošku moc... Osobně si myslím, že obě roviny příběhu (jak ta mystická, tak ta realistická) jsou moc fajn. Ale dohromady mi jednoduše drhnou... Taková škoda. A že jsem se o tom hodně napřemýšlela. Pokud máte rádi knížky, u kterých musíte přemýšlet, co se na těch stránkách právě stalo, u kterých musíte zapojit vlastní fantazii, názor... Tahle knížka je pro vás. Na mě to trošku působilo, jako když pejsek s kočičkou vaří dort. Každé patro chutná úplně jinak. Samostatně je to výborný, dohromady už tolik ne. Ale rozhodně to stojí za přečtení, pokud hledáte něco netradičního.
E-KNIHA: Přiznám se, že na tenhle komentář jsem trošku zapomněla. A mezitím se mi detailnější pocity ze čtení mírně vykouřily z hlavy. Mohlo by to znamenat, že kniha je tak průměrná, že ji prostě brzy zapomenete. Ale ne. Naopak. Já si pamatuji, že se mi hodně líbila. Je to jeden z těch zdařilejších dílů. Příběh je zajímavý. A konec vás naláká na závěrečnou část. Tohle bylo fajn.
E-KNIHA: Tenhle počin byl pro mě trošku šlápnutí vedle. V podstatě se jedná o romantickou knížku, která je malinko šmrcnutá fantasy. Běžně by mi to asi tolik nevadilo, ale čtení je hodně o náladě. A já měla náladu na fantasy. Tohle bylo spíš o tom, kdo s kým kde a proč. Vadilo mi to. Vadilo mi, že potenciál toho světa nebyl víc využit. Hrozná škoda, že fantasy linka, která je svým způsobem originální, nebyla víc rozvinutá. Na druhou stranu autorka se se svými postavami rozhodně nemaže. Takže vás čeká velmi překvapený konec. V závěru knihy navíc autorka vysvětluje, proč je kniha taková, jaká je, a čím vlastně ta kniha je. Pro tohle literární dílo by bylo bývalo lepší, kdyby toto autorčino vyjádření zaznělo hned na začátku. Člověk by k tomuto literárnímu počinu přistupoval okamžitě s jinými očekáváními... Z téhle knihy jsem prostě nebyla úplně odvařená, na druhou stranu to, jak autorka pracuje s příběhem a s postavami, mě natolik zaujalo, že jsem do budoucna zvědavá na další autorčiny knihy. A tentokrát k nim budu přistupovat správně a ve správnou dobu. Takže ještě jednou: tohle je romantika. Ať už se to odehrává kdekoli, nečekejte od toho víc. A pokud na vztahovky nejste, po autorčiných knihách nesahejte. Jestli ale hledáte červenou knihovnu v originálním prostředí, směle do čtení.
AUDIOKNIHA: Pozoruhodná knížka o učení se jazyků. K pár zaručeným tipům ohledně téhle disciplíny jsem se za svůj život již dostala a vždycky si z toho vyzobala, co se mi hodí. Platí to i u téhle knihy. Líbila se mi například teorie o tom, jak se jazyky učí malé děti, nebo technika zpětného řetězení slov. Určitě si zde každý najde to svoje. Přestože některé informace už tak úplně neplatí (ohledně některých platforem na jazykovou výměnu), pořád je to literární dílko, které stojí za přečtení.
AUDIOKNIHA: Tenhle počin je za mě skvělou kombinací odlehčeného zábavného románu a netradiční romantiky. Romantiky velice nadneseně, protože to rozhodně mohou číst i muži. Typickou romantiku jako blábolení o pocitech či sex tam rozhodně nenajdete. Hrdina s Aspergerovým syndromem je originální sám o sobě a předkládá nám spoustu netradičních, více či méně úsměvných situací. Rozhodně doporučuji naprosto všem, kdo se touží odreagovat, ale zároveň poznat svět optikou člověka s trochu jinak nastaveným myšlením. Načtené to bylo také velice dobře. Za plný počet hvězd naprosto právem.
AUDIOKNIHA: Začnu tím, že v první části knihy mi některé dotazy přišly až hloupé a nevhodné. Jak se asi cítí žena, která potratila? Vážně je potřeba tu otázku pokládat? Říkala jsem si, že jestli to takhle bude pokračovat, rozhodně nebudu moct dát plný počet. Jenže se to v průběhu čtení zlepšilo a přibylo víc vět typu: „omlouvám se, jestli je otázka nevhodná, jestli chcete, nemusíte odpovídat.“ A vzhledem k tomu, kolik muselo dát práce už jenom ty rozhovory uskutečnit, tleskám. To, že KLDR je špatné místo pro život, čiší z každé podobné knihy. To, čím se tenhle text odlišuje, je forma. Rozhovory umožňují, aby to celé působilo ještě děsivěji. V příběhovém zpracování jednotlivce si můžete říct, to je strašný. Ten měl prostě vážně pech. Tenhle formát vám ale dokazuje, co všechno se v KLDR děje běžně, v jakém měřítku a komu všemu. To, že zpovídaní pocházejí z různých společenských vrstev umožňuje širší vhled. A pro mě obzvlášť šílené byly příběhy kolem vojny nebo pohled na drogy. Rozhodně doporučuju. Pořád je to ta stejná špína, hlad a beznaděj. Ale působí to trochu jinak. Až z toho mrazí. Je to místo, kde neexistuje přátelství. Místo, kde nechci žít... Dokážu si ovšem u knihy představit taky to, že by rozhovory mohly být delší. Určitě by to pak rozkrylo i jiné aspekty, na které se třeba nedostalo. Ale chápu, že respondenti na delší rozhovor neměli nervy.
KNIHA: Nejsem sice cílová skupina, ale vzhledem k autorčiným tématům a stylu psaní mi knihy paní Březinové vždycky dokážou něco dát a užiju si je. Vždycky hodnotím vysoko. U Panenky z ebenového dřeva to úplně neplatí. Celý příběh není špatný, ale dětská cílovka je na něm cítit až moc a nedal mi tolik jako jiné knížky. Dokážu si ale představit, že kdybych byla mladší, celé mi to stačí napsané tak, jak to je. Přesto nemůžu zvýšit hodnocení, abych dala najevo, že tentokrát to u mě zabodovalo o dost méně. Třeba příště. :-)
AUDIOKNIHA: Obsahově nejjednodušší a nejodhadnutelnější autorův příběh. Ale stejně vás drží zvědavost. Protože i když víte kdo, zajímavá vás sakra proč. Opět originální pojetí. Tohle jsou čisté čtyři hvězdičky a já jsem zase strašně spokojená. David Urban je pro mě záruka kvality a výborného čtení. Audio interpret skvělý jako vždy.
AUDIOKNIHA: Chvilku předtím, než jsem šla psát komentář ke knize, jsem si všimla jednoho názoru, že prý autor neumí psát. Je to zvláštní, protože já vnímám knihy Davida Urbana přesně opačně. Vždycky mě neskutečně vtáhnou a působí tak nějak reálněji než jiné kriminálky. Jestli je to v českém prostředí nebo autorovým stylem psaní, nevím. Líbí se mi originalita Urbanových příběhů. To platí i u tohoto. Jedná se o něco mezi kriminálkou a románem. A přestože to má pomalejší rozjezd, pohltí vás to. Navíc si autorovy knihy lepšího audio interpreta nemohly přát. Celé je to vážně skvělý čtenářský zážitek. Škoda jen, že tentokrát jsem dostala v průběhu děje až moc velkou nápovědu, jak to nakonec celé dopadne. :-) Kdyby tam nebyla, stoprocentně by to bylo dalších pět hvězd. Takhle jenom čtyři, ale je to geniální příběh.
AUDIOKNIHA: Já se na knihu vážně těšila, ale bohužel pro mě to byl přešlap vedle. Čekala jsem knihu o tom, jak s životy obyčejných lidí zamává výpadek elektřiny. Čekala jsem silný katastrofický příběh a emoce. ale místo toho jsem dostala příběh pár vyvolených, kteří pracovali v Haagu nebo v elektrárně ap. Příběh těch, co měli vždycky (alespoň trochu) štěstí v neštěstí a kontakty, takže se jich ten výpadek až tolik nedotkl. A příběh těch obyčejných lidí máme popisovaný tak nějak z dálky a bez emocí jako pouhá hrozná fakta. Celý příběh není tak působivý, jak by mohl být. Navíc je to víc než sociální román spíš detektivní špionážní příběh snažící se zjistit, jak a proč se výpadek stal. Figuruje tam i dost technických pasáží. Ty jsou sice zajímavé, ale... A v tomhle případě byla bohužel špatně zvolená i forma audio verze. Příběh má několik hlavních hrdinů. Střídají se tu ale pouze dva hlasy. Jeden ženský a jeden mužský. Je to ovšem nahodilé a nemá to nic společného s tím, kdo z hrdinů nám zrovna zprostředkovává svůj pohled. Je to chaotické a matoucí. Ačkoliv interpreti samotní to namluvili dobře. Není jejich chyba, že jich buď mělo být víc, nebo jenom jeden. Za mě celkem zklamání, nemůžu si pomoct.
KNIHA: Příběh Neferet jsem odkládala dlouho. Po tom, jak znechucená jsem skončila u 6. dílu Školy noci, jsem nevěřila, že to s novelami bude lepší. Ale mně se to docela líbilo. Upíři tam vlastně téměř nejsou, takže to spíš připomíná dívčí historickou jednohubku. Příjemnou. Jen je škoda, že se soustředili pouze na jednu hlavní zápletku. Po jejím vystupňování je příběh bleskově ukončen. Je to škoda, protože i další nitky příběhu by si zasloužily detailnější a postupnější propracování. Třeba změna vztahu Hlavní dvojice na konci. Ale co už. Není to dokonalé, ale nebylo to ani špatné. Doporučuji.
KNIHA: Tenhle díl drží v podstatě stejnou úroveň jako ty před ním. Příběh nabízí nové zajímavosti a detaily z tohoto světa. Trojúhelník Agáta, Tedros, Sofie zdaleka nevypadá vyřešeně. A zlo a dobro se nám opět nečekaně zamotává a promíchává. A zlo přitvrzuje. Právě z těchto všech důvodů mě mrzí, jak si autor poradil se závěrem. SPOILER: Sofie se v tomhle díle chovala opravdu zle a mě nedává smysl, že zatímco padouši z jiných pohádek si klidně zaslouží smrt, Sofi všichni odpustí a ještě dostane místo ve škole zla. Jako vážně? Neříkám, že ji měli zabít, ale byl by nějaký trest tak nemístný? Po tom všem co dopustila? A ta její náhlá touha po učení mi taky přijde trošičku vycucaná z prstu. Při honbě za svou pravou láskou neváhá kohokoliv zabít když půjde proti ní (ačkoliv se toho sama nedopustí), a nakonec zčistajasna ten svůj sen opustí a jde učit? A má být jako šťastná? Ale no tak! KONEC SPOILERU Do příběhu za mě úplně neseděl a trochu mě to zklamalo. Ale obecně je to pořád dobré a dětem se to líbit určitě bude.
E-KNIHA: Já nějak nevím, jak knihu komentovat. Celá série patří k těm, co mě od autora bavily nejmíň. Ústřední dvě hlavní postavy nemám ráda. To se za celou sérii moc nezměnilo. Takže je celé hodnocení ovlivněno mými antipatiemi. Ale když od toho odhlédnu, závěrečný díl mě vlastně bavil. S napětím jsem čekala, jak to celé dopadne. A autor si s tím poradil docela dobře. Žádné wow se sice nekonalo, ale bylo to uspokojivé. Takže jo, za čtyři.
KNIHA: Lichožrouti jsou skvělí! Zamlouvá se mi jak film, tak knížka. Je to originální záležitost, která potěší děti i dospělé. A jsem na tuhle českou věc patřičně hrdá. Určitě doporučuji k přečtení. A podívejte se i na ten film. Obojí má nádherné grafické zpracování. Ačkoliv ano, nechápu, proč jsou ilustrace v knize tak posunuté oproti ději. Aspoň je napadlo obrázky okomentovat, aby připomněli čtenářům, k čemu se obrázek vztahuje. I tak mi to přijde zbytečné a bizarní. (Nebo originálně pojaté, záleží, jak se na to díváte.)
KNIHA: Mám ráda knihy o alternativních realitách. A autor nám jich naservíruje hned několik. Možná škoda, že vše začíná tak pozvolně a nenápadně a že se v těch realitách nezdržíme déle. Ale i přesto si s dějem autor neuvěřitelně hraje a vytváří dost neobvyklou dějovou a romantickou linku. Příběh přináší spoustu filozofických otázek. Poukazuje na nešvary lidské společnosti. Ale nenabízí řešení. Chce, aby k němu čtenář došel sám. Milá young adult záležitost. Starším čtenářům ale knihu asi úplně nedoporučuji právě proto, že příběh nejde nikterak do hloubky. Za mě slušné tři hvězdičky.